25 مرداد 1403
با مطالبه‌گری ان‌جی‌او‌ها در فیلیپین، بازگشت به زندگی برای معتادان تسهیل شده است
در برخی از کشورهای جنوب شرقی آسیا همچون فیلیپین، اعتیاد به عنوان جرم تلقی می‌شد و معتادان، اغلب به صورت رسمی یا غیر رسمی، با اعدام و زندان مواجه می‌شدند. در سال‌های اخیر با پیگیری و مطالبۀ ان‌جی‌اوهای فیلیپینی، دولت وادار شده است تا با وضع قوانین و تغییر برخی ساختارها، معتادان را نه محکوم بلکه بیمار تلقی کند و به آن‌ها برای بازگشت به زندگی، کمک‌های بیشتری ارائه دهد.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، در سال­‌های اخیر بارها شاهد شنیدن شعار «اعتیاد بیماری است نه جرم» بوده‌­ایم. این شعار اجتماعی با بُعدی انسانی، نگاهی دلسوزانه به افرادی که درگیر اعتیاد هستند، دارد. افرادی که با اعتیاد دست‌­وپنجه نرم می‌­کنند علاوه بر مشکلات جسمانی، درگیر اختلالات جدی روانی شده و این اختلالات آن­‌ها را به سمت جرم و جنایت­ ناخواسته می­‌کشاند. همین امر مسبب آن است که این افراد در نگاه جامعه و افراد آن به شخصیت­‌های شرور و مجرم شناخته می‌­شوند و احساس جامعه به آن­‌ها همراه با طردشدگی و خشم است.

 می‌­توانیم با رویکرد دلسوزانه هم به این ماجرا نگاه کنیم. افراد درگیر اعتیاد همان شهروندان عادی جامعه هستند که مدتی است راه اشتباهی را برای زندگی انتخاب کرده­ و اغلب خودشان هم با احساس شرم زیادی در جامعه حاضر می‌­شوند. می‌توان با تغییر نگاه به این افراد به جای خشم و فاصله گرفتن، با محبت و هم­دلی بیشتری کنارشان بود تا آن‌­ها هم بتوانند با طی‌کردن پروسه درمان خود و بهبودی کامل، به آغوش خانواده و جامعه برگردند.

تلاش ان‌جی‌او‌ها در فیلیپین برای تغییر

با مطالبه‌گری ان‌جی‌او‌های فیلیپین، دولتِ این کشور بنا دارد تا نگاه سنگین جامعه را از این افراد بردارد و با تغییر دیدگاه و رویکرد، روش‌های برخورد  را تغییر دهد و تلاش دارد  تا کسانی که از مواد‌مخدر استفاده می­‌کنند را به عنوان بیمارانی که به کمک پزشکی نیاز دارند، بشناسد و با آن‌­ها به عنوان مجرم رفتار نشود و  سیاست‌های  بحث‌­برانگیز قبلی را که  در چارچوب «جنگ با مواد مخدر» اعمال می‌­شد را تغییر دهند.

 طی سال‌های اخیر، سیاست دولتی جنگ علیه مواد مخدر،  منجر به کشته‌­شدن هزاران نفر در فلیپین می‌شد. اینک، جامعه مدنی در فلیپین امیدوار است که تغییرات مثبتی ایجاد شود. لازم به توجه است که علاوه بر فشارهای داخلی سازمان‌های جامعه مدنی در فیلیپین، مطالبات بین‌المللی از فیلیپین نیز برای توقف جرم‌انگاری اعتیاد در تغییر سیاست دولت فیلیپین موثر بوده است. سازمان ملل متحد، برای مدت طولانی از دولت فیلیپین درخواست توقف شکنجه، قتل و زندانی‌کردن معتادان را داشت. با شروع روند تغییر، امیدها برای بهبود وضعیت بیشتر شده است.

 «دنیل دیکینسون»، خبرنگار سازمان ملل متحد، برای پیگیری ماجرا  به شهر «آنتیپولو» (نزدیک پایتخت مانیل) سفر کرده است  تا با «مایکل جان ماسترو»، که به عنوان یک پرستار در «اداره پیشگیری و درمان مصرف مواد مخدر با حمایت UNODC» (دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد) کار می‌­کرد، ملاقات کند. 

 «مایکل جان ماسترو» روایت زندگی یکی از افرادی که با آن­ها سروکار داشته را، این‌­چنین نقل می­کند، وی می‌­گوید: «مرد جوانی به نام کارلو، به دلیل مصرف «مت­آمفتامین (نوعی ماده مخدر)، به دفتر ما ارجاع داده شد. او از اختلالات شدید روانی رنج می‌­برد. مادرش را تهدید می‌­کرد و سعی کرده بود کودکی را در خیابان خفه کند. خانواده­  ناچار شدند برای محافظت از وی و دیگران، کارلو را در اتاقش زندانی کنند. در همان اوایل کار متوجه شدم که مصرف مواد مخدر موجب بروز مشکلات روحی و روانی شدیدی در کارلو شده است. حالاتش علائم اسکیزوفرنی را نشان می­‌داد که می‌­توانست ناشی از مصرف متآمفتامین باشد. برای کارلو داروهایی مناسب با بیماری‌­اش تجویز  و  ملزم شد تا به مدت شش هفته آن‌­ها را مصرف کند. تغییرات حاصل شده از آخرین باری که او را دیدم، باور نکردنی بود. اکنون او دیگر از هیچ حمله روانی رنج نمی‌­بَرد، روحیه و رفتار مثبت‌­‌تری دارد. آزادانه و با امنیت در محله‌­اش رفت‌­وآمد می­‌کند. او حتی به ورزش روی آورده و با جوانان دیگر بسکتبال بازی می­‌کند.»

تفاوت رویکردهای قدیم و جدید در حوزه مواد مخدر در فیلیپین

 مایکل جان ماسترو با اشاره به تغییر رویکرد فیلیپین در برخورد با افرادی مانند کارلو، معتقد است اگر سیاست قبلی فیلیپین یعنی جنگ علیه مواد مخدر حکم­فرما بود، کارلو به عنوان مجرم شناخته شده و سرنوشت او به زندان یا کشته‌­شدن ختم می­‌شد، زیرا شیوه نگاه جامعه به این افراد، مبتنی بر ترس و مجازات بود و افرادی که مواد مخدر مصرف می­‌کردند افرادی شرور و خطرناک برای جامعه محسوب می­‌شدند. اما سیاست جدید، زندگی کارلو را نجات داد و او را به زندگی سالم قبل از اعتیاد برگرداند. 

 این پرستار که برای یک ان‌جی‌او همکار با سازمان ملل متحد کار می‌کند معتقد است که رویکرد جدیدی که در سراسر فیلیپین اتخاذ شده و تغییر در سیاست بهداشتی این کشور، حس دلسوزی را نسبت به افرادی که مواد مخدر مصرف می‌کنند افزایش داده است و منجر به این شده که تعداد افرادی که برای درمان بیماری خود به «اداره سوء مصرف مواد مخدر»، شهر آنتیپولو مراجعه می­‌کنند، بیشتر شود. 

همکاری ان‌جی‌اوهای فیلیپینی با سازمان ملل متحد برای اجرای سیاست جدید

 دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد، برای اجرای سیاست جدید با ان‌جی‌اوهای بسیاری همکاری می‌کند. مایکل جان ماسترو، معتقد است که با کمک پروژه‌هایی که از سوی دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد به سازمان او محول شده است، آن‌ها توانسته‌اند، انواع داده­‌‌های اقتصادی، بهداشتی و اجتماعی را ردیابی کرده و با استفاده از اطلاعات جمع‌­آوری‌شده، بیماران را برای درمان و حمایت به ان‌جی‌اوی مربوطه، ارجاع دهند.


گزارش از عاطفه جعفریان

منبع:

اخبار سازمان ملل متحد

UNODC

LICAS NEWS

linkedin

لطفا به این مطلب امتیاز دهید
Copied!

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...