به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران به نقل از سازمان اوقاف و امور خیریه، چهاردهمین جلسۀ شورای سیاستگذاری جشنواره ملی اعطای نشان نیکوکاری با حضور رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و سایر اعضای این شورا که متشکل از صاحبنظران حوزۀ نیکوکاری، نمایندگان دستگاههای دولتیِ مرتبط با امور خیر و نمایندگانی از تشکلهای خیریه هستند، برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین سیدمهدی خاموشی؛ رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در چهاردهمین نشست شورای سیاستگذاری جشنواره ملی اعطای نشان نیکوکاری گفت: در زمینه انجام بسیاری از فعالیتهای خیرخواهانه باید طرحی نو پیشنهاد شود، چه بسا مشاوره دهیم و اتفاق خوبی حاصل شود.
وی با اشاره به آیه «قَوْلٌ مَعْرُوفٌ وَ مَغْفِرَةٌ خَيْرٌ...» اظهار کرد: قول معروف در خیریه ها باید باب شود. خیریه ها باید بدانند چه موضوعی را هدف بگیرند. خیریهها را باید دانشمحور کنیم. در حوزه ریزگردها در سیستان و جنوب کشور باید کار شود، همچنین در زمینه تنفس، آب و خاک و ... باید جایزه ویژه برای خیریههایی که دانشمحور شدهاند، در نظر گرفته شود.
تاکنون 1200 مؤسسه خیریه در جشنواره ثبت نام کردهاند
دکتر محسن سعادت، رئیس اداره مؤسسات خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه در ابتدای این نشست، گزارشی از اقدامات صورتگرفته در دبیرخانه جشنواره ارائه کرد و گفت: تعداد ثبت نام کنندگان در این جشنواره تاکنون هزار و 200 مؤسسه خیریه بوده است. استانهای خراسان شمالی، خراسان رضوی، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اصفهان، تهران و اردبیل بیشترین ثبت نام کنندگان را داشتهاند و بوشهر و هرمزگان کمترین تعداد ثبت نام کنندگان را به خود اختصاص داده اند.
وی اظهار کرد: تاکنون بیش از هزار دعوتنامه برای شرکت در جشنواره به مؤسسات خیریه ارسال شده که بازخورد خوبی داشته،سه هزار و 800 پیامک نیز ارسال شده و برخی نامهها به صورت الکترونیک فرستاده شده است. اخبار مربوط به جشنواره در پایگاه اطلاعرسانی که بدین منظور راهاندازی شده است، درج میشود و تاکنون ۱۲۰۰ بازدید داشته، ۴۷ پست در ایتا و بله با ۷۰۰ دنبال کننده منتشر شده و مؤسسات نیز دیدگاه خود را از طریق ایمیل ارسال میکنند.
رئیس اداره مؤسسات خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه افزود: در برخی استانها مانند اردبیل، آذربایجان شرقی، اصفهان و مرکزی حضور یافتیم و مؤسسات را دعوت کردیم و ثبت نام اولیه انجام شد. از جمله موانعی که در این زمینه وجود دارد، عدم هماهنگی بین دستگاهی در برخی استانهاست، البته رویدادهای سیاسی و تعطیلات، فرم جمعآوری اطلاعات، عدم اعتماد تشکلها و اشکالات سایت از دیگر موانع به شمار می آید.
کار ثبت نام را سادهسازی کنید
دکتر بهمن مشکینی، پیشکسوت و صاحبنظر عرصه خیریه با بیان اینکه تاکنون اقدامات خوبی در زمینه برگزاری این جشنواره صورت گرفته، گفت: شاخصهایی که در فرمها آمده، در سطح جهانی قابل دفاع است. مشکلات موجود در زمینه سایت باید برطرف شود. میتوان فرمها را برای ثبت نام سادهسازی کرد و در کار میدانی، اطلاعات تکمیل شود.
وی با تاکید بر اینکه جلسات توجیهی در رابطه با جشنواره برگزار شود، اظهار کرد: در ایران NGO بسیار قلیل است، بنابراین اگر با تمدید جشنواره به دو هزار موسسه برسد کار بزرگی انجام شده است.
همکاری مؤثر سازمان بهزیستی در جشنواره
حجتالاسلاموالمسلمین احمد شرفخانی؛ دبیر جشنواره به همکاری خوب سازمان بهزیستی در ارائه اطلاعات موسسات خیریه اشاره کرد و ضمن تاکید بر برطرف کردن مشکل سایت افزود: باید اطلاعات موسسات خیریه جمعآوری شود. بر اساس آمار اکنون ۱۷ هزار مؤسسه خیریه شناخته شدهاند.
حجتالاسلاموالمسلمین علی ملانوری؛ مدیر مرکز خیر ماندگار و مسئول دبیرخانۀ اجرایی جشنواره در این نشست گفت: برگزاری این جشنواره کار ارزشمندی است. علی رغم اینکه اتفاقات غیر قابل پیشبینی در سال جاری صدمه زیادی به برگزاری جشنواره وارد کرد، اما مشارکت حداکثری فراهم شده است.
وی عنوان کرد: برآورد ما در مجموعه خیر ماندگار این است که زیر ۱۰ هزار مؤسسه خیریه فعال داریم و در نظر داشتیم با ۳ هزار مؤسسه ارتباط برقرار کنیم. تاکنون بیش از هزار مؤسسه خیریه در جشنواره ثبت نام کردهاند و با تمدید مهلت ثبت نام تا ۱۵۰۰ مؤسسه میرسد. تمدید مهلت جشنواره باید با کار جمعی صورت پذیرد. به عنوان مثال سفرهای استانی مدیران بسیار تاثیرگذار است.
ضرورت حمایت صداوسیما از جشنواره
نبیالله عشقی ثانی، مدیرعامل شبکه ملی خیریههای حامی ایتام با بیان اینکه سالهاست تعداد خیریهها مشخص نیست، گفت: از آغاز مشخص بود موسسات مردمنهاد همسو و همجهت با نهاد دولتی نیستند، به همین جهت کار بزرگی شروع شده و باید فرایند انجام کار بیشتر تحلیل میشد. در کمیته علمی که سوالات طراحی شد باید به صورت آزمایشی در موسسات بررسی میشد.
وی با تاکید بر اینکه خیریه ها اداری نیستند، عنوان کرد: باید سعی کنیم دستگاهها را با خود همسو کنیم، از صدا و سیما باید در جلسات دعوت شود و اطلاع رسانی در سطح عموم جامعه اتفاق بیافتد. نشستهای خبری در رسانهها برگزار کنیم و مؤسسات خیریه با نفوذ کشور را با خود همراه کنیم. من تاکنون مطالب زیادی درباره خیریهها نوشتهام. در رابطه با مالیات خیریهها مطالبی منتشر کردهام و معتقدم کار بزرگی شروع شده است و باید اشکالات برطرف شود.
سیدمحمدجواد حسینی؛ رئیس مرکز مشارکتهای مردمی سازمان بهزیستی با بیان اینکه بهتر است از ظرفیت ماه های رجب و شعبان برای برگزاری اختتامیه جشنواره استفاده شود، اظهار کرد: البته باید برای تمدید، سناریو داشته باشیم. برخی استانها موسسات خیریه زیادی دارند، مانند مازندران، فارس و کرمان که باید به صورت همافزا سفر به این شهرها به منظور معرفی این جشنواره و همچنین کار رسانهای صورت پذیرد. رسانه یعنی شبکههای اجتماعی و فراتر از کانالهای خبری دستگاهی باشد. میتوان رویداد رسانهای به یادبود خیرین درگذشته برگزار کرد و از خیریههای شاخص نیز برای شرکت در جشنواره دعوت به عمل آوریم.
باید شبکههای ملی خیریه را به جشنواره دعوت کرد
محمدمهدی جعفری؛ مدیرعامل بنیاد تعالی اجتماعی زندگی و مسئول دبیرخانۀ علمی و ارزیابی جشنواره گفت: علی رغم اینکه چند مجموعه در این جشنواره همکاری میکنند، همافزایی خوبی صورت گرفته است. به شاخصهای ارزیابی رسیده ایم، اما نباید هدف را فراموش کنیم. هدف، تخصصیسازی خیریهها بوده که سختی کار خود را دارد.
وی اظهار کرد: باید سنگ بنا را در ارزیابی میدانی بگذاریم. قدم اول مدیران استانی بودند که ارزیابی میدانی تشکلها نیاز به تیم ارزیاب مویرگی داشت. در سال اول همچین لجستیکی وجود ندارد. تصمیم گرفتیم اطلاعات را از خود مجموعهها بگیریم که البته بسیاری عادت به مستندسازی ندارند و کار سختی است بنابراین مجبور شدیم در فرم اولیه اطلاعات بیشتری بخواهیم. میشود فرم را خلاصهتر کرد به گونهای که به هدف خلل وارد نکند، اما به به زمان بیشتر و تمدید جشنواره نیاز داریم. باید جریان اجتماعی در این زمینه ایجاد کنیم که در اعتبار و جوایز موثر است. شبکههای خیریه را باید درگیر کنیم، اکنون مجموعه های صاحبنام که در سطح ملی فعالیت میکنند هنوز در جشنواره شرکت نکردهاند.
مسئول دبیرخانۀ علمی و ارزیابی جشنواره اظهار کرد: کار خیریه ها باید به سمت تخصصی شدن پیش برود و بر اساس مبانی علمی فعالیت کنند. نظام اعتبار سنجی خیریه ها مد نظر است که اعتماد مردم را به خیریه ها جلب میکند. بجای ارزیابی در زمینه الگوسازی از موسسات فعالیت کنیم. جشنواره نشان نیکوکاری در حوزه حمایتی، عمران و کمک به توسعه زیست بوم امر خیر برگزار می شود.
وی تصریح کرد: برای ارزیابی خیریهها، داوری و کمیته علمی شکل گرفت. شاخصهایی تعیین و فرم ارزیابی در نظر گرفته شد و بنا شد خیریهها اطلاعات را در سایت بارگذاری کنند. بر اساس اطلاعات اولیه، ارزیابی اولیه صورت میگیرد و سپس بازدید میدانی و تکمیل ارزیابی صورت می پذیرد.
محسن ولیئی، معاون مشارکتهای مردمی سازمان امور اجتماعی کشور و دبیر شورای سیاستگذاری جشنواره گفت: آمار خوبی در جشنواره شرکت کردهاند، اگر از نهاد یا استانی کمتر ثبت نام صورت گرفته، به دلیل تعداد کم خیریهها در آن استان بوده است. استان اصفهان، دو هزار مؤسسه خیریه و تهران هزار و 200 مؤسسه خیریه دارد. باید ارزیابی مؤسسات به موقع انجام شود.
در پایان این نشست مقرر شد، مدیران اجرایی جشنواره در استانهایی که کمتر ثبت نام صورت گرفته است، حضور پیدا کنند. مهلت برگزاری جشنواره تمدید و نشستهای تخصصی در این مدت برگزار شود. جریانسازی اجتماعی صورت پذیرد و ارزیابی ثبت نام شدهها انجام شود. آبان ماه نیز اختتامیه جشنواره برگزار خواهد شد.
دیدگاه خود را بنویسید