21 شهریور 1403
مسئولیت انسانی، خارج از مستطیل سبز
بسیاری از مردم، از فوتبالیست‌ها به واسطه شهرت، محبوبیت و ثروتشان، انتظار  دارند که نسبت به مسائل اجتماعی در سطح ملی و بین‌المللی بی‌تفاوت نباشند،  برخی از فوتبالیست‌های مشهور، خارج از مستطیل سبز به خوبی این انتظار را  برآورده کرده‌اند؛ چهره‌هایی همچون مسعوت اوزیل، محمد صلاح، سادیو مانه، لیونل مسی و کریستیانو رونالدو.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، فوتبال یکی از محبوب‌ترین ورزش‌های جهان است و فوتبالیست‌ها را می‌توان در ردیف پرطرفدارترین ورزشکاران قرار داد. فوتبال یکی از معدود رویدادهایی است که در هنگام برگزاری مسابقات آن، خیابان‌ها و شهرها از آدم‌ و ماشین خالی می‌شود. کوچک و بزرگ در اقصی نقاط جهان، فوتبالیست‌های معروف را می‌شناسند. بسیاری از فوتبالیست‌ها به علت جنبه مردمی بودن این ورزش، با عموم جامعه در ارتباط هستند و به همین دلیل، در کار خیریه و فعالیت‌های نیکوکاری نیز مشارکت دارند.

 بر همین اساس در این گزارش به معرفی تعدادی از  فوتبالیست‌های محبوب‌ جهان که به واسطه اقدامات نیکوکارانه‌‌ای که دارند در قلب مردم جای گرفته‌اند می‌پردازیم. البته معرفی این ورزشکاران به منزله تأیید دیدگاه‌ها یا شخصیت فردی این افراد نیست بلکه هدف این گزارش معرفی از برخی فوتبالیست‌های شاخص است که در زمینۀ نیکوکاری نیز اقداماتی را انجام می‌دهند؛

 مسعود اوزیل (مسعوت اوزیل)

 «مسعود اوزیل» یکی از ثروتمندترین بازیکنان فوتبال جهان است و کمک‌های قابل توجهی به خیریه‌ها می‌کند. این فوتبالیست ترک‌تبار که کودکی سختی را به عنوان مهاجر در آلمان سپری کرده است، نسبت نزدیکی با ارائه کمک‌های خیریه و حمایت از افراد آسیب‌پذیر دارد. 

 برخی رسانه‌های ورزشی، اوزیل را فردی سخاوتمند معرفی می‌کنند که در سال 2014 مبلغی نزدیک به چهارصد هزار دلار را پس از قهرمانی در جام جهانی به امور خیریه اهدا کرد.

 او  هزینه جراحی‌های حیاتی 23 کودک در برزیل را تأمین کرده است و با همراهی همسرش پس از مراسم عروسی، برای تأمین مواد غذایی یک میلیون نفر در کمپ‌های پناهندگی ترکیه و سوریه کمک مالی کرده‌اند. آن‌ها در  سال 2020 نیز مبالغی را برای تغذیه خانواده‌ها در ماه رمضان به هلال احمر ترکیه هدیه کردند. این فوتبالیست نیکوکار همچنین تمامی درآمد خود را از تبلیغ یک برند ورزشی کفش، به امور خیریه اختصاص داده است. 

 دیدیه دروگبا

 «دیدیه دروگبا» یکی از بزرگترین و تأثیرگذارترین فوتبالیست‌های تاریخ قاره آفریقا و جهان است. او با قدرت بدنی، تکنیک بالا و گل‌های مهمش نام خود را در تاریخ فوتبال جاودانه کرده است. دروگبا مسیر حرفه‌ای خود را از تیم‌های جوانان فرانسه آغاز کرد و سپس به لیگ برتر انگلیس و باشگاه «چلسی» پیوست. دروگبا در چلسی به اوج شهرت رسید و با گل‌های حیاتی خود این تیم را به قهرمانی‌های متعدد لیگ برتر، جام حذفی انگلیس و لیگ قهرمانان اروپا رساند.

 او به عنوان کاپیتان تیم ملی ساحل عاج، این تیم را به جام جهانی و جام ملت‌های آفریقا رساند و با شخصیت خود، الهام‌بخش نسل جدیدی از فوتبالیست‌های آفریقایی شد. «بنیاد دیدیه دروگبا» در سال 2007 با تعهد بر بهبود زندگی کودکان و جوانان محروم در آفریقا و با هدف ارائه آموزش و مراقبت‌های بهداشتی برای افراد آسیب‌دیده از فقر، بیماری و درگیری تأسیس شد. این بنیاد، با اجرای پروژه‌هایی در سراسر قاره آفریقا، در ساخت مراکز و مدارس پزشکی، حمایت از کودکان محروم در آموزش و ارائه کمک به قربانیان بلایای طبیعی، مشارکت داشته است. دروگبا، کار خیریه خود را بر ایجاد تأثیر مثبت بر زندگی کودکان آفریقایی، متمرکز کرده است. او در سال 2014 از فوتبال خداحافظی کرد.

 خُوان ماتا

 «خوان ماتا» هافبک اسپانیایی که در سال‌های اخیر در لیگ برتر انگلیس درخشیده است، نه‌تنها به خاطر مهارت‌های فنی‌اش در زمین فوتبال شناخته می‌شود، بلکه به دلیل فعالیت‌های بشردوستانه و خیریه خود نیز مشهور است. ستاره تیم «منچستریونایتد» بخشی از درآمد خود را به اهداف خیریه در سراسر جهان اختصاص داده است.

 او بنیان‌گذار یک پروژه خیریه به نام «اهداف مشترک» (COMMON GOAL) است که هدفش استفاده از قدرت عظیم فوتبال برای ایجاد تغییرات اجتماعی و بهبود زندگی مردم است. ماتا معتقد است که ورزشکاران به عنوان افراد تأثیرگذار در جامعه، مسئولیت دارند تا از نفوذ خود برای ایجاد تغییر مثبت استفاده کنند.

 کسانی که به این پروژه ملحق می‌شوند اعم از فوتبالیست‌ها یا افراد دیگر، موظفند یک‌درصد از درآمد خود را به اهداف خیریه اختصاص دهند. این ابتکار در آگوست سال 2017 از طریق مقاله‌ای در رسانه «The Players Tribune» منتشر شد و در آن خوان ماتا توضیح داد که چگونه به ظرفیت عالی فوتبال برای متحد کردن مردم در سراسر جهان پی برده است. ماتا معتقد است که فوتبال جهانی بیش از هر زمان دیگری مملو از پول است، بنابراین باید با توزیع مجدد، درصدی از این منابع برای اهداف خیریه در سراسر جهان و پرورش ستاره‌های آینده اختصاص داده شود.

 محمد صلاح

 «محمد صلاح» بهترین گلزن لیورپول و تیم ملی مصر، در سال 2022 در میان 10 اهداکننده برتر در زمینه سلامت قرار گرفت و رسانه‌ها گزارش دادند که او در طول سه سال گذشته، حدود شش‌ درصد از کل ثروت خود را به مؤسسات خیریه اهدا کرده است. او همچنین 41 میلیون پوند از درآمد خود در لیورپول را به خیریه‌ها کمک کرده است. صلاح در سال 2019 نیز مبلغ 2.4 میلیون پوند به «مؤسسه ملی سرطان قاهره» هدیه داد و تعهد کرد که تا سال 2025 به پانصد‌هزار دانش‌آموز نیز برای ادامه تحصیل کمک مالی کند.

 صلاح در سال 2013 با مشارکت «شرکت ارتباطات بین‌المللی ودافون» (Vodafone) و کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد (UNHCR) شبکه‌ای از مدارس مجازی را برای آموزش به پناهندگان جوان، جوامع میزبان و معلمان برای دسترسی بهتر به محتوای آموزشی دیجیتال و بهبود کیفیت آموزش در برخی از جوامع آفریقا، راه‌اندازی کرده‌اند که تا امروز به بیش از 86 هزار دانش‌آموز و هزار معلم، خدمات ارائه کرده است.

 این بازیکن فوتبال در سال 2019 توسط «مجله تایم» به عنوان یکی از 100 فرد تأثیرگذار جهان برای فعالیت‌های بشردوستانه در زمینه‌های مختلف از جمله آموزش معرفی شده است. صلاح با اهدای کمک‌های مالی به آسیب‌دیدگان غزه خواستار ورود کمک‌های بشردوستانه به این شهر شده است. او به عنوان یکی از مطرح‌ترین فوتبالیست‌های مسلمان جهان، کمک مالی قابل توجهی را برای غزه، به هلال احمر مصر هدیه داده است.

سادیو مانه

 «سادیو مانه» بهترین بازیکن تاریخ تیم ملی سنگال، یکی از برگزیدگان کنفدراسیون فوتبال آفریقا در سال 2024 و یکی از شخصیت‌هایی است که در خارج از استادیوم‌ها نیز می‌درخشد. این فوتبالیست سنگالی و نماد سابق «مرسی ساید» (دربی لیورپول و اورتون) که اکنون برای باشگاه «النصر» عربستان بازی می‌کند، اولین بازیکن آفریقایی است که از زمان کسب توپ طلای «جورج وه آ» در سال 1995 بر سکوی معتبرترین جایزه فوتبال جهان می‌ایستد. اما افتخار اصلی این فوتبالیست جوان، سرمایه‌گذاری شخصی او در پروژه‌های اجتماعی و خیریه در سنگال است.

 با وجود بازی در لیگ‌های بین‌المللی، مانه هرگز وطن یا جامعه خود به ویژه روستای زادگاهش «بامبالی» را فراموش نکرده است. او پس از ستاره شدن برای انجام کارهای خیریه به روستایش بازگشت و به ساخت بیمارستان، مدرسه و یک استادیوم پرداخت. همچنین در طول همه‌گیری کووید 19 به مردم کشورش کمک‌های ارزشمندی ارائه کرد.

 جوایز و تقدیرهای متعددی به‌ خاطر فعالیت‌های خیرخواهانه سادیو مانه به او اعطا شده است که از جمله آن‌ها جایزه «سوکراتس» در مراسم «توپ طلا» است. این جایزه به بازیکنانی که در فعالیت‌های اجتماعی و خیریه فعال هستند اهدا می‌شود. همچنین می‌توان به جایزه «سقراط» اشاره کرد که در سال 2022 و همزمان با مراسم توپ طلا برای اقدامات انسان‌دوستانه فوتبالیست‌ها برگزار شد و به او اهدا شد. او در مراسم اهدای این جایزه گفت: «گاهی از صحبت کردن در مورد آن خجالت می‌کشم اما واقعاً خوشحالم که هر کاری از دستم برمی‌آید برای مردممان انجام می‌دهم و شاید اوضاع را بهتر کنم.» 

 لیونل مسی

 «لیونل مسی» علاوه‌بر اینکه یکی از بهترین فوتبالیست‌های تاریخ است، به خاطر فعالیت‌های خیرخواهانه‌ نیز شناخته می‌شود. او با تأسیس بنیاد خیریه «لیونل مسی» به کودکان نیازمند در سراسر جهان کمک‌های بسیاری کرده است. این بنیاد در سال 2007 تأسیس شد و مسی به واسطه آن، در زمینه‌های مختلفی مانند درمان بیماری‌ها، آموزش، تغذیه و حمایت‌های اجتماعی به کودکان کمک و از سال 2012 به عنوان سفیر یونیسف فعالیت می‌کند. او در کمپین‌های مختلف این سازمان برای حمایت از کودکان شرکت دارد. مسی مبالغ هنگفتی را به سازمان‌های خیریه اهدا کرده است و با برگزاری حراج‌های خیریه، کمک‌های مالی بیشتری را جمع‌آوری می‌کند.

 این فوتبالیست محبوب جهان، از بیمارستان‌های کودکان بازدید و با بیماران دیدار می‌کند؛ زیرا حضور او باعث ایجاد روحیه مثبت در میان کودکان می‌شود. مسی به تجهیز بیمارستان‌های کودکان در کشورهای مختلف کمک کرده است. توانایی مسی در زمین بازی، بلامنازع است، اما این بازیکن آرژانتینی سخاوتمندی بزرگ خود را در کشور خود و سایر مناطق جهان نیز نشان داده است که شرکت در پویش‌هایی برای گسترش فرصت‌های آموزشی به کودکان حاشیه‌نشین در بنگلادش، اندونزی و نپال از جمله آن‌‌ها است. ناگفته نماند، چنانچه کمک یا حمایت غیر مستقیم مسی از رژیم صهیونیستی که برخی رسانه‌های دنیا ادعا کرده‌اند، صحت داشته باشد، لکۀ سیاهی در کارنامۀ این فوتبالیست محسوب می‌شود. 

 لوئیس سوارز

 «لوئیس سوارز» بازیکن اروگوئه‌ای اسبق باشگاه «بارسلونا»، به عنوان سفیر بنیاد «پرز اسکرینی» که در زمینه کودکان سرطانی فعالیت دارد شناخته شده است و علاوه‌ بر فوتبال، در کمپین‌های جمع‌آوری کمک‌های مالی به دیدار کودکان بیمار می‌رود. با وقوع سیل در «سالتو» (یکی از شهرهای اروگوئه) در سال 2016، این بازیکن به همراه سایر بازیکنان تیم ملی  اروگوئه مانند «نگودین» و «کاوانی» به یاری سیل‌زدگان رفتند. سوارز برای کمک به این خانواده‌ها، در چندین بنیاد خیریه به عنوان سفیر نیکوکاری به همدلی با مردم، می‌پرداخت. او در برهه‌ای نیز سفیر یونیسف برای کودکان بوده است. 

 از آن‌ جایی که در کشور اروگوئه دو وعده غذایی در مدارس برای دانش‌آموزان رایگان است و خانواده‌های بسیاری در این کشور برای سیر کردن کودکانشان به وعده‌های غذایی مدارس متکی هستند، در دوران کرونا و تعطیلی مدارس، این فوتبالیست برای تأمین غذای کودکان، آستین همت را بالا زد و با همراهی بنیادهای خیریه، به تأمین معاش و خوراک کودکان در کشورش، پرداخت.

 مایکل اسین

 «مایکل اسین» هافبک سابق  باشگاه «چلسی» با حدود 43 گل در بیش از 400 مسابقه به عنوان یکی از قابل‌اعتمادترین هافبک‌های اوایل تا اواسط سال 2000 تبدیل شده بود. این فوتبالیست اهل غنا، هافبکی بسیار موفق با قلبی بزرگ است که بنیاد «مایکل اسین» را ایجاد کرده است. او که یکی از هافبک‌های دفاعی قدرتمند و تأثیرگذار در فوتبال جهان شناخته می‌شود، با بازی‌های درخشان خود در تیم‌هایی مانند چلسی، رئال مادرید و میلان، نام خود را در تاریخ فوتبال به ثبت رساند. اما فراتر از مهارت‌های فنی، اسین به عنوان شخصیتی خیرخواه و انسان‌دوست نیز شناخته می‌شود.

 اسین با ارائه تجهیزات و ساخت مراکز بهداشتی، توالت‌های عمومی، کتابخانه‌ها و تأمین آب آشامیدنی تمیز، به دنبال کمک به محرومان شهر خود بوده است و علاوه‌ بر داشتن بنیاد خیریه‌ای به نام خود، در ابتکاری به نام «اهداف خواندن» مشارکت دارد که به توسعه عادات خواندن در میان جوانان کشورش کمک می‌کند. او با بازی‌های درخشان و فعالیت‌های خیرخواهانه، الگویی برای بسیاری از جوانان و ورزشکاران شده است. او نشان داده است که یک ورزشکار می‌تواند علاوه‌ بر موفقیت‌های ورزشی، نقش مهمی در بهبود جامعه نیز ایفا کند.

 کیلور ناواس

 «کیلور آنتونیو ناواس گامبوا» دروازه‌بان بااستعداد و باتجربه اهل کاستاریکا، یکی از چهره‌های شاخص دنیای فوتبال است. او با بازی خیره‌کننده و حضور در تیم‌های بزرگ اروپایی همچون «رئال مادرید» و «پاری سن ژرمن»، نام خود را در تاریخ فوتبال ثبت کرده است و وقتی صحبت از سخاوت به میان می‌آید، نام او در اذهان مردم کشورش تداعی می‌شود. کیلور ناواس با کمپین‌های مختلف برای کمک به کودکان نیازمند، همکاری داشته و حتی موهای خود را به افتخار کودکان سرطانی کوتاه کرده است.

 در سال 2017، او و همسرش «آندره آ سالاس»، یک مؤسسه خیریه به نام بنیاد «تایمز اوپ» را برای کمک به کودکان در کاستاریکا ایجاد کردند. او حتی خانه خود را برای فراهم کردن اسکان موقت برای گروهی از پناهجویان باز کرده است و از آنان در خانه شخصی‌اش پذیرایی می‌کند.

 کریستیانو رونالدو

 «کریستیانو رونالدو» یکی از مشهورترین و موفق‌ترین ورزشکاران جهان است. او همچنین یک نیکوکار سخاوتمند به شمار می‌آید  که میلیون‌ها دلار به امور خیریه کمک کرده است. در سال 2015 رونالدو به عنوان نیکوکارترین ورزشکار جهان انتخاب شد. او حامی طیف گسترده‌ای از خیریه‌ها از جمله بنیاد «نجات کودکان» (Save the Children)، یونیسف و ورلد ویژن است و همچنین به قربانیان بلایای طبیعی مانند زلزله نپال و بیماران در دوران کرونا، کمک مالی کرده است.

 رونالدو علاوه‌ بر کمک‌های مالی خود، از پلتفرم‌های اجتماعی‌اش در فضای مجازی، برای افزایش آگاهی در مورد اهداف مهم اجتماعی و انسانی نیز استفاده کرده است. او علیه کار کودکان و فقر صحبت کرده و مردم را به اهدای خون تشویق کرده است. این فوتبالیست، میلیون‌ها یورو به پناهگاه‌ها و بیمارستان‌ها اهدا کرده و پیراهن‌ها و کفش طلای خود را نیز برای حراج در رویدادهای خیریه، اختصاص داده است. 


منابع:

مسعود اوزیل

دیدیه دورگبا

خوان ماتا و ابتکار خیریه خوان ماتا

محمد صلاح و ابتکارات خیریه محمد صلاح

سادیو مانه

لیونل مسی

لوئیس سوارز

 مایکل اسین

کیلور ناواس

کریستیانو رونالدو


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...