ابتکار یک بنیاد خیریه پیشگیری از آلزایمر: پیشگیری به جای درمان
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، یک بنیاد خیریه پیشگیری از آلزایمر در انگلیس در حال آغاز یک پژوهش نوآورانه است که هدف آن استفاده از زیستنشانگرهای خون و تغذیه برای بهبود تشخیص زودهنگام و ارزیابی خطر زوال عقل است. این ابتکار عمل که شامل «آزمون عملکرد شناختی» توسعهیافته توسط بنیاد «غذا برای مغز» میشود، قرار است نقش محوری در یک کارآزمایی بالینی به نام «رید آوت» ( READ OUT ) داشته باشد.
این کارآزمایی تحت هدایت «پروفسور ونسا ریمونت» از دانشگاه آکسفورد و بخشی از «چالش زیستنشانگرهای خونی» است که هدف آن ادغام آزمایشهای خون در مسیرهای تشخیص زوال عقل در «سرویس سلامت ملی» (NHS) است. این حرکت به سمت پیشگیری، در پی شکستهای مکرر کارآزماییهای دارویی طراحیشده برای درمان آلزایمر پس از تشخیص آن صورت میگیرد. این داروها تاکنون نتایج بالینی قابلتوجهی نداشته و با عوارض جانبی جدی از جمله خونریزی مغزی، تورم و حتی مرگ همراه بودهاند.
تمرکز بر پیشگیری و نقش تغذیه
«پاتریک هولفورد»، بنیانگذار این بنیاد، با اشاره به این شکستها تأکید کرد: به جای هدر دادن منابع برای یافتن یک درمان، ما به شدت نیازمند اتخاذ رویکرد پیشگیری هستیم. «بنیاد غذا برای مغز»، که خود را تنها بنیاد خیریه انگلیس در زمینه پیشگیری از آلزایمر میداند، به طور همزمان مطالعه دیگری به نام «دی آر ال اف تی» ( DRIfT ) را نیز راهاندازی کرده که به طور خاص به بررسی زیستنشانگرهای مرتبط با تغذیه برای پیشبینی خطر آینده و ردیابی بهبود، میپردازد. «دی آر ال اف تی»، شامل یک نمونهگیری خون ساده و بدون درد در منزل است که سطوح پنج شاخص کلیدی را اندازهگیری میکند:
- امگا-۳: برای سلامت ساختار مغز
- ویتامین D: برای عملکرد کلی عصبی
- هموسیستئین: نشانگر وضعیت ویتامینهای گروه B
- HbA۱c: برای ارزیابی کنترل قند خون
- گلوتاتیون: نشانگر وضعیت آنتیاکسیدانی
هولفورد این چهار فرآیند را «چهار سوارکار آخرالزمان سلامت مغز» مینامد و توضیح میدهد: مغز به این چربیها [امگا-۳]وابسته است که با کمک ویتامینهای B در مغز جای میگیرند و همه اینها منبع متعادل گلوکز هستند. سپس مغز با سوزاندن قند برای انرژی، «دودهای اگزوز» اکسیداتیو تولید میکند. به همین دلیل است که آنتیاکسیدانهای موجود در سبزیجات و میوهها نیز به همراه امگا-۳ و ویتامینهای B برای سلامت مغز بسیار مهم هستند. شرکت در این پژوهش برای همه آزاد است. تاکنون بیش از ۴ هزار نفر به این مطالعه پیوستهاند و هدف این بنیاد جذب ۱۰ هزار داوطلب تا پایان سال جاری است. داوطلبان موظفند، «آزمون عملکرد شناختی» آنلاین را دو بار در سال تکمیل، پرسشنامهای درباره تغذیه و سبک زندگی پر کنند و نمونه خون قبل و بعد را با استفاده از کیت آزمایش خانگی ارائه دهند.
در ازای مشارکت، شرکتکنندگان راهنماییهای شخصیسازیشدهای برای کاهش خطر ابتلا به زوال عقل در آینده دریافت خواهند کرد. «پروفسور دیوید اسمیت»، معاون سابق دانشکده علوم پزشکی دانشگاه آکسفورد، از این رویکرد استقبال کرده و گفته است: جهان با هجوم ویرانگر زوال عقل در حالی مواجه است که جمعیت در حال پیرشدن است و با این حال، تلاش مقامات برای پیشگیری از آن بسیار ناچیز است. به جای هدر دادن منابع برای تلاش جهت توسعه یک درمان، ما به طور فوری نیاز به اتخاذ رویکرد پیشنهادی بنیاد غذا برای مغز داریم.
منبع: