03 تير 1403
خیریه‌ها در جشنواره ملی اعطای نشان نیکوکاری با رویکرد کل‌نگر ارزیابی می‌شوند
مسئول بخش ارزیابیِ نخستین جشنواره ملی اعطای نشان نیکوکاری با اشاره به نحوۀ ارزیابی خیریه‌ها بیان کرد: تلاش می‌کنیم رویکرد کل‌نگر به یک خیریه و فعالیت‌های آن داشته باشیم که از راهبری و مدیریت مجموعه‌ تا سازمان‌دهی داوطلبان، انضباط و شفافیت مالی و موضوعاتی از این قبیل را دربرمی‌گیرد.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، دبیرخانۀ نخستین جشنواره ملی اعطای نشان نیکوکاری، طی ماه‌های اخیر به همت تعدادی از سازمان‌های مرتبط با نیکوکاری و همکاری تعدادی از شبکه‌های ملی نیکوکاری و تشکل‌های خیریه تشکیل شده است. تشکل‌های خیریۀ فعال در عرصه‌های خدماتی - حمایتی، عمران و آبادانی و توسعه زیست‌بوم احسان و نیکوکاری تا 15 مردادماه سال جاری امکان ثبت‌نام در این جشنواره را دارند.

برای بررسی اهداف و کارکردهای این جشنواره و مواردی از این دست با دکتر فائزه اصفهانی؛ مسئول بخشِ ارزیابی جشنواره به گفت‌وگو پرداختیم که در ادامه متن آن را می‌خوانید؛

 - به عنوان پرسش نخست بفرمایید که چه اهداف و کارکردهایی را برای این جشنواره متصور هستید؟

 به طور کلی جوایز و نشان‌ها کارکردهای مختلفی دارند؛ برای نمونه یکی از کارکردها، الگوسازی و تجلیل از نمونه‌های موفق است. در بحث تشکل‌های اجتماعی و مجموعه‌های مردمی، نمونه‌‎های خوبی داریم که فعالیت‌های خوبی انجام داده‌اند و در فضای حرفه‌ای فعالیت می‌کنند اما اینها هیچ‌وقت به عنوان نمونه‌های موفق به جامعه معرفی نشده‌اند. بر همین اساس، یکی از کارکردهای اصلی جشنواره‌ها و این جشنواره این است که این نمونه‌ها و الگوهای موفق را به جامعه و به طور خاص، بخش اجتماعی معرفی کنند.

 کارکرد و هدف دیگر جشنواره ملی اعطای نشان نیکوکاری، ایجاد شاخص و مسیر حرکت به سمت توسعه و حرفه‌ای‌شدن است. در این جشنواره، این کارکرد را به صورت جدی در دستور کار قرار داده‌ایم تا شاخص‌هایی احصا شود که به حرفه‌ای‌شدن تشکل‌‎های اجتماعی کمک کند و این تشکل‌ها بتوانند خدمات خود را اثربخش‌تر و بهره‌ورتر ارائه کنند.

 - در این جشنواره با چه شاخص‌هایی به ارزیابی خیریه‌ها می‌پردازید؟

 تلاش می‌کنیم رویکرد کل‌نگر به کل مجموعه و فعالیت‌های آن داشته باشیم که از راهبری و مدیریت مجموعه‌ها تا سازمان‌دهی داوطلبان، انضباط و شفافیت مالی و موضوعات مختلف دیگر نظیر تخصصی‌بودن خدمات و مدیریت مناسب داده‌ها و اطلاعات را شامل می‌شود که می‌تواند فعالیت‌های مختلف یک مجموعه مردمی را در بُعد خدماتی نشان بدهد. بنابراین تلاش می‌شود تا در ارزیابی، همه این شاخص‌ها دیده شوند تا در نهایت منجر به شناسایی مجموعه‌های حرفه‌ای شود. 

 - نحوۀ ثبت نام و فرایند داوری در این جشنواره چگونه است؟

 پیش از پاسخ به این پرسش باید بگویم که نشان نیکوکاری به خیریه‌ها و مؤسساتی اعطا می‌شود که از چهار مرجع رسمی کشور یعنی وزارت کشور، سازمان بهزیستی، ناجا یا وزارت ورزش و جوانان مجوز رسمی فعالیت داشته باشند و بر این اساس این مجموعه‌ها هستتند که می‌توانند وارد فرایند ارزیابی شوند.

 اما ثبت نام مجموعه‌ها به اینصورت است که فرم‌هایی آماده شده است که در سایت نشان نیکوکاری وجود دارد و افراد اعم از مجموعه‌های مردمی و تشکل‌ها می‌توانند به سایت مراجعه و اطلاعات را تکمیل کنند. البته با توجه به اینکه باید اطلاعات جامعی از این مجموعه‌ها وجود داشته باشد تا ارزیابی دقیق‌تری صورت بگیرد، لازم است قبل از آغاز فرایند ثبت نام، فیلم‌های آموزشی را ببینند تا با داده‌هایی که بنا است تکمیل شود آشنا شوند. سپس باید اسناد و مدارک را ارسال کنند که در این‌جا ثبت نام اولیه صورت می‌گیرد.

 پس از اینکه ثبت نام اولیه انجام شد، ارزیابی‌ها در دبیرخانه‌ها صورت می‌گیرد و مجموعه‌های برتر متناسب با فرم‌های خوداظهاری و مستنداتی که ارسال شده است شناسایی می‌شوند. مرحله بعد، مرحله ارزیابی میدانی است؛ یعنی ارزیاب‌های دبیرخانه به این مجموعه‌ها مراجعه می‌کنند تا بتوانند به صحت‌سنجی بپردازند. مرحله بعد، بررسی این ارزیابی‌های میدانی و امتیازدهی مجدد است و در نهایت در دبیرخانه‌های شهرستانی، استانی و ملی نمایندگان مشخص می‌شوند و در نهایت حاصل ارزیابی همه این دبیرخانه‌ها در دبیرخانه ملی ارزیابی می‌شود و برگزیدگان انتخاب می‌شوند.

 - داوران این جشنواره چه کسانی هستند؟

 داوران جشنواره در سطح ملی‌، افرادی هستند که در کارگروه علمی و ارزیابی حضور دارند، اما در سطوح استانی و شهرستانی کمیته‌های مخصوص تشکیل می‌شود و هر منطقه ارزیاب و داور خاص خودش را دارد و در سایت هم اطلاع‌رسانی می‌شود. 

 - برای بهتر شدن جشنواره چه پیشنهادهایی دارید؟

 حتماً نیاز است که همۀ مسئولین به نیاز این برنامه‌ها اعتقاد جدی داشته باشند. همچنین نیاز است که چند دوره این نشان اعطا شود؛ چون با معرفی این الگوها سایر تشکل‌ها نیز برای شرکت‌کردن در جشنواره‌های بعدی ترغیب می‌شوند. البته احتمالاً کارهای رسانه‌ای هم نیاز است که از اصحاب رسانه انتظار می‌رود در ایجاد فضای بهتر برای این برنامه‌ها بکوشند؛ چه‌اینکه در فضای اجتماعی نیز چنین برنامه‌هایی نادر است. 

 یادآوری می‌شود، نشست خبری نخستین جشنواره ملی نشان نیکوکاری، دوشنبه 21 خردادماه با حضور  دکتر محسن ولیئی؛ دبیر شورای سیاستگذاری جشنواره، حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمد شرفخانی؛ دبیر جشنواره و دکتر محمدمهدی جعفری؛ دبیر کارگروه علمی و  ارزیابی جشنواره و اصحاب رسانه برگزار و جزئیات این جشنواره تبیین شد.


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...