16 ارديبهشت 1404
نوبل ایرانی، برگزیدگان خود را در سال 1404 شناخت
مراسم اهدای شصت‌وسومین جایزه نخبگانی البرز و تجلیل از برگزیدگان علمی کشور، دوشنبه، 15 اردیبهشت‌ماه با معرفی 62 نفر در بخش‌های دانشمندان، فناوران، طلاب و دانشجویان پزشکی و غیر پزشکی برگزار شد. جایزه البرز (مشهور به نوبل ایرانی)، باسابقه‌ترین جایزه علمی کشور و مبتنی بر سنت حسنه وقف است که بیش از نیم‌قرن پیش،به همت مرحوم حسینعلی البرز بنیان نهاده شد.

  به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، اختتامیه و مراسم اهدای شصت و سومین جایزه نخبگانی البرز و تجلیل از برگزیدگان علمی کشور (دانشمندان، فناوران، طلاب و دانشجویان) روز دوشنبه، 15 اردیبهشت 1404 با حضور چهره‌هایی همچون محمدرضا عارف، معاون‌اول رئیس جمهور؛ حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهور، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمهدی خاموشی، رییس سازمان اوقاف و امور خیریه، حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمد شرفخانی، رئیس مرکز خیریه سازمان اوقاف و رئیس هیئت‌امنای جایزه البرز و حیدر ارشدی، مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز در محل مرکز همایش‌های بین‌المللی صداوسیما برگزار شد.

 بنیاد البرز؛ چهره ماندگار وقف علمی در ایران

 در ابتدای مراسم، دکتر حیدر ارشدی، مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز ضمن خیر مقدم به مسئولان، برگزیدگان و حضار، شصت و سومین جایزه البرز را گرامیداشت اهمیت والای علم و تکریم عالمان در فرهنگ غنی ایرانی برشمرد و این جایزه را ثمره «نیت ماندگار همراه با بصیرت عمیق و درک والای حسینعلی البرز در جایگاه علم در پیشرفت کشور» دانست و گفت: «حمایت از علم وظیفه‌ای همگانی است.»

 وی به تصمیم مرحوم البرز برای وقف همه اموال و حتی پیکر خود پس از مرگ برای دانشگاه علوم پزشکی اشاره کرد و اضافه کرد این کار نشان می‌دهد که: «خدمت به علم حد و مرزی نمی‌شناسد.» 

 ارشدی، بنیاد فرهنگی البرز را «پرچمدار وقف علمی»، «مبتکر جایزه نوبل ایرانی» و «چهره ماندگار وقف علمی کشور» در کشور معرفی کرد و ادامه داد: «سنت حسنه وقف ظرفیتی عظیم برای شکوفایی استعدادها دارد و امیدواریم شاهد مشارکت نیکوکاران در مسیر باشیم.» 

 مدیرعامل بنیاد البرز ضمن اشاره به استقبال بی‌نظیر جامعه نخبگانی از فراخوان البرز و مشارکت بیش از 6 هزار نفری در این دوره، آن را نشانی از اعتماد جامعه علمی به این جایزه برشمرد و تأکید کرد این بنیاد تلاش می‌کند نیت واقف را به شکل امینانه‌ای در دو بخش نخبگانی و دانش‌آموزی اجرا کند. او در پایان سخنان خود به این نکته اشاره کرد که برخلاف رویه مرسوم، در این دوره از 62 نفر چهره برجسته علمی تجلیل خواهد شد. 

 رهبر انقلاب؛ پرچمدار اصلی رشد علمی در ایران

 سخنران دوم این مراسم، سیدمهدی خاموشی، نماینده ولی فقیه و رییس سازمان اوقاف و امور خیریه که ضمن تبریک دهه کرامت و با عنایت به آخرین‌آیه سوره ممتحنه، دنیا را مزرعه و مقدمه آخرت و دستیابی به جنات‌العدن برشمرد و گفت: «در پاسخ به این پرسش که آیا فرهنگ باید تمدن‌ساز باشد یا تمدن‌ها فرهنگ‌ساز هستند، به اعتقاد من باید فرهنگ متعالی، تمدن‌ساز باشد.» وی در همین رابطه تأکید کرد: «در انقلاب اسلامی باید حرکت تمدن‌ساز را پُرشتاب کنیم.» 

 رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، رهبر انقلاب را «پرچمدار اصلی رشد علمی در ایران» معرفی کرد و ادامه داد: «سازمان اوقاف این افتخار را دارد که برای ترویج نیت علمی وقف تلاش می‌کند. در میان موقوفات از همه سرآمدتر، بنیاد فرهنگی البرز است که اوایل وام‌های شرافتی می‌داد و خودش دنبال عالمان فرهیخته می‌گشت ولی بعدها به جایزه علمی تبدیل شد.» خاموشی با اشاره به نهی مرحوم البرز به برای دریافت پول از دیگران، تأکید کرد که: «ما سعی می‌کنیم البرز را سال‌به‌سال توانمندتر کنیم.» 

 خاموشی از کارکنان سازمان اوقاف به عنوان «سربازان» رهبری یاد کرد که زمینه توسعه علمی کشور را مهیا می‌کنند. وی در این‌رابطه اسامی شماری از شرکت‌های خصوصی تحت حمایت این سازمان را یاد کرد که عبارت از «سینا فناوران ماندگار، مبدل سرام ماندگار، پیشرو فناوران درمان پارس، دانش‌سلامت کوثر، گیتی هوشمند ماندگار، فناوری سلامت تپش، طرح و توسعه دُرنیکا، سامانه آزمای قائم، درمان‌گستر رناپ، زنجیره مهر ماندگار» بودند.

 وی در پایان سخنان خود از دانشمندان، مخترعان، علما و فضلا تقاضا کرد که سازمان اوقاف را خادم خود و جایزه البرز را به عنوان پیشران حرکت خود به حساب بیاورند. 

 چهار پیشنهاد معاون اول رئیس جمهور برای گسترش وقف علمی

 سومین سخنران این مراسم، محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور بود که ضمن ابراز خوشحالی از حضور در محضر اساتید فرهیخته، نخبگان جوان، پژوهشگران پُرتلاش و خیرین نیک‌نهاد و تبریک دهه کرامت اظهار امیدواری کرد که خداوند به برکت این‌ایام به دانشمندان و پژوهشگران، طول عمر با عزت و افتخار خدمتگذاری علمی به نظام مقدس جمهوری اسلامی بدهد. 

 عارف مراسم تجلیل از نخبگان را بسیار مهم و مایه افتخار برشمرد و آن را «تجسم دیرینه و پُر برکت ایمان-دانایی، معنویت-مدنیت و وقف-علم در فرهنگ ایران‌زمین» دانست. 

 معاون اول رئیس جمهور، وقف علمی را ریشه در ایمان دانست و گفت: «وقف علمی سابقه طولانی در نظام مقدس جمهوری اسلامی دارد.» عارف با اشاره وقف‌نامه‌های یزد، این موقوفات را نکته‌سنجانه ارزیابی کرد و افزود: «خیرین و متدینان برای پاپیچ پای زوار امام رضا (ع)، خوراک حیوانات زائران مشهد و حتی برای هدایت و به‌راه‌آوردن حکام اموال خود را وقف کرده‌اند.» 

 عارف ضمن سپاس از سیدمهدی خاموشی بابت به‌روز‌ نگه‌داشتن مسأله وقف و توجه به وقف علمی در کشور، سابقه‌ای از ناتوانی دولت در تأمین هزینه فعالیت‌های علمی-پژوهشی در سال‌های پس از انقلاب تاکنون ارائه کرد و تأکید کرد: «خوشحالیم که فرهنگ وقف علمی در حال نهادینه‌شدن است که آینده ایران را از نظر علم و فناوری تضمین می‌کند.» 

 معاون اول رئیس جمهور با نام‌بردن از تجربه وقف علمی در دانشگاه‌های معتبری چون استنفورد و هاروارد افزود: «با توجه به سند چشم‌انداز که پیش‌بینی کرده است ایران به جایگاه اول علمی در منطقه دست یابد و بیانیه گام دوم انقلاب که هفت‌رهنمود و راهبرد برای توسعه علمن و فناوری ارائه کرده است، باید در جهت گسترش وقف علمی تلاش کنیم.» عارف ضمن تأکید بر مشکلات مردم در تأمین معیشت خود و اشاره به این‌نکته که همه کابینه‌ها در تأمین مالی تولید علم دچار مشکل هستند، افزود: «سود ده‌ترین روش برای سرمایه واقف، وقف در زمینه علم و فناوری است.» 

 آخرین بخش سخنان عارف، ارائه چهار پیشنهاد در زمینه وقف علمی بود. «ایجاد و تأسیس بنیاد ملّی وقف غیر دولتی با کمک وزارت علوم، معاونت علمی ریاست‌جمهوری، آموزش و پرورش، طراحی و نگارش سند راهبردی وقف علمی، ایجاد سامانه ملّی ایران-وقف برای ارتباط مؤثرتر میان خیرین و مردم و برگزاری جشنواره سالانه ملّی واقفان علم و فناوری» ازجمله این پیشنهادها بود.  

 بنیاد ملّی نخبگان در قامت خدمتگزار 

 حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس جمهور و رییس بنیاد ملّی نخبگان دیگر سخنران این‌برنامه بود. افشین ضمن تبریک روز و هفته معلم به معلمان و اساتید دانشگاه، نگاه معمول درباره نخبگان را اشتباه ارزیابی کرد و گفت: «ما فکر می‌کردیم اگر نام نخبگان را در صدر بگذاریم، به آن‌ها مدال بدهیم و در قاب رسانه لبخند بزنیم، کار تمام است اما این نگاه اشتباه بود چون نخبگی نه یک‌موقعیت و عنوان بله باری است که شانه جامعه هم تحمل آن را ندارد چه رسد به اینکه آن را بردارد.» وی بنیاد ملّی نخبگان را خدمتگزار نخبگان دانست و ادامه داد: «نخبه اگر ندود، جامعه آباد نمی‌شود، راهی ساخته نمی‌شود، اختراع صورت نمی‌گیرد و خدمتی به مردم داده نمی‌شود.» 

 رییس بنیاد ملّی نخبگان با اشاره به جایزه البرز افزود: «ما در این‌جا هستیم چون جایزه البرز تنها صحنه‌ای است که نه با سیاست و تجارت بلکه با وقف علم، فهم درست و نیت خالص ساخته شده است. ما به احترام دانش، فکر، علم و فناوری آمده‌ایم تا از شما درخواست کنیم که همچنان بدوید و نترسید. ما در بنیاد ملّی نخبگان پشتیبان شما هستیم تا زمینه بهتر حفظ نخبگان، مهاجرت معکوس و استفاده از دانشمندان جوان را فراهم کنیم.»

 وی در پایان سخنان خود به نخبگان برگزیده بابت ایستادن بدون تماشاچی و نخبگی بدون ادعا مبارک‌باد گفت و افزود: «شما خطر کرده‌اید تا علم را به محصول، محصول را به کاربرد و کاربرد را تجارت‌سازی کنید. ممکن است فردا فراموش شوید اما بدانید آنچه شما را نخبه کرده، نه جایزه و پذیرش و رتبه کنکور یا تحقیق و مقاله بلکه لحظه‌ای بود که همه گفتند نمی‌شود فلان کار را کرد و شما گفتید می‌توان آن را انجام داد.» افشین جامعه‌ای را که از نخبه فقط نتیجه کار را طلب می‌کند، دشمن توسعه نخبگی معرفی کرد و به برگزیدگان تأکید کرد که: «این جایزه یک شروع و بسم‌الله برای دویدن است تا راه دیگران را باز کنید.» 

 برگزیدگان شصت و سومین دوره جایزه البرز

 در این دوره از سه‌نفر از منتخبان دهه‌های 40 و 50 خورشیدی ازجمله دکتر حسین کشاورز ولیان و دکتر سیده خدیجه آرین، برگزیده سال 1356 و دکتر سیدحسین فاطمی، برگزیده سال 1344 تقدیر به عمل آمد.

 در این دوره از جایزه ملّی البرز از آیت‌الله علی‌اکبر رشاد، چهره تأثیرگذار جهان اسلام به عنوان دانشمند برتر علوم انسانی؛ دکتر علی‌اکبر موسوی موحد، بنیانگذار رشته بیوشیمی-فیزیک به عنوان دانشمند برتر علوم پایه؛ دکتر محمد عبدالهی، چهره برجسته داروشناسی ایران به عنوان دانشمند برتر علوم پزشکی و دکتر عبدالرضا سیم‌چی، چهره برجسته نانومواد ایران به عنوان دانشمند برتر علوم مهندسی در بخش دانشمندان برگزیده، تقدیر به عمل آمد.

 همچنین در بخش فناوران از حسین روغنی ممقانی، سحر زینت‌لو عجب‌شیر، محمد صداقتی جهرمی، محمد عبدالاحد، غلامرضا عسگری، حسین قدیری هروانی، مهدی علیجانیان‌زاده، علیرضا فیض‌خواه، داود قیداری، سیدمحمدرضا موسوی میرکلایی، رسول نصیری و حسین واثقی دودران تقدیر به عمل آمد.

 مهدی جعفری‌پناه، زهرا خبازی نیاسر، روح‌الله سوری، علی عرب آیسک، سیدجابر موسوی راد، حسن مهدوی در بخش طلاب مورد تجلیل قرار گرفتند. 

 در بخش دانشجویان پزشکی نیز به زهرا اسدی، مسعود امیری، محمدرضا امینی، عرفان پورشهری، علی دل‌گرم شمس‌آبادی، نرگس ررادمان، مائده روزبهانی، سپهر زمانی، شیوا علی‌پور و فاطمه سادات نواب جایزه نخبگانی اهدا شد.

 آخرین‌گروه از نخبگان که در این‌دوره از آن‌ها تقدیر به عمل آمد، دانشجویان رشته‌های غیرپزشکی بودند که ازآن‌جمله می‌توان به محمدعلی بختیاری، فرزاد محمدی، محمدرضا محمدی، آرمین محمدی، علیرضا ترخان، محمدحسین جلالیان، علی جوادی، لادن حاجی‌انوری، نیما حسن‌زاده، سارا حسن‌وند، سیده محیا حسینی مدرس، امیرعلی خادمی، سعید خسروی، همایون خضرآقا، فاطمه خوش‌بیانی آرانی، مرضیه دین‌دوست، عرفان رادفر، رضا ربیعی، فرزان رحمانی، مهرزاد رزاقیان، رقیه محمدی، حشمت‌الله نوری‌زاد، محمدحسن قدوسی‌نژاد، محمدجواد سمیعی ظفرقندی، روح‌الله عبدالهی، علی روشن‌دل، محمدامین زندی‌فرد و محمدامین سرایی اشاره کرد.

 در پایان این مراسم، از پوستر جایزه دانش‌آموزی البرز که پاییز سال جاری برگزار می‌‎شود، رونمایی به عمل آمد. 


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...