بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) بازوی اجرایی نهادهای حمایتی است
مدیرعامل بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) در سی‌وهشتمین نشست «یک چای، یک تجربه» به شرح اهداف و برنامه‌های این بنیاد پرداخت که مهم‌ترینِ آن، همکاری اجرایی با نهادهای حمایتی است.

 به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، سی‌وهشتمین نشست «یک چای، یک تجربه» عصر دوشنبه، ۲۰ آذر با حضور حسین صمدیان؛ مدیرعامل بنیاد خیریه «حضرت رقیه (س)» و جمعی از مدیران و اعضای برخی مؤسسات خیریه و سمن‌ها در سالن جلسات آکادمی خیر ایران برگزار شد.

 صمدیان در این نشست با بیان اینکه در سال ۱۳۸۶ ایده تأسیس خیریه حضرت رقیه (س) به وجود آمد بیان کرد: در ابتدا، کار را با کمک دو نفر از دوستان و با جمع‌آوری اقلام دست دوم برای استان‌های محروم آغاز کردیم. در ادامه اندک‌اندک به نقطه‌ای رسیدیم که در سال ۱۳۹۳ این کار به مدل اجرایی و یک ساختمان و ساختار تبدیل شد و ۱۴ طرح به نام ۱۴ معصوم (ع) نامگذاری کردیم. برای این منظور از فرمانداری شهرستان بهارستان مجوز لازم اخذ شد که این مجوز در سطح استان است اما با تلاش‌های صورت‌گرفته به زودی به مجوز ملی تبدیل می‌شود.

 وی با اشاره به اینکه خیریه حضرت رقیه (س) در حال حاضر ۱۲۰ نیرو دارد، بیان کرد: هنگامی که فعالیت‌های خیریه آغاز شد، من دانشجوی رشته الکترونیک بودم و در مخابرات کار می‌کردم و در آن زمان این کار را با سه نفر از دوستان آغاز کردیم. فرایند کار نیز به اینصورت بود که با نگرش‌های خیرخواهانه جلساتی را تشکیل می‌دادیم و فعالیت‌های مختصری هم در این زمینه داشتیم. در نهایت، استمرار و تلاشمان باعث شد که این کار متوقف نشود و نتیجه بدهد. بر همین اساس، از سال ۱۳۹۳ که خیریه ساختارمند شد، به مخابرات هم نرفتم و تمرکز  اصلی خودم را روی خیریه گذاشتم.

 بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) بازوی اجرایی نهادهای حمایتی است

 مدیرعامل بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) اظهار داشت: در ابتدا در فضاهای فرهنگی و مساجد فعالیت‌هایی داشتم و اینگونه تصور می‌کردم که کارکردن در مخابرات موجب می‌شود تا بتوانم در این زمینه پیشرفت داشته باشم. اما در عین حال علاقه‌مند بودم تا در کنار امرار معاش و سامان دادن به امور دنیوی، برای آخرت نیز توشه‌ای داشته باشم، چه‌اینکه شاهد سخت‌ترشدن شرایط اقتصادی هم بودم و این مسئله بیش از پیش من را به سمت ایجاد یک تشکل خیریه سوق می‌داد. از این رو، انگیزه‌های لازم برای تأسیس خیریه به وجود آمد تا در کنار چرخیدن چرخ زندگی، یک جریان خیر نیز در کشور به راه افتد. خیریه تأسیس شد و این فعالیت‌های خیر تاکنون نتایج خوبی هم داشته است و می‌توان گفت که خیریه حضرت رقیه (س) تاکنون بنیان‌گذار بسیاری از حرکت‌های خیر در کشور بوده است.

 صمدیان در مورد نامگذاری خیریه به نام حضرت رقیه (س) تصریح کرد: در سال ۱۳۸۰ در هیئت حضرت رقیه (س) در شهرک آزادی فعالیت داشتم و نگاهم این بود که با نام حضرت رقیه (س) جشن تکلیف برگزار شود و کمک‌هایی در قالب اهدای جهیزیه به دختران صورت گیرد. همین امر سبب شد تا اسم حضرت رقیه (س) را برای خیریه انتخاب کنیم.

 وی ساختار بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) را منحصر به فرد دانست و افزود: از روز نخست نگاه‌ ما این نبود که در کنار سایر خیریه‌ها، جامعه هدفی را تحت پوشش داشته باشیم؛ زیرا موافق موازی‌کاری نبودیم. بلکه برنامه ما این بود که بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) بازوی اجرایی نهادهای حمایتی باشد. بدین ترتیب پروژه‌های نهادهایی مانند کمیته امداد، بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی حضرت امام (ره)، سازمان بهزیستی و ... را پذیرفتیم و اجرا کردیم و در حال حاضر نیز این پروژه‌ها در دست انجام هستند.

بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) مجری پروژه‌های محرومیت‌زدایی است

 مدیرعامل بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) در ادامه با اشاره به بنیانگذاران این بنیاد و نحوه فعالیت‌های آن افزود: تعدادی از حامیان فکری این خیریه، جمعی از سرداران سپاه پاسداران بودند. از سوی دیگر، آقای پرویز فتاح هم که در تعاونی سپاه بود از ما برای تشکیل این خیریه حمایت کرد. نکته دیگر در زمینه خیریه این است که شناسایی و پالایش افراد نیازمند را نهادهای حمایتی انجام می‌دهند و ما با افراد نیازمند ارتباطی نداریم. بلکه، نهادهای حمایتی، خیریه‌ها، مساجد، هیئت‌ها و شرکت‌هایی که مسئولیت خدمات اجتماعی دارند به ما مراجعه می‌کنند. به بیان دیگر، می‌‎توان رسالت بنیاد را اینگونه توضیح داد که بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) پروژه‌های محرومیت‌زدایی را انجام می‌دهد. 

 صمدیان در بخش دیگری از سخنان خود به برخی اقدامات بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) پرداخت و بیان کرد: تهیه جهیزیه، ساخت واحدهای عمرانی شامل اتاق مادر، سرویس بهداشتی، مسجد و نمازخانه، ساخت مدرسه، تولید کالای خواب، کارآفرینی با برند پرنیا در جهت تولید محصولات حجاب، تولید و بسته‌بندی سبدهای مواد غذایی، طرح زیارت برای اعزام زائران اولی‌ها به مشهد، توزیع لوازم‌‎التحریر، طرح‌های کرامت، برکت و طرح دعوت، از جمله اقدامات و طرح‌های بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) محسوب می‌شوند.

بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) با جوانان حزب‌اللهی و انقلابی اداره می‌شود

 وی با اشاره به اینکه بنیاد با نیروهای حزب‌اللهی و انقلابی سراسر تهران اداره می‌شود، تصریح کرد: در ابتدا بسیاری از نیروهای تشکیل‌دهنده بنیاد، اهالی مساجد و هیئت‌های منطقه تهرانسر بودند اما در ادامه به جذب نیروهای حزب‌اللهی و انقلابی از سراسر تهران پرداختیم و می‌توان گفت در حال حاضر بنیاد با یک گروه انقلابی اداره می‌شود. در بنیاد 120 نفر نیروی استخدامی با قرارداد رسمی در حال فعالیت هستند و برخی افراد نیز به صورت داوطلبانه و غیرحضوری با بنیاد همکاری می‌کنند که تعداد آن‌ها به حدود 40 نفر می‌رسد. افزون بر این، هیئت‌امنای بنیاد متشکل از 9 عضو و هیئت‌مدیره نیز متشکل از 13 عضو است که هریک از آن‌ها معاونان بنیاد محسوب می‌شوند.

 صمدیان با بیان اینکه بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) بنیادی باقدمت و قابل اعتماد است، گفت: ما با تمام نهادهای کشور از جمله دفتر ریاست جمهوری، بنیاد شهید، امور مساجد، شهرداری، مسجد مقدس جمکران، آستان قدس رضوی و بهزیستی همکاری می‌کنیم‌ و دلیل این حجم وسیع از همکاری‌ها نیز سابقه و قدمت طولانی بنیاد است که سبب‌ شده اعتماد نهادهای مختلف جلب شود. همین امر موجب شد تا آقای فتاح نیز بسیاری از مجموعه‌ها را با بنیاد ما مرتبط کنند.

 وی سیستم ارتباطات بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) را گسترده توصیف کرد و افزود: سیستم ارتباطات ما لایه‌بندی دارد؛ به این معنا که یک لایه ارتباط با نهادها و یک لایه ارتباط با سلبریتی‌ها داریم. بر همین اساس برخی از فوتبالیست‌ها، بازیگران، مداحان و سخنرانان نزد ما حساب دارند و با ما همکاری می‌کنند. برای نمونه می‌توانم از افرادی نظیر نجم‌الدین شریعتی، عبدالرضا هلالی، حامد بهداد و محسن چاوشی نام ببرم که به همکاری با ما می‌پردازند.

 به 11 کشور دنیا خدمت‌رسانی می‌کنیم

 ارائه خدمات خیریه و بشردوستانه به ۱۱ کشور دنیا از جمله کشورهای اسلامی منطقه مثل سوریه و افغانستان، موضوع دیگری بود که مدیرعامل بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) از آن سخن به میان آورد. وی به حمایت‌های سردار شهید حاج قاسم سلیمانی از این فعالیت‌ها نیز اشاره کرد.  

ساختار خیریه‌ها متولی مشخصی ندارد

 صمدیان در بخش دیگری از صحبت‌های خود به موانع موجود در کار خیر اشاره کرد و گفت: یکی از موانع جدی در این زمینه این است ساختار خیریه‌ها متولی مشخصی ندارد، به‌نحوی که سازمان‌ها و نهادهایی نظیر سازمان اوقاف و امور خیریه، فرمانداری، استانداری، کمیته امداد، سازمان بهزیستی و ... هریک بخش‌هایی از کار خیر را بر عهده دارند. به بیان دیگر، می‌توان از 40 نهاد حمایتی نام برد که در حال محرومیت‌زدایی هستند. بر این اساس، در لایه مربوط به خیرین، مراکز نیکوکاری و گروه‌های جهادی، یک حرکت جزیره‌ای شکل گرفته است و همین امر سبب شده تا فعالیت‌های تکراری به موازات یکدیگر گسترش یابند که مشکلاتی را هم به همراه داشته است. برای نمونه، خانواده‌ای که هیچ دختری نداشته، هشت بسته جهیزیه از نهادهای مختلف حمایتی دریافت کرده است، حال آنکه بسیاری از دختران، در انتظار کمک نهادها برای تهیه جهیزیه هستند. از این رو، فعالیت خیریه‌ها به خوبی دیده نمی‌شود و قوانین هم به درستی اجرا نمی‌شود.

 وی در ادامه افزود: در سیستم خیریه کشور ساختار مشخصی وجود ندارد. از این رو، همه نهادهای حمایتی باید دور یک میز بنشینند و به ساختار مشخصی برسند تا فقر ریشه‌کن شود. در کشور حدود ۱۵ میلیون نفر تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی و خیریه‌ها هستند و آنچه می‌تواند از این آمار بکاهد، بهره‌برداری صحیح از منابع و استفاده از کمک مردم است.

 صمدیان با اشاره به قوانین مربوط به حوزه خیریه‌ها بیان کرد: قوانین برای خیریه‌ها درست نوشته نشده است و همین امر سبب شده تا خیریه‌ها گرفتار مسائل نظارتی و مالیاتی شوند. نتیجه این وضعیت نیز عدم تمایل افراد برای تأسیس خیریه‌ها است. بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) از سال ۱۳۹۴ تاکنون سه هزار میلیارد تومان صرف خدمات اجتماعی کرده است اما با این وجود، پرونده مالیاتی بنیاد در سال‌های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ همچنان باز است.

حمایت از خیرین را جایگزین موازی‌کاری‌ها کرده‌ایم

 مدیر عامل بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) با اشاره به اهداف این بنیاد تصریح کرد: ما با نیازمندان به طور مستقیم در ارتباط نیستیم؛ زیرا این یک کار تخصصی است. از این رو، ترجیح ما این است که به جای موازی‌کاری، به حمایت از خیرین و نهادهای حمایتی بپردازیم. بر همین اساس، تاکنون توانسته‌ایم 200 خیریه را تحت پوشش خود قرار بدهیم. افزون بر این، بنیاد، منابع خود را از خیرین، نهادها و تولیدکنندگان دریافت می‌کند و برای نمونه تاکنون ۶۰۰ هزار میلیارد تومان خرید از کارخانجات لوازم خانگی داشته‌ایم.

 وی با تاکید بر لزوم حفظ کرامت نیازمندان تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که در کشور داریم، نگاه ترحم‌آمیز به خانواده‌های نیازمند است. ما به نهادهایی که اهدای جهیزیه دارند پیشنهاد می‌کنیم به جای ارسال بسته جهیزیه به در منزل نیازمندان، آنها را برای خرید معرفی کنند تا خودشان اجناس را خریداری کنند و کرامت‌شان هم حفظ شود. برای نمونه دو نمایشگاه بزرگ در غرب و شرق تهران برای لوازم خانگی آماده شده است. نهادها می‌توانند نیازمندان را به چنین نمایشگاه‌هایی برای تهیه جهیزیه ارجاع دهند و سقف خرید هم برایشان مشخص کنند. افزون بر این، سایت «اکرام کالا» هم وجود دارد که نیازمندان می‌توانند جهیزیه را انتخاب کنند تا برای آن‌ها ارسال شود.

 هر کس درست عمل کند در حال خدمت است

 صمدیان در بخش دیگری از این نشست، پاسخگوی برخی پرسش‌ها بود و در پاسخ به این پرسش که با کار در خیریه چه تغییراتی در زندگی‌تان ایجاد شده است؟ بیان کرد: هر کسی در هر جایگاهی که کار می‌کند در حال خدمت به کشور است. یعنی اینگونه نیست که بگوییم اگر کسی در خیریه کار کرد در حال خدمت کردن است اما مدیرعامل یک شرکت خدمت نمی‌کند. اعتقاد من بر این است که هر کسی که کار خود را به درستی انجام بدهد در حال خدمت به اسلام، انقلاب و کشور است. 

 وی تصریح کرد:  خدا به زندگی شخصی و کاری ما برکت داده است. من در این مسیر عنایات ویژه‌ای دیده‌ام و لطف حضرت رقیه (س) شامل حالم شده است‌. در حال حاضر بیش از 90 درصد وقت و توان من برای خیریه صرف می‌شود و کمتر می‌توانم برای خانواده وقت بگذارم اما این را درک کرده‌ام که یک دست دیگری زندگی ما را مدیریت می‌کند.

گزارش از مریم داوری


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...

دیدگاه‌های بازدیدکنندگان

سلام امکان این هست که با یکی از خیرین در تماس باشم

ارسال پاسخ 23 فروردین 1403