03 ارديبهشت 1403
جزئیات جشنواره ملی عکس نیکوکاری تشریح شد
نشست خبری نخستین جشنواره ملی عکس نیکوکاری، عصر یکشنبه دوم اردیبهشت‌ماه  با حضور اصحاب رسانه در محل خانه هنرمندان ایران برگزار شد. بر اساس اعلام مسئولان جشنواره، علاقه‌مندان تا 15 مردادماه فرصت دارند در سایت festival.kheir.ir ثبت نام و آثار خود را ارسال کنند.

 به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، نشست خبری نخستین جشنواره ملی عکس نیکوکاری، عصر یکشنبه دوم اردیبهشت‌ماه با حضور اصحاب رسانه و مسئولان جشنواره، در محل خانه هنرمندان برگزار شد.

 دکتر مهدی توسلی؛ مدیر مرکز فرهنگ نیکوکاریِ خیر ماندگار در این نشست اظهار کرد: بنیاد خیریۀ راهبری آلاء یکی از خیریه‌های کشور است که مجوز فعالیت در گسترۀ ملی از وزارت کشور دارد. این بنیاد با شعار «امور خیرِ اولویت‌دارِ بر زمین‌مانده»، طرح خیر ماندگار را از سال ۱۳۹۴ آغاز کرد. خیر ماندگار با شعار «هر ایرانی، یک نیکوکار» و «نیکوکاری، مسئولیت اجتماعی هر ایرانی» شکل گرفت.

  توسلی ادامه داد: بنیاد خیریه راهبری آلاء با استراتژی «راهبری دانش‌بنیان امر خیر در ایران» دارای چهار مرکز شامل پژوهشکده مطالعات وقف و نیکوکاری، مرکز توسعه نیکوکاری، آکادمی خیر ایران و مرکز فرهنگ نیکوکاری است. مرکز فرهنگ نیکوکاریِ خیر ماندگار که ما در آن مشغول خدمت هستیم، می‌کوشد تا با انواع تولیدات و فعالیت‌های فرهنگی و هنری، نیکوکاری را ترویج کند. راه‌اندازی استودیو نیک‌سو (با تولیداتی همچون انیمیشن و پادکست)، تولید فصلنامه آوای خیر ماندگار و راه‌اندازی پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران از جمله اقدامات این مرکز بوده است.

 در راستای ترویج به سمت جشنواره عکس نیکوکاری رفتیم

  وی با بیان اینکه در بخش رویدادهای نیکوکارانه، نخستین جشنواره ملی شعر نیکوکاری را  دو سال گذشته برگزار کردیم، عنوان کرد: سال گذشته نیز در جشنواره بین‌المللی فیلم فجر در بخش «تجلی اراده ملی»، بانی اهدای جایزه به «بهترین فیلم از نگاه نیکوکاری» شدیم و جایزه به فیلم «دروغ‌های زیبا» (محصول مشترک ایران و بنگلادش) اهدا شد. همچنین در راستای ترویج نیکوکاری در سطح هنرمندان جامعه، به سمت جشنواره عکس نیکوکاری رفتیم.

مدیر مرکز فرهنگ نیکوکاری خیر ماندگار ضمن تشکر از همه کسانی که در جشنواره عکس نیکوکاری همکاری دارند، بیان کرد: برای برگزاری این جشنواره، سازمان‌های تخصصی در حوزه نیکوکاری و عکاسی به ما پیوستند. برگزارکنندگان اصلی این جشنواره بنیاد خیریه راهبری آلاء و مرکز فرهنگ نیکوکاری خیر ماندگار و حامیان آن: وزارت کشور، مؤسسه توسعۀ هنرهای تجسمی معاصر، سازمان بهزیستی، خانهۀ هنرمندان ایران، انجمن عکاسان ایران، انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس، انجمن عکاسی میراث فرهنگی، انجمن صنفی عکاسان سینمای ایران، شبکۀ مستند، پیام‌رسان «بله»، شبکه ملی موسسات نیکوکاری و موسسه نیکوکاری رعد الغدیر هستند.

  یکی از اهداف اصلی ما گسترش توجه عمومی به نیکوکاری است

  توسلی در مورد هدف از برگزاری نخستین جشنواره ملی عکس نیکوکاری عنوان کرد: جامعه نخبگانی کشور به عنوان تاثیرگذاران در جامعه می‌توانند با تولید محتوای تصویری در حوزه نیکوکاری به عنوان راهبرانی که جامعه به آن‌ها نگاه می‌کند، پیشرو باشند. ما می‌توانیم از این ظرفیت استفاده کنیم. در واقع یکی از اهداف اصلی ما گسترش توجه عمومی به نیکوکاری است.

 وی با اشاره به اینکه در مورد جشنواره‌هایی که در کشورهای مختلف با محوریت نیکوکاری برگزار شده‌اند، مطالعه انجام شده است، گفت: جشنواره‌ای در سپتامبر ۲۰۲۲ با عنوان «جاده ابریشم ازدیدگاه جوانان» با موضوع نیکوکاری برگزار شد. جشنواره «دنیای ما مهربان است» و جشنواره‌ای در آلمان با عنوان «تلاش برای بهزیستی کودکان جهان» برگزار شده است.هرساله جشنواره‌هایی هنری در حوزه نیکوکاری، نوع‌دوستی و بشردوستی در دنیا برگزار می‌شود و ما خواستیم با توجه به سبقه تمدنی کشورمان، اتفاقی در داخل رقم بزنیم.

 تاکید بر «آسیب‌شناسی اجتماعی سپید» داریم

  مدیر مرکز فرهنگ نیکوکاری خیر ماندگار با بیان اینکه پرداختن به آسیب‌های اجتماعی معمولاً طرفدارانی دارد و آثار بیشتری در این حوزه منعکس می‌شود، افزود: ما واژه‌ای ابداع کردیم به نام «آسیب‌شناسی اجتماعی سپید». برای ما انعکاس فعالیت‌های نیکوکارانه حول یک مسئله یا معضل مهم است نه صرفاً انعکاس خودِ آن مسئله و معضل. به عنوان مثال همه در حوزه محیط زیست روی نقاط ضعف دست می‌گذارند که در جای خود درست است اما کنشگری مثبت هم داریم که آن «حفظ محیط زیست» است. در مورد سالمندان هم موضوع را تکریم سالمندان مطرح کردیم.

 توسلی یادآور شد: پس از این که برای بازیگران بنگلادشی فیلم «دروغ‌های زیبا» مدال‌های نیکوکاری فرستادیم، باورمان نمی‌شد که تلویزیون و چند ده خبرگزاری و روزنامه آن کشور، این جایزه را با عنوان بشردوستی پوشش دادند و سر و صدایی برای آن ایجاد شود. این اتفاقی است که دوست داریم در کشور ما بیفتد و اصحاب رسانه به مسائل نیکوکارانه بیشتر بپردازند.

 مدیر مرکز فرهنگ نیکوکاری خیر ماندگار از اصحاب رسانه تقاضا کرد که به عنوان سفیران نیکوکاری و کنشگران اجتماعی به غایبان این جلسه اطلاع‌رسانی کنند تا نگاه جشنواره ملی عکس نیکوکاری برای خودشان و مردم تبیین شود.

  دخالتی در داوری جشنوار عکس نیکوکاری نداریم

  وی با اشاره به اینکه مرکز فرهنگ نیکوکاری خیر ماندگار دخالتی در داوری جشنواره ملی عکس نیکوکاری ندارد، بیان کرد: یک گروه مستقل و حرفه‌ای از داوران برای این جشنواره انتخاب شده است.

  توسلی در پاسخ به این سوال که آیا جشنواره ملی عکس نیکوکاری در آینده به صورت بین‌المللی برگزار می‌شود یا خیر، عنوان کرد: در جلسات سیاست‌گذاری این جشنواره قرار شد که این جشنواره به اولین دوره اکتفا نکند. البته بسیاری از چیزها قابل پیش‌بینی نیست. ما به مدلی در حوزه نیکوکاری رسیدیم و آن، این است که پایه تمام جشنواره‌ها و همایش‌های علمی، مشارکت باشد. این طور نبوده است که بودجه‌ای از جایی بگیریم. با روح مشارکت، جمعی از انجمن‌ها، خیریه‌ها و مجموعه‌های فعال حوزه نیکوکاری را برای مشارکت دعوت کردیم .

امید داریم جشنواره ملی عکس نیکوکاری، دوسالانه باشد

 وی در پاسخ به این سؤال که چرا جشنواره، بین‌المللی نیست، گفت: در دوره اول، برای بین‌المللی‌شدن جشنواره زود است اما چشم‌انداز ما این است که این جشنواره را دوسالانه برگزار کنیم و بعد از برگزاری دوره سوم و چهارم با توجه به بازخورد در جامعه و توانایی برگزاری، می‌توانیم به رویکرد بین‌المللی آن نیز فکر کنیم.

                                                                           

  در ادامه این نشست، حسن غفاری؛ دبیر نخستین جشنواره ملی عکس نیکوکاری و مدرس عکاسی در این نشست با بیان اینکه به موضوع نیکوکاری در ادبیات و تاریخ ادبیات ما به طور جدی پرداخته شده است، گفت: اگر اشعار فردوسی حافظ و مولانا را مرور می‌کنیم، می‌بینیم بسیار زیاد به موضوع نیکوکاری پرداختند. این موضوع همیشه مورد توجه بوده است. به نیکوکاری به عنوان یک صفت انسانی حتی فراتر از مباحث دینی و ایدئولوژی پرداخته شده است.

  استفاده بلامانع شرکت‌کنندگان از هوش مصنوعی در جشنواره

  غفاری اظهار داشت: در اساسنامه بسیاری از سازمان‌هایی که کار خیر می‌کنند، یکی از موارد پرداختن به فرهنگ و گسترش نیکوکاری و خیر در جامعه است. مجموعه فرهنگ نیکوکاری خیر ماندگار برای گسترش فرهنگ نیکوکاری این کمک را از جامعه عکاسان خواست و فضا را باز گذاشت. عکاسان و علاقه‌مندان به عکاسی می‌توانند با نگاه مستند و حتی ذهن‌گرایانه و با استفاده از هوش مصنوعی در این جشنواره شرکت کنند. شاید اولین بار است که در ایران جشنواره‌ای، موضوع هوش مصنوعی را پذیرفته است.

  به گفته دبیر نخستین جشنواره ملی عکس نیکوکاری، روایات و داستان‌های مختلفی در مورد خیررسانی و خیر در طول تاریخ داریم که نمی‌توان به زبان عکس مستند آ‌ن‌ها را بیان کرد، اما هوش مصنوعی اجازه بازسازی این فضاها را به ما می‌دهد.

 آثار جشنواره ملی عکس نیکوکاری در جامعه منعکس می‌شود

 وی با بیان اینکه مردم می‌توانند با نگاه آزاد جشنواره ملی عکس نیکوکاری شرکت کنند، عنوان کرد: سعی شده است که رفتار حرفه‌ای برای این جشنواره لحاظ شود برای همین داوری را از بخش ذهن‌گرایانه جدا کردیم. علاقمندان به شرکت در این جشنواره می‌توانند در پایان این جلسه به سایت فستیوال آن مراجعه و عکس‌های خود را با پذیرش مقررات بارگذاری کنند.

 غفاری تصریح کرد: خیر ماندگار نگاه پیوسته به گسترش فرهنگ نیکوکاری دارد و معتقد است که فعالیت‌هایش بعد از پایان داوری و اتمام جشنواره، تازه شروع می‌شود. این نگاه برعکس نگاه اکثر جشنواره‌هاست. برگزار‌کنندگان این جشنواره معتقدند که از توان جامعه عکاسی برای خلق تابلوهای شاعرانه در مورد نیکوکاری استفاده کنند که در آینده نزدیک در جامعه در مکان‌های عمومی و خاص، بیلبوردها و در قالب پوستر و نمایشگاه نشان داده شود.

  وی با اشاره به اینکه کشور ما کشور حادثه‌خیزی است، بیان کرد: ما شاهد بحران‌های اجتماعی و طبیعی هستیم که به افراد آسیب می‌زند. نگاه ما این نیست که فرد باید ثروتمند باشد تا بتواند نیکوکاری کند. در جامعه شاهد اهدای عضو هستیم که این مسئله جا افتاده است. برخی از افراد بخش مازاد اموال خود را به بخش فرهنگی اهدا می‌کنند. این‌ همراهی و حمایت‌ها در سیل و زلزله، اردوهای جهادی، سازندگی‌ها و سرکشی‌ها و آزادی زندانیان موضوع این جشنواره است.

 نگاه جشنواره فراتر از نگاه‌های مذهبی و سیاسی است

 دبیر نخستین جشنواره ملی عکس نیکوکاری ادامه داد: علاقه‌مندان می‌توانند در مورد موضوعات جشنواره صحنه‌آرایی کنند، بسازند و به عینیت آن را در جامعه ببینند. به اعتقاد ما دست‌گیری از آدم ناتوان و عبور وی از خیابان هم کاری بزرگ و انسان‌دوستانه است زیرا این حرکت موجب آموزش و تاثیرگذاری است.

 غفاری با بیان اینکه دچار یک سری خلأ اخلاقی در جامعه هستیم، عنوان کرد: از اهداف جشنواره ملی عکس نیکوکاری تاثیرگذاشتن روی افراد است که به خصوص در بحران‌ها، این همدلی و پاسخگویی باشد. نگاه این جشنواره به سال‌های آینده است تا مردم را متوجه کند، فراتر از نگاه‌های مذهبی و سیاسی، نگاه انسان‌دوستانه داشته باشند.

 وی خاطرنشان کرد: زمانی «دیوار مهربانی» داشتیم که کار خوبی بود. ما وسایل مازاد را در انباری‌ها نگه می‌داریم در حالی که همسایه ما به برخی از آن‌ها نیاز دارد. برخی از نانوایی‌ها روزانه تعدادی نان به افراد نیازمند می‌دهند. از این دست کارهای خیر وجود دارد. حالا ما از جامعه عکاسی کمک می‌خواهیم برای انتشار فرهنگ نیکوکاری و به خاطر همزیستی بهتر، پای کار بیایند. به سراغ انجمن عکاسان رفتیم و آن‌ها پذیرفتند با ما در این جشنواره همراه شوند.

   کارگاه آموزشی، چاپ کتاب و آموزش تخصصی را لحاظ کردیم

  غفاری با اشاره به اینکه مقررات جشنواره ملی عکس نیکوکاری ساده است و همه افراد می‌توانند در آن شرکت کنند، افزود: جوایز خوبی برای این جشنواره در نظر گرفته شده است. آموزش را هم برای این جشنواره لحاظ کردیم. به بهانه این موضوع به استان‌های محروم، استاد اعزام می‌کنیم و فضای آموزشی به وجود می‌آوریم.

                                                                               

 دبیر نخستین جشنواره ملی عکس نیکوکاری ادامه داد: چنانچه احساس کنیم که مجموعه عکسی می‌تواند ادامه‌دار و اثرگذار باشد، آن عکاس را مورد حمایت قرار می‌دهیم و هزینه‌ای را به او می‌دهیم تا مجموعه‌اش را به ثمر برساند. در این فکر بودیم که اسم این رویداد را جشنواره بگذاریم یا مسابقه چون کارگاه آموزشی، چاپ کتاب و آموزش تخصصی و حمایت از فرد را هم داریم، اسم آن را جشنواره گذاشتیم.

 وی با بیان اینکه نیکوکاری مترادف نوع دوستی، دستگیری، همراهی و همکاری است، اظهار داشت: در جشنواره ملی عکس نیکوکاری در پی همزبانی نیستیم. موضوع ما در این جشنواره فردی نیست که تا کمر در سطل زباله خم شده است. موضوع ما حمایت و دستگیری از چنین فردی است.موضوع ما کودکی نیست که شیشه‌های ماشین را سر چهارراه‌ها پاک می‌کند. هدف ما این است که این کودک به سرانجام مثبت برسد.

 برگزاری جشنواره عکس نیکوکاری در سه بخش

  دبیر نخستین جشنواره ملی عکس نیکوکاری در پاسخ به این سوال که این چند جشنواره در چند بخش برگزار می‌شود و بازه زمانی برای ارسال آثار تا چه زمانی است، گفت: بخش‌های جشنواره شامل عکاسی مستند (عینیت‌گرایی، واقع‌گرایی و بازنمودی)، عکاسی هنری معاصر (شامل تولید تصویر مفهومی با رویکرد عکاسی مستند یا رویکردهای تولیدی تولیدی از قبیل عکاسیِ دست‌کاری و کارگردانی‌شده) و بخش ویژه (جهان از نگاه افراد دارای معلولیت با موضوع آزاد) است.

غفاری ادامه داد: علاقه‌مندان می‌توانند از امروز تا ۱۵ مردادماه با مراجعه به سایت جشنواره آثار خود را در آن بارگذاری کنند. اول شهریور زمان اعلام نتایج داوری است. ۱۰ تا ۲۰ شهریور نیز بر پایی نمایشگاه عکس، مراسم اهدای جوایز و اعلام منتخبان را داریم.

 وی تصریح کرد: افراد در بخش تک‌عکس می‌توانند هفت اثر و در بخش مجموعه عکس، یک مجموعه برای ما ارسال کنند. معلولان می‌توانند در هر سه بخش جشنواره شرکت کنند. همچنین کتابی از آثار برگزیده که به مرحله نهایی جشنواره راه یافته‌اند نیز به چاپ خواهد رسید.

 داوری مجزای بخش‌های جشنواره

  دبیر نخستین جشنواره ملی عکس نیکوکاری با بیان اینکه حرفه‌ای بودن این جشنواره را مدنظر قرار دادیم، عنوان کرد: بخش داوری مستند و عکاسی هنری معاصر را از هم جدا کردیم. داوران بخش‌های مستند و ویژه عبارتند از سیف‌الله صمدیان، سیدعباس میرهاشمی و فاطمه بهبودی. مهدی وثوق‌کیا، شادی قدیریان و مهدی مقیم‌نژاد نیز داوران بخش عکاسی هنرهای معاصر هستند و دکتر مهدی صادقی نیز مشاور نیکوکاری گروه داوران است.

  وی عکاسی را یک هنر کاربردی دانست و افزود: عکاسی در این جشنواره مثل پل عمل می‌کند و ما را به صفت انسان‌دوستانه پرتاب می‌کند. تمام اتفاقات در جشنواره عکس نیکوکاری مجموعه خیر ماندگار به صورت شورایی انجام می‌شود. با توجه به اینکه بنده به عنوان دبیر می‌توانم حرف آخر را بزنم اما در این جشنواره جمع‌بندی نهایی با شوراست. شورای ما ترکیبی از تیم عکاسی و عزیزانی از خیر ماندگار است که از میان آن‌ها می‌توان به سرکار خانم خانی اشاره کرد که نظرات‌شان بسیار کارساز بوده است.

 میزان جوایز هر بخش جشنواره ملی عکس نیکوکاری

 غفاری در پاسخ به این سؤال که میزان جوایز این جشنواره چقدر است، گفت: اهدای مبلغ پنج میلیون ریال حق‌التالیف بابت هر اثر راه یافته در بخش تک عکس و مبلغ ۱۰ میلیون ریال برای هر مجموعه عکس راه یافته را داریم. به هنرمندان راه‌یافته در نمایشگاه، گواهی اهدا می‌شود. در بخش مستند و تک‌عکس به نفرات اول تا سوم به ترتیب ۱۵، ۱۲ و ۱۰ میلیون تومان به همراه تندیس و لوح افتخار اهدا می‌کنیم. با توجه به موضوع حمایتی، به این عدد قانع نیستیم و تلاش می‌کنیم با گرفتن اسپانسر سطح جوایز را بالا ببریم.

 وی خاطرنشان کرد: در مجموعه عکس، یک مجموعه را منتخب اعلام خواهیم کرد و جایزه‌ای در نظر گرفته برای آن ۳۰ میلیون تومان است. برای عکاسی هنر معاصر هم یک مجموعه منتخب می‌کنیم که جایزه آن هم ۳۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است. برای بخش ویژه به صورت شرایط یکسان به هریک از سه نفر اول ۱۰ میلیون تومان همراه با لوح تقدیر می‌دهیم.

  دبیر نخستین جشنواره ملی عکس نیکوکاری در پاسخ به این سوال که افراد در چه رنج سنی می‌توانند در این جشنواره شرکت کنند، اظهار داشت: تمام افراد بدون محدودیت سنی می‌توانند در این جشنواره شرکت کنند. اصل مهم، صداقت است که عکس را خودشان گرفته باشند. عکس می‌تواند با دوربین، موبایل و آی‌پد گرفته شده باشد. مقررات جشنواره به طور کامل در سایت جشنواره festival.kheir.ir توضیح داده شده است.

 لازم به ذکر است، در پایان این نشست از پوستر نخستین جشنواره ملی عکس نیکوکاری با حضور مسئولان جشنواره و اصحاب رسانه رونمایی شد.

 گزارش از مریم داوری


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...