بانوی خیّری که به یاد همسر فقیدش، مدارسی با امکانات خوب می‌سازد
مستند «بانوی حق‌شناس» به زندگی خیّر مدرسه‌سازی می‌پردازد که معتقد است در زندگی، راستی، درستی و صداقت باید بزرگترین هدف انسان باشد. نادره قریشی، از سال 1384 تاکنون چندین مدرسه در شهرهای مختلف ساخته است.

 به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، مستند «بانوی حق‌شناس» از مجموعه مستند «انسان‌سازان» که با هدف فرهنگسازی در کار خیر و واکاوی زندگی خیرین مدرسه‌ساز با همکاری آموزش و پرورش و مجمع خیرین مدرسه‌ساز تهران ساخته شده است، شامگاه هشتم فروردین از شبکه مستند سیما پخش شد. 

 از بچگی شاهد نیکوکاری پدر و مادرم بود

  در این مستند به زندگی نادره قریشی؛ خیّر مدرسه‌ساز پرداخته شد. کسی که از سال ۱۳۸۴ شروع به ساخت مدرسه کرد تا به آرزوی قلبی همسرش، مرحوم اکبر حق‌شناس جامه عمل بپوشاند. قریشی در یک خانواده مذهبی به دنیا آمد. پدرش اهل خوانسار بود که بعد از مدتی از آنجا به اراک می‌آید و کار تجارت را پیشه می‌کند. پدر اهل کار خیر بود و در مدرسه‌ای که دو دخترش درس می‌خواندند، بچه‌های بی‌بضاعت را حمایت می‌کرد.

  نادره قریشی از همان کودکی شاهد خیر رسانی پدر به نیازمندان بود برای همین وقتی بزرگ شد، تلاش می‌کرد در حد وُسع و توانش کارهای خیر انجام دهد. مادر نادره نیز بانویی نیکوکار بود و به همسایگانی که نیازمند بودند در حد وسع خود رسیدگی می‌کرد. اگر کسی در نزدیکی ظهر به خانه‌اش می‌آمد، محال بود که بگذارد ناهارنخورده، خانه را ترک کند.

کار خیر را از زلزله رودبار شروع کردم

  قریشی با بیان اینکه علاوه بر والدینم، همسرم نیز اهل کارهای خیر بود، گفت: کار خیر من به طور جدی از زلزله رودبار شروع شد و در آنجا سعی کردم، گوشه‌ای از کار را در دست بگیرم. می‌خواستم سرپرستی بچه‌ای را به عهده بگیرم اما او را به من ندادند. برای همین تلاش کردم از نظر مالی بچه‌ها را تامین کنم. برای تحصیل آن‌ها، لوازم‌التحریر و به مناسبت عید برایشان کیف، کفش و لباس می‌خریدم. روزی با همسرم در مورد کارهای خیری که انجام می‌دادیم، صحبت کردیم. ایشان پیشنهاد کرد که بهتر است من کار فرهنگی انجام بدم. بدین ترتیب یک کتابخانه در رودبار و سپس یک ساختمان برای ورزشگاه ساختم.

 وی که اولین مدرسه را به نام همسر خود «اکبر حق‌شناس» ساخته است، اظهار داشت: با کمک دوستان با روستایی محروم در خراسان جنوبی آشنا شدم. روستا صعب‌العبور بود و حتی برای بردن مصالح برای ساخت مدرسه از چهارپایان استفاده کردیم. توانستم آنجا مدرسه ۶ کلاسه بسازم. در شهر خوی نیز مدرسه دیگری یعنی «دبستان دخترانه شمس» را به نام مادرم ساختم.

 توجه به تجهیز مدارس در کنار مدرسه‌سازی

 این خیّر مدرسه‌ساز ادامه داد: خواستم مدرسه‌ای در تهران بسازم که برای این کار به من پیشنهاد دادند که به جامعه خیرین مدرسه‌ساز مراجعه کنم. به همین دلیل نزد دکتر حافظی (رئیس سابق و فقید جامعه خیرین مدرسه‌ساز) رفتم و ایشان ساخت مدرسه در میدان حق‌شناس را به من معرفی کرد. جالب بود که خانواده همسرم در آنجا زندگی می‌کردند. در واقع آنجا محله قدیمی همسرم بود. مدرسه را با بودجه شخصی خود ساختم. این مدرسه هم در بافت محروم ساخته شد و دو شیفته شد زیرا دانش‌آموزان از مدارس قدیمی اطراف به آنجا رفتند و صبح‌ها مقطع دبستان و عصرها هم برای مقطع راهنمایی بود.

 محمد مشعورا؛ معلم مدرسه پسرانه «حق‌شناس» در مورد امکانات این مدرسه اظهار کرد: مدرسه ما ۱۵ کلاس، نمازخانه، سایت کامپیوتری، زمین فوتبال و پنج کلاس اداری دارد. بسیاری از دانش‌آموزان ما در مدارس سمپاد قبول شدند و برخی نیز توانستند در مسابقات منطقه‌ای و استانی رتبه کسب کنند.

 قریشی تمام تلاش خود را کرده است تا مدارسی که می‌سازد از امکانات خوبی بهره‌مند باشد و بچه‌ها بتوانند نهایت استفاده را بکنند. او در این زمینه موفق بوده است زیرا دانش‌آموزان، والدین و معلمان از امکانات این مدارس راضی هستند. بسیاری از والدین این دانش‌آموزان معتقد هستند بچه‌هایی که در مدرسه خیریه درس می‌خوانند، کمک به هم‌نوع در آن‌ها نهادینه می‌شود و در آینده نیز در انجام کارهای خیر کوشا خواهند شد.

آرزوهای دانش‌آموزان مدارس حق‌شناس

 دانش آموزان مدارس حق‌شناس تحت تاثیر کار خیر نادره قریشی قرار گرفتند. یکی از بچه‌هایی که در کلاس سوم درس می‌خواند به همکلاسی خود که در درس ریاضی ضعیف است، کمک می‌کند و این کار را دوست دارد. دانش‌آموز دیگری آرزو دارد مهندس هوافضا شود و برای تمام پدرانی که کار ندارند، شغلی فراهم کند. دانش‌آموز دیگری نیز می‌خواهد در آینده مدرسه خیریه بسازد تا بچه‌های نیازمند بتوانند در آن تحصیل کنند.

 هنرستان دخترانه «نادره حق‌شناس» که هنرستانی کامل و هوشمند است نیز به همت نادره قریشی ساخته شده و از امکانات خوبی برخوردار است. در این هنرستان بچه‌ها در رشته‌هایی همچون حسابداری، گرافیک و معماری مشغول هستند. حتی سایتی برای مقاله‌نویسی و تحقیق بچه‌ها فراهم شده است تا راحت بتوانند در همان مدرسه به تحقیق بپردازند. دانش‌آموزان این هنرستان توانسته‌اند رتبه‌های خوبی در دانشگاه کسب کنند. برخی از فارغ‌التحصیلان این هنرستان به دانشگاه راه پیدا کردند و جزء هنرمندان جامعه محسوب می‌شوند.

 قریشی در مورد ساخت هنرستان دخترانه «نادره حق‌شناس» بیان کرد: اینجا در ابتدا مدرسه‌ای بود که با هر حرکت و دویدن بچه‌ها می‌لرزید. خانم میری، مدیر مدرسه از من خواهش کرد که جای دیگری نروم و همین مدرسه را بسازم. بدین ترتیب ما در محل همین مدرسه، هنرستان را ساختیم. بچه‌های آن، هنرجوهای ماهری هستند که خوشبختانه توانسته‌اند به درجات عالی برسند.

 نادره قریشی

 دانش‌آموزان هنرستان دخترانه «نادره حق‌شناس» از مربیان و امکانات این هنرستان راضی هستند و تعدادی از آن‌ها توانستند در کنکور قبول شوند و وارد دانشگاه‌های مطرح شوند. این دانش‌آموزان معتقد هستند که نادره قریشی روحیه بزرگی دارد که توانسته است از ثروت خود بگذرد به جای تفریح و کارهای شخصی به مدرسه‌سازی و کمک به دانش‌آموزان بپردازد. آن‌ها با اینکه قریشی را ندیدند اما تحت تاثیر او قرار گرفتند و اذعان دارند که درس‌های زیادی از کارهای خیر او آموختند.

 مدرسه «اکبر حق شناس» نیز از جمله مدارس ساخته شده به همت قریشی است، این مدرسه در خیابان دولت در منطقه قلهک واقع شده است که یک مدرسه ۱۲ کلاسه موفق با مدیریت خوب است که ۳۰۰ دانش آموز در آن نام‌نویسی کردند.

 بسیاری از دانش‌آموزانی که در مدارس ساخته شده به همت نادره قریشی درس می‌خوانند، قدردان این بانوی نیکوکار هستند و آرزو دارند که افتخار و مقامی کسب کنند و به درجات عالی برسند تا به طور عملی هم قدردان این خیّر باشند.

 از کار خیر و حتی ساخت یک کلاس دریغ نکنید

 این بانوی خیّر با اعتقاد بر اینکه خداوند پول کار خیر را می‌رساند، بیان کرد: وقتی کار خیر مثل مدرسه‌سازی انجام می‌شود، پول، خود به خود می‌آید. واقعاً این را دیدم که خدا برکت می‌دهد و به همه توصیه می‌کنم حتی اگر شده فقط یک کلاس بسازند، از این کار دریغ نکنند. فرهنگ‌سازی در تمام دنیا کاری مقدس محسوب می‌شود. 

 قریشی خاطرنشان کرد: وقتی وارد مدرسه می‌شوم و خوشحالی و شادی بچه‌ها را می‌بینم، خوشحال می‌شوم. وقتی می‌بینم دانش‌آموزان در محیط مناسبی تحصیل می‌کنند و امکانات فراهم است، خوشحال می‌شوم. همین خوشحالی انرژی و قدرتی به من می‌دهد که باز در این راه مصمم شوم.از اینکه توانستم کاری برای وطن و بچه‌های سرزمینم انجام دهم خوشحالم زیر راه بچه‌ها از مدرسه شروع می‌شود. از خداوند ممنونم که به من این موهبت بزرگ را داده است که در راه مدرسه‌سازی خدمت کنم.

 عوامل سازنده مستند «بانوی حق‌شناس» نظر نادر قریشی را در مورد نام این مستند جویا شدند که وی در پاسخ تصریح کرد: من به این نام افتخار می‌کنم زیرا همسرم آدم خیّر، بسیار مهربان و شریفی بود. من خیلی به همسرم و به نامش افتخار می‌کنم ضمن اینکه حق‌شناسی کلمه خوبی است و در زندگی به هر نوعی که شده باید حق‌شناس باشیم.

 نادره قریشی ارادت خاصی به فرهنگ جامعه و دانش‌آموزان دارد و برای او اصلاً مهم نیست که نامش در مجمع خیرین مدرسه‌ساز و یا جامعه بازگو شود. این خیّر مدرسه‌ساز معتقد است در زندگی، راستی، درستی و صداقت بزرگترین اهدافی است که هر انسان باید داشته باشد.

10 سال تلاش برای جلوی دوربین آوردن بانوی خیّر

عوامل سازنده مستند «بانوی حق‌شناس» 10 سال در پی این بودند که نادره قریشی جلوی دوربین بیاید تا بتوانند مستند او را بسازند. این بانو سرانجام به سختی قبول کرد زیرا فقط در پی رضایت خداست و به سازندگان این مستند گفت که امیرالمومنین (ع) در حدیثی تاکید کرده‌اند که به هیچ‌عنوان نباید شرایطی ایجاد کنیم که خدای ناخواسته حمل بر خودنمایی شود و من هم سعی می‌کنم خودنمایی نداشته باشم.

  نادره قریشی؛ همسر اکبر حق‌شناس آنقدر برای کار خیر شوق و انگیزه دارد که در مخارج برای رفع نیازهای خود و فرزندانش صرفه‌جویی می‌کند تا بتواند یک کلاس یا یک مدرسه بیشتر بسازد. او مدرسه‌سازی و کار خیر را عامل برکت در زندگی دنیا و آخرت می داند و تاکنون دو مدرسه در خراسان جنوبی، سه مدرسه در شهرک قدس و دو مدرسه در شهر تهران ساخته است. وی همچنین دو کانکس مجهز سیار به دانش‌آموزان کوچ‌نشین استان لرستان اهدا کرده است و همچنین از دانش‌آموزان و دانشجویان نیازمند نیز حمایت می‌کند.

علاقه‌مندان می‌توانند این مستند را در این لینک مشاهده کنند.

  گزارش از مریم داوری


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...

دیدگاه‌های بازدیدکنندگان

بسیار عالی و آموزنده. خداروشکر که هنوز چنین افراد نیکوکاری در سطح جامعه حضور دارند

ارسال پاسخ 10 فروردین 1403

بسیار آموزنده

ارسال پاسخ 10 فروردین 1403

گزارش خواندنی و اثرگذاری بود.خوشا به سعادت اینگونه افراد.

ارسال پاسخ 11 فروردین 1403