29 فروردین 1403
یک جامعه‌شناس: سخنان «علیرضا نبی» خطاب به مردم، اشتباه بود
مهران صولتی، جامعه‌شناس در کانال شخصی خود نوشت: در شرایطی که 30 درصد از مردم جامعه، از تأمین نیازهای اولیۀ خود ناتوان‌اند و نیمی از جمعیت کشور  اجاره‌نشین هستند، علیرضا نبی؛ کارآفرین مشهدی به مردم می‌گوید که شما هم به دنبال انباشتن بر پول‌های خود و ساختن خانه‌های بزرگ‌تر هستید.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، مهران صولتی، جامعه‌شناس در واکنش به سخنان علیرضا نبی در برنامۀ محفل، در کانال شخصی خود نوشت: 

«این ویدئو که در شبکه‌های اجتماعی فراگیر شده، سخنان علی‌رضا نبی کارآفرین مشهدی است که درباره پیامدهای تله مصرف و اعتیاد به آن سخن می‌گوید. نسخه جدیدی از ترجیح درویشِ صابر بر توان‌گرِ شاکر در کلام صوفیان که حداقل از دهه نود و سفت‌شدن کمربند تحریم های کشور مصادیقی برای آن در برنامه‌های تلویزیون ارائه می‌شود. مجریانی که از بینندگان می‌خواهند تا گوشت و مرغ و میوه نخورند یا خطبایی که مردم را به خوردن اشکنه یا نان خشک دعوت می‌کنند.

 در اوایل دهه پنجاه هم روشنفکران چپ‌زده ایران متاثر از مکتب فرانکفورت و چهره برجسته آن یعنی هربرت مارکوزه از  پدیده مصرف‌گرایی به شدت انتقاد می‌کردند. مارکوزه معتقد بود که شهروندان  جوامع غربی چون در رفاه زندگی می‌کنند و به انبوه کالاهای مصرفی دسترسی  دارند به ظاهر خرسند هستند در حالی‌که نیازهای واقعی خود را نمی‌شناسند و  مصرف به وسیله رسانه‌ها و به صورت جعلی به آن‌ها القا می‌شود!

 جواد طباطبایی در  نقد عملکرد روشنفکران دهه پنجاه می‌گوید: شورش بر مصرف‌گرایی در کشوری که به اکثریت قریب به اتفاق مردم آن، نصف کالری لازم هم نمی‌رسید، گسسته خردی بیش نبود، سیاست بازی مبتنی بر جهل! روشنفکر غربی از این حیث منتقد مصرف‌گرایی بود که آمریکایی در هر وعده، یک استیک چهارصد گرمی می‌خورد، در همان زمان در یک دیزیِ وطنی، متجاوز از چهل گرم گوشت نبود.

در جامعه‌ای که حدود ۳۰ درصد از جمعیت آن از تأمین نیازهای اولیه خود ناتوان‌اند، برخی از شهروندان یک‌سال است گوشت نخورده‌اند، مردم از چهاردهه تورم دو رقمی رنج می‌برند و بیش از نیمی از جمعیت کشور اجاره‌نشین هستند، نبی به مخاطبان خود می‌گوید که شما هم به دنبال انباشتن بر پول‌های خود و ساختن خانه‌های بزرگ‌تر هستید! او که خود کارآفرین است چرا در دام این معنویت‌گراییِ کاذب افتاده است؟»


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...