وقف کتاب در دوره زندیه توسط بانوی نیکوکار یزدی
یکی از اسناد تاریخی که اخیراً در فضای مجازی مورد توجه قرار گرفت، نشان می‌دهد که یک بانوی واقف یزدی در دوره زندیه، کتابی را برای طلاب علوم دینی شهر یزد، وقف و شرایط استفاده از آن، از جمله مدت‌زمان امانت را تعیین کرده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، کانال تلگرامی کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام و ایران به‌تازگی تصویر و متن سندی مرتبط با وقف کتاب در دوره زندیه در یزد را منتشر کرده که موضوع آن وقف کتاب توسط بانویی اهل این شهر است. در متن سند تأکید شده است که این کتاب برای استفاده طلاب علوم دینی وقف شده و از آن‌ها خواسته شده است که آن را در معرض خرید و فروش قرار ندهند، از شهر یزد خارج نکنند و بیش از شش ماه به صورت امانت نزد خود نگاه ندارند.

 این سند، نمونه‌ای از انبوهی وقف‌نامه زنانه در طول تاریخ ایران است که پژوهشگران درباره آن تحقیق کرده‌اند. نزهت احمدی در مقاله «وقف‌نامه‌‏های بانوان در دوره صفوی» و حسن زندیه و نسرین عباسی در مقاله‌ای دیگر تحت عنوان «ساختارشناسی وقف‌نامه‌های زنان در دوره قاجار» به بررسی شماری از این وقف‌نامه‌ها پرداخته‌اند.

در ادامه متن این وقف‌نامه از نظر می‌گذرد:

 «بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم و به نستعین

وقف مؤبّد و حبس مخلّد نمود علیاحضرت سیادت و عصمت و طهارت و خدارت دستگاه، صبیه صغری عالیحضرت سیادت و مرحمت و غفران پناه فردوس مکانی میرزا محمدعلی، این جلد کتاب را بر طلبه علوم ‌دینیه دارالعباده یزد. مقرر آن که نخرند و نفروشند و مرهون نسازند، و از بلده‌ مزبوره بیرون نبرند و بدون اذن متولی زیاده از شش ‌ماه نزد خود نگاه ندارند، و تولیت آن‌را به اقل‌ السادات ابن مرحوم محمد مهدی ‌الحسینی‌ ابوالهادی مفوض نمود و بعد از او هرکس که متولی مزبور صلاح در تولیت آن داند. تحریرا فی شهر رجب‌المرجب من شهور ١١٨٢»



لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...