به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، آخرین روز سومین رویداد استارتاپی اجتماعی «رویش» در روز جمعه، هشتم دیماه 1402در محل کارستان بهارستان و با مشارکت یازده تیم برگزار شد. این رویداد سهروزه، به همت آکادمی خیر ایران و مرکز کارآفرینی دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.
شرکتکنندگان تا ظهر اجازه داشتند که بر روی طرحهای پیشنهادی خود کار کنند و از راهنمایی منتورها بهرهمند شوند. مطابق برنامه رویداد، اختتامیه از ساعت 15 با داوری طرحها، سخنرانی میهمانان و برگزارکنندگان و اهدای جوایز برگزار و این رویداد به اتمام رسید.
در ابتدای برنامه بعد از ظهر، دکتر مهران کرمی، مدیرعامل مرکز نوآوری هاب اصفهان از تیمهای شرکتکننده درخواست کرد حاصل کار خود را در عرض پنج دقیقه به داوران ارائه کنند و در پنج دقیقه بعد پاسخگوی داوران باشند.
یک هیئت سهنفره از داوران: محمدامین صمیمی، دکتر رضا درمان و علیرضا جعفر، داوری طرحها را بر عهده داشتند.
طرح و برنامه تیمهای شرکتکننده در سومین رویداد رویش
نخستین تیم -«با هم»- با شعار «سلامت روان را با هم تجربه کنیم» طرح خود برای بهبود سلامت روان خانوادههای کودکان مبتلا به اوتیسم از طریق تشکیل گروههای همدلی، تولید محتوای تخصصی در بستر پلتفرم بهبود سلامت روان را ارئه داد.
«اوت نوت» دومین تیم شرکتکننده بود که طرح خود در حیطه استعدادیابی هنری و اشتغالزایی برای افراد دارای اختلال اوتیسم و سندرم داون را معرفی کرد. این گروه از نمونه فردین سلطانی و امیرحسین رستمیان به عنوان الگوی موفق طرح خود یاد کرد که اولی در برنامه عصر جدید شرکت کرده است و دومی در کافه اوت نوت در اصفهان مشغول به کار است.
گروه «طاها» سومین شرکتکننده رویداد رویش بود که با طرحی در زمینه کارگاههای مهارتافزایی برای معلولان کشورهای منطقه و از جمله عراق وارد میدان شده بود.
«چَریشاپ» با شعار «محدود نباش، رؤیات رو بساز» با طرح ساخت و راهاندازی دیجیکالایِ تخصصیِ فروش محصولات توانیابان در این رویداد شرکت کرد که اهدافی چون کارآفرینی توانیابان و افزایش اعتماد به نفس آنها و تولید رضایت و احساس شادی را دنبال میکرد.
«متانو» خود را تسهیلگر میان افراد معلول و سازمانهای حمایتی اعلام کرد و ضمن تشریح مشکلات مضاعف قطعی برق برای بیماران خاص، از طرح خود برای تولید برق از پنلهای خورشیدی و فروش مازاد آن به دولت، خبر داد که امکان درآمدزایی و استقلال اقتصادی را برای توانیابان فراهم میکند.
«بابومیا» دیگر تیم شرکتکننده در این رویداد بود که با شعار «گردشگری برای همه» پا به میدان گذاشته از گردشگری در مقاصد مناسبسازیشده با همراهی همه اعضای گروه با معلولان سخن گفت که زمینه را برای جامعهپذیرکردن معلولان و توسعه پایدار فراهم میکند.
«کجا برم؟»، پلتفرم معرفی و رزرو مکانها مناسب افراد با محدودیتهای حرکتی، دیگر تیم حاضر در رویداد بود که با پیشبینی استفاده بیش از هزار نفر در یک سال نخست از پلتفرم خود، اهدافی چون اعطای فرصتهای برابر به معلولان را دنبال میکرد.
«آیتِک» با کمک هوش مصنوعی و امکان اتصال به اپلیکیشنهای بومی در ایران، به دنبال استقلال نابینایان از طریق تبدیل عکس به توصیف صوتی و مسیریابی درست بود.
«ویلکا»، سامانه هوشمند سلامتمحور برای تندرستی ویلچرسواران با رویکرد بازی و ورزش به صورت همزمان، طرح خود برای عرضه نرمافزار را از طریق کلینیکهای توانبخشی و خرید مستقیم به داوران عرضه کرد.
«در آستانه» با شعار «در آستانه خودت باش» برای تسهیل در دسترسی خانوادههای در معرض معلولیت یکی از اعضای خود به خصوص کودکان به منابع حمایتهای اجتماعی – روانی در این رویداد شرکت کرده بود.
«دارو سان» آخرین تیم شرکتکننده در سومین رویداد رویش بود که با طرحی برای تسهیل دسترسی بیماران خاص به دارو، در این برنامه شرکت کرده بود.
آسایشگاه کهریزک به عنوان میزبان رویداد بعدی «رویش» معرفی شد
مجتبی اصغری، سردبیر پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران و مجری برنامه، اختتامیه را حساسترین و جذابترین بخش رویداد خواند و از برگزارکنندگان اصلی رویداد منجمله آکادمی خیر ایران و مرکز کارآفرینی دانشگاه صنعتی شریف سپاسگزاری کرد.
وی ضمن تشکر از حامیان مالی سومین رویداد رویش ازجمله مجموعه کارستان بهارستان، سازمان امور اجتماعی وزارت کشور، بنیاد خیریه راهبری آلاء، جهاد دانشگاهی، مؤسسه خیریه «ابتکار و توسعه نوید»، پارک علم و فناوری، سیمرغ فناوری، شرکت کاله، شرکت پنتر، سازمان اوقاف و امور خیریه و ... اعلام کرد: آسایشگاه کهریزک، میزبانی رویداد آتی رویش را به عهده گرفته است. این مجموعه همچنین تقبل کرده است که سه تیم برتر رویداد فعلی رویش، بازدید رایگان از این آسایشگاه بزرگ داشته باشند.
قوانین حمایت از معلولان اجرا نمیشود
سخنران نخست اختتامیه، دکتر حسین نحوینژاد، مدیر آسایشگاه خیریه کهریزک بود. او ضمن توضیح سوابق خود در رشته پزشکی و دکترای تخصصی سالمندان، از تجربیات خود در سازمان بهزیستی، مدیریت مجموعه کهریزک و ریاست المپیک ویژه برای افراد معلول و اوتیسمی، به تعریف جهانی «معلولیت» اشاره کرد که در آن سازمان بهداشت جهانی افرادی را که به لحاظ جسمی، ذهنی، روانی یا اجتماعی دچار محدودیتهایی باشند که نقش اجتماعی آنها را تحت تأثیر گذاشته است، معلول نامیده میشود.
او از آمار یک و نیم تا دو درصدی جمعیت معلولان ایران که رقمی تا دو میلیون نفر را شامل میشود، سخن گفت و کل افرادی که در بهزیستی نگهداری میشوند را 50 هزار نفر اعلام کرد.
بخش پایانی سخنان نحوینژاد به قانون حمایت از حقوق معلولان اختصاص داشت که او از معوقماندن آن گلایه کرد.
رویدادهای استارتاپی به شبکهسازی شرکتکنندگان کمک میکند
زهرا سلطانیفر، همبنیانگذار استارتاپ اجتماعی نوروکید، دومین سخنران اختتامیه بود. او که به عنوان نماینده مرکز کارآفرینی دانشگاه صنعتی شریف سخن میگفت، همه شرکتکنندگان را به دلیل داشتن ایده نوآورانه و دغدغه اجتماعی، برنده و موفق دانست و به آنها توصیه کرد که تا میتوانند در رویدادهایی مانند «رویش» شرکت کنند و از فواید این برنامهها منجمله شبکهسازی با منتورها، تسهیلگران و شرکتکنندگان دیگر بهره ببرند.
معلولان به مناسبسازی شهری نیاز دارند
سخنران سوم افتتاحیه، دکتر کامران عاروان، مدیرعامل جامعه معلولان ایران بود. عاروان ضمن اشاره به سابقه مواجهه با معلولان، واژه «معلول» را محترمانهترین کلمهای دانست که از حدود هفتاد، هشتاد سال قبل مورد استفاده قرار گرفت. تا پیش از آن، به معلولان، عاجز و مشابه آن میگفتند.
وی تصریح کرد: برای ما مهم نیست که به معلول چه بگویند، روی واژه حساس نیستیم اما روی امکانات حساس هستیم. انتظار مناسبسازی شهری داریم. من و همسرم، هر دو معلول هستیم و کمتر پیش میآید که بتوانیم راحت در یک رستوران غذا بخوریم. همیشه باید در اتوموبیل غذا بخوریم چون رستورانها برای معلولان مناسبسازی نشده اند. همانطور که عمده فضاهای شهری، مناسبسازی نشدهاند.
مدیرعامل جامعه معلولان ایران از غیبت معلولان در تاریخ و اقدامات مؤثر در تاریخ معاصر ایران در جهت آموزش، ارتباطات و توانبخشی معلولان سخن گفت. او از حضار درخواست کرد که راه آمده را ادامه دهند و تا میتوانند در راه کمک به این قشر، فعالیت کنند.
دکتر محمد طاهانژاد، مدیر آکادمی خیر ایران دیگر سخنران اختتامیه بود که ضمن سپاسگزاری از شرکتکنندگان، برگزارکنندگان و منتورها، هدف از این رویداد را ارتباط هرچه بیشتر میان دانشگاه، اکوسیستم کارآفرینی و بدنه اجتماعی نوآوران دانست.
تقدیر از داوران و عوامل اجرایی
در بخش دیگری از مراسم اختتامیه از اعضای هیئت داوران، تیم منتورها (مشاوران) و تیم اجرایی رویداد تقدیر شد.
مهندس علیرضا جعفر (مدیر مرکز کارآفرینی دانشگاه صنعتی شریف)، دکتر رضا درمان (مدیرعامل مؤسسه ابتکار و توسعه نوید)، دکتر محمدامین صمیمی (مدیرعامل شتابدهنده فرهنگی قرآنی شفق)، دکتر سارا داریان (دبیر علمی رویداد و مدرس MBA)، دکتر کریم نیکوصفتراد (مدیرعامل مرکز تسهیلگری کامیارکارن البرز و بنیانگذار شتابدهنده ی روستاتک)، دکتر مرتضی تسخیری (مشاور نوآوری)، امیر عظیمی ( مدرس حوزه سایت و فضای مجازی)، شهرزاد ترابیزاده (مدیر داخلی مرکز نوآوری هاب اصفهان)، محمد ضیائی (مسئول روابط عمومی مرکز خیر ماندگار)، محمدحسین مشکی (مسئول پشتیبانی مرکز خیر ماندگار) و مسعود عطایی و نیز مریم زارعمحمدی (دبیر اجرایی رویداد)، زهرا سادات طباطبایی، فائزه رضایی و حجت شیخیزاده تقدیر و تشکر شد.
برگزیدگان سومین رویداد رویش
در ابتدا قرار بود این رویداد سه برگزیده داشته باشد اما با حمایت دکتر رضا درمان، مدیرعامل مؤسسه ابتکار و توسعه نوید، دو تیم نیز شایسته تقدیر شناخته شدند و هدایایی دریافت کردند.
تیم «ویلکا»، «دارو سان» و «آیتِک» به ترتیب در جایگاه اول تا سوم قرار گرفتند و دو تیم «بابومیا» و «کجا برم؟» شایسته تقدیر شناخته شدند.
جایزه تیم نخست، 15 میلیون تومان به صورت نقدی به همراه حمایتهای غیر نقدی از جمله استقرار در Co-work و بازدید از کهریزک تعیین شد. بخش غیر نقدی درباره همه برگزیدگان یکسان بود اما جایزه نقدی تیم دوم، 12 میلیون تومان و گروه سوم، 10 میلیون تومان اعلام شد.
گفتنی است که جایزه نقدی دو تیم شایسته تقدیر، پنج میلیون تومان به علاوه حمایتهای غیر نقدی اعلام شد.
گزارش از زهرا حاتمی
دیدگاه خود را بنویسید