به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، هفتادوپنجمین نشست «یک چای، یک تجربه» در سال ۱۴۰۳، دوشنبه ۲۱ آبانماه با حضور ابوالفضل حیدری؛ نایبرئیس هیئتمدیرۀ بنیاد نیکوکاری «الغدیر دلیجان»، غلامحسین منصوری؛ عضو هیئتمدیره و حسن منصوری؛ مدیرعامل بنیاد نیکوکاری الغدیر دلیجان و جمعی از فعالان اجتماعی و نمایندگان خیریهها و سمنها در محل آکادمی خیر ایران برگزار شد.
ابوالفضل حیدری؛ نایبرئیس هیئتمدیرۀ بنیاد نیکوکاری الغدیر دلیجان در ابتدای صحبتهای خود، ضمن ابراز خشنودی جهت حضور در این نشست، گفت: شهرستان دلیجان در استان مرکزی یک رویکرد صنعتی دارد و از حدود ۶۰ هزار نفر جمعیت برخوردار است. مؤسسات خیریه زیادی در دلیجان وجود داشت، اما در سال ۱۳۸۸ متوجه شدیم که به یک موضوع، به خوبی پرداخته نشده و روی زمین مانده است و آن موضوع، شناسایی و حمایت از بیماران سرطانی، کلیوی و مادرزادی بود. زمانی که متوجه این موضوع مهم شدیم، ۴۰ نفر از دوستان که همه افراد قابل اعتمادی در سطح شهرستان بودند، جمع شدیم و با تشکیل هیئتامنا مؤسسه را تأسیس کردیم. این ۴۰ نفر همه از مدیران شهری، خیرین و در کل افراد خوشنام بودند.
در بنیاد الغدیر بهدنبال کارهای بر زمینمانده بودیم
وی در ادامه افزود: بنده قبلاً رئیس ادارۀ آموزشوپرورش شهرستان دلیجان بودم، آقای غلامحسین منصوری قبلاً شهردار دلیجان بود و آقای حسن منصوری هم رئیس اداره بودند. در واقع میخواستیم این کارِ روی زمینمانده را انجام دهیم و به دنبال انجام یک کار تکراری نبودیم. از ابتدای تأسیس این بنیاد در سال ۱۳۸۸ خیلی خوشبین و امیدوار بودیم و خوشبختانه به همان شکل خوب و مثبتی هم که فکر میکردیم کارها پیش رفت. مردم دلیجان نیز مانند تمام مردم ایران از عقل و عاطفه برخودار هستند و در جایی که نیاز باشد، براساس عقل و در جایی که نیاز باشد براساس عاطفه تصمیم میگیرند، اما نکتهای که وجود دارد این است که ما مردم ایران و دلیجان، در برخی از زمانها عاطفیتر برخورد میکنیم و تصمیم میگیریم؛ مثلاً در ایام محرم و رمضان و سایر مناسبتهای ملی و مذهبی، عاطفیتر برخورد میکنیم. بر همین اساس باید از این ایام برای خیرخواهی استفاده کرد.
نایبرئیس هیئتمدیرۀ بنیاد نیکوکاری الغدیر دلیجان در ادامه با اشاره به نکات دیگری دربارۀ این بنیاد تصریح کرد: بنیاد الغدیر با مجوز از سازمان بهزیستی کشور شروع به فعالیت کرد. تا جایی هم که اطلاع دارم بیشترین مجوزهای خیریه از سازمان بهزیستی صادر میشود. زمانی که مجوز را گرفتیم، به فکر این افتادیم که باید مکانی برای مؤسسه داشته باشیم؛ بنابراین از خیرین دلیجان که به دلیل ساخت بیمارستانها و … بهخوبی شناختهشده بودند، کمک گرفتیم. در طول ماه رمضان چندبار مراسم برگزار کردیم و با استفاده از فراخوانی که منتشر کردیم توانستیم مقداری پول جمعآوری کنیم. در این مراسم یک قطعه زمین اهدا شد و یک ساختمان چهار طبقه به عنوان مکان بنیاد در این زمین ساختیم.
الغدیر دلیجان چگونه مددجو میپذیرد؟
وی دربارۀ نحوۀ پذیرش مددجو در بنیاد الغدیر بیان کرد: زمانی که افراد به مؤسسه ما مراجعه میکنند، دو معرف به ما معرفی میکنند. البته شهر کوچک است و ما معمولاً افراد را میشناسیم. در مرحله بعد، پزشک معتمد داریم که بیمار را معاینه میکند و به راستیآزمایی میپردازد. زمانی که پزشک آنها را تأیید کرد، پرونده تشکیل میشود و فرد بیمار به مراکز دولتی و خصوصی مراجعه میکند و فاکتور هزینههای درمانی را برای ما میآورد. مؤسسه هم هرماه به آنها هزینه پرداخت میکند.
نایبرئیس هیئتمدیرۀ بنیاد نیکوکاری الغدیر دلیجان در ادامه با اشاره به نحوۀ پرداخت هزینه به مددجویان افزود: مؤسسه درآمد زیادی ندارد، اما به همان نسبتی که درآمد داریم ماهبهماه هزینه پرداخت میکنیم و تا امروز هیچ پرداختیای را به شخص انجام ندادهایم بلکه مثلاً به بیمارستانها هزینه را پرداخت میکنیم. در واقع نیازمندان را با تحقیق فراوان پیدا میکنیم و در سطح شهر حضور فعال داریم. در حال حاضر ۲۰۰ پرونده داریم که شامل بیماران سرطانی، کلیوی و مادرزادی است. یک کار متفاوت نیز انجام دادهایم و فضایی را برای جوانانی که استعداد دارند اما شرایط مالی ندارند فراهم کردهایم و آن اینکه از لحاظ مالی آنها را حمایت میکنیم؛ مثلاً ما یک فوتبالیست داریم که درحال حاضر در یکی از ورزشگاههای خوب تهران در حال بازی است و چون تحقیق کردیم و متوجه شدیم شرایط مالی چندان مناسبی ندارد، از ایشان حمایت کردیم تا با اینکار یک استعداد ورزشی هم شکوفا شود. همچنین افراد با استعداد را در جهت تهیه کتابهای درسی و کمکدرسی نیز حمایت میکنیم.
اعتماد مردم دلیجان؛ بزرگترین سرمایۀ بنیاد الغدیر
حیدری با اشاره به زمینهای وقفشده برای بنیاد الغدیر عنوان کرد: در شهرهای کوچکتر افکار، بستهتر و ریسک هم کمتر است اما با تمام این موارد، خیرین دلیجان زمینهای زیادی برای بنیاد وقف کردهاند و ما سعی میکنیم از این زمینها بهترین بهرهوری را داشته باشیم تا شاید بتوانیم به افراد بیشتری کمک کنیم. بنیاد سرمایه بالقوۀ خوبی دارد و دلیل این امر، اعتماد خیرین است. حدود 60 هزار نفر از مردم دلیجان به این ۴۰ نفر هیئتامنا اعتماد دارند و این اعتماد است که کار را پیش میبرد. یک بحران اجتماعی در کشور ما وجود دارد و آن هم بیاعتمادی است، اما با وجود این بیاعتمادی باز هم برخی افراد عامل کار خیر میشوند و کار خیر انجام میدهند. امیدوارم خداوند حافظ این افراد باشد. خیلی از انسانهایی که روی زمین راه میروند دستوپای خدا هستند.
وی دربارۀ ساختار سازمانی بنیاد نیکوکاری الغدیر دلیجان بیان کرد: ۴۰ نفر هیئتامنا و هفت نفر هیئتمدیره در مؤسسه داریم. ما برای انتخاب اعضای هیئتمدیره افرادی که در دلیجان کارهای خیر انجام میدهند؛ مثلاً افراد بیمارستانساز، مدرسهساز و مسجدساز را شناسایی کردیم. در مرحله بعد سازمان بهزیستی باید صلاحیت این ۴۰ نفر را تأیید میکرد. البته این تأیید صلاحیت توسط بهزیستی در حال حاضر خیلی کار سختی شده است، اما در آن زمان راحتتر بود. اعضای هیئتمدیره هم از میان همین ۴۰ نفر و با استفاده از انتخابات تعیین میشود و ترکیب هیئتمدیره سالی یکبار تغییر میکند. همچنین یک نفر هم به عنوان مدیرعامل داریم و تعداد نیروی موظفی ما نیز دو نفر است. جلسات هیئتمدیره بهصورت منظم برگزار و به پروندهها رسیدگی میشود؛ بنابراین ما یک ساختار کاملاً ساده و قابل دسترس داریم.
اهداف الغدیر دلیجان
حیدری دربارۀ هدف بنیاد نیکوکاری الغدیر دلیجان گفت: هدف مؤسسه، رسیدگی و کمک به بیماران صعبالعلاج، کلیوی، سرطانی، دیالیزی و مادرزادی است که خود شامل ۳۴ نوع بیماری میشود. همچنین کمک به بچههای بااستعداد و کمتوان و تلاش برای جذب خیرین برای کمک به این افراد را نیز در دستور کار داریم.
نایبرئیس هیئتمدیره بنیاد نیکوکاری الغدیر دلیجان با بیان نکاتی دربارۀ زمینهای وقفشده برای بنیاد و تعداد افرادی که در این سالها به آنها خدمات ارائه شده است، خاطرنشان کرد: اموال بنیاد شامل سه قطعه زمین ۲۵۰ متری (جمعاً ۷۲۵ متر مربع)، یک قطعه زمین به مساحت ۳۲۰ متر مربع، یک قطعه زمین به مساحت هزار و ۲۱۰ متر مربع، یک قطعه زمین به مساحت ۳۸ هزار متر مربع و چند مغازه است. هزار و ۶۰۰ نفر نیز تا امروز به مؤسسه ما کمک کردهاند. تعداد کل پروندهها از ابتدای تأسیس تا امروز نیز ۶۷۰ مورد بوده است و از این تعداد، ۱۳۷ مورد امروز در جریان است و بقیه موارد یا فوت کردهاند یا بهبود یافتهاند.
حیدری تصریح کرد: در حال حاضر ۶۳ بیمار سرطانی از سمت مؤسسه حمایت میشوند که ۴۴ نفر از آنها خانم و ۱۹ نفر آقا هستند. شایعترین سرطان این افراد سرطان سینه، روده، غدد لنفاوی، ریه، خون، پروستات، تیروئید، حنجره، پوست و تومور مغزی بوده است. ۱۱ بیمار کلیوی داریم که شامل چهار خانم و هفت آقا میشود و در حال حاضر چهار نفر هم در نوبت پیوند کلیه قرار دارند و از ابتدا تا امروز، ۱۲ نفر با حمایت مؤسسه پیوند کلیه انجام دادهاند. افزون بر اینها، ۲۱ بیمار مادرزادی توسط بنیاد حمایت میشوند که شامل ۹ خانم و ۱۲ آقا میشود و همچنین از ۴۲ نفر که بیماریهای غیرمرتبط دارند نیز توسط بنیاد الغدیر حمایت صورت میگیرد.
میزان خرجومخارج الغدیر در سال قبل و امسال
وی با اشاره به میزان درآمد و میزان خرجومخارج بنیاد الغدیر توضیح داد: در سال ۱۴۰۲ بنیاد حدود دو میلیارد تومان برای افراد هزینه کرد و میزان هزینهای که در سال ۱۴۰۳ برای افراد تحت حمایت صرف کرده است، تا این لحظه ۱.۵ میلیارد تومان است. ما به فرد تا جایی که توان داریم کمک میکنیم؛ یعنی اگر بیماری مراجعه کند که هزینۀ عملش ۷۰ میلیون تومان باشد، ما توان این را نداریم که تمام این مبلغ را به ایشان کمک کنیم، اما هر مقدار که بتوانیم به این فرد کمک میکنیم. هزینۀ عمل بیماران پیوند کلیه بسیار بالا است و ما در این شرایط در سطح شهر فراخوان میدهیم و هر مقدار که جمعآوری شود، به علاوۀ مبلغی که خود بنیاد توان کمک کردن دارد را به فرد پرداخت میکنیم. ما یک کمک روزانه و یک کمک فوری داریم که برای شرایط و افراد خاص و اضطراری است که در این زمینه فراخوان میدهیم.
نایبرئیس هیئتمدیرۀ بنیاد نیکوکاری الغدیر دلیجان در پایان صحبتهای خود گفت: بنیاد ما جهتگیری سیاسی ندارد و در تنشهای سیاسی دخالت نمیکند؛ چون نمیخواهیم اعتماد نهادهای اطلاعاتی را از بین ببریم و میخواهیم بتوانیم همچنان به افراد کمک کنیم. بعضی مواقع کمیته امداد و سازمان بهزیستی نیز مددجو معرفی میکنند و در کل ارتباطات خوبی میان بنیاد و مراکز دولتی وجود دارد.
میخواهیم با درآمدزایی از کمک مردم بینیاز شویم
در بخش دیگری از این نشست، غلامحسین منصوری؛ عضو هیئتمدیرۀ بنیاد نیکوکاری الغدیر دلیجان به ایراد سخن پرداخت و با اشاره به بهرهور کردن زمینهای بنیاد بیان کرد: یکی از اهداف بنیاد این بود که به مرور زمان از کمک مردم بینیاز شویم و برای درآمدزایی یکسری برنامهها ارائه کردیم. تعدادی زمین برای مؤسسه وقف شده است که در یکی از این زمینها یک ساختمان چهارطبقه برای خود مؤسسه ساختیم. این ساختمان، شش واحد مسکونی و تجاری دارد که آنها را اجاره دادیم و از درآمد آن برای مؤسسه استفاده میکنیم. برای سایر زمینها نیز برنامه داریم که آنها را بهصورت بالفعل دربیاوریم. در حال حاضر سند آنها را گرفتهایم و میخواهیم این زمینها را تبدیل به املاک درآمدزا کنیم. همانطور که آقای حیدری هم گفتند ما حدود هفت قطعه زمین داریم و مجموع دارایی بنیاد الغدیر، حدود ۳۵ میلیارد تومان است. بنیاد تحت نظارت افراد و مؤسسههای مختلف است اما در حال برنامهریزی برای بالفعل کردن زمینها هستیم. خیلی از دوستان مایل بودند سهمی از شرکت خود را به بنیاد اختصاص دهند که هنوز انجام نشده است.
وی در ادامه افزود: در سال گذشته، چیزی حدود ۱۵ میلیارد تومان که البته به صورت زمین است به بنیاد الغدیر کمک شد. بنیاد در شهرستان دلیجان جایگاه خود را پیدا کرده است و مردم به آن اعتماد دارند و این اعتماد باعث شده است تا بتوانیم به کسانی که به کمک نیاز دارند بهتر کمک کنیم. بنیاد محدود به قشر خاصی نیست؛ زیرا دلیجان یک شهر صنعتی و مهاجرپذیر است. صنایع ایزوگام، الیاف و نساجی، صنایع فرش و برندهایی مانند ستارۀ طلایی و پاتریس برای دلیجان هستند. شرایط مهاجرپذیر بودن این شهر میطلبد که کارهای خیر و کمکها هم به همین روند ادامه پیدا کند و توسعه یابد. به طور کلی ما دوست داریم موقوفات بنیاد را به مراکز درآمدزا تبدیل کنیم و بنیاد همدانیان در اصفهان الگوی ما بوده است. همچنین با ادارات دولتی مانند سازمان نظام مهندسی و شهرداری ارتباط نزدیکی داریم و شهرداری معمولاً در احداث و کارهای ساختوساز با ما همکاری میکند.
رویکرد مدیریتی الغدیر
حسن منصوری؛ مدیرعامل بنیاد نیکوکاری الغدیر دلیجان سخنران دیگر این نشست بود و دربارۀ رویکرد مدیریت بنیاد بیان کرد: در طول این ۱۵ سال که از عمر بنیاد میگذرد، در راستای اهدافی که همکاران معرفی کردند حرکت کردیم. بنیاد برای کمک به بیماران کلیوی از انجمن کلیوی ایران نمایندگی دارد و بابت سایر بیماریها هم از برخی مؤسسههای مربوطه نمایندگی داریم. نکتۀ دیگر هم اینکه، همیشه پول را به شخص پرداخت نمیکنیم، بلکه برخی مواقع مثلاً به بیمارستان نامه میزنیم یا پول را به آنها پرداخت میکنیم. در زمینۀ زمینهای وقفشده هم برنامه ساختوساز داریم و بعد از ساخت مسکن میتوانیم درآمد را برای بنیاد و بیماران وابسته به بنیاد صرف کنیم. برای زمینها سند میگیریم؛ چنانکه تاکنون برای برخی از زمینها سند گرفتهایم.
مدیرعامل بنیاد نیکوکاری الغدیر دلیجان گفت: یک صندوق داریم و آن در سطح شهر توزیع کردهایم تا مردم از طریق این صندوق هم بتوانند کمک کنند. ما برای تمام افرادی که در سطح شهر فوت میکنند اطلاعیه میدهیم و در تمام مراسمات شرکت میکنیم و یک برگه به خانواده فرد فوتشده میدهیم که اگر بخواهند برای شادی روح فرد کاری انجام دهند، بنیاد ما آمادگی دارد به آنها کمک کند و با آنها همکاری داشته باشد. نکتۀ پایانی هم اینکه میزان هزینه صرفشده توسط بنیاد در سالهای مختلف کاملاً متفاوت بوده است و اگر آخر سال مبلغی هم باقی بماند، در حساب بنیاد خواهد بود.
گزارش از مهسا احمدی
دیدگاه خود را بنویسید