به گزارش خبرنگار خبرگزاری خبری تحلیلی خیر ایران، اصلاً نامش رویش است، موسسه غیرانتفاعی دانش، آموزش و توانمندی: دات؛ پس به قول دکتر حسن طائی، عضو هیئتمدیره و مدیر اجرایی موسسه، عجیب نیست که حوزه فعالیت این موسسه، در زمینه توانافزایی و افزایش سواد و به ویژه ترویج کتابخوانی همراه باشد.
توجه ویژه بر کتابخوانی با محور ادبیات فارسی
از همان ابتدا، تکلیف و هدف موسسه روشن بود، 15 سال قبل، موسسه غیرانتفاعی خیریه دانش، آموزش و توانمندی، در زمینه افزایش علم و آگاهی شروع به فعالیت کرد و اتفاقا تمرکزش را هم بر یک استان گذاشت، استان پهناور و مرزی سیستان و بلوچستان که به قول طائی نه استان محروم که نابرخوردارترین استان است. از همان ابتدای فعالیت هم، برگزاری سخنرانی علمی و توانمندسازی دانشآموزان در اولویت قرار گرفت. طائی و دیگر اعضای هیات مدیره اما میدانستند که اگر تشویق به کتابخوانی در این استان وجود نداشته باشد، این که فرهنگ کتابخوانی، اتفاق نیفتد، آب در هاون میکوبند و آنچه که مدنظرشان است، ارتقای سطح علمی استان هم محقق نمیشود؛ بنابراین از همان ابتدای شروع فعالیت موسسه، ترویج کتاب خواندن، جزء برنامههای اصلی میشود.
طائی میگوید که این تفکر اعضای این موسسه است که حضور در کتابخانه، تداوم علمآموزی است و آنچه که در مدرسه آموزش داده میشود، با حضور در کتابخانهها و خواندن کتاب، میتواند کامل شود. این البته دلیل ابتدایی بود، طائی میگوید: «در همه جای دنیا، ارزشگذاری با سه ابزار ادبیات، علوم و ریاضیات، حائز اهمیت است؛ اولین گزینه اما ادبیات است که زبان ارتباطی و زندگی است.» از نظر او ادبیات فارسی مهم است، چراکه عامل وحدت و امنیت ملی کشور است و او و اعضای این موسسه هم وظیفه خود میدانند که به اشاعه ادبیات فارسی، کمک کنند.
سه مدل «دات» برای کمک به کتابخانهها
حالا تعداشان به 82 کتابخانه میرسد، کتابخانههایی که با کمک موسسه خیریه دات، در زادگاه رستم، پا گرفتهاند و فعالاند. با کمک این موسسه خیریه، 3 مدل همکاری با کتابخانههای استان سیستان و بلوچستان، شکل میگیرد: 1- با کمک این موسسه، یک کتابخانه از صفر تا صد ساخته میشود، 2- کتابخانهای از قبل وجود دارد و با کمک دات تجهیز میشود و 3- دات و خیرینش، از کتابخانه پشتیبانی میکنند.
طائی تاکید میکند که البته کتابخانهها از حمایت دیگر موسسات خیریه و خیرین هم استفاده میکنند و این طور نیست که همه کتابخانهها برای ادامه حیات، متکی به این موسسه باشند؛ زمانی که بسیاری از خیرین، معتقد به اشاعه فرهنگ و ارتقای فرهنگ عمومی با خواندن کتاب هستند. سوال اما این است که آیا از کتابخانههای این موسسه خیریه در این استان، استقبال میشود و یا نه؟ و طائی میگوید که درخواست برای احداث کتابخانه بیش از اندازه است. برای احداث کتابخانه اما سد بزرگی وجود دارد؛ اگر 15 سال قبل، با 10 میلیون تومان میشد کتابخانهای را احداث و تجهیز کرد، امروز اما با 100 میلیون تومان تنها میتوان کتابخانهای را تجهیز کرد، به خاطر همین مشکل بزرگ، احداث کتابخانه در استان، با شروطی همراه شده است، این که مکان احداث وجود داشته باشد و برای اینکه هزینهها بیشتر نشود، تجهیز کتابخانه اتفاق بیفتد.
تجهیز و ساخت کتابخانه تنها اقدامات توسعه فرهنگ نیست، این موسسه برای ارتقای سطح علمی کتابداران، کلاسهای زیادی برگزار میکند. به جزء همه اینها این موسسه در مدارس هم کلاسهای آموزشی توانمندسازی برگزار میکند و برنامههای متنوعی برای گروههای خاص، افراد دارای معلولیت استان دارد تا سطح علمی و سواد آنها را بالا ببرد.
گزارش از لیلا شوقی
دیدگاه خود را بنویسید