به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، «روزنامه عرب نیوز»، در یک یادداشت تحلیلی به مساله تغییرات بشردوستی در کشورهای عربی و ثروتمند حاشیه خلیج فارس پرداخته و نویسنده این تحلیل را دارد که کشورهای منطقه در آیندهای نزدیک، نبض تحولات بشردوستی جهان را در دست خواهند گرفت.
به عقیده «بدر جعفر»(1) نویسنده یادداشت «رنسانس بشردوستانه در منطقه خلیجفارس»، بشردوستی در کشورهای آسیا و مخصوصا در کشورهای اسلامی با تغییراتی فزایندهای روبرو است. قلب این تغییر، رسیدن به این باور است که ثروت به تنهایی تأثیر پایداری ایجاد نمیکند. در حال حاضر بخش خصوصی و رهبران تجارت در این منطقه برای اقدامات نیکوکارانه با تکیه بر رویکرد «مسئولیت اجتماعی شرکتی» گام برداشته و آنان را به سمت بخشش در راهکاری پایدار، سوق میدهد.
تعیین اهداف روشن، اندازهگیری نتایج و تقویت همکاری به یک مدل راهبردی برای اقدامات بشردوستانه در این کشورها تبدیل شده است که در راه مقابله با مسائل پیچیده جهانی مانند نابرابری، تغییرات آب و هوایی و ارتقای سلامت عمومی ضروری است. این رویکرد، به جای اقدامات پراکنده بشردوستی، راه حلهای هماهنگ و مبتنی بر تجارب را میطلبد.
یکی از اجزای مهم تحول بشردوستی در آسیا و کشورهای منطقه خلیجفارس، همکاری است. در میان مسلمانان، همکاری در بخش بشردوستی، پایهای مستحکم را برای مشارکتهای چندجانبه فراهم میکند. تجلی این همکاری را به خوبی در میان بنیادهای خانوادگی، کمکهای بخش خصوصی و شرکتها، یا ائتلافهای منطقهای مشاهده کرد.
این همکای که ریشه در باورهای اسلامی مردمان این مناطق دارد با ثروت نفتی پایهگذار تحولی عظیم در بشردوستی جهان است را میتوانیم «رنسانس بشردوستی»، بنامیم که باعث افزایش اثربخشی و اطمینان از پاسخگویی بیشتر به جوامع شده است. با این حال، یک چالش کلیدی در این راه کماکان باقی است و آن فقدان زیرساختهای توانمند برای تسهیل هماهنگی اهدا و کمک در مقیاس بزرگ است که ناشی از عدم توسعه چارچوبهای نظارتی و ساختارهای است.
سنتهای عمیق بشردوستی اسلامی مانند زکات و صدقه سالانه بین 400 میلیارد تا 1 تریلیون دلار درآمد دارد که بشردوستی اسلامی را به یکی از بزرگترین منابع مالی خیریه در جهان تبدیل میکند. کمکهای مالی از داخل منطقه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به تنهایی حدود 210 میلیارد دلار برآورد میشود. اما بخش اعظم این بخشش در روند تاریخی خود معمولا به صورت موقت و واکنشی بوده است و به جای راه حل های بلندمدت، بر امداد فوری متمرکز بوده است. اما نسل جدید نیکوکاران خلیج فارس با اتخاذ مدلهای ساختاریافته و استراتژیک، در حال تغییر این چشمانداز هستند.
تغییر چشمانداز: رنسانس بشردوستی
تغییر به سمت مدلهای ساختاریافته و استراتژیک، نه تنها به دلیل انباشت ثروت، بلکه به دلیل شناخت روزافزون این حقیقت است که بشردوستی باید به جای علائم، به علل ریشهای رسیدگی کند. در حال حضر این تحول را میتوان در ابتکارات و سرمایهگذاریهای فعلی سازمانهای خیریه کشورهای خلیج فارس در رویکردهای آموزش، مراقبتهای بهداشتی، فناوری و راه حلهای آب و هوایی مشاهده کرد که نشاندهنده، گذار از خیریه سنتی به سرمایه گذاری اجتماعی پر تاثیر است.
فناوری نقش مهمی در این تحول ایفا می کند. پلتفرمهای دیجیتال، بشردوستی را شفافتر و کارآمدتر میکنند و کمککنندگان را قادر میسازد تا تأثیر بلادرنگ مشارکتهای خود را دنبال کنند. سرمایهگذاری جمعی، اهدای آنلاین و ابزارهای شفافیت مبتنی بر بلاک چین، نحوه توزیع و مدیریت وجوه را تغییر میدهند. همانطور که «لامیا بنت ماجد» از «خیریه الولید» خاطرنشان میکند: «تکنولوژی، بشردوستی را بسیار آسانتر میکند. کمک به مردم، دستیابی به اطلاعات و ایجاد آگاهی - این چیزی نیست که قبلاً انجام میدادیم. و دید وسیع تری به شما می دهد.»
از دید نویسنده این یادداشت، عربستان سعودی در حال ظهور به عنوان یک رهبر در بشردوستی استراتژیک است. در چشم انداز توسعه این کشور، بشردوستی به عنوان محرک پیشرفت اجتماعی و اقتصادی تعریف شده است و نیکوکاران سعودی میخواهند از منابع خود برای حمایت از آموزش، تحقیقات علمی و نوآوری استفاده کنند، که نویدبخش مزایای اجتماعی بلندمدت است.
بشردوستی ساختاریافته: تصمیمگیری مبتنی بر داده
محور اصلی رنسانس بشردوستی در کشورهای خلیجفارس، بشردوستی ساختاریافته است که متکی بر تصمیمگیری مبتنی بر داده، شکل گرفته و در حال افزایش است. «فادی جمیل»، نایب رئیس «انجمن خیریه جمیل«، بر اهمیت بشردوستی مبتنی بر دادهها به عنوان نقطه تحول بشردوستی در کشورهای خلیجفارس تاکید دارد و میگوید: فلسفه و سیاست خیریههایی مانند ما، حمایت از فرهنگ و اتخاذ سیاستگذاریهایی مبتنی بر دادهها ،مستندات و ایجاد یک اکوسیستم تحقیقاتی است. هر کاری که ما انجام می دهیم بر این اساس است. این رویکرد تضمین میکند که سرمایهگذاریهای بشردوستانه تأثیری قابل اندازهگیری و ماندگار دارند.
در این رویکرد و سیاستگذاری پایدار، بشردوستی میتواند با تأمین مالی راهحلهای آزمایشی و تأثیرگذار را به آزمایش بگذارد و با انتخاب بهترین رویکرد باعث تقویت رویکرد کارآفرینانهتر به روندهای بخشش و اهدا شود، که در آن بشردوستی به عنوان ابزاری برای هدایت نوآوری و تغییرات سیستمی در نظر گرفته میشود.
نگاهی بر کتاب نویسنده یادداشت، بدر جعفر در مورد کسب و کار بشردوستی
نویسنده این یادداشت جزییات این تحول و رویکرد بشردوستی را در کتاب خود به نام «کسب و کار بشردوستی» به تفصل آورده است. کتاب به بررسی این موضوع می پردازد که چگونه نیکوکاران امروزی، در منطقه خلیج فارس و فراتر از آن، رویکردهای خود را برای به حداکثر رساندن تأثیر، تکامل میدهند.
این کتاب برگرفته از گفتگوهای عمیق با بیش از 50 رهبر جهانی در تجارت، بشردوستی و شرکتهای اجتماعی، است و تفکرات آنان را در مورد روشهای متنوعی که در آنها سرمایهگذاری برای مقابله با چالشهای اجتماعی فوری به کار میبرند را بررسی میکند. از منظر این کتاب «کسب و کار بشردوستی» بدین گونه تعریف شده است: دعوتی برای تفکر بیشتر در مورد نقش بخشش که نشان میدهد که چگونه یک رویکرد استراتژیک، مشارکتی و همراه با هوش تجاری با هدف اجتماعی ترکیب شده و میتواند باعث ایجاد تغییرات متحول شود.
این کتاب به بررسی مطالعات موردی از خاورمیانه، آفریقا و آسیای جنوب شرقی میپردازد و راههایی را نشان میدهد که نیکوکاران خیریه برای ایجاد راهحلهای پایدار و مقیاسپذیر برای مسیر خود برگزیدهاند. این کتاب همچنین بر اهمیت یکپارچهسازی فناوری، مدلهای نوآورانه تأمین مالی و مشارکتهای بینبخشی برای تأثیر پایداری منابع، تأکید میکند.
بدر جعفر در کتاب خود تحمین میزند که از 70 تا 90 تریلیون دلار از ثروت جهانی که قرار است در دهه های آینده به نسل هزاره و ژنرال X منتقل شود، قرار است 26 تریلیون دلار از آن تنها در آسیا و آفریقا، منطقه خلیج فارس برای شکل دادن به آینده بشردوستی اختصاص داده شود. انتظار میرود نسل بعدی نیکوکاران بیشتر از همیشه فعال، استراتژیک و تأثیرگذار باشند.
بیل گیتس در مورد نسل بعدی نیکوکاران فعال، استراتژیک و تأثیرگذار در جایی گفته است که: بسیاری از این جوانان احساس میکنند که نیازی به صبر کردن برای شروع بازنشستگی ندارند. آنها چالشهای امروز را میبینند و میخواهند فوراً شروع به اقدام کنند. آنها همچنین با هم همکاری بالایی دارند، مسالهای که ما در امور بشردوستانه به آن نیاز داریم.
رنسانس در اقدامات بشردوستی: اصل سرمایه گذاری برای تأثیر اجتماعی بلندمدت
رنسانس در اقدامات بشردوستی بر اصل سرمایه گذاری برای تأثیر اجتماعی بلندمدت و ساختن سیستمهایی که بخشش استراتژیک را پیش میبرد هدایت شده است. از تقویت کارآفرینی، آموزش و هنر گرفته تا حمایت از حاکمیت شرکتی، بشردوستی استراتژیک میتواند زندگی و جوامع را متحول کند. از دید نویسنده برای یادگیری بیشتر در مورد داستانهای قدرتمند و استراتژیهای شکل دهنده بشردوستی مدرن هستند، «کسب و کار بشردوستی» نقشه راهی برای اقدام، ارائه میدهد که در آن منطقه خلیج فارس در نقطه عطف قرار دارد، با فرصتی بی سابقه برای ایجاد تغییرات معنادار و پایدار در مقیاس جهانی و اکنون زمان ساختن میراثی از تأثیرگذاری است، میراثی که فراتر از سخاوت است و راه حلهای پایدار را برای نسلهای آینده ایجاد خواهد کرد.
ترجمه و تلخیص: زهرا میرابیان
پینوشت:
1-بدر جعفر یک تاجر اماراتی، کارآفرین اجتماعی و فرستاده ویژه امارات در امور تجارت و امور خیریه است.
منبع:arabnews
دیدگاه خود را بنویسید