به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، پویش زکات فطریه خیریههای اسلامی براساس دستورات شرعی و با هدف تحقق عدالت اجتماعی و کاهش فقر در جامعه اسلامی انجام میشود. این پویشها، با هدف جمعآوری و توزیع زکات فطره در میان نیازمندان اجرا میشوند.
پویشهای امسال زکات فطریه با شعارها و هشتگهایی چون: «زکات فطره»، «شادی شما از اقامه روزه و شادی برای نیازمندان»، «شادی را برای خانوادههای نیازمند به ارمغان آورید»، «زکات شما غذایی است که نیاز نیازمندان را برآورده میکند و به آنها فرصت میدهد تا مانند دیگران در شادی عید شریک شوند»، «هر کمکی، هر چقدر هم که کوچک باشد، تغییری واقعی در زندگی خانوادههای نیازمند ایجاد میکند» و «زکات خود را به تأخیر نیندازید، همین حالا کمک کنید و مایه شادی بسیاری باشید»، همراه بودهاند.
عمده پویشهای زکات فطریه امسال خیریههای اسلامی، حول محور مسائل بشردوستانه است. پویشهای بینالمللی برای کمک به غزه و فلسطین، مانند پویشهای برگزارشده از سوی هلال احمر، برای کمک به خانوادههای فلسطینی در غزه برگزار میشود و از مهمترین فعالیتهای امسال رمضانی است. کمکها شامل تهیه غذا، دارو و اقلام ضروری برای آسیبدیدگان جنگ است.
در ادامه برای آشنایی بیشتر، مروری بر مصارف زکات فطریه در برخی از خیریههای اسلامی، خواهیم داشت؛
خیریه بینالمللی هادی ریلیف (HADI Relief)
خیریه بینالمللی هادی ریلیف (HADI -Human Assistance & Development International) از سال 1991 در کالیفرنیای آمریکا، به عنوان یک سازمان خیریه ثبت شده است، این خیریه مأموریت خود را ارائه کمکهای بشردوستانه و امدادرسانی به افراد، خانوادهها و جوامع نیازمند، تعریف کرده است و امداد اضطراری و برنامههای توسعه بلندمدت را در کشورهای سراسر جهان، دنبال میکند. در ماه مبارک رمضان، هادی ریلیف، پویش ویژه رمضانی خود را با موضوعاتی چون: اطعام روزهداران، زكات، زكات فطریه، صدقه جاريه، فديه/ كفاره و اهدای روزانه، آغاز میکند.
این خیریه در سال جاری برنامه زکات فطریه را در پنج موضوع اصلی برای اهداکنندگان خود اعلام کرده است و اهداکنندگان میتوانند انتخاب کنند که زکات فطریهشان در چه مصارفی و در چه کشورهایی هزینه شود. دستهبندی مصارف زکات فطریه هادی ریلیف در موضوعات کمک غذایی، آب پاک، مراقبتهای بهداشتی، آموزش و امداد اضطراری (پناهندگان)، تقسیمبندی شده است. برنامههای این خیریه در کشورهای افغانستان، بنگلادش، اتیوپی، گامبیا، هند، اندونزی، جامو و کشمیر، کنیا، مالی، نپال، پاکستان، فلسطین، سنگال، سیرالئون، سومالی و سریلانکا هزینه میشود.
سازمان خیریه بینالمللی امداد اسلامی (Islamic Relief)
این سازمان خیریه در سال 1984 توسط دکتر هانی البنا و برخی از دانشجویان همکارش در دانشگاه بیرمنگام در بریتانیا و در پاسخ به قحطی در آفریقا تأسیس شد. این سازمان خیریه بینالمللی در بیش از 48 کشور جهان به ارائه کمکهای اضطراری، اجرای برنامههای توسعه بلندمدت و اجرای کمپینهای آگاهیبخشی و ترویجی در حوزه امداد و تجارت و کمک بشردوستانه میپردازد.
در حال حاضر این سازمان در 33 کشور از جمله اردن، لبنان، فلسطین، سوریه (ترکیه)، یمن، چاد، تونس، کوزوو، هند، نیجر، مقدونیه، چچن، پاکستان، بوسنی، مالزی، سوئد، سودان، سریلانکا، مالی، آفریقای جنوبی، آفریقای مرکزی، آلبانی، نپال، فیلیپین، اتیوپی، میانمار، چین و اندونزی، پروژه فعال دارد.
امداد اسلامی از آغاز سفر بشردوستانه خود سعی دارد با رعایت آموزههای اسلامی به نیازمندان کمکهای بشردوستانه ارائه کند و به همین دلیل در جذب کمکهای ماه رمضان مخصوصا زکات فطریۀ مسلمانان از سراسر جهان، اعتبار چشمگیری را بهدست آورده است. زکات فطریه جذبشده در بحرانهایی مانند خشکسالی، زلزله، سیل، جنگ و کاهش فقر هزینه میشود.
کار این سازمان به امداد اضطراری محدود نمیشود، بلکه ارائه خدمات آب، غذا، سرپناه، مراقبتهای بهداشتی، آموزش، حمایت از یتیمان و کودکان، کمک به مردم برای یافتن شغل، ایجاد معیشت به منظور حمایت از خانوادهها، محافظت از جوامع حاشیهنشین در برابر بلایای آینده و جلوگیری از تلفات جانی و مالی را نیز شامل میشود. امداد اسلامی در سال 2020 با زکات فطریه و سایر کمکها به 13.8 میلیون نفر در 39 کشور خدمات حمایتی ارائه داده است و 55 میلیون پوند برای اجرای 364 پروژه توسعهای سرمایه گذاری کرد.
از سال 2020 موارد مصرفی زکات فطریه جمعآوریشده این سازمان خیریه در موارد زیر هزینه شده است:
1- در سال 2021 این سازمان نزدیک به 183 میلیون پوند زکات فطریه برای اجرای پروژههای نجات زندگی خود و حمایت از 11 میلیون نفر در سراسر جهان جمعآوری کرده است.
2- در سال 2022 امداد اسلامی بیش از 193 میلیون پوند برای کمکهای اضطراری، توسعه بلندمدت و حمایت از تغییر مستقر کرد و به طور مستقیم به بیش از 17.3 میلیون نفر کمک کرد.
3- در سال 2023 امداد اسلامی به شرایط اضطراری مانند زلزله در سوریه و ترکیه و پس از آن زلزله در مراکش و سیل در لیبی، واکنش بهینه نشان داد. تعداد ذینفعان در طول سال به 16.8 میلیون نفر در 39 کشور در سراسر جهان رسید.
4- در سال 2024 امداد اسلامی با کمک زکات فطریه جمعآوریشده، از 93 هزار کودک یتیم در 27 کشور، حمایت به عمل آورد.
انجمن خیریه زندگی آفریقا (Africa Hayat -AHAD)
انجمن خیریه زندگی آفریقا (AHAD) یک خیریه بشردوستانه است که در سال 2020 در ترکیه تأسیس شده است. تمرکز ویژه این خیریه بر کشورهای مرکز و غرب آفریقا برای بهبود زندگی فقرا و محرومان است. در ماه مبارک رمضان پویش «رمضان الخیر» برای تأمین نیازهای اولیه و بهبود شرایط اجتماعی، اقتصادی و زندگی خانوادهها از سوی این خیریه در آفریقا راهاندازی شده است.
اهداکنندگان زکات فطریه به این انجمن میتوانند در سایت خیریه، مصارف زکات فطریه یا طرحهای مورد نظر خود را تعیین کنند. انجمن خیریه زندگی آفریقا در حال حاضر بیش از 30 هزار طرح و برنامه اجرایی را در آفریقا اجرا میکند.
سازمان بین المللی خیریه اسلامی (International Charity Organization -ICO)
سازمان بینالمللی خیریه اسلامی یکی از بزرگترین سازمانهای بشردوستانه در جهان اسلام است که بدون تبعیض و تعصب به نیازمندان در سراسر جهان خدمات بشردوستانه ارائه میدهد. این سازمان در سال 1984 تأسیس شد؛ زمانی که تعدادی از علمای مسلمان خواستار سرمایهگذاری یک میلیارد دلاری برای مبارزه با خطرات سهگانه (فقر، جهل و بیماری) و رسیدگی به نیازهای روزافزون جوامع فقیر، به دنبال افزایش نرخ بیماری، فقر و بیسوادی در کشورهای اسلامی شدند.
زکات فطریهای که این خیریه بینالمللی از طریق درگاه الکترونیکی دریافت میکند در بخشها و طرحهای رمضانی آن هزینه خواهد شد که شامل حمایت از کودکان مجروح غزه با خرید اعضای بدن مصنوعی، کفالت آموزشی کودکان در یمن، حفر چاه در تاجیکستان، درمان بیماران در یمن و سایر طرحهای این خیریه در کشورهای اسلامی میشود. زکات فطریه به صورت بستههای نقدی به ازای هر نفر از طریق درگاه الکترونیکی که دولت کویت برای خیریههای این کشور تعبیه کرده است، پرداخت میشود.
بانک غذای مصر (جمعية بنك الطعام المصري)
بانک غذای مصر، اولین مؤسسه خیریه مصری بوده که به مبارزه با گرسنگی اختصاص یافته است. این خیریه به واسطه زکات، صدقات و کمکهای مالی، به توزیع غذا میان مردم میپردازد و به طور حرفهای، خدمات و برنامههای غذای سالم و زندگی ایمن را برای نیازمندان فراهم میکند. طی 15 سال کار حرفهای، این خیریه به قطب و مرکز بانکهای غذا در منطقه تبدیل شده است و سایر بانکهای غذایی در کشورهای عربی معمولا زیر نظر بانک غذای مصر به فعالیت مشغول هستند.
بانک غذای مصر به عنوان یک سازمان خیریه با سایر مؤسسات خیریه و بخش خصوصی در این کشور همکاری میکند. کمکهای اهدایی به این سازمان به صورت نقدی و غیرنقدی میباشد. بانک غذای مصر به مناسبت ماه مبارک رمضان، پویشی را برای جمعآوری زکات فطریه به نام «دیگران را شاد کن» (فَرِّح غیرک) را راهاندازی کرده است. بانک غذای مصر زکات فطریه را میپذیرد و مبلغ پرداختی به مواد غذایی خشک تبدیل میشود و بین نیازمندان ثبتشده در پایگاهِ داده، توزیع میشود.
نحوه اهدای زکات فطریه در این سازمان با استعلام حضوری و جمعآوری از منازل، حساب یکپارچه در تمامی بانکها و وبسایت است و برای کمک مالی از خارج از مصر، از طریق شمارههای حواله بانکی انجام میشود. بانک غذای مصر با شرکتهای اینترنتی و موبایل برای انتقال زکات فطریه یا سایر وجوه اهدایی همکاری دارد.
گزارش زهرا میرابیان
منابع:
دیدگاه خود را بنویسید