به گزارش خبرنگار پایگاه خبری خیر ایران؛ شامگاه شنبه، 14 مهرماه، مراسم اختتامیه جایزه جانا، جایزه نوآوری اجتماعی برگزار شد و در این مراسم 10 نفر از برگزیدگان، معرفی و تجلیل شدند.
در این مراسم که با حضور برخی از اعضای هیئت دولت، مدعوین علمی، اندیشمندان و فعالان اجتماعی برگزار شد؛ چهرههایی همچون دکتر محمدجواد ظریف؛ معاون راهبردی رئیسجمهور، دکتر احمد میدری؛ وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، دکتر محمدصادق خیاطیان؛ رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاستجمهوری و دکتر مهدی صفارینیا؛ رئیس پارک فناوری پردیس حضور داشتند.
سرمایۀ اصلی کشور، مردم است
دکتر محمدمهدی جعفری، مدیرعامل بنیاد تعالی اجتماعی زندگی و دبیرکل جایزه نوآوری اجتماعی (جانا) گفت: آرمان ما، این است که در طراحی راهبردها و الگوهای تحولی کشور، ظرفیتهای نهان مردم و تشکلهای مردمنهاد را به عنوان همراهان بینظیر در اداره امور کشور، به بهترین شکل ممکن فعال سازیم. ما اعتقاد داریم که بدون مشارکت فعال مردم، هیچ دولتی قادر نخواهد بود آرمانها و برنامههای خود را محقق سازد.
وی ادامه داد: ما معتقدیم که ثروت واقعی یک کشور نه نفت، نه اقتصاد پیشرفته و نه نیروی علمی و فناورانه، بلکه ثروتی به نام مردم و سرمایه اجتماعی است؛ و در نهایت ما باور داریم که ورود مردم و دعوت از آنان برای مشارکت از طریق مهیاسازی زیستبوم مشارکت مردمی، راهحلی کارگشا جهت حل مسائل کشور است.
جعفری با بیان این که سالهاست که در خلال مطالعات متنوع بینالمللی و داخلی و همچنین مباحثات با خبرگان و فعالان اجتماعی کشور، ردپای گمشدهای را میبینیم، هر چه میگذرد به اهمیت و ضرورت آن بیشتر پی میبریم، افزود: این مسئله، موضوعی است به نام حکمرانی اجتماعی. تجربیات دنیا را میخوانیم و باورمان بیشتر میشود که حکمرانی واژه عجینشدهای با مفهوم مردم است. اساساً حکمرانی بدون توجه به ظرفیتهای مردمی معنادار نیست. هرجا که مردم کمتر دیده شدهاند، تصمیمگیریها ره به جایی نبردهاند و هر کجا مردم پای کار آمدهاند مستقل از آنکه چقدر دولت در حل مسائل کارآمد بوده، حس رضایت و موفقیت ایجاد شده است.
دبیرکل جایزه نوآوری اجتماعی (جانا) گفت: براین اساس بنیاد تعالی اجتماعی زندگی به منظور نقشآفرینی، رشد و توسعه زیستبوم اجتماعی کشور و در راستای افزایش نقش مردم در حل مسائل کشور، از سال ۹۷ به عنوان نهادی میانجی کار خود را آغاز کرد و در خلال آن جانا به مروز زمان، شروع به کار کرد.
وی ادامه داد: جایزه نوآوری اجتماعی در پنج محور: کسبوکارهای اجتماعی اجتماعمحور، کسبوکارهای اجتماعی موضوعمحور، محصولات اجتماعمحور، خدمات جامعهمحور و طرحهای برتر فعالیت میکند و برگزیدگان در سه سطح انتخاب میشوند؛ جایزه امید جانا برای طرحهای برتر در حال اجرا، جایزه سپهر جانا برای طرحهایی که سالهاست در حال بررسیاند و جایزه شمس جانا، برای طرحهای پایدار که علاوه بر اثرگذاری، به الگوپذیری هم منجر شده است.
دولت باید به مردم گوش دهد
در بخش دیگری از این اختتامیه، دکتر محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیس جمهور، با اشاره به این که جامعه ایرانی، با بحرانهای دشوار و سختی روبهرو است، گفت: تاکنون پاسخهای بخش دولتی برای این بحرانها کافی نبوده است؛ بنابراین نیاز است که به جای ارائه پاسخ به مردم از مردم پاسخ بخواهیم. مردم ما همه چیز ما هستند، مردم شنونده و مجری پاسخهای ما نیستند، ما باید مجری پاسخهایی باشیم که مردم با درک عمیق مسئله به آن رسیدهاند؛ اگر ما قائل به گفتوگو هستیم اگر ما جانا را به عنوان یک زمینهای برای گفتوگو میان دولت و بخش خصوصی یا زیستبوم اجتماعی یا جامعه مدنی و نخبگان میدانیم، باید بدانیم که گفتگو با شنیدن شروع میشود.
ظریف ادامه داد: راهحلها در مغز ۸۵ میلیون ایرانی است. شجاعت میخواهد که بپذیریم همه راهحلها در جیب ما نیست؛ همه راهحلها در مغز ما نیست، راهحلها در مغز ۸۵ میلیون ایرانی آزاده، فهمیده و سرافراز است. ایرانیانی که برای ما افتخار آفریدند، ایرانیانی که با فرهنگ ایثار، با فرهنگ شهادت، با فرهنگ نوآوری، با فرهنگ خلاقیت در فشارها در برابر همه ناملایمات و در برابر همه اشتباهات ما، کماکان سرافرازانه ایستادهاند، خلق کردند و افتخار آفریدند.
معاون راهبردی رئیس جمهور افزود: ما باید به این مردم گوش بدهیم و امروز من افتخار دارم، در خدمت شما اعلام کنم که ما آمادهایم؛ آماده شنیدن، آماده فهمیدن از سوی مردم هستیم و تلاش میکنیم، در کنار مردم باشیم و شنونده حرفهای مردم هستیم و تلاش کنیم حداقل مانعی در مسیر خواسته مردم نباشیم و همانطور که آقای دکتر پزشکیان فرمودند در مسیر وفاق ملی حرکت کنیم.
جانا؛ سکوی توسعه زیستبوم نوآوری
محمدصادق خیاطیان؛ رئیس شورای سیاستگذاری جایزه جانا نیز در این مراسم گفت: هر کار جدیدی که بخواهد شروع شود، معمولاً با سختیهای بسیاری همراه است و به نظر میرسد که جانا با یک برنامهریزی و تیم حرفهای خیلی خوب، توانسته است جایگاه خوبی به دست یابد.
وی افزود: جایزه نوآوری اجتماعی، سعی دارد با تبدیل شدن به سکوی توسعه زیستبوم نوآوری اجتماعی ایران، به نوآوران، فناوران و کارآفرینان در مسیر پیشرفت و بالندگی هرچه بیشتر جامعه، کمک کند و اهالی حوزه نوآوری را در افزایش اثرگذاری اجتماعی فعالیتهایشان یاری دهد.
رئیس شورای سیاستگذاری جایزه جانا، با بیان اینکه اولین کارکردی که برای دوره شروع جایزه جانا در نظر گرفته شده، موضوع ترویج است، افزود: ترویج حوزه نوآوری اجتماعی مهمترین کارکردی است که برای نوآوری اجتماعی و جایزه جانا قائل هستیم. در این مرحله نیاز داریم که خود جانا هم دیده شود؛ اما اگر در حال حاضر به سراغ زیرمجموعههایی که هنوز در ابتدای مسیر هستند، برویم که البته کار بسیار ارزشمند و قابل اهمیتی است، در چنین شرایطی خود جانا به واسطه این کارهای کوچک دیده نمیشود.
خیاطیان با بیان این که رویداد جانا را باید یک فعالیت بلندمدت در نظر گرفت، گفت: این جایزه باید در دورههای مختلف برگزار شود تا در هر دورهای به اقتضای نقش و جایگاهی که پیدا میکند، بتواند رویکردها و کارکردهای مختلفی را برای آن در نظر گرفت. در این آئین، از ۱۰ برگزیده جایزه نوآوری اجتماعی در بخشهای امید جانا، سپهر جانا و شمس جانا با اهدا لوح و جایزه تجلیل میشود.
لزوم کمشدن فاصله دولت و نیروهای اجتماعی
احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در بخش دیگری از اهدای جوایز این جشنواره گفت: رویداد اجتماعی جانا یک اتفاق مبارک است؛ چراکه تجربه جهانی نشان میدهد، دولتها هر جا از نیروهای اجتماعی بهره گرفتند، توانستهاند مسائل را به راحتی حل کنند که در ایران و در دهه ۶۰ در این زمینه بهترین تجربه به وجود آمد.
وی ادامه داد: دیدگاه اقتصادمحور دولتها و همچنین علاقمندی به طرحهای بزرگ عمرانی دلیلی برای فاصله افتادن بین نیروهای اجتماعی و دولتها شده است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، با بیان این که رویش این جشنواره میتواند فاصله بین دولت و نیروهای اجتماعی را کم کند، گفت: از نیروهای اجتماعی میخواهم تا با دیدگاهی روشنگرانه و نه سفید و سیاه برای حل مسائل اجتماعی به کمک دولت بیایند.
تقدیر از برگزیدگان جانا
در بخش مسابقه امید جانا، از میان طرحهای ارسالی سه طرح به عنوان طرحهای برتر معرفی شدند؛ جایزه اول به طرح توسعه مد پایدار هناس به چیا جبری و خاتون شهبازی، طرح احیای چرخه توانافزایی عشایر به محمد ملکشاهی و طرح توسعه مردم شهر به نوید فلاحت اهدا شد.
پنج برگزیده در بخش اهدای جایزه سپهر جانا معرفی شدند، برای طرح پلتفرم توسعه و عرضه محصولات روستایی به مینا کامران و محسن مهتری، برای طرح توانمندسازی شغلی معلولان به علیرضا آتشک، برای پلتفرم جمعآوری امضاء و پیگیری کمپینها به حامد بیدری، برای یونیت دندانپزشکی سیار به محمدرضا درعلی، و برای طرح معرفی الگوها و تجربههای موفق اجتماعی (طرح اتم) به محسن درباشی و محسن دنیوی، جایزه اهدا شد.
در بخش جایزه شمس جانا نیز دو جایزه به طرح اشتغالزایی توانیابان و بیماران مبتلا به ام.اس در طرح فیروز و تسهیلات قرضالحسنه بدون کارمزد به مدیرعامل بانک رسالت اهدا شد.
فعالیت این دوره از جایزه از سال ۱۴۰۰ شروع و اردیبهشت ۱۴۰۲ اولین جلسه شورای سیاستگذاری برگزار شد. زمان فراخوان از مهر تا اواخر آبان ۱۴۰۲ بود و در زمان فراخوان ۸۴۱ طرح به دبیرخانه ارسال شد. طرحها از طریق شورای معین غربال و ۱۷۶ طرح اصلی انتخاب، سپس این طرحها ارزیابی شد و ۵۴ طرح نهایی به شورای علمی راه پیدا کرد. طرحها در ۵ کمیته بررسی شد.
جانا دو بخش دانشجویی و دانشآموزی هم داشت که در بخش دانش آموزی چهار طرح و در رویداد دانشجویی ۳۶ طرح برگزیده و در نهایت از ۱۲ طرح، سه طرح برگزیده و تقدیرشد.
دیدگاه خود را بنویسید