به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، امروزه، امید به زندگی در بدو تولد و در نیمی از کشورهای جهان از 75 سال فراتر رفته است، که 25 سال بیشتر از امید به زندگیِ متولدین سال 1950 است. در سال 2018، برای اولین بار در تاریخ تعداد افراد مسن در سطح جهان از کودکان زیر پنج سال پیشی گرفت و پیشبینی میشود تا سال 2030، جمعیت سالمندان جهان از تعداد جوانان و کودکان زیر پنج سال بیشتر شود. با افزایش سن جمعیت، تقاضا برای مراقبتهای بهداشتی و حمایت اجتماعی سالمندان، نیز افزایش مییابد.
اهمیت مسئله سالمندی، باعث شد تا سازمان ملل متحد، با تصویب قطعنامهای، اول اکتبر مصادف با دهم مهرماه را «روز جهانی سالمندان» اعلام کند. موضوع امسال این روز جهانی با توجه به اهمیت تقویت سیستمهای مراقبت و حمایت از سالمندان، « سالمندی با کرامت»، نام گرفته است. واقعیتهای امروز سالمندی و رشد جمعیت آنها، در بیشتر کشورهای جهان منجر به بروز چالشهایی اساسی در عملکرد سیستمهای بهداشتی و اجتماعی شده و از اینرو، خیریهها و سازمانهای مردمنهاد در حوزههای مختلف و متنوعی برای حمایت بیشتر ، پا به عرصه گذاشتهاند.
حوزههای فعالیت خیریههای سالمندی در جهان
خیریههای سالمندی در جهان نقش بسیار مهمی در بهبود کیفیت زندگی سالمندان و حمایت از آنها، ایفا میکنند. این موسسات با ارائه طیف گستردهای از خدمات و حمایتها، به نیازهای مختلف سالمندان پاسخ میدهند. ارائه مراقبتهای پزشکی و پرستاری در منزل یا مراکز نگهداری، تامین دارو و تجهیزات پزشکی، حمایت از سالمندانی که بیماریهای مزمن دارند، ارائه خدمات توانبخشی و فیزیوتراپی بخش از این خدمات است. برخی دیگر از خیریههای سالمندی، در زمینه خدمات اجتماعی به سالمندان، اقدامات نوآورانه و مواردی همچون فراهم کردن مسکن مناسب و ایمن، ارائه خدمات تغذیهای متناسب با نیازها، برگزاری برنامههای فرهنگی، اجتماعی و تفریحی، ایجاد فرصتهای مشارکت اجتماعی و ارائه مشاورههای روانشناسی و اجتماعی را به افراد مسن ارائه میکنند.
خیریهها، گاهی اقداماتی را نیز در زمینه مسائل مالی، آموزش و یا کمک به زیرساختها و پرداخت کمکهزینههای مالی به افراد نیازمند، ایجاد فضاهای عمومی مناسب، بهبود دسترسی به حملونقل عمومی، برگزاری دورههای آموزشی برای مراقبین و ترویج سبک زندگی سالم، انجام میدهند. در ادامه با معرفی سه شبکه ملی و بینالمللی حمایت از سالمندان بهتر میتوانیم با حوزههای مختلف سالمندی در رویکرد خیریهها آشنا شویم.
شبکه اتحاد جهانی برای حقوق سالمندان(GAROP)
شبکه «اتحاد جهانی برای حقوق سالمندان»(1)، از سوی چند سازمان مردمنهاد و خیریه در سال 2011، به منظور تقویت حقوق و مشارکت در رساندن صدای سالمندان، تاسیس شد. امروزه این شبکه (GAROP)، متشکل از 380 عضو در 80 کشور جهان است که برای تقویت و ارتقای حقوق افراد مسن متحد شدهاند. این شبکه، توسط یک گروه راهبری جهانی، که توسط اعضا انتخاب و یک دبیرخانه مرکزی که هماهنگکننده این سازمانها حول محور سالمندی است، فعالیت دارد. ماموریت این شبکه، حمایت و تقویت تعامل جامعه مدنی با کشورهای عضو و نهادهای ملی حقوقبشر در سطوح ملی، منطقهای و بینالمللی حول «کنوانسیون حقوق سالمندان» و رسیدن به یک رویکرد بینالمللی جدید در مورد حقوق افراد مسن است. این شبکه همچنین باور دارد که مشارکت افراد مسن در تصمیماتی که بر زندگی آنها تأثیر میگذارد، موجبات ارتقای سلامتی آنان را فراهم میآورد.
شبکه بینالمللی حامی سالمندان (HelpAge International)
«شبکه بینالمللی حامی سالمندان»، یک سازمان غیردولتی بینالمللی (INGO) است که در سال 1983 توسط پنج سازمان از کشورهای کانادا، کلمبیا، کنیا، هند وانگلیس تاسیس شد. به عبارت دیگر، این شبکه یک تلاش مشترک بینالمللی برای ایجاد یک شبکه جهانی برای حمایت از سالمندان در سراسر جهان است که بهبود کیفیت زندگی سالمندان را مد نظر داشته و خود را متعهد بر حمایت از حقوق سالمندان، میداند. همچنین این شبکه ترویج زندگی سالم، مستقل و با عزت، سالمندان را در اولویت خود داشته و با مجموعه گستردهای از خیریهها و سازمانهای مردمنهاد فعال در حوزه سالمندی، مشارکت وهمکاری دارد. این شبکه در سطح ملی و بینالمللی برای تغییر قوانین و سیاستها به نفع سالمندان تلاش میکند.
شبکه بینالمللی حامی سالمندان، با تقویت توانمندیهای جوامع محلی، به ویژه زنان سالمند، به آنها کمک میکند تا نقش فعالتری در جامعه داشته باشندو با انجام تحقیقات و انتشار گزارشها، به افزایش آگاهی عمومی در مورد مسائل مربوط به سالمندی کمک میکند. حوزههای تمرکز شبکه بینالمللی حامی سالمندان، فقر و نابرابری، بهبود دسترسی سالمندان به خدمات بهداشتی و مراقبتی، حفاظت اجتماعی و حمایت از سالمندان در مواقع بروز بلایای طبیعی، کمک میکند.
بنیاد ملی خیریه ناجی (Saviour Foundation)
«بنیاد خیریه ناجی»، یک سازمان مردمنهاد هندی است که برای رفاه و توانمندسازی افراد مسن در این کشور کار می کند. بنیاد ناجی، شبکهای از داوطلبان را در سراسر هند راهاندازی کرده است و از طریق شبکه داوطلبان خود به صورت روزانه با افراد مسن در تعامل است. این سازمان غیردولتی علاوه بر حمایت از خانههای سالمندان، به کمک شهروندان سالخوردۀ آسیبدیده از نظر عاطفی میپردازد و از لحاظ مالی نیز به تأمین مایحتاج سالمندان رسیدگی میکند. این خیریه تلاش دارد تا زندگی محترمانه و آبرومندانهای برای سالمندان مهیا کند. دفتر مرکزی آنها در دهلی است و با شبکهای سراسری از داوطلبان برای حمایت از سالمندان، همکاری دارند.
بنیاد ناجی هدف خود را انجام تلاشی هماهنگ با شفقت و درک برای تغییر نگرش اجتماعی نسبت به سالمندان اعلام کرده است و ایجاد زیرساخت برای توانمندسازی سالمندان را ضروری میداند. ایجاد تغییر در درک دوران سالمندی و مهیاکردن محیط دوستانه سالمندان در کنار ایجاد احساس مسئولیت اخلاقی و اجتماعی نسبت به سالمندان، شعار اصلی این بنیاد خیریه است.
پی نوشت:
1-Global Alliance for the Rights of Older People
منابع:
دیدگاه خود را بنویسید