به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، یک تیم سهنفره قایقران و داوطلب دوستدار محیطزیست متشکل از «توبی گرگوری» (46 ساله)، «اندرو ساویل» (39 ساله) و «اورلا دمپسی» (30 ساله)، برای حمایت از اقیانوسها، پویشی به نام «قطبشمال» راه انداختهاند که برای آگاهیرسانی نسبت به اثرات مخرب پلاستیک در دریاها است. آنها در پایانِ ماه گذشته با قایق هشتمتری سفر خود را آغاز کردند. این تیم قایقرانی با مشارکت در پویش «قطبشمال» و «دریاهای پاک» [1] (Clean Seas) سعی دارند تا پیام زیستمحیطی خود را برای حفاظت از دریاها در برابر پلاستیک به گوش مردم برسانند.
توبی گرگوری، آغازگر این حرکت در مورد این پویش زیستمحیطی به خبرگزاری فرانسه گفت: «سفر ما نشاندهنده اهمیت حفاظت از محیطزیست است و آگاهی مردم را در حوزه دریاها افزایش میدهد. ما با اشتراکگذاری سفر خود با مردم به دنبال نشان دادن اهمیت حفظ محیطزیست دریاها هستیم. امیدواریم سفر ما برای دانشجویان، حافظان محیطزیست و کارآفرینان، مفید و مؤثر واقع شود تا شاهد تغییرات مثبتی باشیم؛ زیرا بزرگترین تهدید برای سیاره ما این است که همه فکر میکنند شخص دیگری باید آن را نجات دهد.»
نحوۀ شکلگیری ایدۀ پویش
گرگوری ایده پویش را از سفر سال گذشتهاش به اقیانوس اطلس الهام گرفته است. او در سفر سال 2023 از حجم زبالههای پلاستیکی در اقیانوس اطلس بسیار شگفتزده شد و تصمیم گرفت تا اقدامی برای آگاهیسازی نسبت به حفاظت از محیطزیست دریاها انجام دهد. از آنجا که طبق گزارش سازمان ملل، 85 درصد زبالههای دریایی را پلاستیکها تشکیل میدهند، گرگوری پس از بازگشت از سفر به اقیانوس اطلس، پروژه «تعهد پلاستیک» [2] (The plastic Pledge) را راهاندازی کرد که سفر پاروئی این تیم سهنفره نیز در راستای این تعهد قرار دارد.
هدف پروژه تعهد پلاستیک، آموزش بازیافت زبالههای پلاستیکی به دانشآموزان و درخواست از آنها برای مشارکت در پویشهای مبارزه با پلاستیک بوده و در حال حاضر 200 هزار دانشآموز در 60 مدرسه مختلف امارات در برنامههای زیستمحیطی و این تعهد شرکت میکنند. گرگوری به خبرنگاران گفته است که میخواهد با تیمش الهامبخش یک میلیون دانشآموز نهتنها در امارات بلکه در سراسر جهان باشد.
امارات متحده عربی در سالهای اخیر از پروژههایی از این دست حمایت مالی و پشتیبانی فنی میکند. این کشور اعلام کرده است که در پی توافق پاریس به دنبال دستیابی به کربن صفر تا سال 2050 است. این کشور در اواخر سال گذشته نیز میزبان کنفرانس آبوهوای سازمان ملل (COP28) بود.
آشنایی با آموزشهای قبل از سفر
تیم داوطلب حامی محیطزیست برای سفر خود به مدت دو ماه، در دورههای آموزشی پاروزنی و قایقرانی شرکت کردند. بخش جالب آمادگی تیم آنجا است که آنها تمرینات پاروزنی خود را در یکی از گرمترین نقاط جهان یعنی در یک استخر سرپوشیده در دبی آغاز و در میان امواج مصنوعی شبیهسازیشده خود را برای پاروزنی برای یکی از سردترین مناطق جهان آماده کردند.
این سه ماجراجو از هزار و 500 کیلومتری «ترومسو» (بزرگترین شهر در شمال نروژ) تا «لانگیربین» (مرکز مجمعالجزایر سوالبارد؛ شمالیترین شهرک کره زمین) عبور خواهند کرد. اعضای این تیم با لباس و تجهیزات طراحیشده، در میان امواج، باران مصنوعی، رعد و برق و ... قرار گرفتند تا این محیط شبیهسازیشده، سختیِ سفر در اقیانوس منجد شمالی را برای آنها آسانتر کند.
در طول سفر، قرار است هر ماجراجو به مدت دو ساعت پارو بزند و سپس در طول 24 ساعت دو ساعت استراحت کند. انتظار میرود این سفر بین 20 تا 25 روز طول بکشد. آنها تصمیم گرفتند در این زمان از سال که خورشید در تمام طول روز در منطقه قطبی میتابد پارو بزنند که به آنها امکان میدهد از پنلهای خورشیدی روی قایق برای تولید انرژی کافی برای شارژ تجهیزات ناوبری، تلفنها و نمکزدایی آب استفاده کنند. اعضای تیم اعزامی چالش قطب شمال، در مرکز آموزش هوانوردی در دبی (AFP)، تمرینهای شبیهسازی انجام دادهاند و انواع درجه حرارت هوا را تجربه کردهاند؛ زیرا پیشبینی میشود روزانه اختلاف دمایی 10 درجه را تجربه کنند.
اندرو ساویل؛ از دیگر اعضای تیم که رهبری عملیات را در دبی بر عهده دارد، میگوید: «آنچه که اکنون برای ما مهم است عادت کردن به تجهیزاتی است که باید بپوشیم، نه دمای هوا؛ زیرا در حال حاضر هوای امارات بیش از 40 درجه سانتیگراد است و ما با اختلاف دمای شدیدی در طول سفر خود مواجه خواهیم بود.»
اورلا دمپسی؛ یکی دیگر از اعضای این تیم، در طول تاریخ اولین زنی خواهد بود که با یک قایق پارویی از این اقیانوس عبور میکند. او در حوزه آموزش دیجیتال فعال است و در سال 2021 یکی از سه زنی بوده که رکورد تیمی مشابه را شکسته است و در اقیانوس آرام از «سانفرانسیسکو» تا «هاوایی» پارو زده است. چالش قطب شمال، برای اورلا تجربهای منحصر به فرد است و او هدف اصلی خود و تیمش را ایجاد انگیزه در مردم به ویژه کودکان برای برداشتن گامهای کوچک و مؤثر در مبارزه با خطرات تهدیدکننده اقیانوسها میداند.
گزارش از عاطفه جعفریان
منبع:
پینوشتها:
[1] یک کمپین محیطزیستی است که تحت نظارت سازمان ملل متحد برگزار میشود. هدف این کمپین پاکسازی آبها و دریاها و مبارزه با زبالههای دریایی و آلودگی پلاستیکی است.
[2] در این پروژه به آموزش و حمایت از سیاستها و شیوههای مرتبط با تولید، استفاده، استفاده مجدد و دفع پلاستیک از دنیای طبیعی پرداخته میشود.
دیدگاه خود را بنویسید