به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، هفتادوچهارمین نشست «یک چای، یک تجربه» در سال ۱۴۰۳، دوشنبه ۱۴ آبانماه با حضور سیدمحمود آذین؛ مدیرعامل «مؤسسۀ خیریۀ حضرت فاطمۀ زهرا (س)» و جمعی از فعالان اجتماعی و نمایندگان خیریهها و سمنها در محل آکادمی خیر ایران برگزار شد.
آذین در ابتدای صحبتهای خود ضمن ابراز خشنودی جهت حضور در این نشست، گفت: خیریۀ حضرت زهرا (س) از سال ۱۳۶۴ آغاز بهکار کرد. در آن زمان خلبان ارتش و در اصفهان مشغول بهکار بودم و از همان ابتدا از کمک کردن به دیگران لذت میبردم. دوستی داشتم که در آن زمان مدیر مدرسه باغچهبان در اصفهان بود. ما یک کلاس از این مدرسه را به خیریه تبدیل کردیم. در آن زمان، آذوقۀ خانوادههای فقیر را تأمین میکردیم؛ یعنی مواد خوراکی بستهبندی میکردیم و به مناطق و روستاهای فقیر میرفتیم و بین نیازمندان پخش میکردیم. این اتفاقات در اواخر سال ۱۳۴۰ و اوایل ۱۳۵۰ رخ میداد و خلاصه این روند ادامه پیدا کرد تا زمانی که انقلاب پیروز شد. از طرف دیگر بنده هم چند درجه در کارم ارتقا پیدا کرده بودم. بعد از انقلاب نیز همین روند تقسیم مواد غذایی بین فقرا را ادامه دادم؛ یعنی آخر هفته که بیکار میشدم به این کار میپرداختم.
چرا مؤسسه به نام حضرت زهرا (س) ثبت شد؟
مدیرعامل مؤسسۀ خیریۀ حضرت فاطمۀ زهرا (س) با بیان نکاتی در خصوص تأسیس خیریۀ حضرت زهرا (س) گفت: اسم خیریه را حضرت زهرا (س) گذاشتیم؛ به دلیل اینکه مجوز آن در روز میلاد با سعادت حضرت زهرا (س) صادر شد. از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۳ به دنبال مجوز خیریه بودیم. البته در سال ۱۳۶۸ در همان روز میلاد حضرت زهرا (س) خیریه رسمیت پیدا کرد. سورۀ فتح، محور فعالیتهای خیریۀ ماست. در واقع آیۀ آخر سوره فتح برای ما بسیار باارزش است؛ جایی که قرآن میفرماید: پیامبر (ص) بر کافران سختگیر است و با خودیها مهربان. آنها که پیرو پیامبر (ص) هستند رکوع و سجود میکنند و بهدنبال کار هستند و فضل خدا را میجویند. مشخصه آنها در چهرههایشان پیدا است. در واقع راه، رفتار و کردار آنها انسان را به یاد خدا میاندازد.
وی در ادامه افزود: کار خیر مانند دانهای است که در ابتدا که آن را میکاریم بسیار کوچک است، اما بعد از آبیاری به گونهای رشد میکند که خود شخصی که آن را کاشته است حیران میشود و کسی هم که مخالف کاشت آن بوده است، حسد میورزد. بحث کار خیر هم همینگونه است؛ ابتدا کوچک است، بعد بزرگ میشود تا جایی که خود مؤسس هم متعجب میشود که به کجا رسید و کسانی که مخالف کار خیر بودند هم حسادت میکنند و میگویند گدایی میکنید و به گداها پول میدهید. یا اینکه میگویند این چه کاری است که انجام میدهید، شما دارید به یک مشت مفتخور رسیدگی میکنید. این افراد انسانهای حسود هستند و قطعاً در همه سازمانها از این حرفها زده میشود.
حیطۀ کاری خیریهها معین نیست
مدیرعامل مؤسسۀ خیریۀ حضرت فاطمۀ زهرا (س) تصریح کرد: ما هرگز به کسی نمیگوییم بیایید کمک کنید، بلکه فقط افراد را معرفی میکنیم. ما فقط به افراد میگوییم که در جامعه این حجم از مشکلات وجود دارد. در شهرها و استانهایی مانند سیستانوبلوچستان با اینکه تعداد زیادی خیریه در حال فعالیت هستند، هنوز هم تعداد زیادی بچه بدون کفش و دمپایی و حتی لباس وجود دارد و این واقعاً شرایط بدی است. علت چنین چیزی عدم حیطهبندی برای خیریهها است. در خارج از کشور دو راه حل برای این موضوع وجود دارد؛ نخست وظیفهای و دوم منطقهای؛ یعنی میگویند این خیریهها در این منطقه و خیریههای دیگر در فلان منطقه کار کند و از لحاظ حیطهای این خیریه در فلان حیطه و آن یکی خیریه در فلان موضوع کار خیر انجام دهد. اما متأسفانه در کشور ما حیطهبندی برای خیریهها وجود ندارد و یک خیریه، همهکار انجام میدهد.
آذین با اشاره به مجوز بینالمللی مؤسسۀ خیریۀ حضرت زهرا (س) ادامه داد: مجوز ما بینالمللی است اما به دلیل روابط سیاسی دولتمان با خارج، فعالیت خارج از کشور نداریم. البته به دلیل اینکه باید یک نهاد اروپایی سازمان ما را تأیید کند، از نورد آلمان گواهی ایزو گرفتیم و در حال حاضر هفت سال است که آنها میآیند و از خیریۀ ما بازدید میکنند.
هدف ما حفظ کیان خانواده است
وی درخصوص اهداف مؤسسۀ خیریۀ حضرت فاطمۀ زهرا (س) بیان کرد: از جمله اهداف ما در این خیریه، حفظ کیان خانواده است. ما تمام موارد مورد نیاز یک خانواده که مثلاً پدر را از دست داده است، تأمین میکنیم؛ از تحصیل بچهها تا مواد غذایی، مسکن، سلامتی و ... . هر خانواده در خیریۀ ما سه پرونده دارد؛ یک پروندۀ کلی، یک پروندۀ فرهنگی و یک پروندۀ بهداشتی. بچههای تحت پوشش خیریۀ ما حتماً باید به مدرسه بروند و معدل آنها نباید زیر ۱۵ باشد. تا پایان دورۀ دکتری چنین قانونی برقرار است و هر موقع معدل آنها زیر ۱۵ شود، باید یک ترم خودشان هزینه خودشان را تأمین کنند. در واقع ما تمام موارد مورد نیاز یک خانواده را تأمین میکنیم. در زابل بیشترین افراد تحت پوشش را داریم و خیلی هم سعی میکنیم به آنها خوب رسیدگی کنیم؛ یعنی از تحصیل تا سفرهای کنار دریا و … را تأمین میکنیم.
مدیرعامل مؤسسۀ خیریۀ حضرت فاطمۀ زهرا (س) در ادامه افزود: در طول سال دوبار به افراد پوشاک هدیه میدهیم. تا سال گذشته به هر نفر یک کیلو گوشت و یک کیلو مرغ در ماه میدادیم؛ یعنی یک خانواده پنج نفره، پنج کیلو مرغ و پنج کیلو گوشت دریافت میکرد. به لطف خدا افراد خیلی نذر میکنند و کمک میکنند، حتی در خارج از کشور هم افرادی هستند که نذر میکنند و کمکهای خود را میفرستند تا این افراد بتوانند زندگی کنند. بنابراین از جمله خدمات ما، تهیۀ ارزق خانواده از جمله گوشت، برنج، میوه و … و کمکهزینه تأمین مسکن به صورت خرید یا اجاره است. نزدیک به هزار و 300 خانه برای خانوادهها تهیه کردیم که با کمک خیریه، مادران و کمیتۀ امداد امام خمینی (ره) این کار اتفاق میافتد. قبلاً یک پروژه داشتیم که کمیتۀ امداد ۵۰ میلیون و خیریۀ نیز ۵۰ میلیون کمک میکردند و بنیاد مسکن نیز به افراد ۱۰۰ میلیون وام میداد و آنها خانه میخریدند، اما در حال حاضر چون قیمت خانه خیلی افزایش پیدا کرده است، امکان اجرای این پروژه وجود ندارد و بیشتر برای افراد، خانه اجاره میکنیم. نصف خانهها به اسم مادر و نصف خانه به اسم فرزندان است.
10 سال است که برای توانمندسازی خانوادههای نیازمند کار میکنیم
وی بیان کرد: یکی دیگر از اهداف و خدمات مؤسسه ما، توانمندسازی خانواده است و تقریباً ۱۰ سال است که در حال اجرای این طرح هستیم؛ یعنی باید آنها را توانمند کنیم تا خودشان بتوانند مشکلاتشان را حل کنند و صرفاً به مصرفکننده تبدیل نشوند. در حال حاضر شرایط به دلیل گرانیها سخت شده است و با وجود اینکه درآمد ما هر سال افزایش پیدا کرده است، اما چون سیر تحول قیمتها خیلی زیاد بوده است، برخی از خدمات ما هم به نسبت کمتر شده است اما باز هم تمام تلاش خود را میکنیم.
مدیرعامل مؤسسۀ خیریۀ حضرت فاطمۀ زهرا (س) تصریح کرد: یکی دیگر از خدمات ما تکمیل ۱۲ وسیلۀ زندگی افراد است که از جمله آنها میتوان به ماشین لباسشویی، یخچال، اجاق گاز و بخاری اشاره کرد. همچنین مرمت و تعمیر منازل، برگزاری کلاسهای آموزشی و تقویتی و اردوهای تفریحی و زیارتی و پرداخت هزینههای تحصیل بچههای خانواده نیز از دیگر خدمات ما است. حتی بچههای تحت پوشش زمانی که به دانشگاه آزاد هم میروند هزینۀ شهریۀ آنها را پرداخت میکنیم. البته قبلاً دانشگاه آزاد به ما تخفیف هم میداد. بهترین وسایل را برای بچهها تهیه میکنیم. تهیه جهیزیه نیز جزء خدمات مؤسسه ما محسوب میشود.
آذین درخصوص سن بچههای تحت پوشش مؤسسۀ خیریۀ حضرت زهرا (س) توضیح داد: از کودکی تا زمان ازدواج، بچهها را تحت پوشش قرار میدهیم اما اگر بچه ترک تحصیل کند ما خدمات را قطع میکنیم. یک دیدگاه بدی در جامعه ما وجود دارد که اگر کسی پدرش را از دست داد، به دید بدی به او نگاه میشود، اما معتقدم اگر این افراد موفق شوند، خیلی بیشتر از افراد دیگر جای افتخار دارد. زمانی که ما یک خانواده را تحت پوشش قرار میدهیم، با مادر تعهدنامه امضا میکنیم که باید به بچههایت رسیدگی کنی، غذا درست کنی و در حق آنها کوتاهی نکنی. در این شرایط ما حمایت میکنیم و بازدید هم به عمل میآوریم.
1733 خانواده را تحت پوشش داریم
وی درباره تعداد افراد تحت پوشش مؤسسۀ خیریۀ حضرت زهرا (س) افزود: در زمان کرونا برای همه بچهها لپتاپ، تبلت یا گوشی تهیه کردیم. در حال حاضر نیز هزار و ۷۳۳ خانواده تحت پوشش داریم. تعداد آنها چهار هزار و 282 نفر است و چهار هزار و 72 خانواده به تعداد 13 هزار و ۶۶۹ نفر خودکفا شدهاند. در کل یک خانواده ۲۰ هزار نفره هستیم.
مدیرعامل مؤسسۀ خیریۀ حضرت فاطمۀ زهرا (س) دربارۀ تأمین وسایل کار برای افراد گفت: قبلاً اعلام کردیم که هر فردی هر فن یا حرفهای بلد است یک مدرک به ما نشان بدهد. میتوانیم مثلاً از وزرات کار وسایلی جهت شروع بهکار در اختیار این افراد قرار بدهیم. همچنین بودجه ما از طریق خیرین تأمین میشود، اما خیّر بزرگی که هزینۀ خیلی زیادی را پرداخت کند نداریم. در سالهای اول شروع بهکار خیریه نیز همکاران خیلی کمک میکردند. خیریۀ ما جزء شبکه ملی ایتام است و بنده دو سالونیم اول عضو هیئتمدیرۀ شبکه ملی ایتام بودم. شبکه ملی ایتام باید برای خیریهها وظیفه تعیین کند تا بهگونهای نشود که یک خیریه مجبور شود در تمام حوزهها خدمات ارائه دهد. اینگونه عمر کار کم میشود. ۱۳۰ نفر نیروی حقوقبگیر داریم و بیش از ۴۰۰ نفر نیز به صورت داوطلب با ما همکاری میکنند.
آذین در پایان صحبتهای خود بیان کرد: سال ۱۳۶۸، چهار میلیون و 500 هزار تومان درآمد داشتیم که در آن زمان با این مبلغ امکان خرید یک خانه وجود داشت. در سال ۱۴۰۳ نیز درآمد ما به ۱۰۰ میلیارد تومان رسید و از لحاظ درآمد افزایش داشتیم، اما قدرت خرید و ارائه خدمات به دلیل گرانی پایین آمده است.
گزارش از مهسا احمدی
دیدگاه خود را بنویسید