فقدان قانون مشخص؛ مشکل مهم مؤسسات خیریه در ارتباط با سایر کشورها
 مدرس کارگاه «استفاده از ظرفیت‌ها و تعامل‌های بین‌المللی» معتقد است: یکی از مشکلات پیش‌روی مؤسسات خیریه در زمینه ارتباط گرفتن با افراد ساکن در کشورهای دیگر، فقدان قانون مشخص در این زمینه است؛ یعنی گرچه در غالب کشورهای دیگر قانون مشخص برای ارتباط و تعامل مؤسسات خیریه با خارجی‌ها وجود دارد، اما در ایران، قانونی در این حوزه تصویب نشده است. بر همین اساس، باید قانونی تدوین شود تا مؤسسات خیریه از بایدها و نبایدهای این حوزه آگاهی یابند تا برخلاف مصالح ملی کشور گامی برندارند.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران به نقل از روابط عمومی خیر ماندگار، کارگاه مهارتی-کاربردی با موضوع «استفاده از ظرفیت‌ها و تعامل‌های بین‌المللی» طی یک جلسه سه‌ساعته، شنبه هشتم مهرماه با تدریس دکتر اشکان تقی‌پور (بنیان‌گذار و مدیرعامل مؤسسه خیریه نیگ‌گامان جمشید) به صورت حضوری و آنلاین در محل آکادمی خیر ایران برگزار شد.

 تقی‌پور، مدرس کارگاه «استفاده از ظرفیت‌ها و تعامل‌های بین‌المللی» با اشاره به روند برگزاری کارگاه بیان کرد: در این کارگاه تلاش می‌کنیم تا به مسائلی نظیر مجوزها، چگونگی تعامل و برقراری ارتباط، ارائه پروپوزال و گزارش‌دهی درست بپردازیم.

معضل عادت به انجام کارها به شکل شفاهی در ایران

 وی در ادامه با تأکید بر اینکه فرهنگ ایرانی یک فرهنگ شفاهی و سینه‌به‌سینه است و همین امر موجب شده تا از طرفی میزان آثار مکتوب اندک باشد و از سوی دیگر شعر و شاعری از غنای کافی برخوردار باشد، تصریح کرد: در داخل کشور شرایط به نحوی است که اگر قرار باشد کار خیر انجام شود، ارتباط با اشخاص و نهادهای دولتی و خصوصی بر مبنای اطمینان و بیان شفاهی شکل می‌گیرد اما در عرصه بین‌الملل، همه چیز بر مبنای قوانین، گزارش‌ها، مکتوبات، نیازسنجی صحیح و شاخص‌ها است؛ بر این اساس، چگونگی پروپوزال‌نویسی و گزارش‌دهی از اهمیت بالایی برخوردار است.

 وی با اشاره به ظرفیت‌های بین‌المللی در حوزه امور خیریه اظهار کرد: در ایران و دیگر کشورهای جهان، پول‌های سرگردان فراوانی برای امور خیریه صرف می‌شود؛ برای نمونه، مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها، مصوبه مجلس شورای اسلامی در خصوص تخصیص بخشی از بودجه شرکت‌های دولتی به امور اجتماعی یا تلاش‌های اتحادیه اروپا در این زمینه نشان می‌دهد که مبالغی برای اجرای برخی پروژه‌ها در کشورهای مختلف نظیر کشورهای خاورمیانه در نظر گرفته می‌شود و یک هیئت مشخص، براساس طرح‌ها و پروپوزال‌ها این مبالغ را به خیریه‌ها تخصیص می‌دهد.

 تقی‌پور در بخش دیگری از سخنان خود به بحث مقام مشورتی سازمان ملل اشاره کرد و افزود: مقام مشورتی سازمان ملل بیش از آنکه برای یک مؤسسه خیریه فایده مستقیم مالی داشته باشد یک اعتبار بین‌المللی است؛ لذا مزایایی دارد و نظارت‌هایی بر آن افزوده می‌شود. افزون بر این، صرفاً اینگونه نیست که از سازمان ملل مشورت گرفته شود، بلکه این رابطه دوطرفه است و سازمان ملل از مشورت‌های دیگران نیز بهره‌برداری می‌کند.

فقدان قانون مشخص؛ مشکل مهم مؤسسات خیریه در ارتباط با سایر کشورها

 وی در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به مشکلات مؤسسات خیریه در ارتباط با افراد ساکن در کشورهای دیگر، یکی از این مشکلات را فقدان قانون مشخص در این زمینه دانست و گفت: هر چند در غالب کشورهای دیگر قانون مشخص برای ارتباط و تعامل مؤسسات خیریه با خارجی‌ها وجود دارد، اما در ایران، قانونی در این حوزه تصویب نشده است. بر این اساس، باید قانونی تدوین شود تا مؤسسات خیریه از بایدها و نبایدهای این حوزه آگاهی یابند تا علی‌رغم میل باطنی خود، برخلاف مصالح ملی کشور گامی برندارند.

 مدیرعامل مؤسسه خیریه نیک‌گامان جمشید، مجوز دفتر کنترل سرمایه‌های خارجی یا دفتر کنترل دارایی‌های خارجی (اوفک) را یکی دیگر از مجوزهای مطرح در حوزه ارتباط مؤسسات خیریه با خارجی‌ها مطرح کرد و اظهار داشت: تحریم‌های مالی تجاری ایران توسط آمریکا باعث شده تا تمام ساکنان دائمی و شهروندان آمریکا، شرکت‌های تجاری و غیرانتفاعی (NGO) ثبت‌شده در این کشور و تمام شعبه‌های خارجی این شرکت‌ها در سایر کشورها، نیازمند دریافت اجازه‌نامه کتبی اوفک، یعنی «OFAC license» از اداره خزانه‌داری فدرال آمریکا هستند. این مجوز به منظور ارسال پول و بسیاری از کالاها و سرویس‌‎ها به ایران یا دریافت این کالاها از ایران صادر می‌شود و پیش از هرگونه اقدامی باید این مجوز دریافت شود.

سه روش برای دریافت کمک‌های خارجی

 وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: برای دریافت کمک‌های خارجی چند روش وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به همکاری با یک مؤسسه خیریه ثبت‌شده در خارج از کشور و دارای مجوز، ایجاد و تأسیس خیریه مستقل و دریافت مجوزهای لازم یا دریافت مستقیم مجوز OFAC license اشاره کرد.

 تقی‌پور اظهار داشت: رعایت قوانین داخلی و بین‌المللی، شفافیت کامل، توجه به اشتراکات قوانین بین‌المللی و داخلی، استعلام مناسب از نهادهای نظارتی و مرتبط نیز از جمله بایدهای ارتباط و تعامل با خارجی‌ها محسوب می‌شود.

 در بخش دوم این کارگاه، یک نمونه پروپوزال‌نویسی و یک نمونه گزارش‌نویسی تشریح شد و مورد بررسی قرار گرفت.

 براساس تقویم آموزشی آکادمی خیر ایران، در فصل پاییز و در روزهای شنبه هر هفته یک کارگاه تخصصی با موضوعات مرتبط با خیریه و سمن‌ها برگزار می‌شود.

 علاقه‌مندان می‌توانند به‌ منظور آگاهی و ثبت‌نام در این کارگاه‌ها به وب‌سایت آکادمی خیر ایران مراجعه کنند.


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...