به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، میلیاردرها نقش بزرگی در شکل دادن به اقتصاد جهانی، سیاست و حتی بشردوستی ایفا میکنند. آنان با ثروت تمامنشدنی خود به باشگاه انحصاری قدرت در جهان تعلق دارند زیرا بسیاری از آنها بنیانگذاران و غولهای فناوری هستند و تقریباً بخش بزرگی از ارکان تجارت و اقتصاد جهان را در دست دارند. در اختیار داشتن قدرت و امکانات مالی میتواند آنان را در تاثیرگذاری مثبت و نیکو به نفع انسانیت در جهان یاری رساند.
برخی از آنان با اهدای کمکهای مالی، تاسیس بنیادها و یا راهاندازی پویشهای خیریه به فعالیت نیکوکارانه میپردازند. در مقابل برخی منتقدان نیز اقدامات بشردوستی ثروتمندان را زیر سوال میبرند و آنان را با اتهاماتی همچون فرار مالیاتی، پولشویی، سفیدنمایی و ظاهرسازی روبرو میکنند که هر کدام به تنهایی قابل بحث و تحقیق است.
«وارن بافت»، متولد سال 1930 که اکنون 94 سال سن دارد و یکی از موفقترین تاجران تاریخ محسوب میشود، در تعهدی استثنائی(تعهد اهدا) متعهد شده است که 99 درصد ثروتش را تا زمان حیات به امور بشردوستی اهدا کند. او از بزرگترین افراد اهداکننده در سال 2023 با اهدای بیش از 3.5 میلیارد دلار بوده است. چهار دانشگاه در سال 2023 هدایای بزرگی از وارن بافت دریافت کردهاند. او همچنین 1.5 میلیون سهم از سهام شرکتش؛ «برکشایر هاتاوی» را به ارزش 541.5 میلیون دلار به بنیاد خیریه «سوزان تامپسون بافت»، همسر اولش که در سال 2004 درگذشت، اهدا کرده است.
علاوه بر اقدامات نیکوکارانه فردی، بافت در سال 1964 اولین خیریه خانوادگی خود را راه انداخت و دو فرزند از سه فرزند او در هیئتمدیره آن کار میکند و داماد سابقش مدیریت خیریه را بر عهده دارد. این بنیاد خانوادگی از سلامت باروری زنان حمایت و بورسیه تحصیلی را برای دانشجویانی در نبراسکا، ایالت خانوادگیاش فراهم میکند. تمرکز بر فعالیتهای نیکوکارانه به شکل فردی و خانوادگی، از جمله انتقاداتی بوده که نسبت به او مطرح شده است.
براساس گزارش مجله فوربس، قبل از آخرین کمکهای مالی وارن بافت به موسسات خیریه، ثروت او به 134.3 میلیارد دلار میرسید که بههمین خاطر جایگاه هشتمین فرد ثروتمند جهان را به خود اختصاص داد. وارن بافت 5.3 میلیارد دلار از سهام شرکت برکشایر هاتاوی را به بنیاد خیریه بیل و ملیندا گیتس [2]و چهار موسسه خیریه دیگر که توسط اعضای خانوادهاش اداره میشود، اهدا خواهد کرد. این کار خیر، بزرگترین کمک سالانه او به سازمانهای خیریه طی سالهای اخیر است. این کمک مالی که چند روز قبل اعلام شد، حدود 13 میلیون سهم برکشایر است.
مبلغی که وارن بافت اخیرا به موسسات خیریه اهدا خواهد کرد، جمع کل کمکهای مالی او به موسسات خیریه را به حدود 57 میلیارد دلار میرساند. این کمکهای مالی، سازمانهای خیریهای که توسط خانواده خودش هم اداره میشود را دربرمیگیرد. وارن بافت حدود 9.93 میلیون سهم خود را به بنیاد خیریه بیل گیتس اهدا خواهد کرد که این سهام در مجموع به ارزش بیش از 43 میلیارد دلار است.
او همچنین 993 هزار سهم را به بنیاد خیریه «سوزان تامپسون بافت» که به نام همسر اول مرحومش نامگذاری شده است، اهدا خواهد کرد. وارن بافت 695 هزار سهم را به هر یک از سه موسسه خیریهای که تحت مدیریت فرزندانش هاوارد، سوزان و پیتر است و بهنامهای بنیاد هوارد جی بافت، بنیاد شروود و بنیاد نوو مشغول فعالیت هستند اهدا خواهد کرد.
گزارش از عاطفه جعفریان
منابع:
[1] برکشایر مجموعهای از چند شرکت است که ارزشی حدود 880 میلیارد دلار دارد و دارای دهها شرکت از جمله BNSF، یک شرکت راه آهن، و GEICO، یک شرکت بیمه خودرو، علاوه بر آن دارای سهام در شرکتهایی مانند اپل است.
[2] بنیاد بیل و مِلیندا گیتس، نام قدرتمندترین بنیاد خیریه خانوادگی در جهان است. این بنیاد در سال ۲۰۰۰ بهدست بیل و ملیندا گیتس بنیانگذاری شد و در سال ۲۰۰۶ میلادی بهدست وارن بافت به دو برابر گسترش یافت. هدفهای اصلی بنیانگذاری این بنیاد افزایش سلامتی و کاهش فقردر جهان و در آمریکا گسترشدادن شانسهای آموزشی و دسترسی به تکنولوژی اطلاعات و دادهها میباشند. مرکز این بنیاد در شهر سیاتل، واشینگتن در ایالت واشینگتن در آمریکا جای دارد و بهدست سه تن از عضوهای هیئت مدیره به نامهای بیل گیتس و همسرش ملیندا گیتس و وارن بافت اداره میشود.
دیدگاه خود را بنویسید