07 اسفند 1402
دهکده‌های دیجیتال؛ پروژه‌ای خیریه برای دستیابی عادلانه و ایمن کودکان به رایانه و اینترنت
انجمن اجتماعی بین‌المللی «دهکده‌های کودکان» (SOS Children’s Villages) تاکنون در 60 کشور جهان، پروژه دهکده‌های دیجیتال را راه‌اندازی کرده است. این پروژه، رایانه و اینترنت در اختیار کودکان و نوجوانان قرار دهد و برای توسعۀ دیجیتالی خانواده‌ها از طریق ارائه آموزش‌های لازم تلاش می‌کند.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، انجمن اجتماعی بین‌المللی «دهکده‌های کودکان» (SOS Children’s Villages) موسسه‌ای غیر دولتی و خیریه است که نزدیک به 70 سال سابقه فعالیت برای کودکان را دارد، این خیریه بین‌المللی با هدف مداخله زودهنگام تاسیس شده است و دفتر مرکزی آن در اتریش قرار دارد. 

 شعار این خیریه، مقابله با علل ریشه‌ای فقر در جوامع است تا کودکان کم‌تری کار کنند یا به خیابان فرستاده شوند. فعالیت‌های این خیریه تنها مختص به کودکان نیست بلکه حمایت از خانواده را نیز در بر می‌گیرد. برای مثال بسیاری از مادران باردار نیز تحت پوشش این مؤسسه هستند و یا خانواده‌هایی که در نقاط بحرانی جهان به سر می‌برند از حمایت‌های این موسسه استفاده می‌کنند. عمده اقدامات موسسه SOS Children’s Villages، شامل آموزش، پشتیبانی، امداد اضطراری، توانمندسازی و مشاوره‌هایی است که نهایتاً با هدف تقویت خانواده و ارتقای تعهدات والدین نسبت به فرزندانشان انجام می‌گیرد.

 در حال حاضر این خیریه در 137 کشور پروژه فعال دارد و بیش از 559 جامعه روستایی از خدمات آن بهره‌مند هستند. همچنین 450 مرکز آموزش این موسسه نیز به ارائه خدمات می‌پردازند. یکی از موفق‌ترین و پر بازده‌ترین پروژه‌های این موسسه در چند سال اخیر،  "پروژه جهانی دهکده‌های دیجیتال" بوده‌ است. این طرح نوآورانه با آموزش خدمات دیجیتال در دوران کووید 19، توانست تحولی در ارائه خدمات خیریه در سطح بین‌المللی به وجود آورد.

پروژه جهانی دهکده‌های دیجیتال

 پروژه جهانی دهکده‌های دیجیتال ، تاکنون  در 60 کشور اجرا شده و به بیش از 40 هزار نفر آموزش و خدمات دیجیتال ارائه داده است. ویژگی این پروژه، تأکید بر مسئله بومی‌سازی (Localization) در عرصه دیجیتالی است. بدان معنا که پروژه متناسب با مناطق محلی مختلف طراحی شده است تا اطمینان حاصل شود که برای کودکان، جوانان و جامعه­‌ای که از آن حمایت می‌کند مرتبط، کافی و ایمن  است.

این پروژه نوآورانه با هدف ادغام فناوری در زندگی روزمره کودکان و خانواده‌ها انجام می‌شود. پروژه دهکده‌های دیجیتال تلاش می‌­کند، همه افراد تحت پوشش موسسه که شامل کودکان، جوانان و والدین هستند به رایانه و اینترنت دسترسی داشته و سواد دیجیتالی خود را توسعه دهند. 

تقویت مهارت­‌های فرزندپروری

یکی از اهداف این پروژه تقویت مهارت‌های فرزند‌پروری است. این کار بدین شکل صورت می‌گیرد که والدینی که توسط دهکده‌های کودکان حمایت می‌شوند باید به فناوری دسترسی داشته باشند تا دانش حرفه‌ای خود را افزایش دهند و در عین حال مدیریت خانواده را نیز بهبود بخشند. 

 «استفان میلرپ»، مدیر ملی دهکده‌های کودکان SOS آفریقای جنوبی توضیح می‌دهد: «خرید آنلاین در آفریقای جنوبی در حال رشد است و رایانه‌های موجود در خانه‌های SOS ما فعال خواهند شد، مادران خرید خوار و بار و سایر اقلام خانگی را به صورت آنلاین انجام می­‌دهند، آموزش ایمنی سایبری به کودکان ارائه می‌شود و والدین آموزش می‌بینند تا چگونگی استفاده ایمن کودکان از رایانه را نظارت کنند. دسترسی به فناوری و مهارت‌­های IT مقدمه‌­ای برای یادگیری الکترونیکی و بهبود زبان، ریاضیات و مهارت­‌های کارآفرینی است.»

توانمندسازی زنان و دختران از طریق فناوری دیجیتال

 به طور کلی زنان در سراسر جهان نسبت به مردان دسترسی، سواد دیجیتال و استفاده کمتری از فناوری‌­های دیجیتال دارند. بنابراین یکی دیگر از اهداف این پروژه توانمندسازی بیشتر دختران از طریق فناوری دیجیتال است. در این راستا و در برنامه‌های SOS Children's Villages زنان و دختران به اندازه همتایان مرد خود به توسعه مهارت‌های ICT دسترسی دارند. 

 «اینگرید ماریا یوهانسن» مدیرعامل این پروژه می‌­گوید: «دسترسی هدفمند به اینترنت هنوز برای بسیاری در سراسر جهان یک نیاز اساسی است. شکاف دیجیتال نتیجه تعدادی از موانع (سن، درآمد، جغرافیا) است که اغلب توسط هنجارهای اجتماعی مانند جنسیت یا باورها تشدید می‌شود. طبق گزارش سازمان بین‌المللی کمک در آمریکا در سال 2021  در مقایسه با مردان، زنان در سراسر جهان 21 درصد کمتر به اینترنت دسترسی داشته‌اند.»

همه‌گیری کووید-19 و افزایش شکاف جنسیتی

در دوران همه‌گیری کووید-19 بود که ضرورت دیجیتالی‌شدن بسیاری از خدمات اساسی در سراسر جهان مشخص شد و طرح دهکده دیجیتالی به دنبال این بود تا بتواند مانع از  شکاف جنسیتی در دسترسی به خدمات دیجیتالی باشد. در بسیاری از روستاهای جهان و در مناطق کم‌برخوردار، زنان و دختران، کوچکترین حقی در دسترسی به تلفن همراه یا دسترسی منظم به اینترنت، نداشتند. زنان و دختران که علاوه بر این مسئله، دسترسی محدودی به خدمات اولیه مانند مراقبت‌های بهداشتی، آموزش و سایر خدمات اجتماعی دارند، چه رسد به فرصت‌های استفاده از خدمات دیجیتالی.

 مقابله با شکاف دیجیتال جنسیتی به معنای پرداختن عادلانه برای همه اعم از زن و مرد  به دسترسی به فناوری دیجیتال، سواد دیجیتال و ایمنی آنلاین است. این برنامه در تلاش است برای زنان و دختران ارتباطی مقرون به صرفه و متناسب با آن‌ها ایجاد کند، هزینه ارتباطات را کاهش  و مهارت‌های دیجیتال، دستگاه‌ها و پلتفرم‌هایی را توسعه دهد که نیازهای واقعی دختران است.  برنامه دهکده‌­های کودکان به لطف رویکردها و مدیریت مناسب، به طور مستمر زنان و دختران را به‌ویژه در زمینه آموزش و اشتغال، توانمند می‌کند. 

سخن آخر

 تجربه اقدامات خیریه دهکده جهانی برای ما در ایران موضوع ناآشنایی نیست. در دوران همه‌گیری کرونا بسیاری از خیریه‌ها در ایران به جمع‌آوری موبایل و تبلت برای کودکان پرداختند. اقدامی که بدون هیچ مطالعه‌ای از شرایط این کودکان در محیط زندگی‌شان و بدون توجه به وضعیت آگاهی خانواده‌ها انجام شد. نقطه تمایز پروژه دهکده دیجیتال این است که در اختیار قرار دادن امکانات دیجیتال به تنهایی نمی‌تواند راهکاری برای دسترسی مناسب باشد.

 تاکید بر بومی‌سازی، آموزش به خانواده‌ها برای استفاده ایمن، پشتیبانی فنی و تأمین زیرساخت در منطقه‌ای که قرار است امکانات در اختیار خانواده‌ها قرار گیرد، از موارد مهمی است که این پروژه بدان توجه داشته است. برخورداری کودکان و جوانان از فناوری در مناطق  محروم می‌­تواند در توانمندسازی آن‌ها در زمینه‌­های درسی و شغلی راه‌گشا باشد، اما دسترسی ایمن، عادلانه به همراه آموزش به خانواده‌ها نیز بسیار ضروری است. 

گزارش از دکتر مینا خاکی

منبع: www.soschildrensvillages.org.uk


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...