کد خبر:۳۵۰۱

مجمع عمومی سالانه و شانزدهمین نشست فصلی مجمع خیرین کشور برگزار شد

مجمع سالانه عمومی و شانزدهمین نشست فصلی مجمع خیرین کشور، یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ماه با حضور اعضای هیئت امنا، هیئت مدیره و نمایندگان شعب استان‌ها در مجتمع فرهنگی شهیدباهنر تهران برگزار شد. جمعی از مدیران عامل خیریه‌ها، مدیرعامل شبکه ملی سرطان، مدیرعامل مجمع خیرین آبرسانی کشور و تعدادی از نمایندگان شعب استانی مجمع خیرین کشور از جمله نمایندگان استان‌های فارس، یزد، لرستان، گلستان، خراسان جنوبی، قزوین، کردستان، ایلام و قم در این اجلاس به ایراد سخن پرداختند.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، مجمع سالانه عمومی و شانزدهمین نشست فصلی مجمع خیرین کشور، یکشنبه 21 اردیبهشت ماه با حضور اعضای هیئت امنا، هیئت مدیره و نمایندگان شعب استان‌ها در مجتمع فرهنگی شهیدباهنر تهران برگزار شد. 

 مهندس حبیب‌الله بوربور؛ رئیس مجمع خیرین کشور در ابتدای این نشست با اشاره به فعالیت‌های مجمع از زمان تأسیس تاکنون بیان کرد: با همت مجمع خیرین کشور، تاکنون هشت مجمع خیرین در زمینه‌های مختلف شکل گرفته است و همچنین هشت بنیاد نیز تأسیس کرده‌ایم و در نهایت 16 مجموعه بنیاد و جامعه شکل گرفته است. 19 عضو حقیقی داریم و نزدیک به 38 عضو پیدا کردیم که الان تعداد اعضا به حدود 50 عضو رسیده است. امروز هم احتمالاً درخواست عضویت پنج مؤسسه بررسی می‌شود.

 وی در ادامه افزود: با حضور جدی خیرین و پیگیری‌های ما، کارهای خوبی صورت گرفته است. تاکنون هزار و 600 مصوبه در جلسات هیئت مدیره داشته ایم که هزار و 300 مورد نتیجه داده است و بقیه موارد نیز در دست اقدام است. این کار به اندازه کار یک وزارتخانه است. دوستان با علاقه دنبال کمک به هم‌نوعشان هستند و خداوند نیز به نیت‌هایی که در این مسیر قرار گرفته است برکت می‌دهد.

 بوربور گفت: کارهای مجمع چند نوع دارد؛ یکی اینکه وقتی بحرانی حادث می‌شود کمک می‌کنیم. برای نمونه در زمینه بحران غزه بیش از 100 میلیارد تومان کمک اهدا شد. بنابراین در هر شرایطی که بحرانی باشد مجمع پای کار است. نوع دیگر کار مجمع مربوط به شرایط ویژه است که براساس اطلاعاتی که دریافت می‌کنیم اقدام می‌کنیم تا موضوع تبدیل به قانون و یک کار ماندگار شود. 

پیگیری ایجاد نظام خیر و احسان در شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس

وی تصریح کرد: موضوع دیگری که باید به آن اشاره کنم، در مورد ایجاد نظام خیر و احسان است که پیگیری‌های آن توسط مجمع خیرین کشور در شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام شده است و جلساتی با آقای خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی داشته‌ایم و کار به مرحله تصویب رسیده است. با نمایندگان مجلس شورای اسلامی و شخص ریاست مجلس نیز جلساتی داشته‌ایم و آقای قالیباف شخصاً پیشنهاد کردند که ایجاد نظام خیر و احسن در مجلس نیز پیگیری شود. 

برنامه‌ریزی برای معضل سالمندی

وی در ادامه افزود: موضوع دیگر بحث سالمندی است. در حال حاضر هشت و نیم میلیون سالمند داریم و در 20 سال آینده 30 میلیون سالمند خواهیم داشت و این موضوع مشکلاتی را ایجاد می‌کند که از جمله آنها کمبود پرستار است. برای این موضوع نیز باید چند کار را انجام دهیم. یکی از آنها بحث بانک زمان است. موضوع دیگر مربوط به جوانانی است که یا ازدواج نکرده‌اند یا فرزند زیادی ندارند. بر این اساس ما دنبال این هستیم که کسانی که تخصص دارند و مثلاً پرستاری بلدند را شناسایی و به نیازمند معرفی می‌کنیم. این موجب کاهش بیکاری هم می‌شود و کسانی هم که می‌خواهند آینده خود را تضمین کنند می‌توانند در این سیستم همکاری کنند.

رئیس هیئت‌مدیره مجمع خیرین کشور تصریح کرد: همچنین در طرح نذر تخصص، غربالگری را در دستور کار داریم. در این طرح دانش‌آموزانی که بیماری دارند شناسایی می‌شوند که با شناسایی زودهنگام می‌توانند به سرعت درمان شوند تا در آینده به جای نیازمند شدن، توانمند شوند. امیدواریم پلتفرمی که برای آن هزینه شده است نیز مورد تأیید وزارت کار و تعاون قرار بگیرد تا کار جلو بیفتد. همچنین می‌خواهیم پلتفرم‌های بانک زمان و نذر تخصص را به یکدیگر وصل کنیم.

تقاضای دانشگاه خوارزمی برای پیوستن به مجمع خیرین کشور

در بخش دیگری از این نشست، نماینده دانشگاه خوارزمی به ایراد سخن پرداخت و گفت: دانشگاه خوارزمی اولین مؤسسه آموزش عالی کشور است. دانشگاه از ابتدا مأموریت‌های مختلفی را دنبال کرده است که در ابتدا هدفش تربیت معلم بود. بعد از انقلاب مأموریت تربیت دبیر به وزارت آموزش و پرورش محول شد و دانشگاه تربیت معلم سابق، مأموریتش تغییر کرد. این دانشگاه حدود 16 دانشکده دارد.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه دانشگاه در گذشته به دانشجویانش بورسیه می‌داده است و هر کسی وارد دانشگاه می‌شد معادل یک دیپلمه حقوق می‌گرفت اما وقتی مأموریت دانشگاه عوض شد دانشگاه دیگر این حقوق را نداد، از سال 1395 رئیس وقت دانشگاه پیشنهاد داد که پشتوانه‌ای برای دانشگاه ایجاد شود.

نماینده دانشگاه خوارزمی بیان کرد: من مسئول شدم تا اساسنامه‌ای برای بنیاد خیرین حامی دانشگاه تهیه شود. چند سالی با وزارت کشور و وزارت علوم تعامل کردیم تا در نهایت در سال 1400 توانستیم مجمع را ثبت کنیم و از وزارت کشور مجوز فعالیت گرفتیم. 

وی اظهار داشت: بنیاد خیرین حامی در حال حاضر 25 عضو هیئت‌امنا و 9 عضو هیئت‌مدیره دارد که آخرین‌بار در بهمن‌ماه سال قبل مجمع عمومی تشکیل و اعضای هیئت‌مدیره انتخاب شد. هدف از تأسیس بنیاد خیرین حامی نیز ارتقای شاخص‌های ارزیابی دانشگاه‌ها است.

درخواست بنیاد نیکوکاری مَعرِفی برای پیوستن به مجمع خیرین کشور

در ادامه این نشست، رضا میرابیان؛ از بنیاد نیکوکاری مَعرِفی به ایراد سخن پرداخت و بیان کرد: این بنیاد از دهه‌ها قبل در کویت ثبت شده است و به مناطق شیعه‌نشین و مسلمان‌نشین آنجا خدمت می‌کند. این بنیاد در شبه‌قاره هند و در شرق آفریقا نیز فعال بوده است. بعد از پایان جنگ تحمیلی تصمیم گرفتیم شاخه‌ای از این بنیاد را به ایران نیز بیاوریم. بنابراین بنیاد در تهران نیز ثبت شد و کارهای خیریه خوبی در نقاط مختلف ایران انجام شده است.

خیرین مادران نشاط و امید؛ آمادۀ همکاری با مجمع خیرین کشور

در ادامه، صدرایی؛ نماینده جمعیت خیریه مادران نشاط و امید به ایراد سخن پرداخت و بیان کرد: تمرکز روی سرمایه‌های انسانی و بحث‌های آموزشی و تربیتی در مجموعه ما بسیار پررنگ است و تلاش ما احیای دارایی درونی بچه‌ها در مناطق مختلف کشور است. برای این موضوع پلتفرمی آموزشی طراحی کرده‌ایم و در آن شبکه مربیان داوطلبی که شناسایی کرده‌ایم به یک دانش‌آموز مستعد در یکی از مناطق محروم وصل می‌شوند و ارتباط آموزشی میان آنها برقرار می‌شود. بعد از آغاز این روند، تیم‌های پشتیبانی در جریان امور داخلی خانواده قرار می‌گیرند. در حال حاضر در چهار استان فعال هستیم و حدود 200 خانواده از ما خدمات دریافت می‌کنند که برای کودکان و خانواده‌ها است.

ارائه گزارش فعالیت‌های مجمع خیرین استان فارس

در بخش دیگری از نشست، حمید کهن‌دل سعدی؛ نماینده مجمع خیرین فارس به ایراد گزارشی از فعالیت‌های این مجمع پرداخت و گفت: در این 35 سال بیش از دو میلیون نفر تحت درمان مجمع خیرین فارس قرار گرفته‌اند، بدون اینکه مبلغی پرداخت کرده باشند. مجمع خیرین فارس بسیار مجمع خوب و به یادگار ماندنی از راهنمایی‌های بزرگانی مانند مهندس بوربور است. صندوقی هم داریم که به مردم نیازمند در مورد دارو و بیماری کمک می‌شود.

ارائه گزارش از جانب مدیرعامل مؤسسه خیریه «رحمت واسعه»

در ادامه این نشست، حاج محمدحسین رضایی؛ مدیرعامل مؤسسه خیریه رحمت واسعه و مشاور ارشد هیئت‌مدیره مجمع خیرین کشور به ایراد سخن پرداخت و گفت: بعد از اینکه کرونا آغاز شد جلسات منزل آقای سلیمانی در ماه‌های رمضان تعطیل شد که در آن جلسه، برای موضوعات مختلف گلریزان می‌شد. چون نمی‌خواستم به دلیل کرونا این جلسات گلریزان لطمه‌ای ببیند، بنیادی به نام رحمت واسعه ایجاد کردم و دوستانم را نیز دعوت کردم و بعد مجوز گرفتیم. عمده کارها در بحران‌ها، تجهیز بیمارستان‌های دولتی و همچنین پیشگیری است. تاکنون نیز سالی حدود 70 تا 100 میلیارد تومان از خیرین جمع‌آوری کرده‌ایم.

در ادامه، حاجبی؛ مدیرعامل مجمع خیرین آبرسانی آب شرب کشور به ایراد سخن پرداخت و گفت: این مجمع مدت‌ها فعالیت داشته است، اما به طور رسمی حدود دو‌سال‌ونیم است که آغاز به کار است. این مجمع از وزارت کشور مجوز گرفته است. مجمع، فعالیت خوبی در کشور دارد و به بیش از چهارهزار روستا آبرسانی کرده است. مجمع اعتبار دولتی ندارد و کارها براساس هزینه‌های پرداختی مردم صورت می‌گیرد.

ارائه گزارش از وضعیت ایجاد نظام خیر و احسان

در بخش دیگری از این نشست، دکتر نادر ریاحی سامانی به گزارش قانون تشکیل سازمان نظام خیر و احسان پرداخت و بیان کرد: تاکنون مطالعاتی در زمینه سند وقف و امور خیریه صورت گرفته است که بخشی از آن نیز مربوط به تشکیل سازمان نظام خیر و احسان است. بنابراین موضوع تشکیل سازمان نظام خیر و احسان پیش آمده است. از آنجا که خیریه‌ها برای خود مشکلاتی دارند، دیدیم خوب است که مشابه نظام پزشکی، نظام مهندسی و ...، نظامی هم تحت عنوان نظام خیر و احسان تشکیل شود تا به کار خیریه‌ها از این طریق رسیدگی شود.

وی در ادامه افزود: البته گفته شد این نظام با ساختارهای حاکمیتی تداخلاتی دارد و تصمیم گرفتیم موضوع نظام خیر و احسان را از سندی که مدت‌ها در موردش مطالعه می‌کردیم یعنی سند وقف و امور خیریه جدا کنیم و پیشنهاد تشکیل سازمان نظام خیر و احسان را به شورای عالی انقلاب فرهنگی بدهیم تا سند وقف و امور خیریه نیز جداگانه مطرح شود. بر این اساس رایزنی‌هایی صورت گرفت و بنا شد موضوع در مجلس پیگیری شود و در نهایت ساختار و اساس‌نامه نظام خیر و احسان آماده شد و بنا بر این است که سند وقف و امور خیریه مسیرش را از طریق شورای عالی انقلاب فرهنگی طی کند و سند نظام خیر و احسان در مجلس تصویب شود. 

مهندس شرافت، رئیس هیئت مدیره بنیاد دانش، سخنران دیگر این نشست بود و بیان کرد: حدود 70 هزار خیریه ثبت‌شده داریم که تعداد زیادی از اینها فعالیت ندارند و تعدادی از آن‌ها که فعالیت دارند نیز می‌شود بهتر باشند و از سوءاستفاده‌ها در خیریه‌ها جلوگیری کرد. سازمان خیر و احسان چند هدف دارد؛ یکی اینکه در فعالیت‌های اجرایی که خیریه ها دارند هم‌افزایی ایجاد کند. دکتر شاهسوند در شبکه‌سازی خیریه‌ها به صورت تخصصی اقدامات مفیدی داشته‌اند؛ به اینصورت که خیریه‌هایی که در حوزه‌های مختلف کار می‌کنند در کنار یکدیگر قرار بگیرند و هم‌افزایی داشته باشند و کار به مرکز برسد و شبکه‌ها زیرمجموعه‌ای از سازمان خیر و احسان قرار بگیرند.

وی تصریح کرد: اهداف دیگر این سازمان عبارت از: افزایش شفافیت و پاسخگویی، توانمندسازی و افزایش ظرفیت خیریه‌ها، دفاع از حقوق خیریه‌ها و مطالبه‌گری، ایجاد بانک اطلاعاتی و سامانه جامعه خیریه‌ها، ترویج فرهنگ نیکوکاری و مسئولیت اجتماعی و همچنین ارتباط و تعامل با سایر  نهادهای مردمی، دولتی و بین‌المللی هستند.

در ادامه، آل‌احمد، نماینده مجمع خیرین استان قم و معاون دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به ایراد سخن پرداخت و بیان کرد: در مورد سازمان خیر و احسان چند هدف مدنظر است و نکته مهم اینکه بحث راهبردی و راهبری سندها اولویت ما است. البته از روز اولی که بحث را دنبال کردیم، بحث جاافتاده نبود اما الان فضا به سمتی رفته است که ارکان حاکمیت وقتی می‌آیند، اولین نکته‌ای که مطرح می‌کنند مردمی‌سازی دولت‌ها و استفاده از ظرفیت‌های خیرین است که ارزش زیادی دارد. در این راستا استانداری‌ای نیست که دنبال خیرین نباشد. اما نکته مهم اینکه ما نقش راهبری و راهبردی داریم و نه تدارکات‌چی؛ یعنی در مجامع خیریه سمت‌وسوی سیاست‌گذاری را داریم.

وی افزود: نکته بعدی اینکه رهبری تکلیف کردند جایی که شورای عالی انقلاب فرهنگی ورود می‌کند مجلس ورود نکند و برعکس. بحث ما سیاست‌گذاری است و بحث مجلس قانون‌گذاری است. اگر در مجلس تصویب شود بسیار خوب است اما تدبیری نیاز است که به نتیجه خوبی برسد. نکته بعدی بحث محتوای سند است که در این سند اهداف و برنامه‌ها و راهبردها به خوبی روشن شده است که می‌خواهد چه مشارکتی کند و قرار است به بسترسازی امور کلان خیریه‌ها بپردازد. سند را باید به عنوان سیاست‌گذار و بسترساز دید و قرار نیست ساحت اجرایی داشته باشد. براساس سند، یک تشکلات مردمی دارد شکل می‌گیرد که هزینه‌ای بر دولت تحمیل نمی‌کند، بلکه دست دولت را به صورت سازمان‌دهی‌شده می‌گیرد تا جلوی موازی‌کاری‌ها و ... گرفته شود. بنابراین بار مالی متوجه دولت نمی‌کند و کاملاً مردمی است و در ماده واحده و سند به این مردمی بودن تأکید شده است.  سند تاکنون هفت بار ویراستاری شده است و 500 خیّر تاکنون سند را دیده‌اند. باز هم آمادگی برای مطالعه سند وجود دارد.

توضیح نحوۀ فعالیت شعب استانی توسط مدیرعامل مجمع

در ادامه دکتر محسن ولیئی؛ مدیرعامل مجمع خیرین کشور به ایراد سخن پرداخت و بیان کرد: شعبه، واحدی از مجمع خیرین کشور است که از اساسنامه پیروی می‌کند اما هیئت‌مدیره مستقل دارد و در برخی استان‌ها نیز ثبت شده است و خودشان جلسات را برگزار می‌کنند. اما عمدتاً ضعفی که وجود دارد این است که بعضاً دوستان در برپایی جلسات کوتاهی می‌کنند و صورت‌جلسه را نیز ارسال نمی‌کنند. بنابراین ارسال مصوبات و پیشنهادات بسیار مهم است.

وی تصریح کرد: بازکردن حساب توسط شعب ممنوع است. مجمع خیرین کشور فاقد حساب مالی است و هیچ حسابی در استان‌ها نمی‌شود باز کرد. احکام نیز اینطور است که تا دو سال معتبر است و بعد از دو سال باید انتخابات انجام شود و بعد هیئت‌مدیره جدید بیاید. سپس احکام توسط مهندس بوربور صادر و ارسال می‌شود. 

ولیئی گفت: موضوع دیگر اینکه چله خدمت برای شهید رئیسی گرفته شده است. به بیان دیگر پویشی به نام شهید رئیسی راه‌اندازی شده است که اردوهای جهادی و ... به نیابت از شهید رئیسی صورت می‌گیرد و ثواب آن به روح شهید رئیسی اهدا می‌شود. این کار توسط قرارگاه خاتم‌الانبیاء صورت می‌گیرد و ما نیز به آن اشاره می‌کنیم.

در بخش دیگری از این نشست، دکتر پریچهر شاهسوند به ایراد سخن پرداخت و گفت: هدف از تشکیل سازمان خیر و احسان همسوسازی خیریه ها بود تا خدمات بیشتری به جامعه ارائه بدهند. در جامعه ایران، خیر و نیکوکاری وجود داشته است و بر همین اساس، خوب بود تا همسوسازی کنیم که کارها مشخص شود. ما بانک اطلاعاتی از خیرین و فعالیت آن‌ها تهیه کرده‌ایم. خیلی از آنها مجوز گرفته‌اند اما مشخص نیست دقیقاً در چه زمینه‌ای فعالیت دارند. بنابراین این نواقص موجب شد تا همسوسازی سازمان‌های خیریه در راستای اهدافشان مدنظر قرار بگیرد.

در ادامه موضوع بانک زمان محل بحث قرار گرفت که برای این کار پلتفرم نذر تخصص راه‌اندازی شده است. در همین راستا دکتر ریاضی؛ مجری طرح نذر تخصص به ایراد سخن پرداخت و گفت: پلفترم جدیدی در این راستا آماده شده است و از شنبه هفته آینده بالا می‌آید و در دسترس قرار می‌گیرد؛ چراکه سرور آن نیز خریداری شده است. طبق نظری که مهندس بوربور داشت، ناظر این طرح در کل کشور از طرف مجمع خیرین، ستاد بانوان است و به همین دلیل از افرادی که از استان‌ها در این جلسه هستند درخواست می‌کنم که مسئول امور بانوان را مشخص کنند و اسامی را بدهند. سپس می‌توانیم مجمع عمومی بانوان کل کشور را نیز تشکیل بدهیم.

 در ادامه دکتر زارعی به ایراد سخن پرداخت و بیان کرد: بانک زمان یکی از دغدغه‌های مجمع خیرین کشور بوده است. در همین راستا از چهار سال قبل با مرکز پژوهش‌های مجلس و سازمان تأمین اجتماعی جلساتی برگزار شد. هدف از این طرح نیز کمک به اقشار نیازمند است. با تلاش‌هایی که صورت گرفت به تصویب قانون هفتم رسید و در حال برنامه‌ریزی برای اجرا توسط وزارت تعاون است.

 دکتر جاهد دیگر سخنران این نشست بود. وی بیان کرد: از آنجا که وزارت علوم طراحی برنامه درسی ویژه مؤسسات خیریه و سازمان‌‌های مردم‌نهاد را انجام نداده بود، نیاز بود در سطوح کارشناسی تا دکتری این کار صورت بگیرد اما اولویت را به دکتری و بعد ارشد و بعد کارشناسی قرار داده‌ایم؛ چون مهم تربیت مدیر بوده است.

 وی افزود: در مورد دوره دکتری دو راه داشتیم؛ یکی اینکه برویم و از وزارت علوم مجوز رسمی بگیریم که یک فرایند طولانی است که این کار دارد انجام می‌شود و در دانشگاه آزاد این بحث در نوبت ارسال به وزارت علوم قرار دارد. راه ساده‌تر نیز اینکه دانشگاه آزاد مرکز آموزش‌های تخصصی دارد که مدرکش مدرک سنجش و پذیرش و فارغ‌التحصیلی و رسمی است. دوره‌های مختلفی در آنجا هست و دوره‌های ان‌بی‌ای و دی‌بی‌ای مدرک رسمی دارد که دی‌بی‌ای دکترای حرفه‌ای و تخصصی است که اسمش را دوره دکترای حرفه‌ای و تخصصی سازمان های مردم‌نهاد گذاشته‌ایم. اساتید برنامه درسی را نوشتند که حدود 600 ساعت درس تنظیم شد و با 400 ساعت این را بستیم و به تأیید شورای ان‌بی‌ای و دی‌بی‌ای را گرفتیم و ابتدا واحد علوم تحقیقات آن را اجرا می‌کند و سپس نوبت به دیگر واحدها در هر استان می‌رسد. برنامه درسی ان‌بی‌ای نیز در دست تدوین است و الان باید رشته‌های تخصصی نظراتشان را بدهند و در نهایت تصویب می‌کنیم و در هر دو دانشجو می‌گیریم.

 جاهد گفت: دوره ان‌بی‌ای برای کسانی است که کارشناسی را داشته باشند اما دی‌بی‌ای برای کسانی است که ارشد دارند که هردو برای تقویت مدیران میانی و ارشد است که ترکیبی از دروس تخصصی درون‌سازمانی و برون‌سازمانی و دوره پژوهشی است که در دوره دکتری به صورت پروژه گروهی و میدانی است.

در ادامه این جلسه، آقایان دکتر حزینی (مدیرعامل شبکه ملی سرطان) دربارۀ امکان انتقال تجربیات پزشکی در حوزۀ سرطان به کشور افغانستان و مرتضی سلیمی (نماینده هلال احمر در مجمع خیرین کشور) دربارۀ همکاری‌های هلال احمر و مجمع خیرین کشور و نیز چگونگی راه‌اندازی شعب استانی به ارائه گزارش پرداخت. 

 در بخش پایانی این اجلاس، تعدادی از نمایندگان شعب استانی مجمع خیرین کشور از جمله نماینده استان یزد، نماینده استان لرستان، نماینده استان گلستان، نماینده استان خراسان جنوبی، نماینده استان قزوین (آقای علیجانی)، نماینده استان کردستان (دکتر امید استادنورورزی)، نماینده ایلام (خانم علیلیان) و نماینده قم (آقای آل احمد) به ایراد سخن پرداختند.

 

عکسهای این نشست به مرور به این گزارش اضافه می‌شود ... 


گزارش از مرتضی اوحدی 

ارسال دیدگاه
captcha