به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، جزیره زیبای هرمز که از جزایر مهم خلیج فارس است، سالهای سال در تصرف بیگانگان قرار داشته است. ۱۰ اردیبهشت که در تقویم رسمی ایران با نام روز ملی خلیجفارس شناخته میشود، سالروز اخراج پرتغالیها از هرمز است؛ نام این جزیره و خلیجفارس به هم پیوند خورده و هرمز یکی از نمادهای پیوند ایرانیان و بخش مهمی از حافظه جمعی مردم ایران است.
زیبایی این جزیره تاریخی که قدمت سنگهایش به عهد پارینهسنگی برمیگردد، زبانزد عاموخاص است و همهساله گردشگران بسیاری این جغرافیا را بهعنوان مقصد سفر خود برمیگزینند و نان مردم این اقلیم با گردشگری پیوند خورده است.
هرمز را مریخ زمین یا خاک رنگینکمانی هم میگویند. خاک آن نه فقط زیباست که حتی بومیان محله با نوعی از خاکش به نام گلک، ادویه درست میکنند.
این روزها چند پویش محیطزیستی شاخص در پیامرسانها بیشتر از هر فعالیت داوطلبانه دیگری به چشم میآیند که مهمترینشان کمپین «بازگشت خاک نقرهای به جزیره هرمز» در کنارِ کمپین «صدفها را به دریا برگردانید»، است.
در سالهای اخیر بخصوص فروردین سال جاری، اتفاقات غمانگیزی را در هرمز شاهد بودهایم. گردشگرها خاک نقرهای و کمیاب ساحل جزیرۀ هرمز را با خود به خانه بردهاند. شدت برداشت خاک از ساحل به اندازهای بالا بود که خبر از تخریب کامل خاک نقرهای است. برخی از افراد بومی جزیرۀ هرمز در این اقدام بیتقصیر نبودهاند و برای کسب درآمد به فروش این خاک به عنوان سوغاتی و یادگاری اقدام کرده بودند.
حالا دوستداران محیطزیست دست به کار شدهاند تا خاک را به جزیره برگردانند. خاک نقرهای دیگر به جزیره برنمیگردد اگر مردم خاک را به جایی که برداشتهاند، برنگردانند؛ چرا که این خاک طی میلیونها سال فعالیت آتشفشانی و فرسایش سنگی بهوجود آمده است و حتی با گذشت این مدت زمان هم خاک تشکیل نمیشود چون دیگر آتشفشانی فعال نیست. عدهای هم میگویند میلیونها سال بعد چنین خاکی تشکیل میشود.
ماجرا آنقدر تلخ و واقعی است که اداره کل حفاظت محیطزیست استان هرمزگان حرکت ارزشمند مردم را ستوده و آمادگی خود را برای دریافت خاک و انتقال آن به جزیره هرمز اعلام کرده است. در این بیانیه آمده است:
«از تمامی شهروندان، گردشگران، هنرمندان و فعالان محیط زیست که در گذشته از جزیره هرمز خاک همراه خود بردهاند و اکنون تمایل دارند در راستای این حرکت نمادین، آن را بازگردانند، دعوت میشود خاکها را به این اداره کل تحویل دهند.
نحوه تحویل خاک
خاکهای جمعآوریشده را میتوانید از طریق پست یا مراجعه حضوری به نشانی زیر ارسال نمایید:
بندرعباس، روبهروی ساختمان استانداری هرمزگان، ادارهکل حفاظت محیطزیست استان هرمزگان (لطفاً بر روی بسته قید شود: بازگشت خاک نقرهای به جزیره هرمز).
ادارهکل حفاظت محیطزیست استان هرمزگان متعهد شده است که پس از جمعآوری خاکها، آنها را با هماهنگی و نظارت کارشناس محیطزیست، به جزیره هرمز منتقل نماید. همراهی شما گامی مهم در حفاظت از میراث طبیعی و فرهنگی جزیره هرمز است.
دیدگاه خود را بنویسید