29 اسفند 1402
نگاهی به «مددکاری اجتماعی» به بهانۀ روز جهانی آن
این روز جهانی هرساله در سومین سه‌شنبه‌ ماه مارس توسط فدراسیون جهانی مددکاری اجتماعی، برگزار می‌شود و بزرگداشت این روز برای سال 2024،  19 ام ماه مارس (مقارن با 29 اسفند) می‌باشد. هدف این روز جهانی توجه بیشتر به دستاوردهای مددکاری اجتماعی، افزایش افقی روشن برای خدمات اجتماعی در آینده جوامع و دفاع از عدالت اجتماعی و حقوق بشر است.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، این روز جهانی هر ساله در سومین سه‌شنبه‌ ماه مارس توسط فدراسیون جهانی مددکاری اجتماعی، برگزار می‌شود و بزرگداشت این روز برای سال 2024،  19 ام ماه مارس می‌باشد. هدف این روز جهانی توجه بیشتر دستاوردهای مددکاری اجتماعی، افزایش افقی روشن برای خدمات اجتماعی درآینده جوامع و دفاع از عدالت اجتماعی و حقوق بشر است. 

تاریخچه

 اولین روز جهانی مددکاری اجتماعی در سال 2007 با موضوع "مددکاری اجتماعی - ایجاد دنیایی از تفاوت" جشن گرفته شد. ابتکار بزرگداشت این روز برای اولین بار توسط سازمان‌های عضو فدراسیون بین المللی مددکاران اجتماعی (IFSW) که یک سازمان غیرانتفاعی بین‌المللی است، برگزار شد. با این وجود مدیران این سازمان ریشه این روز جهانی را به  دهه هشتاد میلادی مرتبط می‌دانند. زیرا در سال 1983،  برای اولین بار نمایندگان فدراسیون جهانی مددکاری اجتماعی، در جلسه‌ای در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک شرکت کردند و این روز را برای اولین بار در سطحی بین‌المللی معرفی و مطرح داشتند. این روز  هنوز در تقویم مناسبت‌های سازمان ملل متحد نیامده است اما در سطح بین‌المللی به فرصتی برای همکاری بیشتر  مددکاران اجتماعی در  مسائل بشردوستانه و یا سایر سازمان‌های غیردولتی تبدیل شده است.

در سال 2010 و در جلسه مجمع عمومی فدراسیون جهانی مددکاری اجتماعی، دستور کار جهانی مددکاری اجتماعی و توسعه اجتماعی با نام اختصاری WSWD به تصویب رسید و این روز به سازمان ‌ملل متحد به صورت رسمی معرفی شد. تا در مراحل بعدتر به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد برسد و در تقویم این سازمان ثبت شود. در طول این سال‌‌ها، موضوعات مختلفی برای بزرگداشت این روز انتخاب شده‌اند. موضوعاتی چون، ارتقای برابری اجتماعی و اقتصادی، کرامت، پایداری جامعه و محیط‌زیست و  اهمیت روابط انسانی. موضوع سال 2024 ، آینده مشترک برای تغییر تحول آفرین معرفی شده است  که بر نیاز مددکاران اجتماعی به اتخاذ رویکردهای نوآورانه و مبتنی بر جامعه می‌پردازد که باید بر خرد جمعی محلی  و همزیستی هماهنگ با طبیعت نیز تاکید داشته باشد.

تعریف جهانی حرفه مددکاری اجتماعی

 مددکاری اجتماعی یک حرفه مبتنی بر تمرین و یک رشته دانشگاهی است که تغییرات، توسعه اجتماعی، انسجام اجتماعی، توانمندسازی و آرامش مردم را ارتقا می‌دهد. همچنین اصول عدالت اجتماعی، حقوق بشر، مسئولیت جمعی و احترام به تفاوت‌ها در مددکاری  اجتماعی نقش اساسی دارند. مددکاری اجتماعی با تکیه بر نظریه‌های علوم اجتماعی، علوم انسانی و دانش‌های بومی، افراد و ساختارها را برای رسیدگی به چالش‌های زندگی و افزایش رفاه درگیر می‌کند. 

مددکاری اجتماعی چیست و مددکاران اجتماعی چه می‌کنند؟

 مددکاری اجتماعی حرفه‌ای است که در آن متخصصان آموزش دیده به کمک افراد آسیب‌پذیر یک جامعه  می‌آیند مددکاران اجتماعی در طیف گسترده‌ای از محیط‌ها و موضوعات کار می‌کنند و هدف اصلی خود را تعهد به حمایت و بهبود زندگی افراد، خانواده‌ها، گروه‌های یک جامعه می‌دانند. مددکاران اجتماعی نقش اساسی در ارتقای رفاه اجتماعی، انسجام و توسعه جوامع خود دارند. مددکاری اجتماعی حوزه وسیعی است که به محیط‌های مختلف زندگی اجتماعی از جمله مدارس، زندان‌ها، شرکت‌ها و سازمان‌های دولتی ورود پیدا می‌کند. اگر شخصی علاقه به دنبال کردن شغلی در مددکاری اجتماعی باشد، مهم است که ابتدا در مورد نقش‌ها، مسئولیت‌ها و خدمات مختلفی که در محدوده این رشته قرار می گیرند، یاد بگیرد. این شغل می‌تواند چالش‌برانگیز و از نظر عاطفی سخت باشد، می‌تواند یک مسیر شغلی بسیار با ارزش نیز باشد.

طبق گزارشی که نشریه فوربز ادوایزر ارائه کرده است، سطوح مددکاری اجتماعی در آمریکا در سه سطح خرد، متوسط و کلان تغییر و در هر سه سطح برای دستیابی به اهداف مشابه تلاش و هر سطح از روش های مختلفی برای رسیدگی به مسائل استفاده می‌کند. این سطوح همچنین در میزان آسیب اجتماعی متفاوت هستند.

مددکاری اجتماعی در سطح خرد: مددکاران اجتماعی از نزدیک با افراد، خانواده‌ها و گروه‌های کوچک همکاری می‌کنند تا در شرایط چالش‌برانگیز، حمایت فردی را ارائه دهند. مسئولیت‌های آنها شامل مشاوره فردی، گروه درمانی و خانواده درمانی است. مددکاران اجتماعی در سطح خرد در هر دو محیط بالینی و غیر بالینی تمرین می کنند.

مددکاری اجتماعی در سطح متوسط: کمک و پشتیبانی را در سطوح محلی و جوامع کوچک ارائه می‌دهد. این متخصصان بر محله‌ها، مناطق شهر، مدارس، سازمان‌های محلی و سایر گروه‌های کوچک تمرکز می‌کنند. در این سطح، مددکاران اجتماعی خدمات و سایر برنامه‌های اجتماعی مبتنی بر جامعه را  اجرا می‌کنند. شیوه‌های اجرای در مددکاری اجتماعی متوسط و خرد با یکدیگر یکسان است.

مددکاری اجتماعی کلان: این سطح، گسترده‌ترین دامنه را در بر می‌گیرد و بر مسائل سیستمی در مقیاس بزرگ تمرکز دارد که بر گروه‌های قابل توجهی از مردم، جوامع و فرهنگ‌ها تأثیر می‌گذارد. مددکاری اجتماعی تغییرات نهادی را از طریق حمایت ترویج می‌کند. توسعه سازمانی و برنامه ای، ابتکارات آموزشی مبتنی بر جامعه، تحلیل، توسعه و اجرای سیاست در سطح کلان، از مهمترین ویژگی این سطح است. 

منابع:

سایت فدراسیون جهانی مددکاری اجتماعی

نشریه فوربز ادوایزر

انجمن بین‌المللی خدمات اجتماعی


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...