به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، سازمان ملل متحد نسبت به کاهش چشمگیر واکسیناسیون کودکان در برابر بیماریهای عفونی در سراسر جهان هشدار داده است. طبق آماری که توسط سازمان جهانی بهداشت و یونیسف از وضعیت واکسیناسیون کودکان اعلام شده، این رقم در مقایسه با پنج سال گذشته (قبل از دوران کرونا) کاهش شدیدی داشته است. بنا بر گزارشها، کاهش میزان واکسیناسیون کودکان در برابر بیماریهای عفونی (دیفتری، کزاز، سیاهسرفه و سرخک) چشمگیر بوده است.
تأخیر در تجویز واکسنها، موجب شیوع گسترده بیماریهای همهگیر، به ویژه سرخک میشود. «افرم لیمانگو»؛ رئیس بخش ایمنسازی یونیسف هشدار داده است که بیش از نیمی از کودکانی که در جهان واکسینه نشدهاند متعلق به 10 کشوری هستند که از بحران رنج میبرند که سودان، یمن و افغانستان از آن جملهاند. رئیس بخش ایمنسازی یونیسف دربارۀ شیوع بیماری سرخک، به خبرنگاران گفته است که بیش از 300 هزار مورد سرخک در سال 2023 ثبت شده که تقریباً سه برابر سال قبل است.
یونیسف و سازمان بهداشت جهانی طی یک بیانیه مشترک که در اوایل ماه جاری منتشر شد هشدار دادند که میزان واکسیناسیون کودکان در سراسر جهان در حالت رکود قرار دارد و هنوز به سطحی که قبل از همهگیری کووید 19 وجود داشت، نرسیده است. این دو آژانس سازمان ملل متحد بیان کردند که در سال 2023 تعداد کودکانی که واکسینه نشدهاند یا تمام واکسنهای لازم را دریافت نکردهاند، 2.7 میلیون نفر بوده است.
«کاترین راسل»؛ مدیر کل یونیسف اعلام کرده است که طبق آخرین آمارها، بسیاری از کشورها همچنان به بیتوجهی بیش از حد خود نسبت به کودکان ادامه میدهند و در سال 2023، تنها 84 درصد از کودکان واکسنهای مربوط به گروه سنی خود را دریافت کردهاند. بر این اساس، 108 میلیون کودک، سه دُز واکسن دیفتری، کزاز و سیاهسرفه (یا واکسن DTP) را دریافت نکردهاند. به اعتقاد آژانسهای بهداشت و کودکان سازمان ملل، دز سوم هر واکسن، شاخص کلیدی دریافت آن واکسن محسوب میشود.
نرخ واکسیناسیون در سال 2019 (قبل از همهگیری کرونا) 86 درصد بوده و این درصد از سال 2022 تغییر خاصی نکرده است. این مسئله نشاندهنده این است که پس از بحران کرونا، پیشرفتی در وضعیت واکسیناسیون ثبت نشده است و به گفته این دو آژانس سازمان ملل متحد، سرعت پیشرفت آن روندی کُند و آهسته دارد.
واکسینه کردن کودکان روندی کاهشی دارد
«کیت اوبراین»؛ رئیس بخش واکسیناسیون سازمان جهانی بهداشت در جمع خبرنگاران گفت: «ما هنوز عقب هستیم. پس از کاهش چشمگیر واکسیناسیون که به علت شیوع کرونا شاهد آن بودیم، ایمنسازی کودکان هنوز به طور کامل به سطح طبیعی خود نرسیده است. عدم واکسیناسیون کودکان زندگی آنها را در معرض خطر قرار میدهد و آسیبپذیرترین کودکان را وارد جامعه میکند.»
تعداد کودکانی که در سراسر جهان واکسن دریافت نکردهاند، در سال 2023، 14.5 میلیون، در سال 2022، 13.9 میلیون و در سال 2019، 12.8 میلیون بوده است و نیمی از کودکان واکسینهنشده جهان در 31 کشوری زندگی میکنند که درگیر جنگ هستند و به دلیل ناامنی و دسترسی ناکافی به غذا و خدمات بهداشتی، در برابر برخی بیماریها بسیار آسیبپذیرتر میشوند. در این کشورها اغلب کودکان، دُزهای تقویتکننده مورد نیاز را از دست میدهند و 6.5 میلیون کودک در سراسر جهان دُز سوم واکسن دیفتری، کزاز و سیاهسرفه خود را دریافت نکردهاند که برای اطمینان از محافظت در برابر بیماریها، بسیار مؤثر و ضروری است. این اهمال و نابرابریها در ایمنسازی کودکان، باعث افزایش شیوع برخی بیماریها مانند سرخک میشود.
نگرانی برای ابتلا به سرخک
سازمان جهانی بهداشت و یونیسف نگرانی خود را در مورد تأخیر در دریافت واکسن سرخک ابراز کردند. سرخک یکی از شایعترین بیماریهای عفونی است که شیوع آن در سراسر جهان افزایش یافته است. «تدروس آدهانوم گبریسوس»؛ مدیرکل سازمان جهانی بهداشت در بیانیهای گفت: «شیوع سرخک یک هشدار است و نشان از عدم واکسیناسیون دارد. این بیماری در درجۀ اول، آسیبپذیرترین گروهها را مبتلا میکند.»
در چنین شرایطی، مخصوصاً در مناطق پُرخطر جهان، نقش سازمانهای غیردولتی (انجیاوها)، خیریهها و جوامع مدنی، برجستهتر از قبل میشود. این نهادهای بشردوستانه میتوانند به صورت خودجوش نقش بسیار مهمی در واکسیناسیون کودکان کشورهای محروم داشته باشند. آنها با آگاهیرسانی، فعالیتهای ترویجی، آموزش، استفاده از رسانههای اجتماعی، برگزاری کارگاهها، و تهیه مواد آموزشی ساده و قابل فهم برای والدین و مراقبان کودکان و تأکید بر اهمیت واکسیناسیون، میتوانند به سیستم بهداشتی کمک کنند.
گزارش از عاطفه جعفریان
منابع:
دیدگاه خود را بنویسید