«کانون خدمت»؛ خیریه‌ای برای بورسیۀ استعدادهای تحصیلی کم‌بضاعت
مهدی عزیزی مشفق؛ مدیرعامل مؤسسۀ خیریۀ کانون خدمت محسنین در هفتاد‌وششمین نشست یک چای، یک تجربه به تشریح فعالیت‌های این کانون پرداخت و بیان کرد: دانش‌آموزان بااستعدادی که به پزشکی علاقه دارند اما شرایط مالی مساعدی ندارند را حمایت می‌کنیم. پزشکی رشته پُرهزینه‌ای است و بر همین اساس تصمیم گرفتیم تا استعدادهای برتر علاقه‌مند به این رشته که بضاعت مالی لازم را ندارند، بورسیه کنیم.

 به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، هفتاد‌وششمین نشست «یک چای، یک تجربه» در سال ۱۴۰۳ دوشنبه ۲۸ آبان‌ماه با حضور مهدی عزیزی مشفق؛ مدیرعامل مؤسسۀ خیریۀ «کانون خدمت محسنین» و جمعی از فعالان اجتماعی و نمایندگان خیریه‌ها و سمن‌ها در محل آکادمی خیر ایران برگزار شد.

 عزیزی در ابتدای جلسه ضمن ابراز خشنودی جهت حضور در این نشست، ‌گفت: مؤسسه کانون خدمت، رشته‌های پزشکی را حمایت تحصیلی می‌کند و اگر بخواهم به طور دقیق‌تر بگوییم، دانش‌آموزان بااستعدادی که به پزشکی بسیار علاقه دارند و شرایط مالی مساعدی ندارند را حمایت می‌کنیم. پزشکی رشته بسیار پُرهزینه‌ای است و در این زمان که تورم شدید و هزینه‌ها خیلی بالا است، تحصیل در این رشته بسیار دشوار است. این روزها بچه‌های خانواده‌های ثروتمند از اول ابتدایی تا سال دوازدهم تحت نظر مشاور هستند. بهترین کلاس‌ها را شرکت می‌کنند و مجموع بهترین امکانات را برای قبول شدن در رشته‌های پزشکی در اختیار دارند و در چنین شرایطی بچه‌های بااستعدادی که شرایط مالی مناسبی ندارند و به این رشته‌ها هم بسیار علاقه دارند، کارشان بسیار سخت است. این بچه‌ها اگر حمایت نشوند ناامید خواهند شد. 

 مدیرعامل مؤسسۀ کانون خدمت در ادامه بیان کرد: حدود چهار سال است که مؤسسه ما بچه‌هایی که به رشته‌های پزشکی علاقه دارند را بورسیه می‌کند. در مؤسسه چند دستاورد داشته‌ایم. در ابتدا به نام حمایت تحصیلی وارد کار شدیم و درحال حاضر دو سال است که به این نتیجه رسیده‌ایم که کلمه‌های حمایت، خانواده بی‌بضاعت و اینگونه عبارات را از مؤسسه برداریم و این کار را نیز انجام دادیم. نگاه مؤسسه به بچه‌هایی که بورسیه می‌کند اینگونه است که چون شما توانمند هستید، ما در کنار شما قرار گرفتیم و اصلاً صحبتی مبنی بر نیازمندی بچه‌ها یا کم‌توان بودن خانواده‌های آن‌ها به میان نمی‌آید.

 نظم؛ خط قرمز مؤسسۀ کانون خدمت

 عزیزی گفت: از ابتدا به دنبال مجوز نبودیم، اما بعداً برای اینکه کارمان را به صورت تخصصی‌تر ادامه دهیم باید مجوز گرفتیم. دلیل اینکه تصمیم نداشتیم مجوز بگیریم این بود که دوستان من که خیریه داشتند وقتی مجوز گرفتند دچار محدودیت‌های فراوانی شدند. به همین دلیل ما در ابتدا تصمیم نداشتیم که مجوز بگیریم و سال‌ها بدون مجوز کار کردیم. درسال‌های اول، یکی از کارهایی که مؤسسه انجام می‌داد به واسطه ایام ماه محرم، هدایت نذورات بود. در ایام محرم چیزی حدود ۷۰ تا ۸۰ هزار پرس غذا طبخ و بین نیازمندان پخش می‌کردیم و این غذا به صورت کامل در بین نیازمندان پخش می‌شد، نه هیچ‌کس دیگری. به طور کلی کارها به صورت فوق‌العاده منظم و دقیق انجام می‌شد و غذا به دست کسانی که واقعاً به آن نیاز داشتند می‌رسید. نظم برای مؤسسه کانون خدمت خیلی مهم است.

 مدیرعامل مؤسسۀ کانون خدمت در ادامه بیان کرد: در ماجرای زلزله کرمانشاه، مؤسسۀ ما بسیار فعالیت کرد و تمام امکانات را فراهم کردیم و مهم‌تر اینکه این امکانات را به صورت منظم و براساس نیاز خانواده‌ها پخش می‌کردیم. مبالغ زیادی به حساب مؤسسه واریز شد و این باعث ترس ما شد و اینگونه بود که تصمیم گرفتیم تا مجوز دریافت کنیم و به کسانی که به مؤسسه کمک می‌کنند، گزارش کار ارائه دهیم و به گونه‌ای نباشد که انجام این کار خیر باعث بدنامی شود. از بهزیستی مجوز گرفتیم و بعد از مدتی تصمیم گرفتیم بچه‌های بااستعداد از خانواده‌های کم‌توان را حمایت تحصیلی کنیم و بعداً یک مجوز هم از وزرات کشور گرفتیم. مجوزی که وزرات کشور به مؤسسۀ ما داد در سطح ملی و مجوز بهزیستی در سطح استان تهران است. البته همان زمان که مجوز ما در سطح استان تهران بود نیز به صورت کشوری فعالیت می‌کردیم.

 کمک به استعدادهای تحصیلی آسیب‌های اجتماعی را کاهش می‌دهد

 وی تصریح کرد: از طریق مجوز وزارت کشور، یک مؤسسه به نام بنیان فردا تأسیس کردیم. زمانی که ما نام مؤسسه را کانون خدمت گذاشتیم، این نام یک نام زیبا و مناسب بود و ما باید به قدری نام خودمان را معتبر کنیم که دانش‌آموز یا دانشجویی که بورسیه این مؤسسه است با افتخار بگوید بورسیه مؤسسه کانون خدمت هستم و مؤسسه هم باید مناسب رفتار کند و فکر و دیدگاه از بالا به پایین نداشته باشد. ما بر آن بودیم تا به این بچه‌ها مانند بچه‌های خودمان نگاه کنیم و هر چیزی را که می‌تواند در مسیر رشد این بچه‌ها کمک کند دریغ نکنیم. ابن بچه‌ها بسیار ارزشمند هستند و آینده ایران به دست این‌ها است. اگر این جوانان دیده نشوند، چند پیامد ناگوار خواهد داشت؛ اول اینکه به افراد افسرده تبدیل می‌شوند، دوم اینکه به دلیل هوش بالا به دنبال بزهکاری می‌روند. وقتی فرد بااستعداد است و راه درست شکوفایی استعدادش بسته است، از این هوش در راه بزهکاری استفاده می‌کند. سوم اینکه تعداد قابل‌توجهی از این بچه‌های باهوش با عنوان فرار مغزها به خارج از کشور مهاجرت می‌کنند.

 مدیرعامل مؤسسۀ کانون خدمت در ادامه افزود: این بچه‌ها در کشور خودشان طرد می‌شوند و از طرف دیگر، کشورهای خارجی برایشان جاذبه ایجاد می‌کنند و این باعث می‌شود ایران را رها کنند. کارهایی که مؤسسۀ ما و امثال ما انجام می‌دهند به نوعی حرکت دادن این بچه ها است. در هر نشستی که با مسئولان دولتی شرکت کرده‌ام، با دعوا از آن‌جا خارج شده‌ام. هیچ‌کس به فکر این بچه‌های بااستعداد نیست. هرکس صرفاً به فکر این است که مسئولیتش خدشه‌دار نشود. البته که چند تفاهم‌نامه با مدارس تیزهوشان و کمیته امداد جهت معرفی بچه‌های باهوش و کم‌توان مالی داریم.

 مدیرعامل مؤسسۀ کانون خدمت با اشاره با فعالیت‌های مؤسسه توضیح داد: مؤسسه در چند محور فعالیت می‌کند؛ اول حمایت از بچه‌های بااستعداد (در مقاطع دانش‌آموزی و دانشجویی) که توان مالی ندارند و این حمایت در سطح تمام کشور است. موسسه حدوداً بیش از 40 خدمت برای این بچه‌های بااستعداد و کم‌توان مالی تعریف کرده است. این خدمات شامل تأمین امکاناتی مانند لپ‌تاپ، لباس، کتاب، لوازم‌التحریر، لوازم خانه و ... می‌شود. هرکدام از دانش‌آموزان مؤسسۀ ما زمانی که برای دانشگاه قبول می‌شوند، بلافاصله یک لپ‌تاپ هدیه می‌گیرند و بهترین لپ‌تاپ‌ها را برای دانش‌آموزان تهیه می‌کنیم.

 وی دربارۀ شرایط بورسیه کردن دانشجویان توضیح داد: دانشجویانی که بورسیه کانون خدمت هستند، حتماً در دانشگاه دولتی تحصیل می‌کنند و بیشتر هم در دانشگاه‌های تهران، بهشتی و سایر دانشگاه‌های سراسری کشور تحصیل می‌کنند و از امکاناتی مانند خوابگاه و غذا برخوردارند. هزینه‌ها بالا و درآمد بسیار پایین است، اما با تمام این مشکلات ما تمام سعی خود را می‌کنیم که بتوانیم به این دانش‌آموزان و دانشجویان خوب رسیدگی کنیم.

 بیش از 40 دانشجوی پزشکی تحویل داده‌ایم

 مدیرعامل مؤسسۀ کانون خدمت در ادامه با اشاره به آمار دانش‌آموزان و دانشجویان بورسیه کانون خدمت بیان کرد: بین ۱۸۰ تا ۱۹۰ دانش‌آموز در این چند دوره بورسیه مؤسسه شدند. بیش از ۴۰ دانشجوی پزشکی هم تحویل داده‌ایم. چهار دوره است که مشغول ارائه خدمات به دانش‌آموزان و دانشجویان هستیم. زمانی که دانش‌آموزی را با هدف قبول شدن در رشته پزشکی بورسیه کردیم، در صورتی که در رشته پزشکی قبول نشود، بورسیه قطع خواهد شد، اما اگر دانش‌آموز پزشکی قبول شود، در دوران دانشجویی همچنان بورسیه خواهد ماند و تأمین خواهد شد‌. زمانی که می‌خواهیم دانش‌آموزان را بورسیه کنیم از آنان می‌پرسیم که به چه رشته‌ای علاقه دارند و کسانی که به پزشکی و چند رشتۀ دیگر علاقه دارند را بورسیه می‌کنیم. برخی رشته‌ها برای ما مهم‌اند و دانش‌آموزان علاقه‌مند به این رشته‌ها را بورسیه می‌کنیم که بازار کار خوبی داشته باشند. رشته‌هایی مانند پزشکی و حقوق و ریاضی که به آینده آن‌ها امیدوار باشیم. برای ما مهم است که دانشجو بعد از فارغ‌التحصیلی در رشته‌ای که تحصیل کرده است مشغول به کار شود و رشته پزشکی چنین شرایطی را دارد.

 مدیرعامل مؤسسۀ کانون خدمت در ادامه دربارۀ راه‌های درآمد مؤسسه گفت: منابع مالی مؤسسۀ ما از طریق خیرین تأمین می‌شود. اعضای هیئت‌مدیره کمک می‌کنند و در کنار آن‌ها، خیرین نیز کمک‌های خود را ارائه می‌دهند. در استان‌ها نیز شعبه داریم و ما از این شعبه‌ها بازدید می‌کنیم. همچنین وضعیت دانش‌آموزان و خانواده‌های آن‌ها را بررسی می‌کنیم. چهار نیروی موظف داریم و بقیه نیروی داوطلب هستند. چشم‌انداز ما این است که در یک برنامه ۱۰ ساله بتوانیم تمام دانشجویان رشته پزشکی که از وضعیت مالی رنج می‌برند را بورسیه کنیم. آمار این افراد در حال حاضر در کشور حدود هزار و 200 نفر است.


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...