06 دی 1402
در اولین روز از رویداد استارتاپی رویش چه گذشت؟ / گردهم‌آمدن ۱۰۰ نفر از فعالان اجتماعی برای نوآوری در عرصه معلولان
در نخستین روز از سومین رویداد استارتاپی اجتماعی رویش که با حضور  حدود ۱۰۰ نفر از فعالان اجتماعی و دانشگاهی کشور برگزار شد، ایده‌پردازان به طرح ایده‌های خود در زمینه حل مشکلات افراد دارای معلولیت و بیماری‌های خاص پرداختند.  

  به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، نخستین روز از سومین رویداد استارتاپی اجتماعی رویش (با تمرکز بر حوزه افراد دارای معلولیت و بیماری‌های خاص)، چهارشنبه ششم دی‌ماه با همت آکادمی خیر ایران و با همکاری مرکز کارآفرینی دانشگاه صنعتی شریف، در در محل آمفی‌تئاتر دانشکده انرژی این دانشگاه برگزار شد.

 از جمله مهم‌ترین اهداف اعلام‌شده این برنامه می‌توان به «فرهنگ‌سازی و آموزش مفاهیم مربوط به ارزش‌آفرینی اجتماعی و مسئولیت اجتماعی»، « شناسایی افراد مستعد و خلاق به ‌منظور کمک به کنترل و کاهش آسیب‌های اجتماعی کشور» اشاره کرد.

 در آغاز، مجتبی اصغری؛ سردبیر پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران و مجری برنامه افتتاحیه، استقبال مطلوب و ثبت نام 70 نفر از فعالان اجتماعی و دانشگاهی را در این رویداد، نوید‌بخش و دلگرم‌کننده برای نوآوری و تحول در زندگی افراد دارای معلولیت دانست و از حضار و برگزارکنندگان نشست، سپاسگزاری کرد. او از کنارهم قرارگرفتن سه بخش دولتی، خصوصی و مردم‌نهاد در این رویداد یاد کرد و اظهار امیدواری کرد که با حمایت‌های بخش دولتی، امکان دستیابی به دستاوردهای پایدار در حوزه معلولان فراهم شود.

 مهم‌ترین رسالت آکادمی خیر ایران، ارتباط با مراکز علمی، تخصصی و دانشگاهی است

 اولین سخنران بخش افتتاحیه این رویداد، دکتر محمد طاهانژاد، مدیر آکادمی خیر ایران و فعال حوزه کارآفرینی بود. او ضمن خیرمقدم به حضار، از این رویداد به عنوان محل تلاقی سه فضای اجتماعیِ نوآوری، کارآفرینی و دانشگاهی یاد کرد و اظهار امیدواری کرد که این برنامه تجربه خوبی باشد. 

 مدیر آکادمی خیر ایران در ادامه سخنان خود، با اشاره به اینکه این آکادمی با حمایت بنیاد خیریه راهبری آلاء تأسیس شده است، تاریخچه‌ای از تأسیس و فعالیت‌ بخش‌های مختلف این بنیاد ارائه داد و گفت: بنیاد آلاء با شعار «انجام کار خیر اولویت‌دار بر زمین‌مانده» و با دغدغه‌ای که نسبت فعالیت‌های دانش‌محور داشت، در سال 1394 مرکز خیر ماندگار را تأسیس کرد.

 طاهانژاد با اشاره به فعالیت‌های مجموعه خیر ماندگار در قالب چهار مرکز، از تأثیرگذاری خیر ماندگار در گسترش اطلاعات درست در زمینه امر خیر در فضای مجازی سخن گفت و اضافه کرد: پژوهشکده وقف و نیکوکاریِ خیر ماندگار در راستای کار علمی و پژوهشی فعال است، مرکز توسعه خیر ماندگار به شفاف‌سازی اطلاعات و دیتاهای امر خیر همت می‌گمارد، مرکز فرهنگ نیکوکاریِ خیر ماندگار به ترویج فرهنگ نیکوکاری می‌پردازد و دست آخر، آکادمی خیر ایران تلاش می‌کند تا از طریق آموزش، تولید محتوا و برگزاری نشست و دورهمی به بهبود عملکرد خیریه‌های کشور یاری رساند. 

 وی در بخش دیگری از سخنان خود به تاریخچۀ برگزاری رویدادهای اجتماعی رویش اشاره کرد و گفت: آکادمی خیر ایران در سال 1397 و 1398، دوره اول و دوم این رویداد را با کمک مجموعه‌های مختلف مردم‌نهاد و چهره‌هایی همچون محمدامین صمیمی و سارا داریان برگزار کرد. کرونا باعث شد نتوانیم به موقع رویداد سوم را برگزار کنیم. امروز خوشحالیم که می‌توانیم در کنار هم، سومین رویداد رویش را نظاره‌گر باشیم. 

 فعال حوزه کارآفرینی در انتهای سخنان خود اظهار امیدواری کرد که با برگزاری برنامه‌هایی چون رویداد رویش، اکوسیستم‌های کارآفرینی، نوآوری و دانشگاهی در کنار هم قرار گیرند و به درک بهتر از فضای اجتماعی کمک کنند. او از غیبت دانش امر خیر سخن گفت و مهم‌ترین رسالت این آکادمی را ارتباط با مراکز علمی، تخصصی و دانشگاهی دانست.

 دومین سخنران این رویداد، مهندس علیرضا جعفر، مدیر مرکز کارآفرینی دانشگاه صنعتی شریف بود که در ابتدای سخنان خود اظهار کرد: خوشحال هستم که به یک جوان 33 ساله اعتماد شده است تا مدیر مرکز کارآفرینی دانشگاه شریف باشد. ما با بیش از 12 هزار دانشجو در دانشگاه شریف مواجه هستیم و کار سختی در پیش داریم. نمی‌خواهیم همه دانشجویان را کارآفرین کنیم اما باید برای هرتعداد از دانشجویان که بخواهند در این زمینه اقدام موثری انجام دهند، برنامه داشته باشیم.  

 جعفر با ذکر خاطراتی از نحوه ورود و مواجهه خود با کارآفرینی اجتماعی، از تفاوت‌های این نوع از کارآفرینی با کارآفرینی اقتصادی و تجاری گفت. او از نقش مؤثر زهرا سلطانی‌فر، هم‌بنیانگذار استارتاپ اجتماعی نوروکید در راه‌اندازی و رونق فضای کارآفرینی اجتماعی در دانشگاه صنعتی شریف تشکر کرد و از استقبال دانشجویان این دانشگاه از کارآفرینی اجتماعی اطلاع داد.

نوآوری اجتماعی، متعادل‌کننده توسعه در دانشگاه و جامعه است

 سخنران دیگر روز نخست سومین رویداد رویش، دکتر مهدی طهماسبی، مدیر آینده‌نگری و نوآوری دانشگاه صنعتی شریف بود. طهماسبی از دغدغه همیشگی آدمی برای دستیابی به سعادت گفت که در سده‌های اخیر و در پیامد مدرنیسم، ذیل مفهوم توسعه دنبال می‌شود. او تقلید از برنامه‌های توسعه کشورهای دیگر را مخرب و سبب‌ساز پس‌رفت جوامع دانست و به مفهوم جدید ابداعی پژوهشگران تحت عنوان توسعه پایدار اشاره کرد و آن را ماحصل تعادل میان سه بافت اجتماعی، تکنیکی و فن‌آورانه و هماهنگی میان ساختار سیاسی، جامعه مدنی و سنت‌های اجتماعی و بدنه مردم دانست. 

 مدیر آینده‌نگری و نوآوری دانشگاه صنعتی شریف، از دانشگاه به عنوان مهم‌ترین بازیگر حوزه عمومی یاد کرد که به نظر او از بدو تأسیس تاکنون همیشه رابطه خود با نهاد و ساختار سیاسی و اقتصادی کشور را حفظ کرده است. این درحالی است که در ایجاد و حفظ ارتباط با مردم و درک دغدغه‌های آن‌ها بازمانده است. او دانشگاه را جامعه‌ای کوچک و متشکل از مردم دانست که باید دغدغه‌های اجتماعی را در خود تقویت و حفظ کند.

 طهماسبی، نوآوری اجتماعی را مسأله‌ای عمیق به شمار آورد و اضافه کرد که اگر توجه به این موضوع درست و دقیق پیش برود، متعادل‌کننده توسعه در دانشگاه و حوزه عمومی است و می‌تواند نویدبخش تحول دانشگاهی باشد. او با اشاره به سه نسل دانشگاه آموزش و پژوهش‌محور، اظهار امیدواری کرد که با ایجاد همکاری میان دانشگاه و کارآفرینان اجتماعی، با دانشگاه‌های کارآفرین هم مواجه شویم. 

دولت سیزدهم 50 میلیارد برای اشتغال نیازمندان بودجه اختصاص داده است

 دیگر سخنران رویداد رویش، دکتر محسن ولیئی، معاون مشارکت‌های اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور بود. مقدمه سخنان این مقام دولتی به ارائه آماری از تشکل‌های کشور اختصاص داشت. ولیئی از فعالیت 220 هزار تشکل در کشور حکایت کرد و البته تعداد و میزان فعالیت آن‌ها را در مقایسه با کشورهای خاورمیانه، خوب و به نسبت کشورهای پیشرفته، اندک دانست. 

 معاون مشارکت‌های اجتماعی وزارت کشور، آمار کنشگران مدنی ایرانی را بالغ بر 8 میلیون نفر اعلام کرد و به سنتی‌بودن بافت تشکل‌های ایرانی اشاره کرد. 

 ولیئی ضمن اشاره به پلتفرم‌هایی چون «سخا»، «آگاپه» و «همسایه»، اظهار امیدواری کرد که با تشویق خیرین به استفاده از این سامانه‌ها و همکاری آن‌ها با شرکت‌های دانش‌بنیان، میزان شفافیت بالا برود و جلوی موازی‌کاری خیریه‌ها هم گرفته شود. 

 معاون مشارکت‌های اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور از اختصاص کمک 50 میلیاردی دولت سیزدهم برای تقویت اشتغال نیازمندان سخن گفت و ابراز خرسندی کرد تا با کمک آکادمی خیر ایران و مرکز کارآفرینی دانشگاه شریف، سرعت عمل در زمینه‌های توانمندسازی و اشتغال‌آفرینی بالا برود و روزی را شاهد باشیم که نیازمندان تنها برای نیازهای شغلی و کارآفرینی و معلولان برای دریافت کمک‌های آموزشی به سامانه‌های نیکوکاری مراجعه کنند. 

استارتاپ نوع خاصی از کارآفرینی است که امکان ارزش‌آفرینی مقیاس‌پذیر را دارد

 با پایان‌یافتن افتتاحیه برنامه، دکتر مهران کرمی، مدیرعامل مرکز نوآوری هاب اصفهان و تسهیلگر جهانی رویدادهای استارتاپی، برنامه‌های اصلی این رویداد را آغاز کرد.  او شرحی از برنامه دو روز آتی سومین رویداد رویش به زبان آورد و کارآفرینی را به هنر خلق سیستماتیک ارزش قابل فروش معنا کرد. 

 کرمی با الهام از آشپزی، اولین ماده لازم برای کارآفرینی را ایده دانست و ضمن تعریف آن، از اهمیت اجرای ایده‌ها برای بهره‌وری از آن‌ها گفت. او ایده‌ها را نه الهام‌شدنی بلکه پروراندنی دانست و یکی از ویژگی‌های رویداد رویش را کمک به پرورش ایده‌های شرکت‌کنندگان اعلام کرد. 

 دومین ماده مهم برای دستیابی به موفقیت، تیم‌سازی درست است که در سخنان کرمی به آن اشاره شد. او با اشاره به این موضوع که کارآفرینی یک سبک زندگی تیمی است، به شرکت‌کنندگان یادآوری کرد که در دو روز آینده، آن‌ها این امکان را می‌یابند تا به کمک منتورهای برنامه، از مرحله ایده تا اجرا را در کنار هم تجربه کنند. 

 بخش پایانی سخنان کرمی به معرفی مشاورها و منتورهای رویداد رویش از جمله دکتر سارا داریان (مدرس MBA)، شهرزاد ترابی‌زاده (مدیر داخلی مرکز نوآوری هاب اصفهان)، دکتر کریم نیکوصفت‌راد (مدیرعامل مرکز تسهیلگری کامیارکارن البرز و بنیانگذار شتابدهنده روستاتک)، زهرا سلطانی‌فر (هم‌بنیان‌گذار استارتاپ اجتماعی نوروکید)، کیارش عباس‌زاده (کارآفرین و پژوهشگر) و دکتر مرتضی تسخیری (کارآفرین و تسهیلگر حوزه کارآفرینی) اختصاص داشت. 

 سخنران پایانی روز نخست رویداد رویش، محمدامین صمیمی، مدیرعامل شتابدهنده فرهنگی قرآنی شفق بود. صمیمی سخنان خود را معطوف به بحث نوآوری اجتماعی کرد و از تمرین راه‌اندازی کسب‌و‌کارهای اجتماعی در چنین برنامه‌هایی گفت. او با اشاره به تجربه موفق «محمدیونس» در بنگلادش و «وحید رجب‌لو» در ایران، به تولید ارزش اضافی از طریق راه‌اندازی استارتاپ‌ها اشاره کرد. او استارتاپ را نوع خاصی از کارآفرینی معرفی کرد که امکان ارزش‌آفرینی مقیاس‌پذیر را دارد و می‌تواند به سرعت رشد کند. 

 صمیمی در پایان سخنان خود مراحل راه‌اندازی کسب‌و‌کارهای اجتماعی از تبدیل مشکل به مسأله تا ارزش‌آفرینی توضیح داد و توضیحی از تفاوت‎های کارآفرینی اجتماعی و اقتصادی ارائه داد. 

ایده‌های منتخب در نخستین روز رویداد رویش

 برنامه دیگر این نشست، دعوت از شرکت‌کنندگان برای طرح ایده‌های خود و معرفی آن در زمان کوتاه یک دقیقه‌ای بود. در این بخش، 38 شرکت‌کننده از طرح‌های خود سخن گفتند که در زمینه‌های متنوع توانمندسازی معلولان ذهنی آموزش‌ناپذیر، کودکان اوتیسمی تا طراحی سرگرمی برای معلولان را در بر می‌گرفت. 

 از میان 38 ایده طرح شده و بنا به رأی شرکت‌کنندگان، 8 ایده برای طرح در دو روز آتی رویداد رویش انتخاب شد. طرح‌های «همیاری» از حاتم طهماسبی درباره سامانه دارویی و آمبولانس معلولان، «برق خانگی» به پیشنهاد هدیه گل‌صبا در زمینه فروش انرژی خورشیدی مازاد تولیدی در خانه به دولت، «بابومیا»، از آرمک در زمینه گردشگری دسترس‌پذیر برای معلولان و خانواده‌هایشان، «چری‌شاپ» از مرادی در زمینه فروش محصولات تولیدی معلولان در جهان، «با هم» از امیر دوبهری در جهت تسهیل گفتگوی افراد اوتیسمی با هم، «در آستانه آغوش امن جامعه» از امیرسالار شریفی در زمینه استعدادیابی و اشتغال‌زایی برای افراد اوتیسمی، «کجا برم؟» برای راهنمایی معلولان در زمینه مناطق مناسب‌سازی‌شده و «سایت دارو پذیر» به پیشنهاد سعید پازوکی در جهت طراحی سایتی برای تسهیل دستیابی بیماران خاص به دارو از این زمره هستند.

گزارش از زهرا حاتمی


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...