به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، همزمان با هفته بینالمللی سمنها، نمایشگاه «دستاوردهای سمنها» با شعار «باهم، شهری بهتر و زیباتر» از 12 لغایت 15 اسفندماه 1402 در محل ستاد سمنهای شهر تهران واقع در دروازهدولت، خیابان خاقانی، مقابل دانشگاه خوارزمی با حضور شماری از مؤسسات خیریه و سازمانهای مردمنهاد در حال برگزاری است.
هوشمندسازی نیکوکاری با نرمافزار «آگاپه»
از جمله مؤسسات حاضر در این نمایشگاه، میتوان به مؤسسه نیکوکاری مهر هوشمند (آگاپه) اشاره کرد. این مؤسسه که با شعار «همآفرینی ارزش اجتماعی» در این برنامه مشارکت کرده است، با ارائه راهکاری فناورانه به هوشمندسازی نیکوکاری پرداخته است و به عنوان پل ارتباطی میان حامیان، مؤسسات، مددجویان و داوطلبان عمل میکند. از جمله خدمات رایگان آگاپه برای مؤسسات خیریه میتوان به اشتراکگذاری صفحه اختصاصی مؤسسه در شبکه اجتماعی، معرفی حرفهای سمنها در بستر وب و فضای مجازی، افزایش جذب فالوورهای شبکههای اجتماعی هر مؤسسه، تشکیل شبکهای از هواداران برای هر خیریه و مشاوره تخصصی درخصوص برندینگ مؤسسه خیریه، فعالسازی درگاه پرداخت آنلاین برای هر مؤسسه، امکان جذب کمکهای اسپانسری داخل و خارج از کشور، ارائه گزارش مالی شفاف از پرداختهای اسپانسری به صورت آنلاین اشاره کرد.
از جمله دستاوردهای آگاپه میتوان به شناسایی مؤسسات از طریق جستجوی پیشرفته براساس موقعیت جغرافیایی، موضوع فعالیت و گروه هدف اشاره کرد که سببساز همکاری میان مؤسسات همهدف را فراهم میکند و به آنها این امکان را میدهد تا در اجرای پروژههای مشترک، برگزاری رویدادها، بازارچهها و ... با هم همکاری کنند.
«کیپو» اولین شخصیت عروسکی آموزش دیابت در ایران
«انجمن دیابت گابریک؛ بزرگترین مدرسه دیابت ایران»، دیگر انجمن حاضر در این نمایشگاه است. این انجمن که عضو رسمی انجمن بینالمللی دیابت است، در سال 1385 با همراهی تعدادی از پزشکان فوق تخصص غدد و افراد مبتلا به دیابت آغاز به کار کرد. هرمز کیخانزاده (مدیرعامل و بنیانگذار) که خود به بیماری دیابت مبتلا است، این مجموعه را به مثابه یک انجمن مردمی و غیر انتفاعی (مردمنهاد) تأسیس کرد. عمده کارکنان این مجموعه از افراد مبتلا به دیابت نوع یک هستند. هدف گابریک ایجاد انگیزه و ارائه برنامههای مختلف آموزشی به افراد دیابتی به عنوان مکمل درمان پزشک معالج بوده است. آنها میکوشند تا از حقوق دیابتیها دفاع کنند و به منظور کنترل این بیماری و پیشگیری از آن اطلاعرسانی نمایند.
از جمله طرحهای قابل توجه گابریک، میتوان به خلق و طراحی اولین شخصیت عروسکی آموزش دیابت در ایران به نام «کیپو» اشاره کرد که در مردادماه 1389 به مناسبت چهارمین سالگرد پایهگذاری گابریک از آن رونمایی شد. کیپو تلاش میکند تا با کودکان مبتلا به دیابت ارتباط برقرار کند و آگاهیهای لازم را به آنها و خانوادههایشان اعطا کند. در دورههای آموزشی ویژه والدین کودکان دیابتی، چالشهایی نظیر عدم همکاری کودکان در اندازهگیری قند خون و تزریق انسولین، مشکلات مربوط به تغذیه و تنظیم روتینهای دیگر خانواده در مدیریت قند خون بررسی میشود. گابریک تلاش میکند خانوادهها را با اصول صحیح فرزندپروری آشنا کند و امکان برقراری ارتباط مناسب میان والدین و کودکان دیابتی را فراهم آورد.
«چترا»؛ پیامآور همیاری برای معتادان و مبتلایان به HIV
مؤسسه «چترا»، دیگر مؤسسه حاضر در این نمایشگاه است. این مجموعه که با شعار «پیامآوران همیاری؛ چتری برای زندگی» در این رویداد حاضر شده است، مجوز خود را از سازمان بهزیستی دریافت کرده است و عضو کمیته کشوری توسعه مشارکتهای مردمی و سازمانهای مردمنهاد وزارت کشور و عضو کمیته هماهنگکننده کشوری صندوق جهانی مبارزه با ایدز، سل و مالاریا و عضو کمیته ایدز ایران است. گروه هدف چترا، معتادان ترککرده، خانوادههای آنها، افراد مصرفکننده، کارتنخوابها و افراد مبتلا به اچ. آی. وی هستند.
مؤسسه چترا در سه شاخه اصلی فعالیت میکند که از آن جمله میتوان به «کاهش آسیب اعتیاد» از طریق مراکز کاهش آسیب گذری، سرپناه شبانه، خدماتدهی در گرمخانهها، موبایلسنتر و گشتهای سیار درباره افراد مصرفکننده؛ «پیشگیری از شیوع HIV با ایجاد باشگاه مثبت، اطلاعرسانی گسترده در زمینه این بیماری و حمایت از مبتلایان و «آموزش و توانمندسازی» از طریق برگزاری کارگاههای تخصصی در زمینه پیشگیری و درمان اعتیاد، حرفهآموزی و ... اشاره کرد.
مبارزه با استعمال دخانیات؛ از مدارس تا سطح شهر
«جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران» سازمان مردمنهاد دیگری است که غرفهای در نمایشگاه امسال دارد. این مؤسسه که در سال 1362 با تلاش تعدادی از پزشکان و اساتید دانشگاه با هدف پیشگیری و کنترل استعمال مواد دخانی و مبارزه با دخانیات همچنین آگاهسازی عمومی درباره بیماریهای ناشی از آن و مضرات گسترده این مواد در زمینههای بهداشتی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی با مجوز وزارت کشور آغاز به کار کرده است، اکنون در استانهای قم، لرستان، کردستان و شهرهای ورامین، آستارا، تربیت حیدریه، زاهدان، فومن، کوهدشت، اردبیل و گنبدکاووس شعبه دارد. از جمله واحدهای زیرمجموعه این جمعیت میتوان به «فرآموز نَفَس پاک؛ مرکز آموزشی مهارتهای رفتاری کودکان و نوجوانان»، «کلینیک ترک سیگار»، «مرکز تحقیقات کنترل دخانیات»، «واحد زنان»، «طرح پاد؛ پیشگیری از استعمال دخانیات در مدارس» و «کارت قرمز؛ اولین نشریه تخصصی سلامت و دخانیات در کشور» اشاره کرد.
گسترش سلامت روان با مشارکت مردمی
«جمعیت همیاران سلامت روان نوای مهر» دیگر سمن حاضر در نمایشگاه امسال است که از سال 1377 و تحت نظارت بهزیستی فعالیت خود را آغاز کرده است. از مهمترین اهداف این جمعیت، میتوان به پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و ارتقاء سطح سلامت جامعه با رویکرد گسترش مشارکتهای مردمی اشاره کرد. جمعیت همیاران از اعضای داوطلب تشکیل شده است که از قبل فعالیت در این مجموعه سود یا درآمدی ندارند. آنها زیر نظر مشاوران متخصص جهت مشارکت مردم در مدارس، مساجد، اماکن و محله خود فعالیت دارند.
نهال مهربانی؛ هدیه خیرین به مناطق محروم کشور
گروه جهادی «منادیان رحمت» با طرح «نهال مهربانی»، دیگر شرکتکننده نمایشگاه سال 1402 است. این گروه جهادی که از سال 1388 آغاز به کار کرده است، با راهاندازی طرح «نهال مهربانی» میکوشد در زمینهای مورد اعتماد خود در مناطق محروم کشور اقدام به کاشت نهال میوه کند. اسامی افراد مشارکتکننده روی نهال ثبت میشود و برای اعتمادسازی، فیلمی از نهال کاشتهشده به همراه گواهی کاشت به همراه لوکیشن محل به افراد داده میشود. در این طرح، مالک نهال و محصول آن، همان فردی است که نهال در زمینش کاشته شده است اما او متعهد میشود که از سال شروع ثمردهی اقتصادی نهال تا پایان عمر خودش، دهدرصد از محصول سالیانه نهال را به فقرای همان منطقه اهداء و یا صرف امور عامالمنفعه کند. گروه منادیان رحمت، یکسال بعد از کاشت و جهت اطمینان از زندهبودن نهال، گزارشی تصویری برای فرد خیر ارسال میکنند.
آموزشهای حقوقی برای سمنها با «باشگاه وکلا»
«باشگاه وکلا» با حضور بیش از هزار و 500 وکیل دادگستری در سراسر ایران و در پیوند و تعامل با ستاد سمنهای تهران، تلاش کرده است تا در ذیل کلینیکهای تخصصی گوناگون از جمله «کلینیک دعاوی خانواده»، «کلینیک تخصصی دعاوی حقوقی بورس»، «کلینیک تخصصی دعاوی ورزشی»، «اطلاعات و اخبار مهاجرت»، «کلینیک دعاوی بانکی و جرایم اقتصادی»، «حقوق احداث (معاملات عمومی)»، «کلینیک دعاوی قاچاق و ارز» و ... به کمک مددجویان بپردازد. این مجموعه در زمینه آموزشی، برندینگ و رفاهی فعالیت دارد و با سمنهای مختلف درخصوص برگزاری کارگاهها و کلاسهای آموزش حقوقی فعالیت دارد. خدمات حقوقی این باشگاه رایگان نیست اما در دورههای تخفیفدار باشگاه امکان دریافت مشاوره رایگان برای مراجعان نیز فراهم است. باشگاه وکلا در این فرایند ضمانت وکیل معرفیشده را برعهده میگیرد.
فرهنگسازی برای استفاده از دوچرخه برای کاهش ترافیک
«سفیران کاهش ترافیک»، دیگر سمن حاضر در این برنامه است. این گروه که از سال 1394 با 10 نفر و از پارک ترافیک پارک پلیس آغاز به فعالیت کرده است، تلاش میکند تا دوچرخه را به عنوان وسیله حمل و نقل پاک به مردم معرفی کند. اعضای گروه معمولاً از بازارهای میوه و ترهبار برای عضوگیری استفاده میکنند و از مردم میخواهند تا خریدهای خود را از این پس با دوچرخه و نه اتومبیل انجام دهند. اعضای این گروه که اکنون به 400 نفر بالغ شده است، از طریق شبکههای اجتماعی عضوگیری میکند و هر روز از یکی از مبادی تعیینشده در سراسر شهر، به دوچرخهسواری میپردازند. استقبال خانوادهها از این طرح گسترده است و هر فرد با دوچرخه شخصی خود در آن مشارکت میکند.
هنر آئینی زنان برای زنان
گروه فرهنگی هنری هنر مقدس، یک گروه تئاتر ویژه بانوان با 70 عضو فعال است که به همت مریم شعبانی معلم رشته هنرهای تجسمی در سال 1388 تأسیس شد. این گروه که موفق به برگزاری تئاترهایی برای بانوان و با حضور هنروران زن از جمله «عروس روز دهم» و «اکنون پس از 11 سال» شده است، در زمینه آموزش تئاتر (صحنهای و پلاتویی)، پرفورمنس، نمایشنامهنویسی، گریم و آوا، قصهخوانی و ... نیز فعال است. علاقهمندان میتوانند هرساله در اسفندماه در این گروه عضو شوند و از فروردینماه در برنامههای آموزشی آن مشارکت کنند. امکان فعالیت همراه گروه پس از اتمام دوره آموزشی برای اعضا فراهم است.
آموزش تابآوری به افراد و سمنها
نمایشگاه دستاوردهای سمنها، میزبان کتابهایی با مضمون تابآوری نیز هست. دکتر محمدرضا مقدسی، مدیر و مؤسس خانه تابآوری ایران، انتشار این آثار را برای تقویت مبانی نظری تابآوری در زبان فارسی و گسترش ادبیات پژوهشی مرتبط با این حوزه در ایران سودمند میداند. او نتیجه فعالیت خود و همکارانش در خانه تابآوری ایران را انتشار 43 عنوان کتاب از جمله «تابآوری در زمینهای بازی»، «رهنمای تابآوری»، «مزایای تابآوری؛ توقف استرس، توسعه تابآوری»، «روشهای نوین تابآوری»، «تابآوری کودکان» و ... میداند و به فعالیتهای تسهیلگری و آموزشی خانه تابآوری برای سمنها اشاره میکند. عرضه این کتابها از طریق میز «مؤسسه کاهش آسیب اجتماعی رویش» انجام گرفته است.
آموزش دوران سالمندی خوب و مولد
«شورای همفکری سالمندی» از دیگر شرکتکنندگان این نمایشگاه است که دو سال است با همکاری انجمنهای مختلف از جمله «سفیران تجربه»، «پرنیان سلامت شهر» و ... جلسات ماهانهای را در زمینه سالمندی و مسائل پیرامون آن ترتیب میدهد. فیلمهای مرتبط با این نشستها در صفحه آپارات انجمن در دسترس است. هدف این جلسات، دستیابی به دوران سالمندی خوب، جلوگیری از زوال عقل در میان سالمندان، کمک به اطرافیان سالمندان برای دستیابی به آرامش فکری و کمک روحی به آنها است.
انجمن «سفیران تجربه» در همین راستا موفق به تهیه استانداردی برای دوره سالمندی تحت عنوان «بهکارگیری مهارتهای لازم برای دوران بازنشستگی» و «سالمندیاری» شده است که مورد تأئید سازمان فنی و حرفهای نیز هست. این مؤسسه با این اقدامات تلاش میکند تا الفبای فصل سوم زندگی را به پیشکسوتان یادآوری کند و انگیزه، احترام و امید را به آنها گوشزد نماید و به آنها در راهاندازی فعالیت شغلی مولد کمک میکند.
از آموزش رایگان در مدارس تا کمک به افراد بیبضاعت
«ترنم سبز پرواز» مؤسسه غیر انتفاعی- غیر تجاری دیگری است که از سال 1393 از سازمان بهزیستی مجوز فعالیت خود را دریافت کرده است. فعالیت این مؤسسه در زمینه پیشگیری است و آنها تاکنون موفق شدهاند سالانه بیش از هزار ساعت آموزش رایگان در مدارس و سرای محلات در حوزه پیشگیری ارائه دهند. این مجموعه که مجری پروژههای سازمان بهزیستی است، در بخش دیگری از فعالیت خود، اقدام به تأسیس یک واحد کارآفرینی کرده است که در آن از دانشآموختگان نقاشی با استعداد برای اجرای پروژههای خود از جمله تولید کاشی استفاده میکند. هدف این مؤسسه، توانمندسازی جوانان محلات پرخطر و کسب درآمد برای آنها است. در بخش سوم فعالیت این مجموعه، آنها بخشی از منافع خود را در اختیار افراد بیبضاعت، خانوادههای آسیبپذیر و ایتام میگذارند.
آموزش ایمنی به کودکان
«کودک ایمن- ناجی فردا» دیگر سمن حاضر در نمایشگاه امسال است که فعالیت خود را از سال 1392 آغاز کرده است و در سال 1397 در استانداری تهران به صورت رسمی ثبت شده است. این مجموعه که با سازمانهای متعدد در ارتباط است تلاش کرده است با طراحی بازی و محصولات کمکآموزشی برای کودکان، مسائل مرتبط با ایمنی را به آنها آموزش دهد. از جمله کارگاههای این مؤسسه میتوان به خودامدادی، آگاهیبخشی و کمکهای اولیه برای کودکان با استفاده از بازی و از سنین پایین اشاره کرد. این مؤسسه موفق شده است بیش از 300 عنوان کتاب در زمینه ایمنی، امنیت و سلامت کودکان تهیه و از طریق صفحات مجازی در دسترس خانوادهها قرار دهد.
همافزایی در زمینه پیشگیری و کاهش آسیبهای اجتماعی
«مرکز نیکوکاری مدرسه سلامت» از دیگر گروههای حاضر در این برنامه است که هدف خود از مشارکت در این برنامه را ایجاد همافزایی برای سمنهای فعال در زمینه پیشگیری و کاهش آسیبهای اجتماعی میداند. برگزاری اردوهای جهادی، درمان بیماران نیازمند و آموزش طب سنتی به آنها با هدف کاهش هزینههای فرد و جامعه از دیگر فعالیتهای این مرکز است.
حمایت از بیماران مبتلا به MS
انجمن مولتیپل اسکاروزیس ایران (انجمن ام اس ایران)، از دیگر حاضران در برنامه امسال ستاد سمنهای تهران است. این انجمن که تشکلی غیردولتی، غیر انتفاعی و خیریهای است، فعالیتهای خود را برای نخستین بار در سال 1377 و در یکی از اتاقهای بنیاد امور بیماریهای خاص آغاز کرد و به تدریج و به خصوص پس از ثبت رسمی در سال 1378، ابعاد فعالیتهای خود را گسترش داد. از جمله اهداف این انجمن که با همراهی و کمک خیرین در حال انجام است، میتوان به حمایت دارو و درمان، آموزش و توانبخشی، ایجاد بانک اطلاعاتی و پژوهش و تحقیق در ارتباط با افراد مبتلا به این بیماری اشاره کرد.
اطلاعرسانی سریع، شفاف و امن با نرمافزار «مردمانیم»
نرمافزار «مردمانیم» از دیگر شرکتکنندگان نمایشگاه امسال است که با طرح «قربانی با برکت» با هدف اشتغال و توانمندسازی خانوادههای محروم در این گردهمآیی شرکت کرده است. مسئولان این نرمافزار، از جمله بزرگترین چالشهای مواجهه با مسئولیتهای اجتماعی و فعالیتهای خیرخواهانه در کشور را کمبود آگاهی مردم درباره روند مالی و اجرایی این فعالیتها میدانند و برای رفع این نقصان تلاش میکنند تا با برنامه طراحیشده خود، اعضا را به صورت سریع و شفاف، خلاقانه و جذاب و امن و ایمن با فرصتهای نیکوکاری آشنا کنند.
متخصصان علوم انسانی و تلاش برای توانمندسازی مردم
انجمن توانمندسازی و پیشگیری «آشنا» خود را برآمده از اندیشهها و افکار متخصصان علوم انسانی معرفی میکند که با هدف تبدیل ایران به جایی بهتر برای زیستن تأسیس شده است. این انجمن از سه دپارتمان حقوق، جامعهشناسی و روانشناسی تشکیل شده و تا به حال موفق به تدوین کتابچه خشونت، برگزاری کارگاه آموزشی در زمینه خشونت، خودشناسی، مسائل اجتماعی، جوانان، آشنایی با اقوام و ارائه مشاورههای فردی، روانشناختی و حقوقی شده است.
کمک به ترک اعتیاد با گردهمآیی در گمنامی
«انجمن معتادان گمنام» از دیگر سمنهای حاضر در برنامه امسال است. سابقه تأسیس این انجمن که نهادی مردمی، خودجوش و غیر انتفاعی است به سال ۱۳۳۲ هجری شمسی میرسد که در آن زمان شماری از افرادی که خود زمانی در چنگال اعتیاد گرفتار بودند، با هدف کمک و نجات معتادان از اعتیاد آن را بنیانگذاری کردند. انجمن معتادان گمنام پیامرسانی خود را در ایران، از سال ۱۳۶۹ هجری شمسی توسط چند عضو که با کمک اصول انجمن، بهبودی خود را دنبال میکردند، در مرکز بازپروری قرچک آغاز نمود. در سال ۱۳۷۳ با افزایش تعداد اعضای در حال بهبودی و حمایتهای معنوی مسئولان، اولین گروه انجمن معتادان گمنام، به صورت رسمی در شهر تهران، شروع به فعالیت نمود. این انجمن، در سال ۱۳۸۵ از پلیس امنیت ناجا و در سال ۱۳۹۲ از وزارت کشور، مجوز فعالیت سازمانهای مردمنهاد در سطح ملی دریافت کرد. به دلیل رعایت اصل گمنامی، هیچ مدرکی از حضور اعضا در انجمن تهیه نمیشود و در نتیجه تهیه آمار دقیق اعضای در حال بهبودی میسر نیست. در حال حاضر، هر روزه جلسات متعددی در اکثر نقاط کشور برگزار میشود و تعداد قابل توجهی از معتادان توانستهاند، با کمک اصول این انجمن از چنگال بیماری اعتیاد رها شوند. رشد این جلسات و گروهها، تنها شاخص موفقیت انجمن معتادان گمنام ایران است. در حال حاضر معتادان گمنام ایران، به طور هفتگی حدود 21861 جلسه در شهرهای بزرگ، کوچک و حتی روستاها برگزار میکند.
از دیگر سمنهای حاضر در این نمایشگاه، میتوان به «انجمن احیای شنوایی ایران»، «مؤسسه کودکان فرشتهاند»، «مؤسسه نیکوکاری رعد الغدیر» اشاره کرد.
گزارش از زهرا حاتمی
دیدگاه خود را بنویسید