به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، بیست و هفتمین نشست از سلسله نشستهای «یک چای یک تجربه» عصر دوشنبه سوم مهرماه با حضور دکتر سیدسعید هاشمی، مدیرعامل موسسه همیاران توسعه دانش (بنیاد دانش) و جمعی از فعالان موسسات خیریه، به همت آکادمی خیر ایران، در محل ستاد همافزایی سمنهای شورای اسلامی شهر تهران برگزار شد.
دکتر سیدسعید هاشمی ضمن تبریک آغاز سال تحصیلی و هفته دفاع مقدس، گفت: بنیاد دانش بر اساس دغدغه عدهای از دانشگاهیان و فعالان حوزه اقتصادی در سال 1393 با هدف شناسایی دانشآموزان مستعد مناطق کمبرخوردار و توانمندسازی و حمایت از آنها در حوزه تحصیلی و آموزشی تشکیل شد. متاسفانه در مناطق محروم، بیش از فقر مالی، فقر فرهنگی مشکلساز است. در این راستا ما در مقطع ابتدایی، متوسطه و دانشگاهی زمینۀ رشد فردی و اجتماعی افراد را فراهم کردیم.
برای هر 60 نفر یک راهبر آموزشی در نظر گرفتیم
وی نوعدوستی، شفافیت و کارگروهی موثر را از ارزشهای سازمانی بنیاد دانش ذکر کرد و افزود: بالا بردن عزت نفس، مداخله در تربیت، ایجاد ارزش افزوده، شفافیت و آموزش موثر از وجوه تمایز این موسسه با سایر موسسات خیریه است. فرآیندهای اصلی و مکملی، توانمندسازی بنیاد دانش و پایدارسازی صنایع بنیاد دانش از کارهای اصلی ماست. ما در بنیاد دانش، چهار حمایت اصلی در حوزههای مشاورهای، حرفهای، استعداهای خاص و تحصیلی داریم که حمایت معیشتی و درمانی و بهداشتی هم در کنار آنها قرار دارد. امیدوار هستیم که توسعه سرمایههای سازمانی منجر به توسعه سرمایههای سازمانی شود.
وی عنوان کرد: برای هر 60 نفر یک راهبر آموزشی در نظر گرفتیم. تهیه لوازمالتحریر و کتابهای آموزشی و کمک آموزشی، برگزاری آزمونهای دورهای به صورت آنلاین و آفلاین، برگزاری کلاسهای تقویتی و رفع اشکال به صورت آفلاین و آنلاین، برگزاری کلاس زبان، ارائه مشاورههای تحصیلی، بهینهکردن مدارس و پرداخت کمک هزینه تحصیلی از جمله حمایتهای بنیاد دانش در حوزه تحصیلی است.
مدیرعامل بنیاد دانش اظهار اشت: در بحث حمایتهای معیشتی، پرداخت کمک هزینه خرید پوشاک، تامین پک ارزاق به صورت دورهای، تامین پک لوازم شوینده به صورت دورهای و اعطای وام قرضالحسنه را در نظر گرفتیم. معاینههای دورهای پزشکی و ارائه خدمات پزشکی به بورسیههای بیمار، از جمله حمایتهای پزشکی و درمانی بنیاد دانش است.
توزیع بیش از هزار بسته لوازمالتحریر به ارزش هر بسته دو میلیون تومان
وی یکی از ارکان اصلی بنیاد دانش را کمیتههای تخصصی آن برشمرد و افزود: کمیتههای تخصصی محتوا و خوراک اصلی را در قالب برنامههای مختلف به بنیاد میدهند. کمیته حمایتی معیشتی، کمیته پایدارسازی منابع، کمیته توانمندسازی بنیاد و ایجاد زیر ساختها، کمیته حمایت تحصیلی ، کمیته حمایت حرفه آموزی و اشتغال و استعداد، کمیته حمایت پزشکی و دانپزشکی و کمیته حمایت مشاوره، استعدادیابی و پرورش کمیتههای تخصصی ما هستند.
هاشمی از توزیع 1007 بسته لوازمالتحریر به ارزش هر بسته یک میلیون تومان در مناطق محروم خبر داد و افزود: سال گذشته و امسال توسط فرد نیکوکاری کوله پشتیهایی شامل لوازم التحریر برای خواهران و برادران بورسیهها نیز تهیه شد. این کار بسیار ارزشمندی است زیرا در بسیاری از خانوادهها فقط یک فرد بورسیه هست و خواهر و برادران او بورسیه نیستند و کمکی دریافت نمیکنند.
وی تصریح کرد: اکثر مدارس کنکورمحور هستند اما در بنیاد دانش میخواهیم مدل حرفهآموزی را پر رنگتر کنیم. در تمام کشورها فقط 30 درصد به سمت دانشگاه میروند و 70 درصد به سمت صنعت و دیگر حوزهها هدایت میشوند. در بحث استعدادیابی از نقاشی تا ورزش کارهایی را شروع کردیم و احساس میکنیم در این حوزه باید جدیتر کار کنیم.
بنیاد دانش 1150 بورسیه دارد
هاشمی با اشاره به اینکه بنیاد دانش 9 دفتر نمایندگی دارد، گفت: یک دفتر نمایندگی اقماری داریم و یک دفتر دیگر هم در حال تاسیس است. در حال حاضر 1150 بورسیه داریم. در سال 1401، 917 بورسیه، 200 همیار و 10 نمایندگی داشتیم.
مدیرعامل بنیاد دانش در پاسخ به این سؤال که چه برنامههایی برای جذب کمکهای مالی از مردم دارید، عنوان کرد: عمده منابع مالی ما توسط هیئت موسس و هیئت امنا تامین میشود. بیش از یک سال است که برندسازی را آغاز کردهایم زیرا تا این کار انجام نشود، جذب مردمی صورت نمیگیرد. اعتمادسازی، تبلیغات و اطلاعرسانی از مباحث مهم ماست. در این زمینه آکادمی خیر ایران میتواند به مؤسساتی همچون ما کمک زیادی کند. تعامل با مجموعههای مختلف در کنار برندسازی در جذب مشارکتهای مردمی بسیار موثر است.
وی یکی از ظرفیتهای مهم در جذب مشارکتهای مردمی را ایرانیان خارج از کشور دانست و گفت: ما در این زمینه پروژهمحور هستیم. در مورد لوازمالتحریر و تأمین بستههای ارزاق، پروژه تعریف کردیم که از طریق ایرانیان خارج کشور تامین شود. یکی از اصول ما شفافسازی است و با شفافیت، تلاش میکنیم اعتمادسازی کنیم. ایرانیان خارج از کشور علاقهمند به ایران هستند و دوست دارند به همنوعان و هموطنان خود کمک کنند.
ضرورت همافزایی نهادهای خیر در سیستان و بلوچستان
هاشمی خاطرنشان کرد: ما در بنیاد دانش به دنبال ارائه مدل آموزشی به ایران و کشورهای همسایه هستیم. بحث کوچینگ را که جزء آموزشهای جدید و کاربردی است، مدنظر داریم و مدرسه مجازی را نیز در دستور کار داریم و به دنبال اسپانسر مالی برای آن هستیم.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا با وجود حضور خیریههای زیاد در سیستان و بلوچستان توفیق خاصی در این استان حاصل نشده است، گفت: یکی از مشکلات ما در شهرهای بزرگ و پرجمعیت مانند تهران و زاهدان، حاشیههای شهر است که انبوهی از مشکلات در آنها ایجاد میشود. از دیگر مشکلات ما، عدم توزیع عادلانۀ منابع و کارهای پراکنده است. بیش از 130 موسسه و خیریه مشخص در سیستان و بلوچستان در حال کار هستند اما یک همافزایی صورت نگرفته است و این از ضعفهای بزرگ است. یکی از شعارهای نظام، محرومیتزدایی است و متاسفانه ما نتوانستیم این وظیفه را به درستی انجام دهیم.
از گداپروری پرهیز کنیم
هاشمی با بیان اینکه در مواجهه با نیازمندان باید از گداپروری پرهیز کنیم، عنوان کرد: باید مساله عزت نفس افراد در نظر بگیریم و آن را قوت دهیم و لازمه این امر آموزش و تربیت است که البته زمان بر و پرهزینه است. خردهفرهنگها در کشور ما زیاد است. به عنوان مثال در مناطقی از سیستان و بلوچستان، خانمها حق خروج از خانه را ندارند حال اگر مرد این خانوادهها فوت کند، زن که در اجتماع نبوده است، سرپرست خانواده میشود، در حالی که برای حضور در اجتماع توانمند نشده است لذا با مشکلاتی زیادی مواجه خواهد شد.
مدیرعامل بنیاد دانش، کاهش نیروهای داوطلبانه در موسسات خیریه را مهمترین چالش خیریهها دانست و افزود: اگر در کنار خیرین، بخش داوطلبانه شکل نگیرد، در فعالیتهای موسسات خیریه مشکلاتی ایجاد می شود. از طرفی یک نوع بیاعتمادی در مردم ایجاد شده است که نسبت به موسسات خیریه هم سرایت کرده است. آثار این بی اعتمادی را مشاهده می کنیم و اگر اینگونه پیش رود در آینده اثرات منفی بیشتری را شاهد خواهیم بود.
وی با بیان اینکه میخواهیم سازمان داوطلبانه را ایجاد کنیم، ادامه داد: یکی از کارهای خوبی که در بنیاد دانش از سال گذشته در پیش گرفتیم، شاخه جوانان مجموعه هیات مدیره و هیات امنا است. فرزندان اعضای هیات امنا وارد گود شدند و میخواهیم در بخش دانشجویان هم ورود پیدا کنیم و آنها را به سمت کارهای خیر سوق دهیم. در حال حاضر 220 همیار داریم. همیارها کمک مالی می کنند و ارتباط مستقیم با خانوادهها ندارند. هر 60 بورسیه نیز یک راهبر دارد و هر 150 بورسیه یک مددکار دارند که راهبر و مددکار مستقیم با خانوادهها مرتبط هستند.
هاشمی با بیان اینکه از همان شروع کار در بنیاد دانش، نوشتن برنامه و نقشه راه روجود داشت، تصریح کرد: یکی از راههای موفقیت، داشتن نقشه راه است. بیش از 20 سال در حوزه خیریه کار می کنم و در موسسات مختلف در حوزه توسعه روستایی کار کردم و حدود 5 سال است که با دوستان بنیاد دانش همکاری می کنم. متاسفانه بسیاری از خیریه ها برنامه و نقشه راه ندارند.
در بسیاری از کشورها کمک به خیریهها حکم مالیات را دارد
در ادامه این جلسه، محمدعلی شرافت، مدیرعامل سابق بنیاد دانش نیز عنوان کرد: در بعضی کشورها مثل مالزی، اگر کسی به خیریه کمکی کند آن کمک، حکم مالیات را دارد و گویی فرد با این کمک، تمام یا بخشی از مالیات خود را پرداخت کرده است. بدین ترتیب افراد تشویق میشوند که به خیریهها کمک کنند اما ما چنین چیزی در کشور نداریم.
بر اساس این گزارش، ابراهیم رضایی، مسئول نمایندگی بنیاد دانش در تهران نیز در این نشست گفت: بالای 100 نیروی داوطلب در دفتر تهران داریم. جلب مشارکت فقط پول نیست. تمام پزشکان و دندانپزشکان ما داوطلب هستند که این یک سرمایه محسوب میشود. بحث عزت نفس داوطلبان باید مدنظر قرار گرفته شود. ما در مجموعه خود با نهایت احترام از داوطلبان برای برنامههای مختلف دعوت به عمل میآوریم و زیاد وقت آنها را نمیگیریم. احترام نیروی داوطلب باید حفظ شود و طوری برخورد و برنامهریزی شود که او حس کند که کاری مفید بدون اتلاف وقت انجام میدهد.
در پایان نشست گپ و گفت دوستانهای بین حاضران و مدیرعامل بنیاد دانش شکل گرفت و نظراتی مطرح شد.
گزارش از مریم داوری
دیدگاه خود را بنویسید