به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، امکان سپری کردن دوران سالمندی در شرایط مناسب، یکی از عرصههای فعالیت خیریهها و سازمانهای مردمنهاد است و توانمندسازی و ارائه ابتکاراتی نوین در بهبود زندگی سالمندان میتواند به آنان در رسیدن به زندگی بهتر، کمککننده باشد. از سوی دیگر مطالعات آکادمیک نشان دادهاند که درگیر شدن با هنر میتواند بخشهایی از مغز را که مرتبط با احساسات، حافظه و شناخت است را تحریک کند و منجر به افزایش سطح خلاقیت و عملکرد بهتر مغز انسان شود.
شواهد زیادی وجود دارد که نشاندهنده درگیر شدن و بهبود عملکرد مغز در ارتباط با فعالیت هنری میشود. به عنوان مثال، یک مطالعه از 230 هزار شرکتکننده انگلیسی نشان داده است که کسانی که حداقل هفتهای یک بار فعالیت هنری دارند یا یک یا دو بار در سال در رویدادهای فرهنگی شرکت میکردند، شادتر بودند و از سلامت روانی بهتری نسبت به کسانی که این کار را نمیکردند، برخوردار بودند. یک مطالعه میدانی دیگر نیز در ژاپن نشان داده است که افرادی که در یک مقطع زمانی به فعالیتهای هنری مانند صنایع دستی یا نقاشی میپردازند، دیرتر و کمتر از افرادی که این کار را نمیکنند، دچار اختلال شناختی میشوند.
برانگیختن احساس و شناخت در سالمندان
سازمان خیریه «جامعه حامیان زوال عقل» با همکاری «موزه هنر مدرن لاهه» در تابستان گذشته برای سالمندان فرصتی هنری و مبتکرانه را خلق کرد. این همکاری در راستای فعالیتهای اجتماعی موزه صورت پذیرفت. در در طی این برنامه سالمندان به همراه مراقبان یا افراد خانواده از آثار هنری موزه دیدن کردند. مسئولان موزه معتقد بودند که به دلیل افزایش جمعیت سالمندان هلند، افزایش جمعیت مبتلایان به زوال عقل در این کشور نگران کننده است.
در این رویداد تابستانی «ساکنان خانه سالمندی و مراقبت نِبو»(Nebo care home) به دیدن آثار هنری موزه رفتند و از دیدن جلوههای جذاب هنری بسیار هیجانزده شدند. «مایک استفهورت»، سخنگوی موزه در این رابطه معتقد است: قلب با هنر دچار زوال نمیشود و افراد مبتلا به زوال عقل هنوز احساسات دارند و این بازدیدها میتواند احساس رضایت را به آنها بدهد. «جرجوک ویلمینک»، مدیر و مبتکر این طرح میگوید: در هلند بیش از سیصد هزار نفر با زوال عقل زندگی میکنند و این تعداد در سال 2040، به حدود نیم میلیون نفر افزایش خواهد یافت. اما باید در نظر گرفت که حمایت و مراقبت به تنهایی تاثیرگذار نیستند و ضروری است که افراد مبتلا به زوال عقل بتوانند به مشارکت و فعالیت اجتماعی ادامه دهند و این باید به طور سیستماتیک در جامعه ما گنجانده شود.
باید خاطر نشان کرد که کشور هلند در زمینه مراقبتهای سالمندی بسیار پیشرو است، اما با این وجود در این کشور، از هر سه زن یک نفر و از هر هفت مرد یک نفر به زوال عقل مبتلا میشوند. به همین علت خانهها و دهکدههای سلامت متعددی برای مراقبت از سالمندان و افراد مبتلا به زوال عقل وجود دارد. سیستم خدمات شهری نیز برای سالمندان امکاناتی مخصوص را ارائه میدهد. برای مثال در خیابانهای برخی شهرها نیمکتهای سبز برای کمک به سالمندان برای پیدا کردن راه، از خانه مراقبت سالمندان به میدان مرکزی شهرهای کوچک قرار داده شده است. در شهر «روتردام» ابتکاراتی مانند برنامههای آموزش رفتاری با سالمندان برای کارگران شهری، رانندگان تاکسی، و کافهها برگزار میشود. یا در برخی از نقاط کشور، شهرداریها گروههای سرود و آواز را با مشارکت سالمندان راهاندازی کردهاند.
منابع:
دیدگاه خود را بنویسید