12 فروردین 1404
نیکوکاری در ایران و عراق چه شباهت‌هایی دارد؟
بخش سوم از قسمت بیست‌و‌یکم پادکست نیک‌آوا به موضوع فرهنگ نیکوکاری در عراق و مشابهت‌های آن با فرهنگ ایرانی اختصاص دارد. مدرسه‌سازی، خانه‌سازی و اهدای کتاب از جمله کارهای نیکوکارانه مشابه در ایران و عراق است. مسائل داخلی و جنگ طولانی‌مدت زمینه‌ساز فعالیت مؤسسات نیکوکاری بین‌المللی در عراق و توجه آن‌ها به موضوع زنان و کودکان شده است.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، بخش سوم از قسمت بیست‌و‌یکم پادکست نیک‌آوا –نخستین پادکست در زمینه نیکوکاری و امر خیر- به موضوع فرهنگ نیکوکاری در عراق و مشابهت‌های آن با فرهنگ ایرانی اختصاص دارد.

 انسیه افغان و مجید غلامی؛ پژوهشگران و راویان این پادکست، کتابخانه‌سازی، ساخت مدرسه، خانه‌سازی، اهدای کتاب و کمک به خرید ابزار کار مانند ابزار خودرو را از جمله مهم‌ترین اَشکال نیکوکاری در میان عراقی‌ها به شمار آورده‌اند که نه‌تنها سابقه‌ای دیرینه در این منطقه دارد بلکه مشابهت بسیاری با کارهای نیکوکارانه در ایران را نشان می‌دهد. 

 به نظر پژوهشگران این پادکست، عراقی‌ها به پشتوانۀ احداث بناها و مراکزی چون بیت‌الحکمه، مدرسه نظامیه، مدرسه مستنصریه در دوره خلافت عباسی و حمایت برخی از علمای شیعه متجدد در دوران معاصر، از نهضت مدرسه‌سازی به عنوان یک کار نیکوکارانه، همچنان استقبال می‌کنند. در این اپیزود با اشاره به شماری از علمای ایرانیِ مشروطه‌خواه، از مدارس ایرانی سطح بالایی چون دبستان حسینی کربلا، دبستان علوی نجف و دبستان اخوت کاظمین نیز یاد شده است.

 نیکوکاری در شکل خانه‌سازی برای افراد نیازمند و بی‌خانمان، دیگر شکل کار خیر در عراق امروز است که مورد توجه این اپیزود قرار گرفته است. طرح «هزار دینار» یکی از پروژه‌های موفق در این زمینه است که توسط «سیف عباس» راه‌اندازی شده و با توجه به استقبال گسترده از آن به ساخت یک شهرک انجامیده است. ازجمله نمونه‌های مشابه طرح «هزار دینار» در عراق، می‌توان به کار نیکوکارانه «سروش صلواتیان» اشاره کرد که در منطقه جازموریان برای کپرنشینان، خانه ساخته است. طرح «نذر یک آجر» که توسط خیریه نیکان ماموت و خیریه وفاق سبز در مناطق زلزله‌زده انجام شده، از دیگر نمونه‌های مشابه مورد اشاره در این اپیزود است. 

 جمع‌آوری و اهدای کتاب‌های دست دوم، دیگر عمل نیکوکارانه مورد علاقه عراقی‌ها است که در ایران هم از آن مورد توجه است. مؤسسه خیریه «مصباح‌الحسین» در عراق یکی از این خیریه‌ها است که در طرح «علم‌النافع» هزاران کتاب را میان مردم نیازمند در عراق توزیع کرده است. نمونه ایرانی مشابه این کار را می‌توان در طرح‌های مؤسسه مردم‌نهاد «مهر گیتی» و اقدامات کسانی چون «شرمین نادری» یافت که با همکاری کتابفروشی لارستان اقدام به جمع‌آوری و توزیع کتاب‌های دست‌دوم سودمند در سیستان و بلوچستان کرده است. 

 یکی از اقدامات نیکوکارانه خاص و منحصر‌به‌فرد در عراق، کمک داوطلبانه مردم به راننده‌های تاکسی است که در معرض آتش‎سوزری و آسیب به اتومبیل‌های‌شان در تابستان‌های گرم این کشور قرار گرفته و توانایی تعمیر یا خرید این کالای گران‌قیمت را ندارند. 

 افغان و غلامی در نهایت به این‌نکته مهم اشاره می‌کنند که علیرغم مشابهت‌های بسیار میان نیکوکاری در ایران و عراق، شرایط خاص این کشور و تحمل دهه‌ها جنگ، باعث شده است نه‌تنها خیریه‌های بومی که نهادهای کمک‌رسان بین‌المللی مانند کارتیاس و نجات کودکان (Saved the Children) هم در این کشور فعال باشند و با توجه به مشکلات زنان و کودکان، عمده توجه آن‌ها به سمت این گروه‌های آسیب‌پذیر برود.

گزارش از زهرا حاتمی


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...