نشست «گسترش فرهنگ کار داوطلبانه اسلامی» در پایتخت مصر برگزار شد
نشست «گسترش فرهنگ کار داوطلبانه اسلامی» با همت جمعی از فعالان مردم‌نهاد مصر در قاهره برگزار شد. در این نشست بر این موضوع تأکید شد که 52 هزار سازمان مردم‌نهاد مصر، هر یک باید بتوانند کار داوطلبانه و مسئولیت اجتماعی را ارتقاء دهند.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، نشست ملی هم‌اندیشی «گسترش فرهنگ کار داوطلبانه اسلامی» با همکاری «شبکه ملی سازمان‌های جامعه مدنی مصر»، «مرکز رسانه‌ بنا» و «سازمان روحانیون القليوبية» به منظور بررسی حوزه‌های کار داوطلبانه اسلامی در شهر قاهره برگزار شد. 

 در این جلسه نمایندگان سازمان‌های جامعه‌مدنی مصر به اهمیت کار داوطلبانه و نقش آن در افزایش روحیه انسانی در جامعه تأکید کردند و در پایان نشست یک‌روزه، کمپینی را برای ارتقای همکاری و مشارکت به منظور دستیابی به اهداف توسعه‌پایدار با تاکید بر محوریت فعالیت‌های داوطلبانه اسلامی، برگزار کردند. 

 برگزارکنندگان نشست با تاکید بر اهمیت کار داوطلبانه برای رسیدن به توسعه پایدار، سعی داشتند ارتقای سطح مشارکت مردمی در اقدامات خیریه و راهکارهای اسلامیِ رسیدن به آن را واکاوی کنند. آنان، در پایان نشست طی بیانیه‌ای اعلام کردند: گسترش فرهنگ کار داوطلبانه برای جامعه، با هر دین و سنتی امری ضروری است و نشان‌دهنده مشارکت مردم در توسعه یک کشور است.

جایگاه کار داوطلبانه در اسلام

 یکی از محورهای مهم نشست، اشاره به نقش کار داوطلبانه و اهمیت آن در اسلام بود. «عادل عبدالفتاح‌ عماره»، از برگزارکنندگان نشست و نماینده خیریه‌ها در این زمینه گفت: فعالیت‌های خیر داوطلبانه در اسلام از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و دین اسلام ضمن تشویق مردم به کار خیر، به برکات حاصل از آن توجه زیادی داشته است. این اهمیت که در قرآن و سنت پیامبر بدان پرداخته شده (1) به لزوم گسترش فرهنگ نیکوکاری تاکید کرده است. 

 سخنرانان نشست همچنین زمینه‌های کار داوطلبانه در حوزه‌های دینی، اقتصادی، اجتماعی، فکری، نظامی و تربیتی را مورد کنکاش قرار دادند و به این نتیجه رسیدند که مسلمانان باید با احیای سنت‌های داوطلبانه و خیریه، به توسعه جوامع خود کمک کنند.

واکاوی نقش خیریه‌ها و سازمان‌های مردم‌نهاد در گسترش کار داوطلبانه

 خانم «هند فواد» از اساتید جامعه‌شناسی مرکز ملی تحقیقات اجتماعی قاهره در این جلسه عنوان داشت: برای حفظ یک جامعه، نقش خیریه‌ها و سازمان‌های مردم‌نهاد را نمی‌توان نادیده گرفت. این ارگان‌ها به شناسایی بهتر نیازها پرداخته و به افزایش کارایی آنان  کمک شایانی می‌کنند. وی با تاکید بر اهمیت کار داوطلبانه، آن را ابزاری موثر برای ساختن جوامع قوی و شکوفا اعلام کرد و مشارکت و همکاری جوامع مدنی با دولت را ضروری دانست.

 وی گفت: در مصر 52 هزار سازمان مردم‌نهاد در حال فعالیت هستند و اگر همه آنان  سفیران جامعه باشند، تغییرات اجتماعی که به صورت فردی قابل تحقق نیست، به مرحله اجرا می‌رسد. وی بیان داشت که مشارکت این سازمان‌ها، راه را برای توسعه مصر هموارتر می‌سازد. از نظر خانم فواد، فعالیت‌های داوطلبانه باعث ایجاد حس ارزش و مسئولیت در جامعه و افزایش اعتماد به‌نفس شهروندان می‌شود. داوطلب‌شدن یک هدف مذهبی و اجتماعی است و کار داوطلبانه سبب حفظ جوامع می‌شود.

 محور دیگر نشست،  اهمیت حوزه آموزش و نقش سازمان‌های جامعه مدنی در مشارکت مالی سازمان‌ها را  مورد توجه قرار داد. از نظر شرکت‌کنندگان، اهدای زمین برای تأسیس مدارس یا مدرسه‌سازی، تجهیز مدارس محروم، تهیه وسایل و تجهیزات آموزشی، چاپ کتاب‌های آموزشی، مشارکت در حمایت از دانش‌آموزان نیازمند برای ادامه تحصیل، از مواردی است که  نیاز به مشارکت جوامع مدنی و فعالیت‌های داوطلبانه نیکوکاران را می‌طلبد.

گزارش از عاطفه جعفریان

منبع: هيئة الوطنية للإعلام

[1] آیه 2 سوره مائده: (وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ) که تجسم معنای داوطلبی در میان امت مسلمانان است. و آیه 158 سوره بقره: (وَمَن تَطَوَّعَ خَيْرًا فَإِنَّ اللَّـهَ شَاكِرٌ عَلِيمٌ) که به تعبیر علما، نشان‌دهنده هر كار خيرى است كه به اختيار شخص انجام شود.


لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...