به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، هیئت وزیران عربستان با تصویب قانون «مسدودکردن سیستم جمع آوری کمکهای مالی»، تلاش دارد تا رویکرد مالی خیریهها و سازمانهای جامعهمدنی را قانونمند کند. این رویکرد جدید بنا دارد تا با صدور مجوز جمعآوری، موسسات را از دریافت مستقیم وجوه مالی منع کند. متصدی اجرای قانون جدید، «مرکز ملی توسعه بخش غیرانتفاعی» (المركزالوطنی لتنميةالقطاع غيرالربحی) است. این سازمان که در سال 2019 تاسیس شد، سازماندهی سازمانهای مردمنهاد و موسسات خیریه را انجام میدهد و علاوه بر نظارت مالی و اداری، مسئولیت صدور مجوزها و توانمندسازی آنان را نیز بر عهده دارد.
از این پس هیچ مؤسسه دارای مجوز نمیتواند کمکهای مالی را بر اساس قانون، جمعآوری کند و باید از حسابهای بانکی مورد تایید بانک مرکزی عربستان سعودی برای نقل و انتقالات مالی، یا از طریق مجاری الکترونیکی و چک به حسابهای بانکی مورد تایید، استفاده شود. همچنین بر اساس قانون جدید، اشخاصی که غیرقانونی از مردم پول جمعآوری کنند با جریمه نقدی (معادل 500 هزار ریال عربستان)، حبس تا دو سال و اخراج از عربستان، محكوم میشوند و در صورت تکرار تخلف، میزان جریمه دو برابر خواهد شد.
کلیه موسسات خیریه و سازمانهای جامعه مدنی باید قبل از راهاندازی کمپینهای خود، از طرف دولت عربستان تأییدیه داشته باشند و رویکرد جدید عربستان برای بخشهای غیرانتفاعی، بدین صورت اجرا میشود که دریافت کمکهای نقدی داخل کشور، فقط از طریق واریز مستقیم به حسابهای بانکی ممکن است. این سیستم با هماهنگی دادستانی عمومی و ریاست امنیت کشور، حساب اشخاص و مؤسساتی که به صورت غیرقانونی کمکهای مالی جمعآوری میکنند را توقیف میکند.
دریافت کمکهای نقدی خارج از کشور، باید پس از تایید مرکز ملی توسعه بخش غیرانتفاعی، صورت گیرد و شعبههای سازمانهای غیرانتفاعی با مراجعه به دفاتر مرکزی خود، ضمن ثبت شماره سریال موضوع و پروژههای خیریه، امکان دریافت کمکهای غیرنقدی را دارند. در درخواستهای ارائهشده، به این مرکز، موضوع کمپین، تاریخ شروع، پایان و مبلغی که باید جمعآوری شود، برای تاییدیه نهایی مرکز، ضروری است.
مرکز ملی توسعه بخش غیرانتفاعی، ظرف مدت سی روز، درخواست خیریه متقاضی برگزاری کمپین را مطالعه و تصمیم خود را صادر میکند. نحوه دعوت به کمپینها نیز توسط این سیستم تحت نظارت قرار میگیرد. بدین صورت که جمعآوری کمکهای مالی فقط از طریق رسانههای اجتماعی، وبسایتهای معتبر، شرکتهای ارتباطی محلی، بیلبوردها، قبوض خدماتی دولتی و چاپ نشریات امکانپذیر است.
طبق این سیستم، کلیه کمپینها پس از انقضای مدت تعیینشده خود یا جمعآوری مبلغ مورد نظر، باید فعالیت خود را متوقف و ظرف 15 روز، گزارشهای مالی دقیق خود را به همراه صورتحساب بانکی (که کمکهای نقدی و غیرنقدی دریافتی را نشان میدهد)، به مرکز تحویل دهند. کمپینها فقط مجاز هستند سرمایه خود را طبق اهداف مقررشده خرج کنند، اگر سرمایه برای پروژههای دیگری در نظر گرفته شود، باید مورد تایید مرکز ملی توسعه بخش غیرانتفاعی قرار گیرد. موسسات خیریه و سازمانهای مردمنهاد در صورت تخطی از این مفاد، دیگر اجازه فعالیت نخواهند داشت.
گزارش از عاطفه جعفریان
منابع:
دیدگاه خود را بنویسید