به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، سازمان بهداشت جهانی هر ساله روز 28 ژولای (مصادف با 7 مرداد ماه) را روز جهانی هپاتیت، نامگذاری کرده است. این روز مصادف با تولد دانشمند برنده جایزه نوبل دکتر «باروخ بلومبرگ» است که ویروس هپاتیت را کشف کرد و برای آن آزمایش تشخیصی و واکسن ساخت. در حال حاضر بیش از 304 میلیون نفر در سراسر جهان به هپاتیت نوع B مبتلا هستند و تا سال 2022 تنها 45 درصد از نوزادان جهان در بدو تولد واکسن هپاتیت دریافت کردهاند (واکسن تنها روی هپاتیت A و B تاثیرگذار است). همچنین بیش از یک میلیون نفر از بیماری هپاتیت جان خود را از دست دادهاند.
هپاتیت (به انگلیسی: Hepatitis) به معنی التهاب در پارانشیم کبد است و به دلایل مختلفی میتواند ایجاد شود که بعضی از آنها قابل سرایت هستند و برخی مُسری نیستند. از عواملی که ایجاد هپاتیت میکنند میتوان به افراط در مصرف الکل، اثر برخی داروها، آلودگی به باکتری و همچنین ویروس اشاره نمود. هپاتیت ویروسی منجر به عفونت کبدی میگردد. این ویروس عمدتاً از طریق تماس با خون افراد آلوده منتقل میشود.
روز جهانی بیماری هپاتیت فرصتی است برای افزایش آگاهی در مورد این بیماری ویروسی التهاب کبد که باعث بیماری شدید کبد و سرطان میشود. موضوع روز جهانی امسال، شعار «زمان عمل فرا رسیده است»، میباشد زیرا برآوردها نشان میدهد که هر 30 ثانیه یک نفر به این بیماری مبتلا میشود. برجسته کردن این روز، به دنبال اقدامات پیشگیری، تشخیص و درمان بهتر را برای نجات جان افراد و بهبود و تسریع نتایج سلامت است.
چرا روز جهانی هپاتیت مهم است؟
هپاتیت بیماریای نیست که فقط گروههای از افراد را در مکانهای خاصی، تحت تاثیر قرار دهد و ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. خبر خوب این است که جهان در 100 سال گذشته پیشرفتهای زیادی در پیشگیری و درمان هپاتیت داشته و واکسنهایی را تولید کرده است که میتواند ما را از ابتلا به هپاتیت A و B محافظت کند. در بسیاری از کشورها، کودکان در سنین پایین این واکسنها را دریافت میکنند. درمان هپاتیت C در حال حاضر آسانتر است و هپاتیت D و E چندان رایج نیستند. اگرچه کارهای زیادی در جهان برای مبارزه با این بیماری انجام شده است، تقریباً 90 درصد از افرادی که هپاتیت دارند حتی آن را نمیدانند. بنابراین روز جهانی میتواند به اتحاد جهانی علیه هپاتیت منجر شود تا همه در مورد این بیماری بیشتر بیاموزند، آزمایش دهند و اقداماتی را برای جلوگیری از گسترش آن اجرایی کنند.
گزارش جهانی هپاتیت 2024 سازمان بهداشت جهانی: اقدام برای دسترسی در کشورهای با درآمد کم و متوسط
سازمان بهداشت جهانی (WHO) هر ساله گزارش جامعی از وضعیت بیماری هپاتیت در مناظق مختلف جغرافیایی جهان که بیشترین تلفات هپاتیت را دارند، ارائه میدهد. این گزارش، دادههای مهمی را در مورد اپیدمیولوژی هپاتیت ویروسی، پوشش خدمات، دسترسی به محصول و آخرین برآوردها را در مورد بار بیماری و پوشش خدمات ضروری هپاتیت ویروسی از 187 کشور جهان ارائه میکند. گزارش جهانی هپاتیت 2024 سازمان بهداشت جهانی، پیشرفتهای حاصلشده از سال 2019 در بهبود دسترسی به محصولات بهداشتی برای هر دو نوع هپاتیت B و C در کشورهای با درآمد کم و متوسط را با اطلاعاتی از 38 کشور (که مجموعاً 80 درصد از عفونتها و مرگ و میرهای جهانی هپاتیت ویروسی را تشکیل می دهند)، را در دسترس قرار میدهد. این گزارش، چشمانداز منطقهای ارائه میکند و موانع و فرصتها برای کشورهای درگیر هپاتیت ویروسی، را تحلیل میکند.
برای رسیدن به هدف پایان هپاتیت، بسیاری از دولتها و سازمانهای جامعه مدنی با یکدیگر همکاری میکنند. در این بخش به معرفی دو سازمان بینالمللیِ شناختهشده در زمینه همکاری و مبارزه با بیماری هپاتیت میپردازیم.
شبکهای بینالمللی برای مبارزه با هپاتیت: گروه دوستان سازمان ملل برای از بین بردن هپاتیت
گروه دوستان سازمان ملل برای از بین بردن هپاتیت، (United Nations Group of Friends to Eliminate Hepatitis)، شبکهای متشکل از نمایندگان دولتها، دانشگاهها و سازمانهای مردمنهاد فعال در عرصه مبارزه با بیماری هپاتیت از سراسر جهان است. این شبکه زمانی تشکیل شد که سازمان ملل متحد از جامعه جهانی خواست تا سال 2030 برنامههایی را تدوین کنند که منجر به حذف کامل بیماری هپاتیت شود. از این رو، شبکه بر اساس ترویج دسترسی عادلانه به خدمات پیشگیری، مراقبت و درمان هپاتیت، به ویژه حمایت از جمعیتهای آسیبپذیر، بنا شده است.
پایههای تشکیل این شبکه به اقدام دولتها برمیگردد، زمانی که در 20 سپتامبر 2022، و در پی یک رویداد جانبی در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، نمایندگانی از 12 کشور متعهد شدند با ایجاد اراده سیاسی جهانی و حمایت از سازمانهای دولتی و غیردولتی فعال در زمینه مبارزه با بیماری هپاتیت، با یکدیگر همکاری کنند. این شبکه تلاش دارد تا در کشورهایی که بیشتر در معرض بیماری و سیستم واکسیناسیون ضعیف هستند، با تبادل اطلاعات در مورد پیشرفت، نوآوریها و تجارب با سایر اعضا، همافزایی کنند. این شبکه با جذب کمک مالی از آژانسهای کمککننده سازمان ملل متحد، بانکهای توسعه، خیریهها و برخی دولتها، سعی دارد تا از کشورهای کمدرآمد در مبارزه با بیماری و تقویت سیستم واکسیناسیون و پیشگیری، حمایت کند.
سازمان جهانی همبستگی با هپاتیت (World Hepatitis Alliance)
«سازمان جهانی همبستگی با هپاتیت»، یک شبکه سازمان غیردولتی بینالمللی است که با هدف افزایش آگاهی عمومی در مورد هپاتیت، حمایت از بیماران و تلاش برای ریشهکنی این بیماری فعالیت میکند و تلاش دارد تا با متحدکردن بیماران، پزشکان، محققان، دولتها و سازمانهای غیردولتی، به مبارزه با هپاتیت بپردازد.
هدف اصلی این سازمان بینالمللی(INGO)، آگاهی عمومی با برگزاری کمپینهای اطلاعرسانی، انتشار مقالات و برگزاری رویدادهای مختلف، است تا مردم را در مورد انواع هپاتیت، راههای انتقال، علائم و اهمیت تشخیص زودهنگام این بیماری آگاه کند. سازمان جهانی همبستگی با هپاتیت با فراهمکردن منابع اطلاعاتی، حمایت روانی و ایجاد شبکههای حمایتی برای بیماران، به آنها کمک میکند تا با بیماری خود بهتر کنار بیایند. این سازمان از تحقیقات در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان هپاتیت حمایت میکند و سعی دارد تا راههای جدیدی برای مبارزه با این بیماری پیدا کند.
سازمان جهانی همبستگی با هپاتیت، با همکاری با دولتها و سازمانهای بینالمللی، در صدد است تا سیاستهای بهداشتی را در جهت مبارزه با هپاتیت تغییر دهد و دسترسی به خدمات بهداشتی برای بیماران را بهبود بخشد. این سازمان با ایجاد شبکههای حمایتی متشکل از بیماران، پزشکان و سازمانهای غیردولتی در سراسر جهان به تبادل اطلاعات، تجربیات و بهبود وضعیت بیماران کمک میکند. همچنین با انتشار گزارشها و مقالات علمی در مورد هپاتیت، اطلاعات دقیق و بهروز را در اختیار محققان، پزشکان و سیاستگذاران قرار میدهد. سازمان جهانی همبستگی با هپاتیت، با لابیگری در مجامع بینالمللی، مصمم است تا حمایت سیاسی و مالی برای مبارزه با هپاتیت رابر انگیزاند.
منابع:
United Nations Group of Friends to Eliminate Hepatitis
دیدگاه خود را بنویسید