07 تير 1403
چرا شرکت در انتخابات، کار خیر است؟
در آستانه چهاردهمین دورۀ انتخابات ریاست‌جمهوری و فرصت بی‌نظیر دیگر که برای مشارکت اجتماعی به منظور ساختن آینده‌ای بهتر برای کشورمان پدید آمده است، دکتر سیدمحمدرضا سیدی؛ پژوهشگر حوزۀ خیر و مدرس دانشگاه در یادداشتی به تحلیل اهمیت انتخابات از منظر گفتمان دینی و انقلاب اسلامی پرداخته است.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری ایران در تاریخ 8 تیرماه 1403 و فرصت بی‌نظیر دیگر که برای مشارکت اجتماعی به منظور ساختن آینده‌ای بهتر برای کشورمان پدید آمده است، دکتر سیدمحمدرضا سیدی؛ پژوهشگر حوزۀ خیر و مدرس دانشگاه در یادداشتی به تحلیل اهمیت انتخابات از منظر گفتمان دینی و انقلاب اسلامی پرداخته است که در ادامه از نظر می‌گذرد:

1- بررسی تاریخ تحولات سیاسی دنیا نشان می‌دهد اگرچه انقلاب‌هایی مردمی در برخی نقاط دنیا به وقوع پیوسته است اما انقلاب اسلامی را هم در تأسیس و هم در تداوم، مردمی‌ترین انقلاب تاریخ می‌توان دانست. مردم بودند که با هدایت بنیانگذار عظیم‌الشأن انقلاب اسلامی، پای در میدان مبارزه گذاشتند و با خون‌های خود، شجره طیبه انقلاب را آبیاری کردند. ایستادگی در برابر استبداد پهلوی تا سرنگونی او، فداکاری در غائله‌های ابتدای انقلاب، جان‌فشانی در دفاع مقدس، بصیرت در برابر تهاجم‌های فرهنگی و صبر و استقامت در تحریم‌های گوناگون از ابتدای انقلاب تا کنون، نمونه‌های بارزی از ریشۀ مردمی انقلاب اسلامی است.

 از این رو، دشمنان انقلاب اسلامی، نه‌تنها تلاش می‌کردند و می‌کنند بین مردم و نظام اسلامی، تفرقه بیفکنند بلکه در سمت مقابل، هر گاه مردم با بصیرت و دوراندیشی پای در میدان گذاشتند و با نقش‌آفرینی خود، حمایت خود را از نظام اسلامی اعلام کردند دشمنان را منکوب و ناامید کرده‌اند. پس انتخابات، میدان مبارزه است و مشارکت حداکثری مردمی (فارغ از نوع نگاه سیاسی)، نه‌تنها موجب تقویت نظام، افزایش استقلال، وحدت، اقتدار ملی و امنیت است بلکه هم‌زمان برطرف‌کننده تهدیدها و امیدهای خام دشمنان آن است؛ چراکه تا مردم، حامی حکومت باشند دشمنان نمی‌توانند آسیبی به آن برسانند. ثمراتی که نه‌تنها خودشان خیرند بلکه سرمنشأ خیرات بسیاری هستند و همگی در انتخابات و مشارکت مردمی ریشه دارند. آیه 111 سوره آل عمران، این حالت را به خوبی توصیف می‌کند: «لَنْ‌يَضُرُّوكُمْ إِلَّا أَذًى وَ إِنْ يُقَاتِلُوكُمْ يُوَلُّوكُمُ الْأَدْبَارَ ثُمَّ لَايُنْصَرُونَ» «جز آزارى [اندك] هرگز به شما زيانى نخواهند رسانيد و اگر با شما بجنگند به شما پشت نمايند سپس يارى نيابند».

2- فراتر از این را در واکاوی علل رخداد انقلاب اسلامی و هدف مردم از جان‌فشانی برای آن می‌توان یافت. به بیان رهبر معظم انقلاب هدف‌های انقلاب «در درجه اول، حاکمیت اسلام است؛ اصلاً انقلاب برای این به وجود آمد؛ برای اینکه اسلام حکومت کند؛ حاکمیت داشته باشد با معنای خاص خودش. اهداف انقلاب [عبارت‌اند از]: حاکمیت دین خدا، آزادی، عدالت اجتماعی، رفاه عمومی، ریشه‌کنی فقر و جهل، مقاومت در برابر سیل بنیان‌کنِ فساد اخلاقی‌ای که از غرب به همه‌ی دنیا سرازیر شده که شما امروز دارید خصوصیاتش را می‌بینید» (95/3/6). پس اساساً شرکت در انتخابات جمهوری اسلامی، حرکتی صرفاً دنیایی نیست بلکه تلاش برای برقراری حکومت «الله» و به تعبیر شهید مطهری، حلقه‌ای از زنجیره مبارزاتی است که به ظهور امام زمان و حکومت جهانی ایشان منجر می‌شود. پس مشارکت در انتخابات، نه‌تنها اقدامی سیاسی است بلکه اقدامی دینی است. در واقع، شرکت مردم در انتخابات، تلاش آنها برای تأسیس حکومت عدل جهانی است. 

 امام خمینی -رحمت‌الله علیه- می‌فرمایند: «حکومت که شعبه‌ای از ولایت مطلقه رسول‌الله -صلی الله علیه و آله- است یکی از احکام اولیه اسلام است؛ و مقدم بر تمام احکام فرعیه حتی نماز و روزه و حج است» (66/10/16)؛ و درباره اهمیت حفظ آن می‌فرمایند: «مسئله حفظ نظام جمهوری اسلامی از اهمّ واجبات عقلی و شرعی است که هیچ چیز به آن مزاحمت نمی‌کند» (63/11/22). پس می‌توان گفت که مشارکت در انتخابات، مشارکت در تمهید ظهور امام عصر -عجل‌الله تعالی فرجه- است. از همین رو است که امام خمینی -رحمت‌الله علیه- در طول حیات خود در زمان‌های متعدد، بارها و بارها با تأکید بر مشارکت در انتخابات و حضور مردم در صحنه، بر لزوم حفظ انقلاب و نظام تأکید کرده‌اند؛ گاه از حفظ نظام، تعبیر به «اوجب واجبات» کرده‌اند و گاه نیز گفته‌اند «حفظ جمهوری اسلامی از حفظ یک نفر -ولو امام عصر باشد- اهمیتش بیشتر است» (60/8/25).

3- وجه دیگر خیر بودنِ مشارکت در انتخابات، انتخاب اصلح است. رئیس‌جمهور که مدیر قوه مجریه است اختیارات زیادی دارد و هرچه رئیس منتخب جمهور، صلاحیت و قابلیت بیشتری داشته باشد بهتر می‌تواند در مسیر اهداف عالی کشور، گام بردارد. پس تلاش برای شناخت نامزد اصلح و مشارکت در انتخابات بر اساس آن، در واقع، مقدمه پیشرفت و بِه‌روزی کشور است؛ چراکه انتخاب شایسته‌ترین فرد، مسیر تحقق آرمان‌های انقلاب، ارزش‌های اسلام و انقلاب، و رشد و پیشرفت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است.

4- خیر بودن مشارکت در انتخابات با بیان‌های مختلف در کلام رهبر معظم انقلاب هم دیده می‌شود. ایشان در صبح روز 11 اسفند 1402 پس از رأی‌دهی در اولین دقایق فرآیند انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری، خطاب به مردّدین شرکت در انتخابات اظهار کردند: «در کار خیر حاجت هیچ استخاره نیست». ایشان همچنین با استناد به آیه «فاستبقو الخیرات» (بقره، 148) فرمودند: «به مردم عزیزمان توصیه می‌کنم که قرآن به ما فرمود در کارهای نیک مسابقه بگذارید و بر دیگران پیشی بگیرید. من در گذشته هم گفتم و امروز تأکید می‌کنم هر چه زودتر از فرصت استفاده کرده و در اولین ساعات ممکن رأی بدهید».

ایشان در 26 خرداد 1400 نیز درباره اهمیت حضور مردم در انتخابات با اشاره به آیه 120 سوره توبه «وَ لایَطَئونَ مَوطِئًا یَغیظُ الکُفّارَ وَ لایَنالونَ مِن عَدُوٍّ نَیلًا اِلّا کُتِبَ لَهُم بِه عَمَلٌ صالِح» می‌فرمایند: «مضمون این دو فقره‌ای که از این آیه خواندم به طور خلاصه این است که هر عملی و اقدامی از شما که دشمن از آن ناخشنود باشد، در پیشگاه پروردگار یک عمل صالح است. می‌بینید که دشمنان دین، دشمنان اسلام، دشمنان ایران با انتخابات شما به شدّت مخالف‌اند، بنابراین اقدام به انتخابات یک عمل صالح است. همه‌ کسانی که دنبال عمل صالح‌اند -اِلَّا الَّذینَ ءامَنوا وَ عَمِلُوا الصّالِحات- می‌خواهند عمل صالح انجام بدهند بدانند حضور در انتخابات یک عمل صالح از طرف اینها است».


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...