به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، اصطلاح «سرمایهگذاری نوین بشردوستی» (New Philanthropy Capital)، مفهوم جدیدی است که در دهۀ اخیر وارد عرصۀ خیریه و نیکوکاری در جهان شده است و رویکردی نوین در زمینۀ کمکهای خیریه و بشردوستانه را برای سرمایهگذاری و ایجاد تغییرات اجتماعیِ پایدار به وجود آورده است. این روش در تقابل با مدل سنتی اهدای کمکهای مالی است که صرفاً بر اهدای پول یا منابع به صورت بلاعوض به مؤسسات خیریه تمرکز دارد.
در سرمایهگذاری نوین بشردوستی، سرمایهگذاران با هدف کسب بازدهی مالی و همچنین ایجاد تأثیر اجتماعی مثبت در پروژههای خیریه سرمایهگذاری میکنند. این نوع سرمایهگذاری میتواند شامل موارد زیر باشد:
- سرمایهگذاری در سهام یا اوراق قرضۀ شرکتهای انتفاعی که به دنبال حل مسائل اجتماعی هستند
- ارائۀ وام یا کمک مالی به سازمانهای غیرانتفاعی که در حال کار بر روی ابتکارات بشردوستانه هستند
- سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری که به طور خاص بر روی فرصتهای سرمایهگذاری با تأثیر اجتماعی تمرکز دارند
هدف از سرمایهگذاری نوین بشردوستی، ایجاد راهحلهای پایدار برای چالشهای اجتماعی با استفاده از قدرت بازار است. این رویکرد میتواند به افزایش کارایی و اثربخشی فعالیتهای بشردوستانه کمک کند و همچنین میتواند منابع جدیدی را برای حل برخی از مهمترین مسائل جهان جذب کند.
نمونههایی از مزایای سرمایهگذاری نوین بشردوستی
الف) پتانسیل بازدهی مالی: سرمایهگذاری نوین بشردوستی میتواند مانند هر سرمایهگذاری دیگری بازدهی مالی داشته باشد. برخی از مطالعات نشان دادهاند که آنها میتوانند بازده رقابتی یا حتی بهتری نسبت به سرمایهگذاریهای سنتی داشته باشند.
ب) تأثیر اجتماعی: سرمایهگذاری نوین بشردوستی میتواند منجر به ایجاد تغییرات اجتماعی مثبت و پایدار شود. با سرمایهگذاری در پروژههایی که به دنبال حل مسائل اجتماعی هستند، سرمایهگذاران میتوانند به بهبود زندگی افراد در سراسر جهان کمک کنند.
ج) نوآوری: سرمایهگذاری نوین بشردوستی میتواند به تشویق نوآوری در بخش نیکوکاری کمک کند. سرمایهگذاران با ارائۀ منابع مالی و تخصیص به سازمانهای غیرانتفاعی و شرکتهای اجتماعی، میتوانند به آنها کمک کنند تا راهحلهای جدید و موثرتری برای چالشهای اجتماعی ایجاد کنند.
در این راستا برخی کشورها مانند انگلستان پیشرفتهای چشمگیری داشتهاند و سرمایهگذاری نوین بشردوستی توانسته است همکاری بخش خصوصی و نهادهای خیریه را در این کشور افزایش دهد. خیریههای انگلیسی هر تابستان با برگزاری یک رویداد همافزایی به استقبال مدیران مؤسسات و شرکتهایی میروند که در این زمینه با یکدیگر همکاری دارند. آنها در این رویداد، دور هم جمع میشوند تا با بیان دیدگاهها و چالشهایشان، به همفکری بپردازند.
برخی دیدگاهها دربارۀ سرمایهگذاری نوین بشردوستی
«دن کوری»؛ مدیرعامل مؤسسۀ «New Philanthropy Capital»، در این رویداد به بیان تجربیات خود در زمینۀ این رویکرد جدید در امر نیکوکاری که وابستگی مستقیم به سرمایهگذری خصوصی دارد پرداخت. او گفت: «مؤسسات خیریه باید حقیقت را به ارکان قدرت بگویند و در مقابل وسوسۀ تبدیل شدن به یک لابیگر صِرف برای دریافت پول (بودجه) و کمک بیشتر، مقاومت کنند».
وی در ادامه نسبت به نیاز بخش خیریه به حفظ یکپارچگی تأکید کرد و گفت: «به نظر میرسد دولت جدید در انگلستان مایل است به حرفهای جامعۀ مدنی و بخش خیریه گوش کند، هرچند که هنوز وزیر امور خیریه تعیین نشده است. ما باید این انتظار را داشته باشیم که دولت، خواه با ما موافق باشد یا نباشد، به حرفهای ما گوش فرادهد و وقت خود را صرف تحقیر برخی مؤسسات خیریه و سرکوب صدای جامعۀ مدنی به شیوههای مختلف نکند؛ اتفاقی که در بیش از یک دهۀ اخیر دیده شده است».
«پل فارمر»؛ مدیرعامل شرکت «Age UK» و برندۀ اخیر جایزۀ «دانیل فیلان»[1] در سال 2024، سخنران دیگر این برنامه بود. او ضمن تأیید صحبتهای کوری بیان کرد: «مهم است که ما در مواقعی که لازم است، سخنگویانِ صادقِ حقیقت باشیم.» فارمر که قبلاً مدیر مؤسسۀ خیریه «سلامت روانرا» بود معتقد است: «خیریهها در انگلستان در یک فضای کاملاً محافظتی قرار گرفتهاند و اکنون فرصتی است تا با استفاده از سرمایهگذاری نوین بشردوستی، به فرصتها و تغییرات فکر کرد».
او در ادامه گفت: «سرمایهگذاری نوین بشردوستی چالشی بزرگ محسوب میشود که نیازمند کار جمعی و مشترک ما و گروهی از مردم است و نمیتوان تنها به دولت تکیه کرد. همهچیز در مورد تغییر است، اما نه فقط تغییر دولت، بلکه تغییر روحیه، نگرش و استفاده از همۀ نقاط قوت خودمان».
پینوشت:
[1] - این جایزه سالانه در انگلیس به فردی اهدا میشود که تعهد دیرینه خود را به بخش خیریه نشان داده است.
منابع:
دیدگاه خود را بنویسید