پژوهش و مقالات
یازدهمین شماره از فصلنامۀ «آوای خیر ماندگار» (ویژه زمستان 1402) با پروندۀ ویژۀ «تعاون و نیکوکاری» منتشر شد. علاقه‌مندان می‌توانند برای دریافت نسخۀ الکترونیک این فصلنامه به پلتفرم طاقچه مراجعه کنند.
ششمین رویداد ملّی استارتاپی اجتماعی رویش روز چهارشنبه 11 مهرماه با همت آکادمی خیر ایران و به میزبانی مؤسسه خیریه کارآفرینان آرا شمیران، با تمرکز بر نوآوری در کاهش آسیب‌های اجتماعی و نوآوری در حوزۀ مسائل کودک، نوجوان و جوانان شروع به کار کرد.
محمدصالح طیب‌نیا؛ استادیار دانشکده اهل‌البیت (ع) دانشگاه اصفهان در مقاله «واکاوی نقش وقف و امور خیریه در تمدن نوین اسلامی با بهره‌مندی از وقف کارآمد»، به نقش وقف و امور خیریه در تأسیس تمدن نوین اسلامی اشاره کرده و از جایگاه وقف در نهادسازی فرهنگی و اقتصادی، جلوگیری از انباشت ثروت و توسعه عدالت اجتماعی سخن به میان آورده است.
نویسندگان مقاله «نقش فرهنگ عاشورایی در گسترش ظرفیت‌های سنت وقف در حوزه سلامت (مطالعه موردی: همه‌گیری کرونا)» بر این باورند که همه‌گیری کرونا بهانه‌ای برای استفاده بیشتر از فرهنگ عاشورایی و سنت وقف در حوزه سلامت ایجاد کرده است و برای استفاده بهینه از این فرهنگ می‌توان به تدوین اطلس موقوفات سلامت، استفاده از ظرفیت ایرانیان خارج از کشور و برگزاری کارگروه‌های علمی پرداخت.
در مقالۀ «حکمرانی وقف و تولید فضاهای شهری در کرمانشاه» تلاش شده است تا از نسبت نظم سیاسی، حکمرانی وقف و تولید فضای شهری کرمانشاه سخن به میان آید و در نهایت این نتیجه حاصل شده است که در دوران انقلاب اسلامی وقف نقش مهمی در تولید فضای شهری در این شهر نیافته است.
نویسندگان مقالۀ «مفهوم‌پردازی رهبری ایثارگرانه در سازمان‌های عمومی: رویکردی مبتنی بر نظریه داده‌بنیاد» در پی پاسخ به این پرسش برآمده‌اند که رهبری ایثارگرانه چه مفهومی دارد، چه عواملی موجب بروز این‌نوع رفتارها می‌شود، در چه شرایطی این رفتارها رخ می‌دهد و این رفتارها چه پیامدهایی برای افراد و سازمان خواهد داشت.
داود کیاکجوری در مقالۀ «شناسایی ابعاد و مؤلفه‌های ساختار تعاون در ایران با رویکرد وقف و امور خیریه مبتنی بر پژوهش آمیخته»، کاهش تصدی‌گری دولت در امور خیریه، شفاف‌سازی روال و رویه‌های دولتی، امکان هماهنگی بین بخش‌های مختلف و متولیان متعدد و هماهنگی بخش‌های مختلف را به عنوان مهم‌ترین لازمه‌های کارکرد بهینۀ سازمان‌های تعاونی در امور خیریه و وقف معرفی می‌کند.
یکی از موضوعات مهم در زمینۀ مؤسسات خیریه، وضعیت حقوقی اموال آن‌ها پس از انحلال است؛ موضوعی که نویسندگان مقالۀ «وضعیت حقوقی اموال موسسات خیریه پس از انحلال آن‎ها» به صورت تحلیلی به آن پرداخته‌اند و به این نتیجه رسیده‌اند که نمی‌توان اموال و درآمدهای مؤسسات خیریه را بین مؤسسان و اعضای آن‌ها تقسیم کرد.