30 خرداد 1403
درخواست سازمان‌های بشردوستانۀ جهانی برای کمک به مردم در شرق کنگو
با شدت‌گیری بحران بشردوستانه در «کینشاسا» پایتخت کنگو، سازمان‌ها و خیریه‌های بشردوستانه بین‌المللی درخواست کمک فوری برای هفت میلیون نفر آواره  و بیش از سه میلیون کودک در معرض خطر سوءتغذیه و بیماری­‌های مختلف را دارند.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، جمهوری دموکراتیک کنگو با یکی از بدترین فجایع بشردوستانه در جهان مواجه است و درگیری‌های مداوم زندگی کودکان را تهدید، میلیون‌ها نفر را از خانه‌هایشان بیرون  و مدارس و مناطق بازی کودکان را به میدان جنگ تبدیل می‌کند. این کشور همچنین با بحران آب و هوایی  شدید که هر ساله منجر به خشکسالی، سیل و تخریب منابع کشاورزی می‌شود، روبرو است.

 بیش از 26 میلیون نفر، از جمله 14.5 میلیون کودک، با سطوح شدیدی از  بحرانی گرسنگی مواجه هستند. بحران انسانی مخصوصا در «کینشاسا» در سال­‌های اخیر بی‌­سابقه بوده و سازمان‌ ملل‌ متحد تخمین می‌­زند که بیش از هفت میلیون نفر در استان‌های شرقی کنگو آواره شده‌­اند که این تعداد تقریباً 10 درصد از کل جمعیت این کشور است. 

بحران انسانی تمام نشدنی در کنگو

 جنگ‌های داخلی، این کشور را برای دهمین سال متوالی در فهرست مراقبت‌های اضطراری صلیب‌سرخ قرار داده است. جنگ  بر  تولید و توزیع مواد غذایی تأثیر  گذاشته و  برنامه جهانی غذای سازمان ملل، تخمین می­‌زند که بیش از شش میلیون نفر در شرق کشور   قادر به تامین نیازهای غذایی روزانه خود نیستند. طبق هشدار برنامه جهانی غذا، بیشتر از سه میلیون کودک زیر پنج سال در این کشور در معرض خطر سوء تغذیه قرار دارند؛ که خطر بیماری و مرگ آن­ها را افزایش می‌­دهد.

 سیستم دولتی مراقبت‌­های بهداشتی ضعیف و ناکارآمد و تجهیزات اولیه پزشکی در این مناطق اغلب کمیاب است. شیوع بیماری‌­هایی مانند سرخک و وبا به صورت تهدید بزرگی درآمده است. در مورد خشونت علیه زنان و کودکان، دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل از افزایش خشونت جنسی علیه زنان و دختران در مناطق درگیری خبر داده است.

سازمان‌های بین‌المللی وخیریه‌های کمک‌رسان و موانع کمک

 دهه‌ها فساد، درگیری‌های مسلحانه و کمبود سرمایه‌گذاری، همراه با اثرات بلایای طبیعی و شیوع مکرر وبا، سرخک و ابولا، میلیون‌ها نفر را در فقر شدید قرار داده است. آموزش همچنان یک چالش در سراسر کشور است و دسترسی به مدارس، مشکل اصلی کودکان ساکن در مناطق متاثر از درگیری است. 

 بحران کنگو، شکاف بزرگی در تلاش‌های آموزشی سازمان‌های بین‌المللی ایجاد کرده است و ارقام جمع‌آوری‌شده توسط گروه هماهنگی آموزش به رهبری صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) در شمال «کیوو و ایتوری» نشان می‌دهد که در جریان اخیر و با شروع سال 2024،  ۱۱۹ مدرسه مورد حمله قرار گرفته و یا توسط گروه‌های مسلح اشغال شده است. نزدیک به 1700 مدرسه به دلیل تداوم ناامنی مجبور به تعطیلی شده‌‌اند و  300 مدرسه نمی توانند کار کنند، زیرا از آن‌ها به عنوان پناهگاه استفاده می شود.

 دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد، خواستار کمک فوری است و  آژانس‌­هایی مانند برنامه جهانی غذا، یونیسف و سازمان بهداشت جهانی، سازمان­‌های غیردولتی بین‌­المللی و خیریه‌های بزرگ مانند، صلیب‌سرخ، صندوق نجات کودکان و آکسفام،  خدمات اساسی و ضروری را تا حدودی تامین می‌کنند. اما با این وجود خدماتی چون کمک‌­های غذایی، سرپناه­ اضطراری، مراقبت­‌های بهداشتی و  امدادرسانی در این مناطق با موانعی چون ناامنی روبرو است و به دلیل درگیری­‌های مداوم دسترسی امدادگران به جمعیت‌های آسیب‌دیده‌، طاقت‌فرسا و سخت است.

 امدادرسانی بین‌المللی در این کشور با کبود منابع مالی روبروست.در مارس 2024، سازمان ملل متحد، درخواست سه میلیارد دلار را برای جبران  بودجه و تامین منابع برای  دسترسی میلیون­‌ها نفر به کمک‌های ضروری، اعلام کرده است. از سوی دیگر آسیب­‌های وارد شده به زیرساخت‌‌ها منجر به عدم امکان تهیه بسیاری از موارد امدادی از داخل کشور شده، مساله‌ای که  امدادرسانی در مناطق دور  را پیچیده‌تر کرده است.

درخواست کمک فدراسیون بین‌المللی جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر (IFRC)

 فدراسیون بین‌المللی جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر (IFRC)، با همکاری صلیب سرخ کنگو ، در فروردین ماه گذشته درخواست کمک اضطراری 50 میلیون فرانکی را برای رسیدگی به بحران فزاینده بشردوستانه اعلام کردند. هدف این درخواست، ارائه کمک های اساسی به پنج میلیون  نفر از  بی‌جاشدگان و حمایت از جوامع میزبان آن‌ها، با تمرکز بر کمک‌های غذایی، خدمات بهداشتی، آب و حفاظت بود.  هزاران داوطلب فعال صلیب سرخ با شروع بحران در منطقه فعالیت می‌کنند و به کمک  و همکاری با آ‌ژانس‌های سازمان ملل متحد مشغول هستند. 

 از آن‌جایی که صلیب سرخ ملی کنگو با 26 شعبه استانی، یک پایگاه داوطلبان فعال، و امکان دسترسی بیشتر به مناطق جنگی، برای مردم کنگو بسیار حیاتی عمل می‌کند، فراخوان فدراسیون بین‌المللی جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر (IFRC)،  برای تقویت قابلیت‌های موجود صلیب سرخ ملی کنگو برای ارائه کمک مستقیم به جوامع آسیب‌دیده، استفاده عملیاتی از پایگاه داوطلبانه برای اطمینان از ارائه مؤثر کمک‌های غذایی، خدمات بهداشتی و WASH (1)، می‌باشد.

ریشه­‌های بحران در شرق کنگو

 پروفسور «ابراهیم موسوبو»، کارشناس منطقه‌ای در گفتگو با شبکه الجزیره به علل بحران کنگو اشاره می‌کند و می‌گوید: «بحران انسانی در این کشور، ریشه در عوامل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دارد. این درگیری­‌ها با رقابت بر سر منابع طبیعی ارزشمند و کمیاب در شرق کنگو (از جمله مواد معدنی مانند طلا، کلتان، کبالت، الماس و مس که این منطقه به وفور یافت می شود)، بیشتر شده و  گروه‌­های مسلح از این منابع بهره‌­برداری  و آن‌­ها را برای تامین فعالیت‌­های خشونت‌­آمیز خود، در بازارهای جهانی می­‌فروشند؛ روندی که منجر به چرخه خشونت و بی‌­ثباتیِ وحشیانه می‌­شود.»

گزارش از دکتر عاطفه جعفریان 

پی‌نوشت:

(1) :WASH (آب، بهداشت و نظافت) جزء  اصطلاخات اصلی و کلیدی سلامت عمومی است. در  مواقع اضطراری، خدمات WASH کاربردی است و در موارد  بشردوستانه عامل اصلی  کاهش خطرات بهداشت عمومی و جلوگیری از گسترش بیماری های عفونی است.


منابع:

الجزیره

سازمان نجات کودکان

IFRC

لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...