تلاش خیریه‌های اردنی برای کمک به مردم فلسطین با وجود فشارهای دولت
دولت اردن قوانین محدودیت‌‌کننده فراوانی را برای خیریه‌های این کشور در حمایت از مردم فلسطین تصویب کرده است، اما علی‌رغم همه محدودیت‌ها، خیریه‌ها در تلاش هستند تا با ایجاد کمپین‌های مختلف، افزون‌بر کمک‌رسانی به مردم فلسطین، توجه مجامع حقوق‌ بشری جهان را نیز به مسئله فلسطین جلب کنند.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، سازمان‌های مردم‌نهاد، خیریه‌ها و سایر مؤسسات بشردوستانه، همواره برای امداد‌رسانی به مناطق مختلف فلسطین با مشکلات متعددی روبه‌رو هستند و رژیم غاصب صهیونیستی برخلاف قواعد حقوق‌ بین‌الملل و حقوق جنگ، در راه رسیدن کمک‌ها مانع‌تراشی می‌کند. همچنین برخی دولت‌ها نیز برای انجام فعالیت‌های خیرخواهانه به نفع مردم فلسطین کارشکنی می‌کنند که از جمله آن‌ها دولت اردن است؛ به‌نحوی که تصویب برخی قوانین نظارتی پیچیده، اعتراض فعالان مدنی این کشور را در پی داشته است.

 «خبرگزاری جو 24»، مستقر در کشور اردن، با انتشار گزارشی دربارۀ این موضوع به بررسی نقش سازمان‌های مردم‌نهاد و جوامع مدنی اردن در مسائل مربوط به جنایات رژیم صهیونیستی پرداخته است. این پایگاه خبری گزارش می‌دهد: مواضعی که سازمان‌های جامعه مدنی در مورد جنایات حاکم بر مردم غزه اتخاذ می‌کنند، متفاوت است. برخی از این سازمان‌ها به هم‌دردی و یافتن راه‌حل می‌پردازند و سعی بر فعالیت‌های بشردوستانه در این منطقه دارند. برخی دیگر نیز تنها به صدور بیانیه و گزارش‌ اکتفا می‌کنند که این رویکرد، تأثیر چشم‌گیری در حل جنایات رژیم صهیونیستی ندارد. افزون بر این‌ها، موضع برخی دیگر از این سازمان‌ها در قبال چنین مسائلی، سکوت و بی‌تفاوتی است.

 گزارش خبرگزاری اردنی از وضعیت ان‌جی‌اوها

 بنا بر مستنداتی که این گزارش ارائه می‌دهد، برخی فعالان جوامع مدنی از نقش محدودکننده قوانین موجود در کشور اردن سخن به میان آورده‌اند. «سازمان‌ جامعه مدنی اردن» (HMM) اعلام کرده است که قوانین این کشور، فعالیت‌های آن‌ها را برای حمایت از مردم فلسطین محدود کرده و باعث کاهش توانایی آن‌ها جهت فعالیت‌های بشردوستانه در حوزه‌های مختلف شده است.

 فعالان این سازمان به خبرگزاری جو 24 گفته‌اند: علی‌رغم این محدودیت‌ها، جوامع مدنی اردن از طریق «سازمان خیریه اردن هاشمی» (الهيئة الخيرية الأردنية الهاشمية)[1]، کمپین‌هایی را برای حمایت از مردم غزه راه‌اندازی کرده‌اند. آن‌ها علی‌رغم این‌که تحت فشارهای ناشی از قوانین دولت هستند، تصمیم دارند تا با تشکیل پرونده در «دادگاه کیفری بین‌المللی»، دولت‌ها را تحت فشار قرار دهند تا از حمایت رژیم اشغالی خودداری کنند.

 با وجود محدودیت‌های پیش‌گفته، جوامع مدنی و سازمان‌های مردم‌نهاد دست از فعالیت‌های بشردوستانه نمی‌کشند. «هدیل عبدالعزیز»؛ سخنگوی هیئت هماهنگی سازمان‌ جامعه‌ مدنی اردن و مدیر اجرایی «مرکز عدالت برای کمک‌های حقوقی»، در این زمینه معتقد است: اگرچه قانون اردن فعالیت‌های جوامع مدنی این کشور را محدود کرده است اما این سازمان‌ها، هر فعالیت حمایتی که می‌توانند را انجام می‌دهند. ارسال کمک‌های بشردوستانه به نوار غزه، تهیه گزارش‌ در مورد آنچه که در غزه اتفاق می‌افتد و تعامل با سازمان‌های بین‌المللی برای اعمال فشار بر دولت‌های غربی، از جمله مهم‌ترین این تلاش‌ها است.

 نقش‌آفرینی جوامع مدنی در حمایت از غزه

 در اردن سازمان‌های مردم‌نهاد و خیریه به سه بخش تقسیم می‌شوند؛ دسته اول مؤسساتی که با نهادهای رسمی در ارتباط هستند، دسته دوم سازمان‌هایی که با سفارت‌خانه‌ها و دولت‌های کشورهای خارجی همکاری دارند و برنامه‌های آن‌ها را در اردن اجرا می‌کنند، و دسته سوم سازمان‌هایی هستند که هیچ حمایتی دریافت نمی‌کنند و در اداره و فعالیت‌های خود مستقل‌اند.

 سازمان‌ جامعه مدنی اردن، نقش عمده‌ای در کمک‌رسانی به نوار غزه ایفا می‌کند. این سازمان با راه‌اندازی کمپین‌هایی، سعی در  حمایت از پایداری خانواده‌ها دارد یا با حضور در نوار غزه، روایت‌های اشغال‌گری را به شکل درست و با تأکید بر حقیقت و مشروعیت مقاومت به گوش دنیا می‌رساند. همچنین دفاع از سرزمین اشغالی در سطح سیاسی نیز سطح دیگری از نقش‌آفرینی این سازمان محسوب می‌شود. برخی دیگر از خیریه‌ها و مؤسسات مردم‌نهاد به دلیل محدودیت‌های قانونی و با اطلاع از شرایط غزه، توانایی حمایت از آن‌ها را ندارند. «ثابت عساف»؛ مدیر مرکز مطالعات حقوق بشر امان (پایتخت اردن)، با اشاره به کمپین‌های حمایتی برای مردم فلسطین، معتقد است قوانین تصویب‌شده در دولت اردن، به خیریه‌ها اجازه تعامل با دیگر کشورها را نمی‌دهد.

گزارش از عاطفه جعفریان

 منبع:

jo24

 پی‌نوشت:

 [1] سازمان خیریه هاشمی اردن (JHCO) یک سازمان ملی غیردولتی و غیرانتفاعی چندوجهی است که فعالیت‌های خیریه داوطلبانه را در اردن و کشورهای دیگر انجام می‌دهد. هدف این سازمان منعکس کردن اهداف خیرین و کمک به پروژه‌ها و برنامه‌هایی است که صداقت، عدالت و همبستگی بیشتری را در سطوح ملی، عربی، اسلامی و بین‌المللی به ارمغان می‌آورد.

 

لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...