به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، نمایشگاه «دستاوردهای وقف» با حضور شرکتهای دانشبنیانِ مورد حمایت سازمان اوقاف و امور خیریه و با محوریت معرفی دستاوردهای بومیِ مقرون به صرفۀ شرکتهای دانشبنیانِ خلاق از تاریخ 5 تا 9 اردیبهشتماه 1403 در محل سالنهای «بام مهتاب» و «فیروزه» هتل بزرگ ارم تهران در حال برگزاری است. در این نمایشگاه از 22 شرکت مورد حمایت سازمان اوقاف و امور خیریه برای ارائه دستاوردهای خود دعوت به عمل آمده است.
حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در پیامی که به مناسبت برگزاری این نمایشگاه داده است، تولیدات تخصصی و علمی در عرصههای ممتاز و وسیعی چون فناوریهای نوین پزشکی، کشاورزی، شیلات، عمران، صنعت، معدن و سایر تکنولوژیها را از جمله آثار و برکات این شرکتهای دانشبنیان برشمرده است.
فعالیتهای معاونت فرهنگی - اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه
سازمانهای وابسته به سازمان اوقاف و امور خیریه از جمله معاونت فرهنگی – اجتماعی اوقاف، مرکز امور خیریه این سازمان و انتشارات آن، حضور پُررنگی در نمایشگاه امسال دارند. بر همین اساس، درباره فعالیتهای زیر نظر معاونت فرهنگی – اجتماعی اوقاف با حجتالاسلام سیدمحمدکاظم موسوی متقی؛ مدیرکل فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه گفتوگویی انجام دادیم.
موسوی متقی در ابتدای سخنان خود به وظایف سهگانه سازمان اوقاف در حفظ عین، تثبیت آن و اجرای نیت واقفان اشاره کرد و گفت: از مهمترین نیات واقفان، بخش خیریه است که منشأ و ریشه آن، نوعدوستی و حس احسان به دیگران است. او تأسیس و فعالیت مراکز خیریه را منحصر به ایران قبل یا پس از انقلاب ندانست و افزود: از قدیمالایام در ایران مجموعههای خیریه به روشها و اَشکال مختلف به ابناء بشر نیکوکاری میکردهاند. فرقی میان مسلمان و غیر آن هم نبوده است. حتی ما در میان زردشتیان مواردی میبینیم که در دوران پیش از اسلام منابع وقفی برای موبدان یا عموم زردشتیان اختصاص دادهاند.
به گفته مدیرکل فرهنگی اوقاف، این سازمان تا قبل از سال 1398 مرکزی به نام «امور خیریه» نداشت و در زمان مدیریت حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی این مرکز برای نخستینبار تأسیس شد. موسوی متقی از جمله پیامدهای تأسیس این مرکز در کنار مراکز «افق» امامزادگان را متمرکز و منسجمتر شدن امور خیریه در سراسر کشور دانست. او در تکمیل سخنان خود اضافه کرد: مرکز خیریه اجرای نیات خیر مربوط به ازدواج، تأمین جهیزیه، دارو و درمان، آزادی زندانیان و ... را برعهده دارد.
مدیرکل فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اقدامات و فعالیتهای فرهنگی - اجتماعی سازمان اوقاف اظهار کرد: این معاونت در زمینه کمک به دانشآموزان بیبضاعت، اعزام زائر به مشهد و عتبات عالیات، کمک به هیئتهای مذهبی و ... فعال است. همچنین وی در پاسخ به پرسشی درباره برگزاری کنگرهها، همایشها و انتشار مجله و کتاب در حوزه وقف گفت: معاونت فرهنگی - اجتماعی از رسالهها و پایاننامههای دوره دکتری و ارشد مرتبط با موضوع وقف حمایت میکند. همچنین از تألیف کتاب در زمینه وقف و خدمات اجتماعی آن نیز پشتیبانی به عمل میآورد.
موسوی متقی به سابقه فعالیت و انتشار 30 ساله مجله «وقف؛ میراث جاویدان» نیز اشارهای کرد و افزود: این مجله مقالات مرتبط با وقف، نیات واقفان و اسناد وقفی را منتشر میکند. وی در بخش دیگری از سخنان خود به معرفی فعالیتهای اجتماعی این معاونت پرداخت و اظهار داشت: در این بخش در سال 1402، طرحهایی چون طرح مهر تحصیلی، شمیم حسینی، زائران حرم رضوی، پیوند آسمانی، مهر تندرستی، دستهای مهربانی، میقاتالرضا (ع)، ضیافت الهی و زائران حرم حسینی انجام شده است.
مدیرکل فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه، سیاست این سازمان را عمل در سطح کلان و در جایگاه راهبری دانست و تأکید کرد: با اعطای مجوزهای «یاریگران وقف» امکان استفاده از درآمدهای وقفی در حوزههای جدید دفاعی، محیط زیست، ورزش و رسانه نیز امکانپذیر شده است. گفتنی است از جمله آثار منتشرشده معاونت فرهنگی - اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه میتوان به مجموعه مقالات کنگره ملّی امامزادگان با محوریت حضرت حسینابنموسیالکاظم (ع)، مجموعه مقالات برگزیده کنگره ملّی سید جلالالدین اشرف، مجموعه مقالات نخستین کنگره ملّی حضرت بیبی حکیمه (س)، امامزادگان؛ تجلیگاه هنر قدسی (بررسی تزئینات و آرایهها در بقاع متبرکه) و چونان دری گشوده به بهشت (بررسی جلوههای معماری آستان مقدس امامزادگان (ع) و ...) اشاره کرد.
«صندوق پژوهش و فناوری ماندگار» و ارزشآفرینی هوشمندانه از طریق اهرمسازی منابع وقفی
بخش دیگری از خدمات سازمان اوقاف و امور خیریه در قالب فعالیتهای «صندوق پژوهش و فناوری ماندگار» به متقاضیان عرضه میشود. این صندوق که در سال 1398 با سهامداری موقوفات وابسته به سازمان اوقاف و امور خیریه تأسیس شد، مأموریت خود را «ارزشآفرینی هوشمندانه در اکوسیستم فناوری و نوآوری از طریق اهرمسازی منابع وقفی» اعلام کرده است. این صندوق در تلاش است تا خدماتی چون سرمایهگذاری ریسکپذیر، صدور انواع ضمانتنامه، ارائه انواع تسهیلات، جذب، هدایت و عاملیت منابع مالی، ارائه خدمات توسعه بازار و تجاریسازی و ارائه خدمات ارزیابی، نظارت و امکانسنجی طرحهای کسبوکار را برای فعالان این عرصه انجام دهد.
شرکتهای دانشبنیان با نیروی انسانی جوان دانشآموخته دانشگاههای داخلی حضور فعالی در نمایشگاه «دستاوردهای وقف» دارند. این شرکتها که با سرمایه و حمایت مالی سازمان اوقاف امکان فعالیت یا گسترش کسبوکار خود را یافتهاند، در بخشهای متنوعی از پزشکی، داروسازی تا هوش مصنوعی، کامپیوتر و کشت و صنعت و دامپروری فعالاند. نمایشگاه امسال فرصتی برای آنها فراهم ساخته است تا ضمن عرضه محصولات خود به بازاریابی نیز بپردازند.
مدیران موقوفات علاقهمند به استفاده از انرژی خورشیدی هستند
مرکز جهاد دانشگاهی دانشگاه علم و صنعت (مرکز مبدلها و منابع تغذیه) از جمله شرکتکنندگان در این نمایشگاه است. محمدرضا انصاری؛ مدیر پروژههای نیروگاههای خورشیدی این مرکز، هدف از تأسیس جهاد دانشگاهی در اوایل انقلاب را کمک به حوزههای صنعتی و علمی - پژوهشی میداند و میگوید: با توسعه فعالیتهای این نهاد در زمینه مهندسی برق و مکانیک، چند مرکز در آن تأسیس شد که هریک رشتههای مختلفی را دنبال میکنند که از جمله آنها میتوان به مراکز تولید فیلترهای الکترواستاتیک که در کارخانههای گچ، سیمان و ... برای جمعآوری مواد زائد و بازگرداندن آنها به چرخه تولید به کار میرود و مرکز فشار قوی که آزمایشگاه درجه اولی در خاورمیانه در پاد فناوری البرز مستقر دارد، اشاره کرد.
وی با نامبردن از مرکز خود تحت عنوان «مرکز مبدلها و منابع تغذیه» اضافه میکند: این مرکز بعد از تجارب موفق در رفع نیازهای کشور در مناطق نفتی و بهخصوص عسلویه، با توجه به افزایش توجه به انرژیهای تجدیدپذیر (سبز) در جهان و با عنایت به شرایط اقلیمی ایران، در صدد برآمده است تا در حوزه انرژی خورشیدی فعالیت کند. انصاری در پاسخ به پرسشی در خصوص ارتباط این مرکز و سازمان اوقاف و امور خیریه از علاقهمندی مدیران موقوفهها برای مولدسازی یاد کرد و افزود: مدیران موقوفات به دنبال استفاده از انرژی خورشیدی در سقف مساجد یا امامزادهها هستند.
به گفته این مقام مسئول، متولیان موقوفات با درک اهمیت و کارآمدی انرژی خورشیدی به دنبال تولید برق از این طریق هستند تا علاوه بر استفاده خود، آن را به شبکه سراسری تزریق و از این طریق کسب درآمد کنند. او هدف مرکز مبدلها و منابع تغذیه دانشگاه علم و صنعت از شرکت در این نمایشگاه را ارتباط با فعالان عرصه وقف و یافتن پیمانکار علاقهمند از میان آنها برای بازاریابی در این حوزه معرفی کرد. همچنین اظهار امیدواری کرد تا با ارائه دانش و تجهیزات مرکز خود، پروژههای جدید کاری را به دست آورند.
ورود سازمان اوقاف و امور خیریه به حوزه هوش مصنوعی
شرکت «گیتی هوشمند»، دیگر شرکت دانشبنیان حاضر در این نمایشگاه است. مجتبی اورعی از واحد هوش مصنوعی، «گیتی هوشمند» را نخستین شرکت وابسته به سازمان اوقاف و امور خیریه معرفی میکند که در حوزه هوش مصنوعی فعال است و به عرصه فناوریهای نوین ورود کرده است. وی میافزاید: این شرکت خدمات زیرساختی و نرمافزار و سیستمهای متنوعی را ارائه کرده است و حتی به حوزه ساخت بازیهای کامپیوتری نیز وارد شده است. به گفته این فعال عرصه فناوری، شرکت گیتی هوشمند قادر به تولید محصولاتی در زمینه جلوههای ویژه سینمایی برای صداوسیما شده است و همچنین فعالیتهایی در رابطه با رصد فضای مجازی، یافتن اخبار جعلی (Fake News) و اطلاعرسانی برای جامعه شده است.
اورعی تولید محصولات بلاکچین برای کمک به مردم برای سرمایهگذاری در امور خیر با سرمایه اندک را دیگر دستاورد شرکت گیتی هوشمند میداند. از جمله تولیدات این مرکز میتوان به «سیمازی» (فناوری و هوش مصنوعی در زمینه هنر هفتم)، «مداخلهگر» برای تحلیل رفتار شبکههای مجازی و پیشبینی واکنشهای آن، واحد پردازش گرافیکی (GPU Farm) به عنوان جایگزینی قدرتمند و کارآمد برای سیپییوها با هدف سرعتبخشیدن به تولید محصول و سرویس مناسب و «گیمیکس» یک بازی ویدئویی اشاره کرد.
تولید موتورسیکلت و خودروی الکتریکی با سرمایه موقوفات
«فنگستران خودروی توسن» با استفاده از سرمایه موقوفات و با یاریگرفتن از مجموعهای از دانشآموختگان دانشگاه صنعتی شریف، فعالیت خود را از سال 1385 با موضوع طراحی خودروهای الکتریکی آغاز کرد و از سال 1389 بر روی موتورسیکلتهای برقی متمرکز شد. مصطفی دهقانی از کارکنان این شرکت، صفر تا صد محصولات شرکت فنگستران را داخلی معرفی میکند و میافزاید: حتی در تولید باتری که در انحصار کشور چین است نیز به خودکفایی رسیدهایم. به گفته این فعال اقتصادی، شرکت فنگستران خودروی توسن، چهار سال است که به تولید انبوه رسیده است و در این مدت 1500 دستگاه از موتورهای برقی تولیدی خود را به شرکت ملی پُست، بانک رسالت و ... فروخته است. قیمت دوچرخههای تولیدی این شرکت بین 55 تا 118 میلیون تومان و قیمت موتورهای ساختهشده بین 150 تا 270 میلیون تومان قیمتگذاری شده است. این شرکت در تمامی بخشها موفق به استخدام 75 نیروی کار شده است.
«همگام تابان آسیا» و وارد کردن وقف به عرصه صنعت
شرکت «همگام تابان آسیا» از دیگر شرکتکنندگان در گردهمایی سازمان اوقاف و امور خیریه است. این شرکت در زمینه تولید قطعات خودرو و رادیاتورهای پانلی فولادی فعال است. سهرابی؛ نماینده مدیریت این شرکت در گفتوگو با خبرنگار خیر ایران اظهار کرد که شرکت همگام تابان آسیا در ابتدا با 10 نفر نیروی انسانی و چهار دستگاه پِرِس شروع به تولید قطعات خودرویی کرد و پس از مدتی شمار نیروی کار خود را تا 90 نفر افزایش داد. این مقام مسئول ادامه داد: در سال 1382 که صنعت خودرو دچار تحول شد، دو شرکت مجزا شامل شرکت قطعهسازی و قالبسازی را تحت عنوان همگام خودروی آسیا تجمیع و قراردادهایی با خودروسازهای داخلی مانند ایرانخودرو، سایپا، رنو پارس و ... منعقد کردیم و پس از آن وارد بازار یدک شدیم و اکنون 70 قطعه یدکی را تولید میکنیم.
سهرابی مجموعه همگام تابان آسیا را متعهد به نیت واقفان دانست و افزود: بالغ بر 59 درصد سهام شرکت، وقف است. او در ادامه به این نکته اشاره کرد که 41 درصد از این سرمایه اولیه وقفی متعلق به موقوفه عام مرحوم عبدالوهاب تهرانی است و 18 درصد باقیمانده آن به موقوفه حاج امیر جبارزاده اختصاص دارد. سهرابی ورود سرمایه وقفی به شرکت را به سالهای پس از 1382 مرتبط دانست و افزود: با توجه به اینکه سرمایهگذاران و صاحبان سهام این مجموعه افراد از خودگذشته متعهد به وقف و خیریه بودند و در خانواده مذهبی متعهد به امور خیر بزرگ شدهاند، نهایتاً تصمیم میگیرند برای توسعه ظرفیتهای تولیدی خود همزمان با توسعه سازمان، با وقف بخش عمدهای از سهام خود دقیقاً ادامه حرکتهای خیرخواهانه خود را از طریق وقف سهام ادامه دهند.
سهرابی، مبنای عملکرد شرکت همگام تابان آسیا را «صداقت، درستکاری و خلاقیت» میداند و میگوید: در کنار توجه به مسئولیتهای اجتماعی که وقف نماد واقعی آن است با نگرش جدید وقف را در صنعت وارد کردهاند. سهرابی در ادامه توضیح داد: با توجه به اینکه 59 درصد سهام شرکت از مال وقفی است، عواید حاصل از فعالیتهای اقتصادی سازمان به عنوان یک بنگاه اقتصادی نهایتاً بر اساس آئیننامههای موقوفه صرف امور خیر میشود. وی با اشاره به تندیس ورودی این شرکت، مهمترین زمینههای صرف عواید حاصل از فعالیت شرکت را در حوزههای تحصیل کودکان بیسرپرست یا بدسرپرست، آزادی زندانیان، درمان بیماریهای خاص و ... برشمرد.
سرمایه وقف در راه تأمین گوشت کشور
«سینا فناوران ماندگار»، بزرگترین تولیدکننده جنین از گاوهای ممتاز در ایران از دیگر شرکتهای دانشبنیان تحت حمایت سازمان اوقاف و امور خیریه است که تولید اولین برّه حاصل از لقاح خارج رحمی و جنینهای شبیهسازیشده را از جمله افتخارات خود میداند. این شرکت که میتوان از آن به عنوان تنها شرکت دانشبنیان تولید جنین از گاوهای ممتاز با استفاده از تکنیک برداشت تخمک (Ovum Pick Up) ایران و غرب آسیا نام برد، در داخل پارک علم و فناوری البرز مستقر است و با هولدینگهای بزرگ دامپروری کشور وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)، آستان قدس رضوی، کوثر (بنیاد شهید) و گاوداریهای بخش خصوصی قرارداد فروش منعقد کرده و موفق به راهاندازی بانک جنین گاوهای برتر از پنج نژاد برای نخستینبار در ایران شده است.
مدیریت شرکت آن را زیرمجموعه پژوهشگاه ابن سینای جهاد دانشگاهی معرفی میکند و میافزاید: کار اصلی شرکت این است که گاوهای پُربازده را یکبار از خارج کشور وارد میکنیم و از آنها جنین تولید میکنیم. با این کار به جای یک گوساله در سال از یک گاو پُرتولید، با جایگذاری جنین در رحم گاوهای دیگر میتوان 20 گوساله گرفت. وی در ادامه به این نکته اشاره کرد که از زمان آغاز به کار حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی به عنوان رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در امور شرکتهای دانشبنیان سرمایهگذاری شده است.
به گفته این فعال اقتصادی، پس از بازدید حجتالاسلام خاموشی از مجموعه و سرمایهگذاری سازمان اوقاف در آن، ظرفیت تولید 10 برابر شده است. او فعالیتهای سینا فناوران ماندگار را در زمینه خودکفایی گوشت در کشور ارزشمند توصیف کرد و ادامه داد: این شرکت قادر است بخشی از نیازهای گوشت کشور را تأمین کند. به گفته این مقام مسئول، شمار کارکنان این شرکت از شش نفر در سال نخست به 55 نفر رسیده است. شرکت فعلاً 400 گاو در اختیار دارد که تا پایان سال به هزار رأس افزایش خواهد یافت.
پرورش ماهی و میگو با سرمایه وقفی
شرکت «طرح توسعه دُرنیکا» فعالیت خود را از سال 1398 با سرمایهگذاری در زمینه پرورش ماهی در قفس در استان هرمزگان با ظرفیت پنج هزار تُن ماهی آغاز کرده است. سرمایهگذار اصلی شرکت، سازمان اوقاف استان مرکزی است که در این طرح به تولید ماهی «سیبَس» و فراوردههای حاصل از آن مانند سوسیس ماهی، محصولات دارویی، آرایشی و بهداشتی، چرم ماهی و جلبک اسپرولینا کمک میکند. از دیگر حوزههای فعالیت این شرکت به پرورش میگو در منطقه گُمیشان میتوان اشاره کرد. این شرکت تمامی محصولات خود را برای عرضه و فروش به نمایشگاه آورده است و بازدیدکنندگان ضمن تست رایگان آنها میتوانند نسبت به خرید آن نیز اقدام کنند.
موقوفه «عبدالله رضوی» خراسان و پیشرفت در کشاورزی
شرکت لبنی «آفرین خراسان» دیگر شرکتکننده در نمایشگاه دستاوردهای وقف است. مدیر شرکت پایه اولیه و سرمایه نخستین آن را برآمده از مال وقفی و موقوفه عبدالله رضوی معرفی میکند و میگوید: این شرکت از سال 1384 در حوزه لبنی فعال است اما به تازگی به شکل دانشبنیان در تولید آلوئهورا نیز وارد شده و در حال راهاندازی خطوط نوشیدنی و خوردنیهای آلوئهورا است. او همچنین اضافه میکند که نیت واقف، استفاده از مال موقوفه برای پیشرفت در زمینه کشاورزی و محصولات وابسته به آن بوده است.
«مهر ماندگار گلستان» و رابطه دو سویه پیشرفت موقوفات و کشت و صنعت
پیوند سرمایه وقفی و درآمد بخش خصوصی، مبنای عملکرد و بازدهی یکی دیگر از شرکتهای شهرستانی حاضر در این نمایشگاه است که از قِبَل حمایت سازمان اوقاف و امور خیریه به تولید رسیده است. این شرکت که در زمینه کشت و صنعت و دامپروری در استان گلستان مشهور است، «مهر ماندگار گلستان» نام دارد که به گفته مدیر آن 70 درصد سهام و سرمایه اولیهاش از طریق شرکت موقوفات «مبین» و 30 درصد باقیمانده از طریق بخش خصوصی تأمین میشود.
مدیر این شرکت در گفتوگو با خبرنگار خیر ایران اظهار کرد: شرکت در حال حاضر هزار و 700 رأس دام در اختیار دارد و به غیر از تولید شیر و گوشت، سرگرم انجام کارهای اصلاح نژادی نیز هست. همچنین او در بخش دیگری از سخنانش به این نکته اشاره کرد که در بخش پروکلاس یا آمیختهگری نیز فعال هستند و گاوهای با شرایط آب و هوای شهر و استان خود را که مقاومت و تولید بیشتری دارند، پرورش میدهند. به گفته این مقام مسئول، محصولات تولیدی و درآمد حاصله از این صنعت با توجه به سهم 70 درصدی سرمایه وقفی در مواردی که واقفان تشخیص دهند، هزینه میشود.
«رامان» و مستحکمتر کردن نقطه اتصال صنعت و دانش
یکی از غرفههای نمایشگاه دستاوردهای وقف به بنیاد فرهنگی البرز اختصاص دارد. این بنیاد شناختهشده که با نام واقف آن مرحوم حسینعلی البرز شناخته میشود، در سال 1342 با هدف کمک به اشاعه فرهنگ کشور و تجلیل از مقام علمی دانشمندان و پژوهندگان برتر ایرانی و تشویق دانشجویان و دانشآموزان برگزیده و نوجوانان با استعداد ایرانی از طریق اعطای جایزه «البرز» آغاز به کار کرد.
در این غرفه با علیرضا دانشور؛ فناور برگزیده جایزه البرز در سال 1402 در حوزه داروسازی، سلامت و زیستفناوری و مؤسس، مدیرعامل و عضو هیئتمدیره شتابدهنده «رامان» گفتوگو کردیم. او از حمایت بنیاد فرهنگی البرز از پژوهشگران برتر منتخب خود گفت و ابراز کرد: استراتژی بنیاد البرز این بوده است که از فناوران سال گذشته خود دعوت کند تا محصولات و کارهای خود را در غرفه این بنیاد ارائه دهند. به گفته این تولیدکننده، شرکت «رامان» که با سرمایه خصوصی مشغول به کار است، امیدوار است از فرصت نمایشگاه «دستاوردهای سازمان اوقاف و امور خیریه» استفاده کند و با سازمانهای زیرمجموعه اوقاف همکاریهای مثمرثمر نماید.
دانشور به جایگاه شرکت رامان در نزد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به عنوان «شرکت توانمند» اشاره کرد و آن را در عرصه صادرات فناوری و خدمات و محصولات از طرف معاونت اقتصادی وزارت امور خارجه موفق دانست. از مهمترین محصولات استراتژی تولیدی این شرکت میتوان به داروی ضد سرطان خون، درمان سرطان خون و درمان سرطان پستان از جدیدترین نسل خوراکی آن یاد کرد. همچنین در حوزه زیستفناوری، شرکت رامان موفق به تولید یک محیط کشت بسیار استراتژیک برای تولید محصولات بیولوژیک و واکسنها شده است. دانشور در پایان سخنانش، هدف رامان را «مستحکمترکردن نقطه اتصال صنعت و دانش» دانست..
شتابدهنده «تپش»؛ وقف و نوآوری و بومیسازی در عرصه پزشکی
مشارکت و حمایت مالی سازمان اوقاف و امور خیریه، زمینه تأسیس و راهاندازی کارخانههای جدید بسیاری را فراهم آورده است که جدای از به کارگیری جمع زیادی از نخبگان دانشگاهی، امکان تولید شماری از محصولات نوآورانه در عرصههای مختلف کشت و صنعت، دارو و پزشکی و درمان بیماریها را با استفاده از سرمایه و دانش بومی فراهم کرده است. شتابدهنده و کارخانه نوآوری «فناوران سلامت تپش» یکی از این شرکتها است که در سال 1398 به همت جمعی از دانشآموختگان دانشگاه علم و صنعت آغاز به کار کرد و تاکنون موفق شده است گروههای تولیدی متعددی چون گروه «فناوران پزشکی رایید»، «فناوران سلامت تام»، «پادمیرا سیمرغ سحا»، «یوتاب تجهیز پیشرو»، «طب فناور ماندگار»، «گروه پیشرانطب هامین»، «فناوران پزشکی رایاسلامت»، «فناوران سلامت باران» و «رایمند دانا طب» را تأسیس کند. از جمله محصولات این شرکتها میتوان به تولید اینفلیتور، رابط تزریق، کیت تشخیصی ACT، شیت اینترودیوسر، بایوپسی فورسپس و کاتتر انتقال جنین اشاره کرد.
شرکت «کاشی سنتی گوهرشاد»؛ استفاده از موقوفات در جهت حفظ و احیای میراث فرهنگی
شرکت «کاشی سنتی گوهرشاد»، یکی از متفاوتترین شرکتکنندگان در نمایشگاه دستاوردهای سازمان اوقاف و امور خیریه سال 1403 است. سهام این شرکت که از سال 1345 آغاز به کار کرده است، کاملاً به موقوفات اختصاص دارد و بنا بر اظهار مقامات آن، 51 درصد از سهام متعلق به موقوفه «گوهرشاد آغا»، 30 درصد به موقوفه «ملامحمد» (فرامرزخان) و 19 درصد آن به موقوفه «عبدالله رضوی» اختصاص دارد. سهامی که اکنون به صورت 100 درصدی زیر نظر موقوفات عام استان خراسان رضوی قرار دارد و این سازمان بر آن نظارت دارد.
همانطور که از نام این شرکت برمیآید، مسئولان شرکت در راه احیای کاشی سنتی خراسان اهتمام کردهاند و تلاش میکنند با تولید انواع کاشی سنتی معرق، مقرنس، گره رسمی بندی، مشبک، هفترنگی، کاشی جسمی و نره در رنگهای مختلف، از این نوع کاشیِ احیاشده در مرمت و بازسازی ابنیه و بقاع متبرکه تاریخی استفاده کند. از جمله پروژههای اجراشده این شرکت میتوان به بازسازی مسجد امام علی (ع) در هامبورگ، مرکز اسلامی رُم در ایتالیا، مرکز اسلامی در پتیگورسک روسیه، رایزنی فرهنگی ایران در آنکارا و مسجد شیعیان بمبئی اشاره کرد. همچنین این شرکت در تجهیز بازاچه طلا و فرش افغانستان، مسجد اباعبدالله در بعلبک لبنان، مسجد حضرت رسول (ص) در تیانجین چین و مسجد امام رضا (ع) در نیوزیلند نقشآفرینی کرده است.
نمایشگاه در یک نگاه
نمایشگاه دستاوردهای وقف از نخستین روزهای برگزاری خود با استقبال پُرشور و گسترده مردم روبهرو شده است. چیدمان و مکان برگزاری هم امکان تعامل و ارتباط میان شرکتکنندگان و بازدیدکنندگان را فراهم ساخته است. با این حال شماری از شرکتهای دانشبنیان از لزوم معرفی مکتوبِ فعالیتهای خود غافلاند و در غرفههایشان نمیتوان کاتالوگ یا متن مکتوبی از سوابق و اقداماتشان یافت. امری که احتمالاً باید آن را ناشی از جوانی و بیتجربهبودن مؤسسان این شرکتها قلمداد کرد. چاره کار در این شرایط، گفتوگوی چهره به چهره با برگزارکنندگان است که با توجه به دیدارهای رسمی و دولتی، همیشه ممکن نیست.
از سوی دیگر گفتوگو با بسیاری از مدیران شرکتهای حاضر در نمایشگاه حاکی از رضایتشان نسبت به عملکرد حجتالاسلام خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه است که از آن بعضاً به یک دوره تحولی در حمایت از شرکتهای دانشبنیان یاد میکنند. بنابر اظهارات این افراد، آنها در دوره جدید با استفاده از سرمایه اوقاف توانستهاند کار و فعالیت خود را در حد قابل توجهی گسترش دهند.
در نهایت اینکه استفاده از فضای «هتل» که در ذهنیت جمعیِ ما ایرانیان همچنان درست یا غلط مکانی تجملی قلمداد میشود، برای نمایشگاه دستاوردهای وقف که خود سنتی برآمده از دل تودههای مردم عادی است، چندان مناسب نیست و بهتر است با توجه به خصلت سنتی و علمی نمایشگاه، نمایشگاه در یک محیط آموزشی و عمومیتر برگزار میشد. البته باید توجه داشت که هتل ارم، خود یک موقوفه و از موقوفات تحت نظارت سازمان اوقاف و امور خیریه بوده و به همین دلیل انتخاب شده است، اما به هرحال عموم مردم از این موضوع مطلع نیستند.
گزارش از زهرا حاتمی
دیدگاه خود را بنویسید