به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، زنان در حال حاضر به طور متوسط 40 درصد از ثروت جهانی را در اختیار دارند. علاوه بر این، کارشناسان پیشبینی میکنند که تا سال 2030، 30 تریلیون دلار به دارایی ثروتمندان زن جهان اضافه خواهد شد. زنان در امر خیر و نیکوکاری معمولاً پیشرو هستند و از آنجایی که زنان اهداکننده از لحاظ تاریخی، رویکردهای کاملاً متفاوتی را نسبت به همتایان مرد خود برای اعطای کمک داشتهاند، میتوان انتظار داشت که در سالها و دهههای آینده شاهد تغییرات قابل توجه و سازنده باشیم.
یادداشتی که پیش روی شماست، به معرفی بیست زنِ ثروتمندِ شاخص در جهان و نسبت آنها با فعالیتهای نیکوکارانه اختصاص دارد. البته بررسی افراد در این گزارش، به منزلۀ تأیید شخصیت یا اقدامات آنها در زندگی فردی، سیاسی و اجتماعیشان نیست، ضمن اینکه این گزارش مطلقاً دربارۀ تحصیل مشروع یا نامشروع اموال توسط این چهرهها، اطلاع یا اظهارنظری ندارد.
1- فرانسوا بتنکور مایرز
دارایی خالص «فرانسوا بتنکور مایرز» هفتاد ساله بالغ بر 99.5 میلیارد دلار برآور میشود. مالک فرانسوی شرکت «اورال L’Oréal » نوه بنیانگذار و وارث ثروت خانوادگی بتنکور برای چهارمین سال متوالی ثروتمندترین زن جهان شده است. بتنکور یک بنیاد خیریه خانوادگی را اداره میکند. این بنیاد در مسائل فرهنگی، آموزشی و توانمندسازی، هنر، تحقیقات و نوآوری فعالیت دارد. او حدود 500 میلیون دلار از طریق «بنیاد بتنکور» به اهداف بشردوستانه کمک کرده است که 1.18 درصد از کل ثروت او است.
2-آلیس والتون
این بانوی آمریکایی 74 ساله، وارث تنها دختر «سام والتون، بنیانگذار والمارت» (متوفی 1992) و دارایی خالص او 72.3 میلیارد دلار برآورد شده است. است. او به دلیل افتتاح موزه هنر آمریکایی «کریستال بریج» در زادگاهش «بنتونویل، آرکانزاس» شناخته شده است. وی در سال 2012 توسط مجله «تایم» به عنوان یکی از تأثیرگذارترین افراد جهان، شناخته و در سال 2018 به تالار مشاهیر «انجمن بین المللی زنان» معرفی شد.
او یک بنیاد خیریه پزشکی (مؤسسه سلامت کل هارتلند، دانشکده پزشکی آلیس ال. والتون)، یک بیمارستان و یک بنیاد غیرانتفاعی هنری (بنیاد والتون) را تأسیس کرده است. آلیس والتون حدود 40 میلیون دلار به موزههای آمریکایی هدیه داده است. او در سال 2017 نیز بیش از 120 میلیون دلار برای تأسیس مدرسه هنر در دانشگاه آرکانزاس، اختصاص داد.
3- جولیا کخ
دارایی خالص «جولیا کخ» 64.3 میلیارد دلار برآورد میشود. این جامعهشناس آمریکایی 61 ساله مالک صنایع کخ در زمینه نفت و فناوری پزشکی و متولی موزه «هنر متروپولیتن» در آمریکاست و گفته میشود عمدۀ ثروت خود را از شوهرش دیوید کخ که در سال 2019 درگذشت به ارث برده است. او یک بنیاد خیریه خانوادگی با نام خود را اداره میکند. بنیاد او چند مؤسسه سلامت و بیمارستان را نیز تامین مالی میکند. در فوریه 2024، بنیاد خانوادگی جولیا کخ، 75 میلیون دلار برای تأمین مالی «مرکز مراقبتهای سرپایی خانواده جولیا کوخ» اهدا کرد.
4- ژاکلین مارس
دارایی خالص «ژاکلین مارس» 38.5 میلیارد دلار تخمین زده میشود. این بانوی آمریکایی با 84 سال سن، مالک چند شرکت بزرگ مواد غذایی است. شکلاتهای مارس، اسنیکرز و ام اند ام از برندهای معروف وابسته به صنایع غذایی او هستند. ژاکلین مارس در زمینۀ بشردوستی به فعالیتهای هنری و زیست محیطی میپردازد. او چند تعهد حدود دو میلیون دلاری برای خیریه و اهداء به نام خود ثبت کرده است.
5- مکنزی اسکات
«مکنزی اسکات»، دارایی خالصی بالغ بر 35.6 میلیارد دلار دارد. این میلیاردر سرشناس 53 ساله پس از طلاق در سال 2019 از جف بزوس، چهار درصد از سهام آمازون را به دست آورد. او متعهد شده است که بیشتر ثروت خود را صرف امور خیریه کند. اسکات در دو سال اخیر 640 میلیون دلار به 361 خیریه اهدا کرده است. در دهه اخیر، مکنزی اسکات با اختصاص بیش از 12.5 میلیارد دلار کمک مالی به 1257 سازمان، چشمانداز بشردوستانه و غیرانتفاعی را دچار تحول کرده است. تاکنون «تعهد برای اهدا» (Giving Pledge) او در مجموع به 17.3 میلیارد دلار رسیده است.
6- ساویتری جیندال
«ساویتری جیندال»، ششمین زن ثروتمند جهان است. این بانوی هندی 74 ساله، دارایی خالصی بالغ بر 33.5 میلیارد دلار را از صنعت فولاد به دست آورده و ثروتمندترین زن هند است. با این حال شاید ماندگارترین میراث ساویتری جیندال در تعهد او به امور بشردوستانه نهفته است. فراتر از تجارت و سیاست، او خود را وقف اعتلای بخشهای محروم و به حاشیهراندۀ جامعه کرده است. ساویتری از طریق تأسیس مدارس، مؤسسات پزشکی و سایر ابتکارات رفاهی، زندگیهای بیشماری را در هند متحول کرده و بذر امید و فرصت را کاشته است. ساویتری به عنوان کارآفرینی مشتاق در جامعه طبقاتی هند، بخش قابل توجهی از ثروتش را صرف امور خیریه به نفع جوامع آسیبدیده در هند و توانمندسازی زنان میکند.
7- جینا راینهارت
«جینا راینهارت» دارایی خالصی بالغ بر 30.8 میلیارد دلار را در اختیار دارد. دارایی او حاصل تجارت در بخش معدن است. گفته میشود این کارآفرین 70 ساله استرالیایی، ثروتمندترین فرد در استرالیا است. راینهارت در بخش بشردوستی سلامت و در حوزه رسیدگی و حمایت از جوامع حاشیهای فعالیتهای متعدد دارد و تاکنون در راستای این اهداف 16 میلیون دلار اهدا کرده است. او با تأسیس دو بنیاد پزشکی «راینهارت» و «هنکاک پروسپچینگ» در بهبود وضعیت سلامت جوامع حاشیهنشین و دوردست در استرالیا فعالیت کرده و در دوران کرونا برای روستاهای مناطق آسیبپذیر به تأمین واکسن پرداخته بود. وی همچنین با اهدای چهار میلیون دلار، به ساخت یک مرکز بازپروری زندانیان، کمک کرده است.
8- سوزان کلاتن
«سوزان کلاتن»، 12.5 درصد از سهام شرکت ماشینسازی «BMW» و 50 درصد از سهام کارخانه داروسازی «آلتانا» را در اختیار دارد. کلاتن آلمانی، تاجری کارآفرین و چهرهای برجسته در دانشگاه و امور بشردوستانه است. از سال 2005، او در شورای دانشگاه «دانشگاه فنی مونیخ» خدمت کرده است. سوزان کلاتن به شدت علاقهمند به پیشبرد پایداری و نوآوری از طریق سرمایهگذاری بر توسعه فناوریها و محصولات سازگار با محیط زیست متمرکز شده است. این تعهد همچنین در حمایت او از پروژههای جوانان برای نوآوری در حوزه فناوری و ماشینهای برقی و سازگار با محیطزیست و سرمایهگذاریهای او در بخشهای انرژی تجدیدپذیر، خود را نشان داده است.
9- امیره الطویل
«امیره الطویل» در 6 نوامبر 1983 به دنیا آمده و همسرش «ولید بن طلال» از خانواده سلطنتی عربستان سعودی است. این زن ثروتمند در زمینههای مختلف خیریه فعالیت میکند. او بنیانگذار مؤسسه خیریه «الامیره» است که ارتقای سطح آموزش زنان و دختران در عربستان سعودی و سایر کشورهای خاورمیانه را دنبال میکند. این مؤسسه برنامههای مختلفی را برای آموزش مهارتهای زندگی، کارآفرینی و رهبری به زنان ارائه میدهد. امیره الطویل از حامیان سرسخت حقوق کودکان است. او با سازمان یونیسف همکاری و برای بهبود زندگی کودکان در سراسر جهان تلاش میکند. او همچنین از ممنوعیت ازدواج کودکان و افزایش دسترسی به آموزش و مراقبتهای بهداشتی برای کودکان حمایت میکند. امیره الطویل سالهاست که حمایت از پناهندگان را در اولویت کاری خود قرار داده است و برای تأمین نیازهای اساسی آنها مانند غذا، سرپناه و مراقبتهای پزشکی تلاش میکند.
10- شیخه هنادی بنت ناصر الثانی
«شیخه هنادی بنت ناصر الثانی قطری» یک کارآفرین، سرمایهگذار و بانکدار املاک و مستغلات و یکی از موفقترین زنان در اقتصاد قطر است. دارایی او بیش از 15 میلیارد دلار برآورد شده است. او سابقۀ قابل توجهی در فعالیتهای خیرخواهانه دارد و در طول سالهای متمادی از طریق ابتکارات و سازمانهای مختلف از اهداف خیرخواهانه متعددی حمایت کرده است. او بنیانگذار و رئیس «بنیاد قطر» (سازمان غیرانتفاعی متمرکز بر آموزش، تحقیقات، توسعه جامعه و ترویج فرهنگ قطر) است.
شیخه هنادی همچنین بنیانگذار و رئیس بنیاد Reach Out To Asia است که بر روی آموزش و توانمندسازی جوانان، حمایت از حقوق زنان، حفاظت از محیط زیست و توسعه اقتصادی در سراسر آسیا تمرکز دارد. این بنیاد از برنامههای متعددی از جمله بورسیه تحصیلی، آموزش مهارتهای زندگی و ابتکارات توسعه جامعه حمایت میکند.
11- کوونگ سیو هینگ
«کوونگ سیو هینگ» 94 ساله با دارایی دارایی خالص: 12.2 میلیارد دلار از زنان ثروتمند آسیاست. کوونگ سیو هینگ که با نام «ملکه جواهرات» نیز شناخته میشود، یک زن ثروتمند چینی-هنگکنگی است که به خاطر کارهای خیرخواهانهاش مشهور است. او بنیانگذار بنیاد «کوونگ سیو هینگ» و از سال 1997 تاکنون میلیونها دلار برای حمایت از آموزش، مراقبتهای بهداشتی و سایر ابتکارات خیرخواهانه در چین و سراسر جهان اهدا کرده است.
برخی از اقدامات خیرخواهانه قابل توجه خانم کوونگ عبارتند از ساخت و تجهیز مدارس در مناطق روستایی چین، تأمین بودجه برای بورسیههای تحصیلی برای دانشجویان نیازمند، حمایت از بیمارستانها و کلینیکهای بهداشتی، کمک به قربانیان بلایای طبیعی و حمایت از برنامههای حفاظت از محیط زیست. او در سال 2009 توسط مجله «فوربز» به عنوان یکی از خیرخواهترین افراد چین انتخاب شد و در سال 2016 جایزه «شخصیت سال» را از سوی «انجمن ملی زنان چینی» دریافت کرد.
12. لورن پاول جابز
«لورن پاول جابز» با دارایی خالص 12.9 میلیارد دلار، سهامدار «شرکت اپل» است. او ثروت این شرکت را از شوهر فقیدش «استیون جابز» به ارث برده است. لورن به عنوان یک کارآفرین و بشردوست شناخته شده است. او بیشتر به خاطر بنیانگذاری «بنیاد خیریه امرسون» که سازمانی بشردوستانه و متمرکز بر روی آموزش، بهداشت و برابری اجتماعی است، شناخته شده است. این بنیاد با اهدای میلیونها دلار برای ابتکارات آموزشی در سراسر آمریکا از مدارس ابتدایی تا برنامههای کالج و بورسیه تحصیلی از دانشآموزان و دانشجویان کمدرآمد حمایت کرده است. لورن در زمینههایی مانند بهداشت روان، پیشگیری از بیماریهای مزمن و مراقبتهای بهداشتی در دوران بارداری و زایمان سرمایهگذاری قابل توجهی انجام داده است.
13- ترودی کتی وایت
«ترودی کتی وایت»، با دارایی بیش از 11 میلیارد دلار، دختر بنیانگذار دو رستوران زنجیرهای در آمریکاست. او از طریق بنیاد «Truett Cathy» که در سال 1984 تاسیس شده، به تعدادی از اهداف خیریه کمک مالی کرده است. این بنیاد از طیف وسیعی از سازمانهای مذهبی، آموزشی و اجتماعی حمایت میکند و میلیونها دلار به مدارس و دانشگاهها در سراسر ایالات متحده کمک مالی کرده است.
این بنیاد همچنین بورسیه تحصیلی به دانشجویان نیازمند اعطا و از سازمانهایی که به افراد نیازمند کمک میکنند مانند پناهگاههای بیخانمانها، بانکهای غذا و سازمانهای خدمات به جوانان، حمایت مالی میکند. بنیاد تروتی از کلیساها و سایر سازمانهای مسیحی نیز حمایت مالی میکند. ترودی کتی وایت به خاطر تعهدش به امور خیریه مورد تحسین قرار گرفته است و در سال 2018 جایزه «یک عمر دستاورد» را از «شورای ملی خیریه آمریکا» دریافت کرد.
14- رناتا کلنرووا
دارایی خالص «رناتا کلنرووا» 17.9 میلیارد آورد میشود. ثروتمندترین زن جمهوری چک به خاطر فعالیتهای بشردوستانهاش به خصوص از طریق «بنیاد خانوادگی Kellner» شناخته شده است. این بنیاد در سال 2009 تأسیس شد و بر روی مواردی مانند آموزش، ارائه بورسیه تحصیلی، حمایت از مدارس و دانشگاهها و ترویج آموزش با کیفیت برای کودکان و جوانان، فرهنگ و ورزش تمرکز دارد. در این بنیاد با حمایت از هنرمندان و پروژههای فرهنگی، مرمت بناهای تاریخی و ترویج میراث فرهنگی جمهوری چک به مقوله فرهنگ خدمت میشود.
در سال 2019، بنیاد خانوادگی او بیش از 54 میلیون یورو به دانشگاه چارلز پراگ؛ بزرگترین دانشگاه جمهوری چک برای ساخت یک مرکز تحقیقاتی جدید اهدا کرد. این بنیاد با تاسیس برنامۀ بورسیهتحصیلی به دانش آموزان مستعد از خانوادههای کمدرآمد کمک میکند تا به تحصیلات دانشگاهی خود ادامه دهند.
15-اپرا وینفری
«اپرا وینفری» مجری مشهور تلویزیون، بازیگر، تهیهکننده و نیکوکار آمریکایی در طول زندگی حرفهای خود به خاطر فعالیتهای بشردوستانۀ چشمگیرش مورد تحسین قرار گرفته است. طبق برآورد فوربس، ثروت خالص اپرا وینفری در ژوئیه ۲۰۲۳، ۲.۵ میلیارد دلار است. شاید ثروت او به اندازه سایر ثروتمندان زن لیست ما نباشد، اما میزان پولی که وینفری اهدا کرده است از بسیاری از اعضای این لیست بیشتر است. او از طریق بنیاد اپرا وینفری و سایر ابتکارات، میلیونها دلار برای حمایت از دختران در سراسر جهان مخصوصاً آفریقا اهدا کرده است. بنیاد «اپرا وینفری» که در سال ۱۹۸۶ تأسیس شد بر روی آموزش، توسعه جوانان و توانمندسازی جامعه تمرکز دارد.
این برنامه از سال ۱۹۸۷ بیش از هزار دانشآموز را مورد حمایت مستقیم قرار داده است. او در سال ۱۹۸۸، صد میلیون دلار به حمایت از دختران آفریقایی و ۶۰ میلیون دلار به صندوق دفاع حقوق کودکان در سال ۲۰۰۶ برای حمایت از دانشآموزان دختر اختصاص داد.
16- دایان هندریکس
دایان هندریکس؛ کارآفرین و نیکوکار 73 ساله آمریکایی در حال حاضر یکی از ثروتمندترین زنان جهان است. او بنیانگذار و رئیس شرکت «ABC Supply» بزرگترین توزیعکننده عمده مصالح ساختمانی در ایالات متحده است. هندریکس در طول زندگی حرفهای خود به خاطر سخاوت و تعهدش به امور خیریه شناخته شده است. او از طریق بنیاد هندریکس و سایر ابتکارات، میلیونها دلار برای حمایت از طیف گستردهای از اهداف از جمله آموزش، توسعه جوانان و حفظ محیط زیست اهداء کرده است. او با اهدای صد میلیون دلار به دانشگاه «ویسکانسین-مدیسن» در سال 2019 بزرگترین کمک مالی تاریخ این دانشگاه را داشته است.
17-یانگ هویان
«یانگ هویان» از ثروتمندترین زنان آسیا 55 درصد از شرکت خود را به امور خیریه اختصاص داده است. یانگ هویانِ اهل چین که زمانی ثروتمندترین زن آسیا بود، رئیس شرکت توسعه املاک و مستغلات کانتری گاردن است. در سالهای اخیر، ثروت یانگ به دلیل رکود در بخش املاک و مستغلات چین به طور قابل توجهی کاهش یافته و تاکنون حدود ۸۴ درصد از ثروت خود را از دست داده است، او همچنین به خاطر اقدامات بشردوستانهاش شناخته شده است.
در ماه مارس ۲۰۲۲، یانگ بیش از نیمی از سهام شخصی خود در کانتری گاردن به ارزش حدود ۸۲۶ میلیون دلار را به یک موسسۀ خیریه که توسط خواهرش تأسیس شده بود، منتقل کرد. این کمک مالی بزرگترین کمک بشردوستانهای است که تاکنون توسط یک فرد در چین ثبت شده است. موارد استفاده از این کمکها شامل کمک به فقرا، حمایت از آموزش و تامین مالی مراقبتهای بهداشتی است.
18-کلارا وو تسای
«کلارا وو تسای» 55 ساله بنیانگذار بنیاد «جو و کلارا تسای» با همراهی همسرش از طریق بنیاد خود در ماه گذشته مبلغ 220 میلیون دلار برای تحقیقات زیستشناسی انسان اختصاص دادهاند. ووتسای یکی از بنیانگذاران «غول تجارت الکترونیک چینی علی بابا» است. بنیاد جو و کلارا تسای در ماه اوت سال گذشته 50 میلیون دلار برای ایجاد یک صندوق عدالت اجتماعی متعهد شدند. هدف آن مبارزه با نژادپرستی سیستماتیک و ترویج کارآفرینی برای مشاغل سیاهپوستان است. او همچنین در اوایل امسال سال جاری میلادی مبلغ نامعلومی را نیز به «دانشگاه ییل» اهدا کرد تا موسسهای برای مطالعه شناخت انسان راهاندازی کند.
19-ترسیتا سی-کاسان
«ترسیتا سی-کاسان» نایب رئیس شرکت «SM Investments Corp» در لیست ثروتمندترین زنان فوربز حضور ندارد، اما او یک زن ثروتمند و کارآفرین از کشور در حال توسعه فلیپین است. وی با اختصاصدادن بخش قابل توجهی از ثروت خود، سعی دارد به روند توسعه و فقرزدایی در کشور خود کمک کند. این بانوی 71 ساله فلیپینی با اختصاص دادن بودجهای برای مبارزه با کویید و خرج کردن 30 میلیون دلار به تهیه واکسن برای اقشار آسیبپذیر کمک کرد.
در طول سه دهه گذشته، بنیاد SM از درمان 1.2 میلیون بیمار بیبضاعت حمایت کرده است، به بیش از هشت هزار دانشآموز برای حضور در کالجها و مؤسسات فنی-حرفه ای کمک کرده و بودجه ساخت بیش از صد مدرسه در سراسر کشور فلیپین را تامین کرده است.
20-ژونگ هویجوان
«ژونگ هویجوان» بانوی ثروتمند و نیکوکار چینی با ثروت نزدیک به 10 میلیارد دلار از ثروتمندانی است که مجله فوربز به معرفی وی پرداخته است. او متولد 1951 و بنیانگذار و رئیس گروه «میدان هوگوانگ» یکی از بزرگترین شرکتهای داروسازی در چین است. او به خاطر تعهد خود به امور خیریه به ویژه در زمینه آموزش و بهداشت شناخته شده است.
او بنیاد «هویجوان»را در سال 1998 تاسیس کرد که بر روی پروژه های آموزشی در مناطق روستایی چین تمرکز دارد. این بنیاد تاکنون بیش از هزار مدرسه ساخته و به میلیونها دانشآموز کمک مالی کرده است. ژونگ هویجوان همچنین به طور قابل توجهی به دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی در سراسر چین کمک مالی کرده است.
منابع:
نشریه فوربز/ parhlo.com / آلیس والتون / جولیا کخ/ ژاکلین مارس / مکنزی اسکات / ساویتری جندال/ جینا راینهارت/ سوزان کلاتن/ امیره الطویل/ شیخه هنادی بنت ناصر/ کوونگ سو هونگ/ لورن پاول جابز/ ترودی کیتی وایت/ رناتا کلنوورا/ اپرا وینفری/ دایان هندریکس/ یانگ هوانگ/ کلارا وو تسای / Zhong Huijuan/ ترسا کاسان
دیدگاه خود را بنویسید