به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی خیر ایران، پنجاهوهفتمین نشست «یک چای، یک تجربه» عصر دوشنبه، چهارم تیرماه با حضور مجید صمدیان؛ مدیرعامل بنیاد سادات و جمعی از مدیران و اعضای برخی از مؤسسات خیریه و سمنها در سالن جلسات آکادمی خیر ایران برگزار شد.
مجید صمدیان در این نشست گفت: بنیاد سادات از یک دغدغه اصلی ایجاد شد و آن این بود که ظرفیت بینظیری به عنوان سادات در جهان داریم. بزرگترین خانواده ثبتشدۀ در دنیا، سادات هستند. این ظرفیتِ وحدتآفرین در اسلام تاکنون به شکل شبکه اجتماعی دیده نشده است. در واقع این شبکهسازی در دنیا در طول تاریخ ۱۴۰۰ ساله اتفاق نیفتاده است.
بنیاد سادات؛ تشکلی برای ارائه خدمت متقابل بین سادات و مردم
مدیرعامل بنیاد سادات ادامه داد: این دغدغه در بالاترین سطوح نظام جمهوری اسلامی ایران و مقام معظم رهبری مطرح شد. ایشان خیلی به این موضوع تاکید داشتند و بنا شد که تشکلی تشکیل شود برای این شبکهسازی. از آنجایی که سالها در حوزه فقرزدایی در استانهای مختلف کشور فعالیت میکردم با کمک دوستان، توانستیم این نگاه را با ظرایفی در حوزه سادات هم ساماندهی کنیم تا ارتباطی باشد بین فقر زدایی، شبکه اجتماعی و بهرهبردن از شبکه سادات.
وی اظهار داشت: معتقدیم از آنجایی که سادات و فرزندان پیامبر اکرم (ص) با کرامتترین انسانهای تاریخ بشریت هستند در حوزه محرومیتزدایی هم باید سبقت بگیرند. یک سری فعالیتها تعریف کردیم که از سادات به جامعه خدماتی داده شود. مثلاً تعدادی از سادات در شبکه ما گفتند: «میخواهیم مبالغی را که برای عیدی روز غدیر درنظر گرفتیم، صرف اطعام در مناطق محروم کنیم.» بدین ترتیب از ظرفیت سادات در بخش عملیاتی و اجرایی بهرهمند شدیم. از طرفی ممکن است عزیزانی باشند که دغدغه خدمترسانی به سادات را داشته باشند و بخواهند مشارکت اجتماعی کنند. این دسته هم میتوانند در بنیاد سادات خدمت کنند.
صمدیان با اشاره به شکلگیری بنیاد سادات خاطرنشان کرد: بنیاد سادات از اینجا شکل گرفت که آیتالله محسن اراکی؛ دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب در سالهای ابتدایی دهۀ نود، نامهای به مقام معظم رهبری با موضوع شبکه سادات و استفاده از سادات در وحدت اسلامی نوشتند. مقام معظم رهبری هم دستوراتی را دادند. در نتیجه دو مراسم بینالمللی در آن سالها در سالن اجلاس برگزار شد و نتیجهاش، تشکیل بنیاد سادات بود. دو سال است که دوستان به بنده گفتند که مدیرعامل بنیاد سادات بشوم. بر این اساس تصمیم گرفتیم که بنیاد را به عنوان یک ان جی او ثبت کنیم تا با شاکله اداری بهتر، کارها را پیش ببریم.
سادات به طور خودجوش در این بنیاد، مشکلات را رفع میکنند
وی با بیان اینکه خیلی جاها به گرفتاری برخورد کردیم اما سادات خودجوش مشکل را حل و فصل کردند، گفت: به عنوان مثال میخواستیم کاری کنیم که در مخابرات به مشکل برخوردیم. شب عید غدیر در مسجد نشسته بودم که پیامی از دوست هم دانشگاهیم آمد که مدتها از هم بیخبر بودیم و در آن مکالمه متوجه شدم که در مخابرات مسئولیتی دارد. بدین ترتیب مشکل ما توسط ایشان حل و فصل شد. یک روز هم جلسات پی در پی داشتم و با ماشین امکان تردد نبود. یک موتور را از صبح تا شب در اختیار گرفتم. این فرد از سادات بود و جالب اینکه میخواست برای دخترش جهیزیه تهیه کند. او، آن روز مشکل ما را حل کرد و ما هم مسئله جهیزیه دخترش را حل کردیم.
به گفته مدیرعامل بنیاد سادات که سالها در حوزه محرومیتزدایی در بنیاد خیریه حضرت رقیه (س) کار کرده است، دکتر فاضل اردکانی؛ وزیر اسبق کار، آیتالله حسینی بوشهری؛ نایبرئیس مجلس خبرگان رهبری، دکتر حسینی؛ معاون سابق پارلمانی رئیس جمهور از جمله اعضای هیئتامنای بنیاد سادات هستند و مجتبی رحماندوست؛ نماینده مجلس نیز عضو هیئتمدیره این بنیاد است.
فعالیتهای بنیاد سادات پیوست قانعکنندۀ دینی، اجتماعی و فرهنگی دارد
صمدیان در پاسخ به این سوال که برای فعالیتهای بنیاد سادات پیوست قانعکننده دینی، اجتماعی و فرهنگی دارید یا خیر، تصریح کرد: بله وقتی به بنده مسئولیت مدیرعاملی را پیشنهاد دادند، گفتم: «من سادات نیستم.» در جواب گفتند:«خادمِ سادات بهتر است که از سادات نباشد.» و بعد از مدتی فهمیدم که واقعاً درست گفتند چون بنده از اهمیت خدمت به سادات حرف میزنم و خوب است که جزء سادات نیستم و حمل بر خودستایی نمیشود.
وی سخنان خود را با اشاره به روایتی اینگونه ادامه داد: نماینده امام حسن عسکری (ع) در قم به نام احمد بن اسحاق میخواست به حج برود. در سامرا خواست خدمت امام برسد اما مسئول دفتر امام به او گفت: «امام تو را نمیپذیرد.» احمد بن اسحاق، ابراز ناراحتی و اصرار کرد. سپس امام حسن عسکری (ع) او را به حضور پذیرفتند و فرمودند: «پسرعمویی به نام حسین بن ساکن داریم که او را راه ندادی.» احمد بن اسحاق گفت: ایشان معروف به شرب خمر است و برای همین او را نپذیرفتم!» حضرت فرمودند: «شما چارهای ندارید جز اینکه به سادات احترام بگذارید.» احمد بن اسحاق داستان ديدارش با امام عسکری(ع) را برای حسین بن ساکن بيان کرد، او توبه کرد و از گناه خود دست برداشت و از عابدان زمان شد.
مدیرعامل بنیاد سادات با بیان اینکه دو نگاه در حوزه فرهنگی و اجتماعی به سادات وجود دارد، عنوان کرد: در حوزه فرهنگی، سادات باید بدانند که منسوب به چه جایگاهی هستند و هر کاری از آنها سر نزند. در جامعه از سادات انتظار ویژهای وجود دارد. در قانون خمس هم، خمس سَهمِین دارد یعنی یک سهم برای امام و یک سهم برای سادات است. در برخی کشورها نگاه ویژهای به سادات هست. به عنوان مثال در قانون مجلس ترکیه آمده است که کسی حق ندارد شغلهای ردهپایین به سادات بدهد. تکریم سادات دو جنبه دارد: یکی سادات نسبت به خود و یکی مردم نسبت به سادات.
در حوزههای ازدواج و جهیزیه با سازمان بهزیستی همکاری داریم
صمدیان با بیان اینکه در حوزههای ازدواج و جهیزیه با سازمان بهزیستی همکاری داریم، افزود: در قضیه تهیه جهیزیه برای معلولان به سادات و غیر سادات کمک میکنیم. در حوزه اشتغال و آموزش به چهار «الف» یعنی آموزش، اشتغال، ازدواج و اسکان معتقدیم زیرا اینها زیربنای کارهای اجتماعی هستند و برای این چهار حوزه برنامه داریم و کار میکنیم. یک مجموعه جهادی سادات را تشکیل دادیم که با شال سبز در مناطق روستایی کار جهادی میکنند. برای خدمات جهادی باید سند جامع آن شهرستان یا روستا مطالعه و اولویت بندی شود.
وی با اشاره به اینکه در حوزه اشتغال جلساتی با صنایع دستی و همینطور گردشگری داشتیم، بیان کرد: باید به اشتغال به عنوان موضوع محرومیتزدایی نگاه کنیم. در کشور هنرمندان با استعدادی داریم که نیاز به آموزش تکمیلی دارند. باید بر اساس شناخت و دغدغه، افرادی را پیدا کنیم که دغدغه ما را در استان خود بومیسازی کنند. در مسئله آموزش در صنایع دستی با استانهای مختلف ارتباط برقرار کردیم. آنها کارگاههایی داشتند که ما، افراد را به تاجران درخواستکننده وصل کردیم تا با هم همکاری داشته باشند.
در دو سه ماه اخیر بیش از ۱۰۰۰ جهیزیه به معلولان دادیم
مدیرعامل بنیاد سادات خاطر نشان کرد: در دو، سه ماه اخیر بیش از هزار جهیزیه به معلولان دادیم و در این زمینه نیازمند جذب خیّر هستیم. چند سال پیش فردی هشت سری جهیزیه از جاهای مختلف گرفته بود و بعد از بررسی مشخص شده بود که اصلاً دختر ندارد! این مسئله ناشی از عدم هماهنگی دستگاهها بوده است. ما در حوزه سادات، این را سیستماتیک کردیم یعنی برای دادن جهیزیه به فرد حتماً او باید تحت پوشش موسسهای باشد اما در قضیه آموزش و اشتغال لازم نیست که فرد تحت پوشش باشد.
صمدیان در مورد حوزه اسکان نیز تصریح کرد: اسکان مسئله بسیار پرهزینهای است. در جامعه خیرین حامی معلولان در چند سال اخیر چهار هزار خانه مددجویی ساخته شده است. ما هم یکی از فرزندان جامعه خیرین حامی معلولان هستیم و برای معلولان تلاش میکنیم. خوشبختانه مشکل مسکن خانوادههای دو معلول و سه معلول حل شد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا بنیاد سادات مجوز دریافت سهم شرعی دریافت خمس سادات را دارد یا خیر، اظهار داشت: بله، خوشبختانه این هماهنگی بین بیوت همه مراجع از جمله آیتالله سیستانی با ما وجود دارد. دفتر مرجع تقلید باید اجازه دهد که پول را به ما بدهند.
چشمانداز ما تحکیم وحدت مسلمانان و ازدیاد نسل سادات است
مدیرعامل بنیاد سادات در پاسخ به این سؤال که چه چشماندازی برای حداقل پنج سال آینده دارید، عنوان کرد: در دنیا سادات شیعه و اهل تسنن داریم. هدف غایی ما این است که افتراقات فرق اسلامی برچیده شود و همه ببینند که جوامع مسلمان هیچ مشکلی با هم ندارند و حتی با همدیگر وصلت میکنند. مسئله دیگر ما در چشمانداز این است که ازدیاد نسل سادات را مدنظر قرار دادیم. در ایران هشت میلیون سادات داریم یعنی ۱۰ درصد مردم ایران سادات هستند. در دنیا حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون سادات داریم. در سامرا سادات اهل تسنن زیاد است و آنها در محل کسب و کار خود، شجرهنامهای بزرگ بالای سر خود قراردادند.
وی در مورد سادات تسنن و تشیع به ارائه توضیحی پرداخت و گفت: در طول تاریخ اتفاقات زیادی از جمله مهاجرت برای سادات رخ داد. در همایش اخیری که برگزار کردیم سادات از سراسر کشور آمده بودند به عنوان مثال از سنگال یک سادات حسنی و ساداتی هم از بلغارستان آمده بود. سادات در کشورهای مختلف پراکنده شدند و با هم ازدواج کردند و بدین ترتیب بخشی از نسل سادات، اهل تسنن شدند. امام جمعه شهرستان لار واقع در جنوب استان فارس اهل تسنن است. سادات اهل سنت به شدت به اهل بیت (ع) ارادت دارند .
صمدیان در پاسخ به پرسشی مبنی بر همکاری بنیاد سادات با مرکز سُلاله که زیر نظر بنیاد آلاء است، اظهار داشت: قبل از اینکه بنیاد سادات ثبت شود، آقای دیانی؛ مدیرعامل بنیاد آلاء، عضو هیئت مدیره ما بود. ما در تلاش هستیم که بعد از ثبت این بنیاد هم از وجود ایشان بهره ببریم. از فعالیتهای سُلاله خبر دارم اما تاکنون همکاری موثری با هم نداشتیم.
فعالیت بنیاد سادات، ملی و بینالمللی است
وی در پاسخ به این سؤال که آیا به افغانستانیها هم کمک میکنید، اظهار داشت: بله چون فعالیت ما بینالمللی هم هست. آقای «هادی هادی»، نماینده ما در افغانستان بود که سال گذشته مرحوم شد. قرار است برای برقراری ارتباط با افغانستان فرد دیگری را جایگزین ایشان کنیم.
مدیرعامل بنیاد سادات در جواب دغدغه یکی از حضار مبنی بر آمار پایین ازدواج در معلولان به خاطر اشتغال و جهیزیه تصریح کرد: موضوع جهیزیه در بهزیستی خیلی کم پیگیری میشد که در سه، چهار ماه اخیر منابع خوبی تأمین کردیم. مسئولان بهزیستی شیرینی تسهیل ازدواج را چشیدند و دارند پیگیری میکنند. در حال حاضر در حوزه جهیزیه و ازدواج معلولان اتفاقات ویژهتری در حال وقوع است.
بنیاد سادات منابع ستادی خاصی ندارد
صمدیان در پاسخ به این سؤال که منابع مالی شما از کجا تأمین میشود، بیان کرد: منابع خاص ستادی نداریم. تمام کسانی که برای ما کار میکنند، حقوق نمیگیرند. ما شبکه استانی در اکثر استانها داریم که دبیر، رئیس و اعضای سادات استان هستند و هزینههای ستادی را خودشان تامین میکنند و به خاطر دغدغه کار میکنند. در دفتر مرکزی خود که تهران هست، شش، هفت نفر هستیم. در هر استان شبکه سادات داریم که حدود ۱۰ تا ۱۵ نفر هستند.
گفتنی است مدیرعامل بنیاد سادات در این نشست از رونمایی از سایت بنیاد سادات همزمان با روز مباهله خبر داد.
در پایان این نشست از طرف آکادمی خیر ایران هدیهای معنوی به مجید صمدیان؛ مدیرعامل بنیاد سادات اهدا شد و حاضران عکس یادگاری گرفتند.
گزارش از مریم داوری
دیدگاه خود را بنویسید