به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران؛ فصل سوم نیکآوا – نخستین پادکست در زمینه خیر و نیکوکاری- به موضوع فرهنگ نیکوکاری در کشورهای همسایه اختصاص دارد و از اینرو اپیزود بیستویکم این فصل به صورت خاص به تاریخ و فرهنگ عراق میپردازد که مقدمهای برای ورود به بحث در اپیزودهای بعدی در زمینه فرهنگ نیکوکاری و مشترکات ایران و عراق است.
کشور عراق که بیشترین مرز مشترک را در میان کشورهای همسایه با ایران دارد، از غرب با کشورهای سوریه و اردن، از شمال با ترکیه، از جنوب با شبهجزیره عربستان و از شرق با ایران همسایه است. این کشور که پیش از دوران مدرن بخشی از امپراطوریهای هخامنشی، اشکانی و ساسانی به حساب میآمده است، مشترکات زیاد فرهنگی، اجتماعی و تمدنی با ایران دارد که ازجمله آنها میتوان به نام این کشور و پایتخت آن –بغداد- اشاره کرد که هردو ریشه فارسی دارد و اولی به معنی تخت پادشاهی و سرزمین پست و دومی ترکیبی از دو واژه فارسیِ بغ به معنی خداوند و داد برگرفته از داد و دهش است و خداداد معنا میشود.
انسیه افغان و مجید غلامی در این اپیزود از اقتصاد مبتنی بر کشاورزی و دامداری این کشور در دوران قدیم سخن گفتهاند که برخلاف امروز که به نفت متکی است، در گذشته اساس اقتصاد آن را شکل داده و نام «سواد» به معنای خاک حاصلخیز نماد و نشانهای از آن است. پژوهشگران منطقه عراق امروز را آخرین مرز ایران و روم و سازههایی چون کندک شاپور (بر سر رود فرات) و نهروان (بر سر راه رود دجله)، در کنار تیسفون و شهر بغداد قدیم را از نشانههای حضور دیرینه ایرانیان در این منطقه به حساب آوردهاند.
عراق که در دوره ساسانی منطقهای آبادان و پررونق و میزبان پایتخت ساسانیان بود، اوج شکوه خود را در دوره خلافت پانصدساله عباسی تجربه کرد که در شهر ایرانیساز بغداد، دیوانیان ایرانی رسم و راه حکومتداری را به عربها آموختند و بنیانگذار مراکز علمیای چون نظامیه و جریانهای فکریای چون نهضت ترجمه بودند و در راهاندازی و ادامه پدیدههای علمیای چون دارالحکمه در دوره مأمون عباسی نقش اساسی بازی کردند.
پژوهشگران پادکست با اشاره به شرایط کنونی و ترکیب جمعیتی کشور امروزه عراق بر این باورند که همچنان میتوان ردپای تقسیمات اداری امپراطوری عثمانی در ایالتهای اربیل، بغداد و بصره را در کشور کنونی دید که در آن نهتنها با تفکیک قومی، مذهبی روبهرو هستیم بلکه فراتر از آن فرهنگ قبیلهای رایج را شاهدیم.
این پادکست را از اینجا نیز میتوانید بشنوید.
دیدگاه خود را بنویسید