به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، همایش شصتودومین سال «جایزۀ البرز»؛ ویژۀ برترین دانشآموزان سراسر کشور، سهشنبه ۱۵ آبانماه در سالن همایشهای بینالمللی هتل ارم با حضور دکتر سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجتالاسلام والمسلمین دکتر سیدمهدی خاموشی؛ رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، دکتر حیدر ارشدی؛ مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز و دبیرکل جایزه البرز، دکتر علیرضا کاظمی؛ وزیر آموزش و پرورش، دکتر سعید خدایگان؛ قائم مقام بنیاد ملی نخبگان و برندگان جایزه البرز برگزار شد.
دکتر سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این همایش بیان کرد: خیلی خوشحالم که در جمع آیندهسازان ایران هستم. جایزه البرز نمادی از حرکت ایرانی به سمت علم و دانش است. زندهیاد حسینعلی البرز، فرصتی را جهت جمع شدن دور هم برای پاسداشت علم و دانش فراهم کرد. در فرهنگ و تاریخ ما، علم و دانش بسیار مهم است. گرچه جهاد به نام جهاد بدنی شناخته میشود اما در واقع جهاد مالی نیز به اندازه جهاد بدنی اهمیت دارد.
سهم بسزای وقف در توسعه اسلام و ایران
وی در ادامه افزود: اسلام پیشران حرکت جهاد مالی امر وقف بوده است و با مطالعه تاریخ اسلام و ایران، به خوبی متوجه این موضوع میشویم. تا قرن چهارم، دولتها چندان نقشی در پیشرفت علمی نداشتند، بلکه پشتوانه پیشرفت علمی، وقف علمی است و سهم اوقاف علمی در پیشرفت بسیار مهم است. همچنین دانایی در اسلام با مشارکت عامه مردم اتفاق میافتاد. بنابراین، سهم وقف در مسیر پیشرفت اسلام و ایران بسیار زیاد است و نمونه آن وقفنامه ربع رشیدی و ۳۲۸ صفحه وقفنامه که در یونسکو ثبت است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اهمیت وقف تصریح کرد: یک شهر دانشگاهی در دوره ایلخانی داریم. این شهر جایی است که از ملل مختلف در آن میآمدند و تمام معیارهای یک مکان دانشگاهی را دارا بود. ما در مسیر تمدن اسلامی زمانی که در حال حرکت بودیم، به وقف علمی بسیار توجه داشتیم و البته به زیرساختهای علمی نیز بسیار توجه نشان دادهایم و در این زمینه، تاریخ بسیار خواندنی و زیبایی داریم.
حسینعلی البرز؛ پرچمدار بازگشت به وقف علمی
صالحی دربارۀ مؤسس بنیاد فرهنگی البرز بیان کرد: روانشاد البرز در ۶۲ سال قبل، پرچمداری بازگشت به وقف علمی را در دست گرفت و شخصیت و کارهای ایشان بسیار جالب است. البرز از یک اصالت خانوادگی برخوردار بود، اما از این اصالت جدا میشود و یک شخصیت خودساخته پیدا میکند و ایشان در نهایت به یک کارآفرین به تمام معنا تبدیل میشود. باید افتخار کنید که این جایزه را از چه کسی میگیرید. بانی این حرکت یعنی شادروان البرز فرد بسیار بزرگی بوده است.
وی در ادامه افزود: علم دو بال دارد؛ بال اول استعدادشناسی و کشف استعدادها است و بال دوم اینکه قدر دانشمندان را بدانیم و آنها را تکریم کنیم. جایزه البرز در این فضا است. البته باید سهم وقف در حوزه علمی را جدیتر بگیریم. همچنین دو پیشنهاد وجود دارد که میتواند به جریان وقف عملی در ایران کمک کند؛ پیشنهاد اول اینکه، ششهزار نفر جایزه البرز را گرفتهاند، اما آیا از آنها مستندی داریم؟ پس باید مستندی از کسانی که جایزه البرز را گرفتهاند تهیه کنیم. پیشنهاد دوم اینکه، تاریخ شفاهی جایزه البرز بسیار مهم است و باید هم به شکل مکتوب و هم به شکل مستند ثبت شود. امیدوارم راه شادروان البرز ادامه پیدا کند و به ثمر برسد.
در ادامه این همایش نوبت به سخنرانی دکتر حیدر ارشدی؛ مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز رسید. وی در ابتدا حملات وحشیانه رژیم کودککش صهیونیستی به مردم و کودکان بیدفاع غزه و لبنان را محکوم و برای تمامی مظلومان جهان به ویژه جهادگران جبهه مقاومت، آرزوی نصرت و پیروزی کرد و در ادامه افزود: جایزه البرز به عنوان قدیمیترین و باسابقهترین جایزه علمی کشور با پیشینه و دیرینه ۶۰ ساله است که زایش و رویش آن از اندیشه پاک و سرشت نیک زندهیاد حسینعلی البرز نشأت گرفته است. ایشان از طریق وقف تمامی اموال خود و بنیانگذاری بنیاد فرهنگی البرز به اشاعه فرهنگ کشور و تقدیر از مقام اهالی علم، دانشمندان، مخترعان، دانشجویان و دانشآموزانِ برگزیده و با استعداد ایرانی پرداخت.
سه ویژگی آثار برتر جایزه البرز
مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز بیان کرد: چهبسیار نامآوران و اندیشمندانی داریم که در جایگاههای ارزشمند مدیریتی و علمی قرار دارند و دیگران از لطف آنها در زمان دانشاندوزی بهره بردهاند، اما خود در حال بهره رساندن به مردم سرزمینمان ایران و حتی دیگر مردمان در سراسر دنیا هستند و تا زمانی که آنان در حال خدمتاند، ثواب و اجر نصیب بنیانگذار خوشفکر بنیاد فرهنگی البرز خواهد شد؛ بنیادی که به گفته البرز، نه برای ۱۰ یا ۱۰۰ سال، بلکه تا دین و اخلاق در این مرز و بوم باقی است، وقف خدمت به جوانان این مملکت شده است. براساس مستندات موجود در سوابق بنیاد، نتیجه و اثر تلاشهای علمی برندگان جایزه البرز باید دارای ویژگیهای ممتاز در این سه محور باشد؛ کاهش آلام بشری، ارتقای رفاه زندگی انسانی و اعتلای نام و حیثیت ایران در جامعه جهانی.
ارشدی در ادامه افزود: این همان اندیشه بلندی که امروزه جامعه ما بیش از هر زمان دیگر نیازمند تبیین و ترویج آن است تا با اولویت یافتن آن، موجبات پیشرفت علمی کشور در راستای تحقق اسناد بالادستی همچون سند چشمانداز کشور، برنامه هفتم پیشرفت، نقشه جامع علمی کشور و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، بیش از پیش فراهم آید و شاهد شکوفایی استعدادهای گرانسنگ این سرزمین و اعتلای نام ایران عزیزمان باشیم.
وی تصریح کرد: خداوند را سپاسگزارم که مقارن با شصتودومین سال تأسیس بنیاد فرهنگی البرز، به عنوان پرچمدار وقف علمی در دوران معاصر، این توفیق را به این بنیاد ارزانی داشت تا آیین شصتودومین سال جایزه البرز دانشآموزی را با شأنیتی متناسب با منزلت دانشآموزان برتر این مرز و بوم عملیاتی کند تا از این رهگذر، گامی مؤثر در جهت تعالی کشور در مسیر دانایی برداشته باشد. شیوه اجرای نیت واقف در بنیاد فرهنگی البرز به عنوان متولی باسابقهترین جایزه علمی موسوم به نوبل ایران از طریق برگزاری سالانه مراسم ملی در دو بخش نخبگانی و دانشآموزی حاصل میشود. در سال جاری مراسم جایزه البرز ۱۴۰۳ در بخش نخبگانی با هدف تجلیل از دانشمندان، فناوران، حوزویان و دانشگاهیان برتر سراسر کشور در نیمه اول سال برگزار شد و امروز شاهد آیین تقدیر از دانشآموزان برتر و برندگان نهایی جایزه البرز در بخش دانشآموزی هستیم.
فرایند انتخاب دانشآموزان برتر در جایزه البرز 1403
مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز بیان کرد: لازم به ذکر است، فرایند انتخاب دانشآموزان برتر در جایزه البرز ۱۴۰۳ بدین ترتیب بود که به دنبال انتشار فراخوان جایزه البرز و همزمان با ابلاغ بخشنامه آن از سوی وزارت آموزش و پرورش، دانشآموزان واجد شرایط از سراسر کشور شخصاً با مراجعه به سایت جایزه البرز، ثبتنام و مدارک خود را بارگذاری کردند. با خاتمه فرایند ثبتنام و براساس شاخصهای اعلامی و بررسی و ارزیابی مستندات دانشآموزان از سراسر کشور، از میان سههزار و ۲۷۴ دانشآموز، انتخاب نهایی در مهرماه سال جاری انجام شد و براساس شاخصها و حدنصابها، دانشآموزان برگزیده شصتودومین سال جایزه البرز تعیین شدند.
ارشدی تصریح کرد: در مراسم امروز از ۵۱ دانشآموز برتر فارغالتحصیل پایه نهم مقطع متوسطه اول و پایه دوازدهم مقطع متوسطه دوم در شاخه نظری؛ رشتههای ریاضی و فیزیک، علوم تجربی، علوم انسانی و معارف اسلامی و شاخه فنیوحرفهای و کارودانش از سراسر کشور تقدیر به عمل میآید. رقم نقدی جایزه البرز ۱۴۰۳ دانشآموزی جمعاً حدود سهمیلیارد تومان است که در بخش متوسطه اول، جایزه هر نفر ۴۰ میلیون تومان و در بخش متوسطه دوم جایزه هر نفر ۶۰ میلیون تومان است که همراه با تندیس و گواهی جایزه البرز به دانشآموزان منتخب اعطا میشود. انشالله با اعطای این جوایز شاهد درخشش بیش از پیش عزیزان منتخب در عرصههای مختلف علمی و فرهنگی برای اعتلای میهن عزیزمان خواهیم بود.
جامعۀ بدون الگو پیشرفت نمیکند
در ادامه این همایش، دکتر علیرضا کاظمی؛ وزیر آموزش و پرورش به ایراد سخن پرداخت و گفت: در ابتدا خدمت تمام دانشآموزان و نخبگان عزیز کشورمان که این جایزه را دریافت کردند تبریک عرض میکنم. قطعاً این افتخاری که نصیب شما عزیزان شده است، مسئولیت بزرگی نیز برای شما ایجاد میکند. شادروان حسینعلی البرز اقدام بسیار بزرگ، ارزشمند، ماندگار و اثربخشی انجام داده است. آنچه که امروز مورد نیاز ما است و قطعاً در زمان شادروان البرز هم این نیاز احساس میشد این است که جامعه زمانی پیشرفت میکند که بتوانیم الگوهای خوب و دقیقی ارائه کنیم. جامعه به الگوها نگاه میکند و مسیر الگوها را طی میکند و به پیشرفت میرسد.
وزیر آموزش و پرورش دربارۀ اهمیت جایزه البرز بیان کرد: مقام معظم رهبری به الگوسازی در تمام زمینهها به صورت ویژه توجه کردهاند. این اقدام شادروان البرز یک اقدام مبتکرانه، نوآورانه، خلاقانه، منحصربهفرد و ماندگار است. از طرف دیگر ما برای پیشرفت و شتاببخشی به پیشرفت چارهای جز اینکه استعدادها را شناسایی کنیم نداریم و مهمتر اینکه باید برای این استعدادها انگیزه ایجاد کنیم. هیچ انگیزهای بالاتر از آن نیست که یک دانشآموز را در این تراز انتخاب و به جامعه معرفی کنیم. جایزه البرز از این منظر خیلی مهم است و میتواند به دستیابی جمهوری اسلامی ایران به قلههای علم کمک شایانی کند. دانشآموزان اهمیت این جایزه را احساس میکنند.
کاظمی در پایان صحبتهای خود گفت: اندیشه بزرگ این بزرگ مرد را میستایم. از اینکه ۶۲ سال این مسیر را ادامه دادید و این کار ارزشمند را توسعه دادید تشکر میکنم و حتماً از این کار حمایت میکنیم که این نوع نگاه در جامعه گسترش پیدا کند. باید استعدادهای مناطق محروم را شناسایی و به شکوفایی آنها کمک کنیم.
امنیت امروز مرزها مرهون کارهای علمی است
حجتالاسلام والمسلمین دکتر سیدمهدی خاموشی؛ رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه سخنران دیگر این همایش بود. وی بیان کرد: دشمنان ما اعتراف میکنند که ایران در آفند و پدافند زبانزد جهان شده است و جزء چند قدرت اول جهان محسوب میشود. این اتفاق رخ نمیداد مگر با کارهای علمی شما جوانان. ما این پشرفت را مدیون کار دقیق بچههای ریاضی و مهندسی هستیم. در اینگونه کارها محاسبات حرف اول را میزند و شما این محاسبات را با دقت فراوان انجام میدهید. امروز آسمان ما و مرزهای امنیتی ما با کارهای علمی شما گسترش پیدا کرده است.
وی در ادامه افزود: ما در حال حاضر از کشورهای مظلوم دفاع میکنیم و با تمام وجود میگوییم آمریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند و این حرف را به پشتوانه کارهای علمی شما میزنیم. در روایت آمده است که علم قدرت میآورد. هدف شادروان البرز از این وقف این بود که آلام بشری رفع شود و دانش بشر در ایران و جهان ارتقا یابد.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در ادامه گفت: ما مفتخریم که فرزندانی را که انتخاب میکنیم جزء نوابغ ایران هستند. آینده از آن این افراد است و این نوابغ باید در افقهای بالا قرار بگیرند. اگر ما امروز از بوعلیسینا و دیگر دانشمندان یاد میکنیم به این دلیل است که از خاکی بلند شدهایم که علم و دانش در آن کهن است و تاریخ عمیقی دارد.
خاموشی بیان کرد: علم را برای خدا بیاموزید؛ زیرا خداوند به شما قدرت ذهن، تعقل و سایر نعمتها را عطا کرده است. سعی کنید علمتان نافع باشد و علم را جایی نگه دارید و بلکه انتشار دهید. علم شما باید برای دیگران سودمند باشد و نفع برساند. شما باید سعی کنید علم نافع داشته باشید نهاینکه فقط مدرک بگیرید. علم نافع برای انسانهای مؤمن و فرهیخته و آخرتطلب است. علم نافع باید شما را به سمت خداباوری، ایمان و معادباوری پیش ببرد و این علم باعث قدرتمندتر شدن فرد، خانواده فرد و حتی کشور میشود. ما باید انسانهای عالم و مؤمن داشته باشیم. دوستانی که در اینجا جایزه گرفتند، رسالت دارند در حوزه فناوری مشکلی را حل کنند. زندگی بشر امروز بدون فناوری پیش نخواهد رفت. انشالله ایران روزبهروز سربلندتر باشد.
دیدگاه خود را بنویسید