19 اسفند 1402
امکان کار قانونی و مؤثر در حوزه خیر و مردم‌نهاد وجود دارد
محمد نعیمی‌پور، نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی و از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب در واکنش به کسانی که معقتدند فعالیت مردم‌نهاد در کشور با  انسداد کامل مواجه است، اظهار کرد: چطور هزاران مدرسه در این کشور ساخته شده اما  کسی کاری‌شان نداشته است؟ ان‌جی‌اویی که ثبت شده است، باید در چارچوب  قانون کار خودش را بکند و حق ندارد کار سیاسی بکند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، محمد نعیمی‌پور، نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی و از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب در گفت‌وگو با انصاف‌نیوز درباره مسائل کشور سخن گفته است. بخشی از این گفت‌وگو به تحلیلی درباره فعالیت‌های خیریه و مردم‌نهاد مربوط است که مطالعه ان برای مخاطبان خیر ایران، خالی از لطف نیست؛ این تحلیل در ادامه از نظر می‌گذرد:

 نعیمی پور: هزاران مسئلۀ حل‌نشده در این کشور داریم که اگر نیروهای اجتماعی در این کشور آزاد شوند، می‌توانند حلش کنند. مشکلاتی که حکومت هم قبول‌شان دارد و با جایی هم تعارض ندارد، این‌قدر زیاد است که می‌توان گوشه‌ای از آن را گرفت و پیش رفت.

 ما هیچ‌وقت این کار را نکرده‌ایم. اگر گفته‌ایم جامعه مدنی، در ذهن‌مان کار خیریه بوده است. هیچ‌وقت فکر نکردیم که می‌شود به جامعه پزشکان پیشنهاد کرد بیایند تعارض منافع در بخش درمان را حل کنند و اجازه دهند نظام ارجاع و  پزشک خانواده پیاده‌سازی شود. منابع بسیار عظیمی از کشور صرف درمان می‌شود و همه درگیر آن هستند اما هیچ‌کس نیامده این‌جا کار کند. هیچ‌کس به  فکر حل تعارض منافع در بخش پزشکی نبوده است.

 چرا همه‌اش می‌گوییم دولت باید حل کند؟ مگر ما خیّر مدرسه‌ساز نداریم؟ عده‌ای آمده‌اند فضای آموزشی برای بچه‌های این کشور ساخته‌اند کسی هم  متعرض‌شان نشده است. هزاران مسئله دیگر در این کشور داریم که می‌توانیم از  همین مسیرها حل‌شان کنیم.

 برخی فکر می‌کنند هر مسئله‌ای که ما را به حکومت وصل کند نجس است! چرا صداوسیما را تحریم می‌کنند؟! چرا اپلیکیشن‌های  داخلی را تحریم می‌کنند؟ چرا اگر اصلاح‌طلبی بگوید من در اپلیکیشن «بله» هستم، مورد تمسخر قرار می‌گیرد؟ چون فکر می‌کنند باید این مقابله‌ها باشد،  این مشروعیت‌زدایی‌ها باشد، این منازعه باقی باشد.

 من می‌گویم بیایید از مسیر دیگری برویم. مسیری برویم که در آن منازعه نباشد. کاری کنیم که این بی‌اعتمادی‌ها ترمیم شود. می‌گویید فایده ندارد، خیلی خب! سقوط می‌کند. شما چرا نگرانش هستی. اما این‌طور نیست. حکومت هم متوجه است که این‌ها راه‌حل است و به حل مسائل کمک می‌کند.

 همان حرف آقای فراستخواه را تکرار می‌کنم که بله؛ ما به کنش‌گران مرزی  نیاز داریم. این دعوا تا کی باید ادامه پیدا کند؟ تا وقتی ساقط شود؟ هر دوطرف هم سر سفره انقلاب نشسته‌اند اما بر سر و کله هم می‌زنند. این چه اصلاح‌طلبی‌ای است.

 راه به نظر من این است و خودم هم امتحان کرده‌ام و نتیجه گرفتم. روزنه‌گشایی یعنی همین. یعنی اصلاحات تدریجی و جلوگیری از منازعه و تنش. ما  باید درک کنیم شرایط‌مان چیست. ما یک کشور اروپایی نیستیم که مانند آنان  مسائل‌مان را حل کنیم. نه ما در یک شرایط بسته هستیم. در شرایط بسته، باید  طور دیگری عمل کرد. باید شرایط دیگری ایجاد کرد. این یک فکر نو است و  بحث‌های آن باید به شکل جدی دنبال شود. باید با جسارت مسئله را دنبال کنیم و  نترسیم که انگ بزنند این حکومتی است و از خودشان است و…

انصاف نیوز: اما اگر شما امروز وقتی بخواهید در سیستان و  بلوچستان کار کنید، حتما با حاکمیت محلی کار دارید و حتما مسائل آن‌جا تا  حدود زیادی امنیتی شده است. در این شرایط چطور می‌شود کار جامعه‌محور کرد؟

نعیمی‌پور: این به خاطر کج‌فهمی‌هایی است که هم در سمت  حکومت و هم در سطح جامعه وجود دارد. در سمت حکومت که مشخص است، فکر می  کنند 3 نفر بیشتر که دور هم جمع شوند حتما کاسه‌ای زیر نیم‌کاسه‌اش هست اما  در مورد جامعه هم از کار اجتماعی بد برداشت شده. یک ان‌جی‌او که ثبت  می‌شود تا کار اجتماعی کند، باید در همان چارچوب کار کند اما به دو سال  نرسیده، مدعی می‌شود.

 من مسئله‌ی سیستان و بلوچستان را مثال می‌زنم که خودم تجربه‌اش کردم و اتفاقاً با وجود آن‌که با حاکمیت محلی هم سروکار داشته‌ام اما با هیچ مسئول امنیتی و انتظامی تنش و منازعه‌ای به وجود نیامده است.

 شما در بلوچستان می‌بینید که عده‌ای سلبریتی فعالیت‌هایی می‌کنند که موجب وهن‌ شخصیت و از بین‌رفتن اعتماد به نفس مردم بلوچ است. خب، کسی که چنین کاری می‌کند معلوم است مردم آن منطقه را اصلاً نمی‌شناسد. می‌گوید پنج هزار بطری آب برده‌ام. ماسک برده‌ام. حالا این را در شبکه‌های اجتماعی پخش می‌کند و  بلافاصله هم می‌گوید حکومت این‌جا هیچ کاری نکرده است! یعنی بلافاصله مسئله را سیاسی می‌کند. خب معلوم است که حکومت با او برخورد می‌کند.

 چطور هزاران مدرسه در این کشور ساخته شده اما کسی کاری‌شان نداشته است؟ ان‌جی‌اویی که ثبت شده باید در چارچوب قانون کار خودش را بکند، حق ندارد کار سیاسی بکند.

 من معتقد نیستم که اگر یک کار جدی اصولی شود، لزوما حکومت می‌زند و آن را از بین می‌برد. نه، استقبال هم می‌کند چون نیاز دارد. اگر بروز هم نمی‌دهد، می‌داند که چقدر مسئله دارد و چقدر از حل‌شان ناتوان است. بنابراین اگر شما برای نمونه بیایید و کمک کنید که تعارض منافع در بخش درمان حل شود، حکومت استقبال هم می‌کند چون کار بسیار مهمی است. 20 سال است  که نظام ارجاع در همه اسناد بالادستی تکرار شده اما اجرا نشده است. این یک  قلم را که حل کنید، مشکل بزرگی را حل کرده‌اید. توجه کنید که وقتی می‌گوییم سلامت، یعنی خدمت به همه مردم ایران. وقتی می‌گوییم آموزش یعنی  خدمت به همه مردم ایران.


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...