28 خرداد 1403
دغدغۀ فعالان مردم‌نهاد؛ جهان باید مسئله خشکسالی و بیابان‌زایی را جدی بگیرد
جهان باید مسئله خشکسالی و بیابان‌زایی را جدی بگیرد چراکه سالانه 100 میلیون هکتار از محیط سبز کرۀ زمین تخریب می‌شود و پیش‌بینی شده است تا سال 2050 از هر  سه‌نفر در جهان، یک نفر مشکل کمبود آب داشته باشد. سازمان ملل با همکاری فعالان مردم‌نهاد از سراسر دنیا، مراسمِ امسالِ روز جهانی مبارزه با خشکسالی و بیابان‌زایی را در شهر بُن آلمان برگزار کرد و در همین زمینه، یک کنگره مفصل نیز در آذرماه سال جاری در عربستان سعودی برگزار خواهد شد.  

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، هفدهم ژوئن (مصادف با 28 خرداد) روز جهانی مبارزه با بیابان‌زایی و خشکسالی است. «آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل درباره اهمیت این روز جهانی می‌گوید: ما برای بقای خود به زمین وابسته هستیم. با این حال، با آن مانند چیزی بی‌ارزش رفتار می‌کنیم. زمین ما، جایی است که هر روز روی آن راه می‌رویم، به ما غذا و لباس می‌دهد، ما را در خود پناه داده و  اقتصاد، زندگی و معیشت ما را حفظ می کند.

 بیابان‌زایی، تخریب زمین و خشکسالی یکی از مهم‌ترین چالش‌های زیست‌محیطی زمان ما هستند زیرا که تا 40 درصد از کل زمین در سراسر جهان در حال حاضر در معرض تخریب و خشک‌شدن است. زمین سالم تقریباً 95 درصد غذای ما را تأمین می‌کند. در حال حاضر  جمعیت روبه‌رشد همراه با الگوهای تولید و مصرف ناپایدار، تقاضا برای منابع طبیعی را افزایش داده و فشار بیش از حد بر زمین، باعث تخریب روزافزون آن شده است.  

 بیابان‌زایی و خشکسالی باعث مهاجرت اجباری شده و سالانه ده‌ها میلیون نفر را در معرض خطر آوارگی قرار می‌دهد. از 8 میلیارد نفر جمعیت جهان، بیش از یک میلیارد جوان زیر 25 سال در کشورهای در حال توسعه زندگی می‌کنند و تخریب زمین مستقیماً بر روی آنان تاثیر می‌گذارد. هر دلارِ سرمایه‌گذاری‌شده در بازسازی زمین می‌تواند تا 30 دلار سود را منجر شود اما با این وجود در هر ثانیه، معادل چهار زمین فوتبال از زمین سالم تخریب می‌شود که  مجموعاً هر سال به 100 میلیون هکتار می‌رسد. در بسیاری از کشورهایی که تحت تأثیر بیابان‌زایی، تخریب زمین و خشکسالی قرار دارند، کشاورزی که سهم ارزشمندی در رشد اقتصادی دارد، بیشتر از همه در معرض تهدید است. پیش‌بینی می‌شود از هر چهار نفر در جهان سه نفر تا سال 2050 با کمبود آب مواجه شوند. 



 بیابان‌زایی بلای جان محیط‌زیست کره زمین و در حال بلعیدن همه زیبایی‌های آن است. افزایش سطح بیابانی در دنیا موجب شده تا نهادهای بین‌المللی برای مقابله با این معضل جهانی، دست در دست هم دهند تا راهکار و اقداماتی علمی، عملی را برای  بیابان‌زدایی به‌کار گیرند. 

 سازمان ملل متحد با شعار امسال «اتحاد برای زمین. زمین میراث ما، آینده ما» (United for Land. Our Legacy. Our Future) این مهم را بیان می‌کند که همه ما این قدرت را داریم که زمین را به زندگی بازگردانیم. ما می‌توانیم تخریب را به بازسازی تبدیل کنیم. ما می‌توانیم از خشکسالی و سیل ویرانگر به اقتصادهای قوی و جوامع تاب‌آور برسیم و ما می‌توانیم اطمینان حاصل کنیم که کسانی که بیشتر به زمین وابسته هستند، در نحوه تصمیم‌گیری نظر بدهند. برای رسیدن به این هدف، ما باید همت و سرمایه‌گذاری را افزایش دهیم و  باید 1.5 میلیارد هکتار از اراضی تخریب‌شده را تا سال 2030 احیا کنیم تا موفق شویم از این بحران عبور کنیم.

«کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با بیابان زایی»(UNCCD)


 «کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با بیابان‌زایی»(UNCCD) برای مبارزه با بیابان‌زایی و کاهش اثرات خشکسالی از طریق برنامه‌های اقدام ملی و بین‌المللی  در 17 ژوئن 1994 در پاریس فرانسه به تصویب رسید و در دسامبر 1996 لازم‌الاجرا شد. «مسئله بیابان‌زایی» در این کنوانسیون، مبتنی بر اساس اصول مشارکت و تمرکززدایی بوده و  ستون فقرات حکمرانی خوب و توسعه پایدار می‌باشد. مراسم روز جهانی امسال با میزبانی دولت آلمان، یکی از امضاکنندگان کنوانسیون و یکی از حامیان  آن، برگزار شد.  بر اساس UNCCD، بیش از 130 کشور قبلاً متعهد شده‌اند که تا سال 2030 «برای مبارزه با تخریب زمین» (LDN) اقدامات مؤثری را انجام دهند.  UNCCD، یکی از سه معاهدۀ اصلی شناخته‌شده به عنوان «کنوانسیون ریو» برای مبارزه با تغییرات آب‌وهوا و حفاظت از تنوع زیستی است.

 همزمان با سی‌امین سالگرد این کنوانسیون، سازمان ملل متحد و بسیاری از خیریه‌ها و سازمان‌های غیردولتی فعال در عرصه محیط‌زیست همراه با سایر نهادهای بین‌المللی، رویدادهای مختلفی را به مناسبت این روز برگزار می‌کنند. برگزاری  نمایشگاه عکس، برنامه‌های آموزشی و اجرای کنسرت موسیقی، همراه با کمپین رسانه‌های اجتماعی از برنامه‌های امسال سازمان ملل متحد است.

 امسال بسیاری از سازمان‌ها در کنار سازمان ملل متحد در شهر بُن آلمان به دورهم گرد آمده‌اند تا رویداد جهانی مبارزه با بیابان‌زایی را برگزار کنند. این رویداد  بسیاری از مدیران، جوانان و شخصیت‌های برجسته از دانشگاه، جامعه مدنی، ورزش و عرصه سرگرمی را گرد هم آورده است تا مقدمه‌سازی برای  بزرگترین کنفرانس سازمان ملل متحد در مورد زمین و خشکسالی (UNCCD COP16) باشد.  بزرگداشت این روز از سوی فعالان جامعه مدنی، داوطلبان، خیریه‌ها وسازمان‌های غیردولتی، می‌تواند باعث  افزایش آگاهی جهانی و بسیج تمام بخش‌های جامعه در حمایت از پایداری زمین شود. در این رویداد آن‌ها سعی دارند با  تا با سخنرانی و تمرکز بر ابتکارات، زمین سالم را برای نسل های کنونی و آینده ایمن کنند.

 کنفرانس سازمان ملل متحد با حضور خیریه‌های و سازمان‌های غیردولتی فعال در عرصه محیط زیست



شانزدهمین کنفرانس  (COP16) وابسته به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با بیابان‌زایی (UNCCD) از 2 تا 13 دسامبر 2024 (12 تا 23 آذرماه) در ریاض، عربستان سعودی برگزار خواهد شد. در این نشست علاوه بر دولت‌ها بسیاری از سازمان‌های غیردولتی فعال در عرصه محیط زیست نیز همراه با دولت‌ها برای افزایش تاثیر‌گذاری بر حوزه مبارزه با بیابان‌زایی شرکت خواهند داشت. این اجلاس مهمترین پلتفرم جهانی است که در آن دولت‌ها، مشاغل و سازمان‌های جامعۀ مدنی گرد هم می‌آیند تا در مورد چالش‌های امروزی بحث کنند و آینده‌ای پایدار را برای زمین ترسیم کنند. برای دستیابی به زمین سالم و رسیدن به اقلیم مناسب جهانی، طبیعت و اهداف توسعه پایدار، UNCCD به صورت منظم اجلاس‌هایی را با نام COP در کشورهای مختلف برگزار می‌کند. اجلاس آتی، قرار است در ماه دسامبر در عربستان برگزار شود. اجلاس  COP16 UNCCD  یک رویداد برجسته برای تسریع اقدامات در زمینۀ تاب‌آوری در برابر خشکسالی و رسیدن به زمینی سبزتر خواهد بود.

گزارش از نرگس اسفندیاری و زهرا میرابیان

منابع:

سازمان ملل متحد

COP16 UNCCD

«کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با بیابان زایی»(UNCCD)




لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...