اگر اقتصاد غیررقابتی باشد، ایفای مسئولیت اجتماعی کارآمد نخواهد بود

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، دکتر مقصود فراستخواه؛ جامعهشناس و استاد دانشگاه، دوشنبه ۲۹ اردیبهشتماه در نخستین روز از برگزاری اولین همایش ملی تجارب مسئولیت اجتماعی در ایران که به همت پژوهشکده مطالعات توسعه جهاد دانشگاهی در دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: مسئولیت اجتماعی در جامعه ما تبدیل به واژگانی تکراری و پروپاگاندا شده است.
به گفته او، مسئولیت اجتماعی زمانی اثرگذار است که سازمانها بتوانند کارکرد معمول خود را به درستی انجام دهند و سپس در این مسیر مسئولیت اجتماعی را نیز به عهده بگیرند. او با اشاره به مشکلاتی مانند رانت، انحصار، خصولتیها و کاسبان تحریم گفت: مردم احساس میکنند مسئولیت اجتماعی فقط یک تبلیغ و صدقهای است که سازمانهای خصولتی در شرایط غیررقابتی انجام میدهند. این وضعیت انگلوار، ثروت عمومی را قبضه کرده و صدقهای تحت عنوان مسئولیت اجتماعی ارائه میدهد.
فراستخواه همچنین به سطح پایین انتظار از مسئولیت اجتماعی نهادها اشاره کرد و گفت: گاهی نهادهای اجتماعی کاری انجام میدهند که امید واقعی به مسئولیت اجتماعی را از بین میبرد.
وی افزود: نهاد خانواده اکنون بیشتر درگیر ارزشهای بقاست و مسئولیت اجتماعی از ارزشهای خودشکوفایی فاصله گرفته است. نهاد آموزشی و مدارس نیز به جای جامعهپذیری فرزندان، به سمت جامعهسازیِ سیاسی سوق یافتهاند؛ کودکان از دبستان به جای ارزشهای تعلق اجتماعی، وفاداری به قدرت را میآموزند. همچنین مداخلات بیرویه و ناکارآمد دولتی در اقتصاد، به رکود کارخانهها منجر شده است.
فراستخواه با اشاره به رتبه پایین ایران در سهولت کسب و کار (۱۲۷ از ۱۹۰ کشور) و وضعیت نگرانکننده کسب و کار (۱۶۲ از ۱۶۷ کشور) بیان کرد که در چنین شرایطی مسئولیت اجتماعی عملاً کارآمد نیست. فراستخواه در پایان گفت: اگرچه جامعه ایران مشکلات فراوانی دارد، اما هنوز امکان وجود اخلاق و مسئولیت اجتماعی هست. مسئولیت اجتماعی بیش از یک نهادینه شدن، یک ساختار کارآمد و سیستم هوشمندانه است که ریشه در حیات اجتماعی و فضیلت اخلاقی دارد.