اقدامات ۹ گانۀ خیریه «الهادی» شهرستان آبدانان برای کمک به نیازمندان / به محرومیت ایلام باید توجه شود

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، نودوهشتمین نشست از سلسلهنشستهای «یک چای، یک تجربه»، دوشنبه ۳۰ تیرماه ۱۴۰۴ با حضور محسن سلماننژاد (جادری)؛ مدیرعامل مؤسسه «نیکوکاران خیریه الهادی آبدانان» (واقع در استان ایلام) و جمعی از فعالان اجتماعی و نمایندگان خیریهها و سمنها، در محل آکادمی خیر ایران برگزار شد.
سلماننژاد؛ مدیرعامل مؤسسه نیکوکاران خیریه الهادی آبدانان، در ابتدای این نشست بیان کرد: مؤسسه الهادی آبدانان در سال ۸۷ تأسیس شد و قبل از سال ۸۷ به صورت غیررسمی فعالیت میکرد. پدر به بنده آموخت، دستگیر دیگران باشیم و ما از زمان کودکی شاهد انجام اقدامات خیرخواهانه از سوی پدر بودیم.
هدف ما لبخند امام زمان (عج) است
وی افزود: خداوند به بنده عزت داد و بنده را در این راه قرار داد. ما برای این کار یعنی خدمت به مردم، شوق داریم و لذت این کاری که انجام میدهیم، در رضایت و لبخند امام زمان (عج) است. هدف این است که باری از دوش آقا امام زمان (عج) که تحت فشار همه موضوعات است، برداریم و تمام مجموعه الهادی چنین دیدگاهی دارند که اگر کمکی به دیگران میکنیم، باری از دوش امام زمان (ع) برمیداریم و تمام مردم جهان نیز خانواده امام زمان (عج) هستند و ما به این مردم خدمت میکنیم. در ابتدای کار مؤسسه، مردم کمکهای خود را به ما میدادند و ما بین مردم فقیر تقسیم میکردیم و این یک عزت بود برای ما.
مدیرعامل مؤسسه نیکوکاران خیریه الهادی آبدانان در ادامه توضیح داد: در مجموعه ما کسی رئیس نیست. رئیس خدا است و همه باید جوابگوی خدا باشیم. همه مجموعه ما با این دیدگاه کمک میکردند که بار از روی دوش امام زمان (عج) برداریم در احادیث داریم که اولین لبخند آقا این بوده که هر صبح و هر روز نگاه میکند که کدام فرد در این جامعه میآید تا باری از دوش این خانواده بردارد. خانواده امام زمان (عج)، تمام مردم جهان هستند.
سلماننژاد درباره شغل خود گفت: بنده مغازهدار هستم و راه درآمدم از آنجاست. زمانی که کار مؤسسه به صورت رسمی آغاز شد که البته با فشار ادارات مختلف دولتی ما تصمیم گرفتیم مؤسسه را به صورت رسمی ثبت کنیم، یک نماد یا آرم برای مؤسسه انتخاب کردیم که این آرم، برگرفته از یک آیه قرآن بود. ما شاخه گندم را به عنوان آرم انتخاب کردیم و این سمبل، هفت شاخه گندم دارد.
چگونه اسم «الهادی» برای مؤسسه انتخاب شد؟
وی اظهار کرد: برای هر شاخه گندم یک هدف برای مؤسسه تعریف کردیم. درباره اسم مؤسسه نیز باید اشاره کنم که بنده یک روز در میدان شوش تهران بودم و به صورت اتفاقی در مکانی توقف کردم. سپس یک نسیمی آمد و برگهای کنار من افتاد. آن برگه را نگاه کردم و دیدم یک حدیث از امام هادی (ع) است. نکته جالب اینکه در همان لحظه داشتم به این فکر میکردم که چه اسمی برای مؤسسه انتخاب کنم. بر روی آن برگه این حدیث نوشته شده بود: مردم در دنیا با اموالشان و در آخرت با اعمالشان معرفی میشوند و در همان لحظه بود که تصمیم گرفتم نام مؤسسه را «الهادی» بگذارم.
مدیرعامل مؤسسه نیکوکاران خیریه الهادی آبدانان درباره فعالیتهای مؤسسه گفت: فعالیت مؤسسه در هفت بخش تعریف شده است. به صورت کلی کارهای مؤسسه دو بخش دارد؛ یک بخش عام و یک بخش سادات. در بخش سادات از خود سادات و در بخش عام از افراد دیگر مؤسسه استفاده میشود. از طرف دفتر مقام معظم رهبری یک وکالت خمس و زکات هم داریم؛ مثلاً میتوانیم خمس منطقه را تا مبلغ ۵۰ میلیون تومان استفاده کنیم و همچنین از طرف دفتر آیتالله سیستانی هم چنین وکالتی به ما داده شده است.
معرفی بخشهای ۹ گانۀ مؤسسه
سلماننژاد ادامه داد: اگر بخواهم مؤسسه به صورت دقیق معرفی کنم باید بگویم که بخش اول مؤسسه، بخش مددکاری است و چند شاخه دارد؛ مثلاً بخش سبد غذایی دارد که تقریباً ۵۰۰ خانوار تحت پوشش مؤسسه هستند. البته به دلیل مشکلات اقتصادی نتوانستیم کل خانوادهها را به صورت دائم زیرپوشش قرار بدهیم. شهرستان آبدانان در استان ایلام یکی از فقیرترین شهرستانهای کشور است. البته ما افتخار نمیکنیم که فقیر هستیم بلکه امیدوارم خداوند کمک کند و بتوانیم از نظر اقتصادی، فرهنگی و علمی پیشرفت کنیم. بستههای غذایی ما خیلی کامل نیست، یعنی به گونهای است که مثلاً دو کیلو برنج، یک روغن کوچک، یک مرغ و یک ماکارونی در آنها وجود دارد. نمیتوانیم هر ماه به خانوادهها بسته بدهیم بلکه مثلاً هر دو ماه یکبار به هر خانواده بسته میدهیم.
وی عنوان کرد: بخش دوم فعالیتهای مؤسسه، پوشاک است. ما دو قسمت پوشاک داریم؛ یکی پوشاک نو و دیگری پوشاک دست دوم. پوشاک دست دوم بیشتر مواقع از تهران فرستاده میشود و به خانوادهها میگوییم هر چیزی نیاز دارید بردارید. پوشاک نو هم در سال چند بار به افراد تعلق میگیرد که البته دفعات آن بسیار کم است. همچنین بخش بهداشت را داریم که لوازم بهداشتی را بین خانوار و دانشآموز پخش میکنیم. در بخش بهداشت، محرومیت بسیار شدیدی وجود دارد.
مدیرعامل مؤسسه نیکوکاران خیریه الهادی آبدانان تصریح کرد: یکی دیگر از بخشهای مؤسسه، بخش کالا است. کالاهایی مانند کولر، فرش، یخچال و … به صورت نو یا حتی دست دوم بین خانوادهها پخش میکنیم؛ زیرا گاهی یک خانواده ممکن است محتاج یک فرش دست دوم باشد. بخش دیگر مؤسسه، بخش مستمریبگیران است که میزان این افراد نیز مانند سایر قسمتها، خیلی قابل توجه نیست. مثلاً یک خانواده هر ماه مبلغ ۱۵۰ هزار تومان را بهعنوان مستمری دریافت میکند. حال شما میتوانید تصور کنید که چقدر محرومیت در آنجا وجود دارد که فرد برای ۱۵۰ هزار تومان کل ماه را انتظار میکشد. بیشترین مبلغ واریزی نیز ۲۵۰ هزار تومان برای خانواده هفت یا هشت نفری است.
سلمان نژاد در ادامه بیان کرد: بخش دیگری که در مؤسسه داریم، بخش درمان است، اما در خصوص این بخش، چند مشکل مهم داریم؛ اول اینکه بیماری سرطان به صورت فراوان در شهرستان آبدانان وجود دارد. دوم سوءتغذیه خانوادهها و بیماریهایی است که به دلیل سوءتغذیه ایجاد میشوند و سوم دیسک کمر و گردن جوانان شهرستان آبدانان است که به دلیل کولهبارکشی به وجود میآید؛ زیرا جوانان به تهران میآیند، کولهبار میکشند و در مدت کوتاهی دیسک کمر میگیرند که هزینه درمان آن بسیار زیاد است. متأسفانه مؤسسه پاسخگوی این موارد نیست؛ زیرا توان اقتصادی کافی ندارد؛ بنابراین در بخش درمان مشکلات زیادی وجود دارد.
۱۹۵ دانشآموز تحت پوشش مؤسسهاند
وی افزود: بخش تحصیل، یکی دیگر از بخشهای مؤسسه محسوب میشود. این بخش در حال حاضر ۱۹۵ دانشآموز را زیرپوشش خود قرار داده است و به آنها خدمات ارائه میدهد. در سال گذشته ۱۱ دانشآموز از دانشآموزانی که زیرپوشش ما هستند، به علت فقر ترک تحصیل کردند. مؤسسه ما یکسری بستهها نیز به این دانشآموزان ارائه میدهد.
مدیرعامل مؤسسه نیکوکاران خیریه الهادی آبدانان در ادامه تصریح کرد: یکی دیگر از بخشهای مؤسسه، بخش ازدواج جوانان است. این بخش یکی از بحرانهای شهرستان آبدانان محسوب میشود. دختر خانمها عقد میکنند، اما سالها منتظر جهیزیه هستند و ما فقط میتوانیم یک تکه از وسایل اصلی را به آنها بدهیم. موردی داشتیم که عقدش به دلیل نداشتن جهیزیه از طرف داماد فسخ شد. سالی یک، دو یا سه جهیزیه به افراد میدهیم و بیشتر مواقع بین آنها تقسیم میکنیم.
سلماننژاد گفت: بخش بعدی، مسکن است. فقر در شهرستان به قدری زیاد است که خانوادههای فقیر مسکن ندارند و در چادر و کپر زندگی میکنند یا نهایتاً یک اتاق دارند و مثلاً یک خانواده ۱۲-۱۰ نفری، در یک اتاق زندگی میکنند. اگر یک زمین به مؤسسه اهدا شود، کمیته امداد میتواند یک ساختمان بسازد و ما واحدها را به صورت دورهای به خانوادههای فقیر اختصاص میدهیم. کمیته امداد و بهزیستی هم مبلغ زیادی به خانوادهها نمیدهند. نهایتاً ۱۰۰ میلیون به خانواده میدهند که با این مبلغ اصلاً نمیتوان خانه ساخت و حتی گاهی چند خانواده در یک خانه زندگی میکند.
با پنج میلیون تومان صندوق وام را راهاندازی کردیم
وی در ادامه افزود: یکی دیگر از بخشهای مؤسسه، بخش صندوق وام است. هشت سال قبل این کار را شروع کردیم و با پنج میلیون تومان، یک صندوق وام ایجاد کردیم. در این صندوق، برکت زیادی وجود دارد. در آن زمان وامهای ۲۰۰ و ۵۰۰ هزار تومانی به خانوادهها میدادیم و آنها با سود سه درصد پس میدادند و این میزان سود هم فقط به خاطر هزینههای جاری بود. در ادامه خیرین کمک کردند و مبالغ بیشتری به این صندوق انتقال یافت. همچنین برخی خیرین مبالغی را به این صندوق امانت میدادند و هر زمان که میخواستند میتوانستند پول خود را بردارند. نزدیک به ۱۱۸ نفر از این صندوق وام دریافت کردند و از سال تأسیس این صندوق تا امروز، نزدیک به ۸۵ میلیون تومان سپرده در این حساب مانده است. این وام به اشخاص و خانوادههایی تعلق میگیرد که مشکلات درمانی، مسکن و اشتغالزایی دارند.
سلمان نژاد درباره دلایل فقر اینگونه توضیح داد: دلایل زیادی برای فقر زیاد شهرستان آبدانان وجود دارد و یک دلیل خاص ندارد. شهرستان آبدانان در زمان هشت سال جنگ، جبهه مقدم بود و این خود باعث ویرانیهای فراوان شد. دلیل دیگر فقر این منطقه کوهستانی بودن آن، سختی دسترسی به آن و نبود کارخانه و مواردی از این قبیل است که موجب میشود وضعیت اشتغال مناسب نباشد و نرخ بیکاری در این شهرستان بسیار زیاد شود. توسعهنیافتگی عامل مهمی در محرومیت این شهرستان است و عدم تخصیص عادلانه بودجه نیز از دلایل مهم فقر در این شهرستان محسوب میشود.
وی عنوان کرد: افزون بر موارد پیشگفته، در مؤسسه، بخش اشتغالزایی نیز وجود دارد. در این بخش به خانمهای بدسرپرست و بیسرپرست وام پرداخت میکنیم تا یک منبع درآمد برای خود ایجاد کنند. همچنین اقدام به راهاندازی نانوایی، کارگاههای خیاطی و صنایع دستی برای خانمها کردیم. نسل جدید شهرستان به تحصیل بسیار علاقمند هستند و ما دانشجویان پزشکی داریم. نسل جدید به دلیل سختیهایی که کشیدند، بسیار تلاش میکنند که تحصیلات خود را به خوبی پیش ببرند. همچنین برای خانوادههای تحت پوشش، جلسات و آموزشهای فرهنگی داریم. در جلسات فرهنگی به بچهها قرآن میآموزیم و با خانوادهها جلسه برگزار میکنیم. علاوهبراینها، سفرهای زیارتی نیز برای خانوادهها داریم.
سلماننژاد در پایان بیان کرد: ما از خیریهها انتظار پشتیبانی داریم. در تمام بخشها توانایی داریم، اما به پشتیبانی سایر خیریهها نیازمندیم.